♥ Moja Niebieska Mafia ♥

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Wto sty 28, 2014 19:16 Re: Moja Niebieska Mafia - fotki

Może tak od czasu do czasu jej się przypomina, że już nie jest jedynaczką. A później znowu o tym zapomina :roll:
Trzymam kciuki, żeby jej humorki szybko przeszły!
..........................♥Tosia&Bazyl♥.........................
ObrazekObrazek
'I had been told that the training procedure with cats was difficult. It's not. Mine had me trained in two days.'

Zapraszamy: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=162710 cz. VI

NatjaSNB

Od: Czw lis 08, 2012 10:03

Post » Wto sty 28, 2014 19:25 Re: Moja Niebieska Mafia - fotki

Zespół napięcia to ja mam :evil:
Szajka postanowiła wskoczyć na górną półkę w szafie w celu wyspania się.
Jako odskocznia posłużyły jej moje gołe plecy :strach:
No, bo kto to widział przebierać się w środku dnia, stojąc przed otwartą i zachęcającą szafą?
Sama sobie jestem winna, c'nie?
Plecy zagoją się, a dobre samopoczucie koteczka bezcenne :twisted:
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Wto sty 28, 2014 19:31 Re: Moja Niebieska Mafia - fotki

A nie byłaś ostatnio z Grandzią albo Szajką u weta? Albo je rozdzieliłaś nawet na kilka godzin?
Jakieś nowe zapachy w domu? Nowy mebel czy przesunięte meble?

Generalnie ja do tej pory nie rozumiem czasem zachowań kotów i wątpię, że kiedykolwiek je zrozumiem :)
Jednak zauważyłam w przypadku swoich futer, że nawet najmniejszy szczególik, który czasami ludzkim oczom ucieka, może u kota wywołać właśnie stres, agresję itd.
Muszu zawsze np. po wizycie u weta, nie ważne z którym kotem, kilka dni złości się na mniejszego i na nas włącznie. Jak nie ten kot. I zachowuje się jakby Teemola pierwszy raz na oczy widział 8O

Oby szybko złe humory przeszły, bo jak to mówią złość piękności szkodzi, chociaż chyba Szajeczce nic nie zaszkodzi :1luvu:
Ostatnio edytowano Wto sty 28, 2014 19:35 przez Rilla07, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek Obrazek
Zapraszam na ubrankowo-butkowy bazarek <3 http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=27&t=164058
"Tyl­ko dwie rzeczy są nies­kończo­ne: wszechświat oraz ludzka głupo­ta, choć nie jes­tem pe­wien co do tej pierwszej" Albert Einstein

Rilla07

Od: Wto lip 30, 2013 17:49

Post » Wto sty 28, 2014 19:34 Re: Moja Niebieska Mafia - fotki

U weta i u mojej mamy były razem, nie rozdzielałam ich.
Chyba nic się nie zmieniło, dostały nową mieszankę z kaczką, ale o to raczej nie jest chyba zła?
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Post » Wto sty 28, 2014 19:36 Re: Moja Niebieska Mafia - fotki

ab. pisze:Zespół napięcia to ja mam :evil:
Szajka postanowiła wskoczyć na górną półkę w szafie w celu wyspania się.
Jako odskocznia posłużyły jej moje gołe plecy :strach:
No, bo kto to widział przebierać się w środku dnia, stojąc przed otwartą i zachęcającą szafą?
Sama sobie jestem winna, c'nie?
Plecy zagoją się, a dobre samopoczucie koteczka bezcenne :twisted:

oj gupia Pańcia, gupia :mrgreen:
Obrazek

agusialublin

Od: Nie lip 29, 2012 20:27

Post » Wto sty 28, 2014 19:43 Re: Moja Niebieska Mafia - fotki

Ja w chwili obecnej mam plecy prawie jak z filmu Django :roll:
Bo jak sprzątam w kuwecie to najlepiej służę jako trampolina do wskakiwania na parapet... i jakoś tak mi tshirt podwinął Bazyl że oberwało mi się potrójnie. A czasem pozwalamy kotom pobaraszkować po wielkiej szafie, najwyższa półka i co jak co, ale stamtąd skakać się same boją więc akurat przechodziłam obok i znowu mi się pazurami oberwało, przez ubranie do krwi :evil: :evil: :evil:
..........................♥Tosia&Bazyl♥.........................
ObrazekObrazek
'I had been told that the training procedure with cats was difficult. It's not. Mine had me trained in two days.'

