SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lut 02, 2014 11:06 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Agaaa pisze:
Agaaa pisze:gpolomska , dlaczego bez mojej wiedzy i zgody kopiujesz moje wypowiedzi z miau na Barfny świat w temacie " O BARFie i nie tylko , na innych forach"? I jeszcze masz czelność wyśmiewania się tam ze mnie.
Czy mogłabyś mi to wyjaśnić.?

(...)
Jesteś bezczelna, niewychowana, nietaktowna.

Agaaa, akurat prawo do komentowania Twoich publicznych wypowiedzi i prawo do sądzenia o Tobie, co się komu żywnie podoba, to jedna z podstawowych wolności demokratycznego i praworządnego społeczeństwa. nazywamy to prawem do wolności słowa. jeśli piszesz coś publicznie, musisz liczyć się z tym, że te słowa nie trafiają w próżnię i wywołają reakcję. a gdyby była tylko przychylna, prawo do wolności słowa nie miałoby sensu.
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Nie lut 02, 2014 11:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Nie przesadzajmy, taktowna może i nie jest, ale przynajmniej stara się jak najwięcej dowiedzieć o "kotach, ich chorobach i żywieniu". Trochę ją od czasu do czasu zapał misjonarski ponosi, ale przynajmniej w dobrej sprawie. :)

A poza tym to jest internet, tu nikt nie jest zbytnio taktowny. :wink:

myamya

Od: Czw cze 23, 2011 12:16

Post » Pon lut 03, 2014 15:05 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Hurra! Udało się, kotka od kilku dni zjada już samego PONa bez mieszanki z portą. Długo to trwało, bo mieszać musiałem przez 3 tygodnie, ale opłaciło się :ok:

tracershy

Od: Nie mar 17, 2013 14:08

Post » Pon lut 03, 2014 15:23 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

tracershy pisze:Hurra! Udało się, kotka od kilku dni zjada już samego PONa bez mieszanki z portą. Długo to trwało, bo mieszać musiałem przez 3 tygodnie, ale opłaciło się :ok:

super, są postępy :ok:
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Pon lut 03, 2014 21:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Skoro Bell umiała Lunę w krótkim czasie z chrupkozercy zrobić barfożercą, to wszystko jest możliwe.

To nie zapał misjonarski - to bezsilność i rozpacz, bo może jedzenie nie odpowiada za wszystkie choroby, ale za całkiem sporo.

Dzisiaj doszedł PoN (wczoraj GranataPet) tutaj. Na zaprzyjaźnionym blogu kilka słów o alergiach i "alergiach" tutaj (mega krótko i pobieżnie, ale może ktoś czegoś nowego się dowie - pisane "na faktach" /zapomniałam tam przy pasożytach wspomnieć o nużeńcu/).
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Pon lut 03, 2014 22:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

gpolomska pisze:Skoro Bell umiała Lunę w krótkim czasie z chrupkozercy zrobić barfożercą, to wszystko jest możliwe.

Łał, pochwała, ale się teraz czuję dumna :mrgreen:

Małymi kroczkami wszystko da się zrobić. Gratuluję cierpliwości, tracershy ! :ok:
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Śro lut 05, 2014 14:12 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

dziewczyny ma ktoras odsprzedac na sprobowanie 2 kg taste of the wild dla psa?
Kotka Milka

Post » Śro lut 05, 2014 15:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Słuchajcie , mam na szybko pytanie. Mojemu Leosiowi przytkał się gruczoł okołoodbytniczy. Już oczyszczony przez weta, nie ma zapalenia i przetoki dzięki bogom...ale oczyszczanie się (samodzielne) tegoż gruczołu jest związane z dietą.
I z wielkością kupy, która "wyciska" zawartość gruczołów przy okazji defekacji.
Kupy po mięsie są maleńkie- CZYM ZWIĘKSZYĆ ICH OBJĘTOŚĆ???
Bardzo bym nie chciała cofać się w rozwoju do RC czy innej bogatej w włókna roślinne karmy.

Bolesne było to czyszczenie gruczołu mechaniczne , nie chciałabym żebyśmy musieli znowu czyścić.
Macie jakiś pomysł?

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Śro lut 05, 2014 19:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Mielone (świeżo) siemię lniane lub psyllium (łuska babki płesznik) to najprostsze (w ostateczności możesz użyć colon, bo to też mielone psyllium). Inna opcja - warzywa. Kupa musi być też twarda, żeby coś wyciskać - jak to mówi wet: uformowana, bo miękka a duża nic nie da. Zatykalność to nie tylko błonnik - spory wpływ ma na to anatomia u danego osobnika (to coś jak z np. zatokami u ludzi) - dlatego niektóre koty mogą totalnie nie mieć wypychaczy, a inne potrzebują ich więcej (żadne żywienie robione przez nas nie jest tym, co kot je w naturze - o dostępie do trawy i różnych ziół nie wspominając). W każdym razie jeśli ma takie skłonności, to dawaj psyllium lub siemię (trzeba zalać sporo wrzątku i musi dobrze naciągnąć, bo inaczej może za bardzo podrażnić jelita - zresztą każdy błonnik je drażni zwiększając pasaż - szczególnie w sytuacji, gdy okoliczne mięśnie są słabe, ale suchy bardziej) - zwykle wystarczy 1/2 (licząc suche) dziennie; ale to zwiększy tylko objętość, a nie nacisk na zatoki - jeśli będzie zbyt miękkie, to niewiele da.
...

czarnekoty123

Post » Śro lut 05, 2014 20:12 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Mówisz ,że pół łyżeczki wystarczy?
Mam Colon C, zaraz mu zrobię.
Te kupy po mięsie mają małą objętość.
Ja myślę ,że dodam warzyw, żeby kupa była większa.

Ależ się zrobił temat g***!
Przepraszam za OT, bardzo dziękuję Grażyna!

kotkins

Post » Śro lut 05, 2014 21:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Jak pół nie wystarczy, to daj całą, ale za dużo też niedobrze, bo błonnik jelita podrażnia (do biegunki włącznie) i rozleniwia w zakresie pchania treści przez okoliczne mięśnie (u ludzi z problemami jelitowymi właśnie z tego powodu trzeba uważać, a ludzie to wszystkożercy i lepiej go znoszą), a do tego włókno zwiększa wydalanie tauryny z organizmu (patrz akapit: "Tauryna a włókno pokarmowe") - niestety trzeba obserwować (RC fibre response ma aż 11,5% włókna i psyllium w składzie, co dla kota 4kg przy dawce 60g daje prawie 7g czystego błonnika - a że lekki, to objętość jest dość znaczna - szczególnie jak wchłonie wodę, której tak spokojnie spije kilka razy swoja objętość jeśli jest jako chrupki a nie namoczone psyllium czy mielone siemię).

Jak pisałam: wszystko zależy od kota - jedne potrzebują więcej błonnika (szczególnie jeśli nie mają stałego dostępu do trawy i były karmione karmami ze sporą jego ilością), a inne mogą go w ogóle nie mieć.
...

czarnekoty123

Post » Śro lut 05, 2014 21:32 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

gpolomska jesteś skarbnicą wiedzy :mrgreen:
:1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Jak dobrze, że jest ktoś taki na miau :ok:
Obrazek Obrazek Obrazek
Toffie [*] 15.03.2016r. , Kubuś [*] 07.12.2016r. , Julia (Dżulia) [*] 15.01.2018r.

Miraclle

Od: Wto maja 10, 2011 10:47

Post » Czw lut 06, 2014 16:55 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Dzisiaj mi przyszła odpowiedź od producenta Lilly's Kitchen organic dinner (szalki) odnośnie poziomu wapnia i fosforu - obydwa to ok. 0,2% i stosunek 1:1 (w suchej masie daje to 1-1,2% każdego) - jeśli ktoś chce zrównoważyć 1,5:1 z PoN, to pasuje idealnie. Tak na marginesie - właśnie rozpoczynają się prace nad liczydłem dla kota online, ale takim trochę bardziej rozbudowanym (m.in. w uwzględnieniem wapnia, fosforu, dodanymi kilkoma rodzajami mięs itp.): planowana premiera na koniec marca br. - mam nadzieję, że będziecie pomagać w testach :D
...

czarnekoty123

Post » Czw lut 06, 2014 18:31 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

http://www.kociarze.pl/quiz/

Uwaga, dowiedziałam się z tego quizu, że koty nie mogą jeść mięsa. I że energię czerpią z węglowodanów.
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Czw lut 06, 2014 18:46 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Koty nie mogą jeść surowej ryby.
Żadnego gatunku.
Właśnie się DOWIEDZIAŁAM z tegoż quizu.

OMATKO A JA WŁAŚNIE SKARMIŁAM JE STEKIEM Z TUŃCZYKA!! :mrgreen:

Puriną trza koty karmić drogie dziatki, li, tylko i jedynie...

kotkins

[poprzednia][następna]