Zapraszamy: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=162710 cz. VI

NatjaSNB

Od: Czw lis 08, 2012 10:03

Post » Wto sty 28, 2014 19:45 Re: Moja Niebieska Mafia - fotki

NatjaSNB pisze:Ja w chwili obecnej mam plecy prawie jak z filmu Django :roll:
Bo jak sprzątam w kuwecie to najlepiej służę jako trampolina do wskakiwania na parapet... i jakoś tak mi tshirt podwinął Bazyl że oberwało mi się potrójnie. A czasem pozwalamy kotom pobaraszkować po wielkiej szafie, najwyższa półka i co jak co, ale stamtąd skakać się same boją więc akurat przechodziłam obok i znowu mi się pazurami oberwało, przez ubranie do krwi :evil: :evil: :evil:

oj tam marudzisz :mrgreen: no przecież wiadomo wszem i wobec że najważniejsze jest to żeby kotki dobrze się bawiły :mrgreen:
Obrazek

agusialublin

Post » Wto sty 28, 2014 19:45 Re: Moja Niebieska Mafia - fotki

Hmm, po nowym jedzonku chyba nie powinno być takiej reakcji, przynajmniej ja o takich nie słyszałam.

Może po prostu denerwuje się, bo Grandziołek ją zaczepia, chce się bawić a Szajka ma takie dni, że woli mieć święty spokój.
U "ludziów" przecież też tak jest :)
Nie wiem czy jest to reguła czy tylko u mnie to tak wygląda, ale po dokoceniu charakter i zachowanie Muszu niestety uległy zmianie. Małej, ale jednak.
Częściej się złości (nie znajduję powodu), częściej denerwuje, gorzej znosi jakiekolwiek wyjazdy (nawet wspólne z małym) i reaguje fochem, chwilami agresją i jest niedotykalski.

Myślę, że jej przejdzie :) Może jeszcze "ma nadzieję", że to małe, brykające, denerwujące "coś" to tylko było na chwilę? :D A tu nie, znowu to samo :ryk:
Obrazek Obrazek Obrazek
Zapraszam na ubrankowo-butkowy bazarek <3 http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=27&t=164058
"Tyl­ko dwie rzeczy są nies­kończo­ne: wszechświat oraz ludzka głupo­ta, choć nie jes­tem pe­wien co do tej pierwszej" Albert Einstein

Rilla07

Post » Wto sty 28, 2014 20:02 Re: Moja Niebieska Mafia - fotki

Szajka zmieniła się bardzo, ona była taką wesołą, energiczną ale jednocześnie delikatną koteczką.
Teraz jest zrzędliwą starą panną :evil:
Brakuje mi jej i mam nadzieję, że powoli wszystko wróci do normy.

A Grandzioł jak to Grandzioł ma wszystkie jej humory w miejscu gdzie trzyma trotyl.
Lata po domu jak petarda, wyjada z misek mięsko, gania za zfochowaną panną i ma nadzieję na zabawę, i kofffa mnie bardzo mocno i głośno.
Szajka jest kotka cichą i małomówną.
Grandziołek to gaduła.
Ona opowiada ...
- o tym co się przyśniło,
- o tym, że nie może zasnąć,
- o tym, że jest głodna lub najedzona,
- o tym, że była w kuwecie,
- o tym, że będzie się bawiła lub właśnie się bawi......
Obrazek Obrazek

ab.

Post » Wto sty 28, 2014 20:19 Re: Moja Niebieska Mafia - fotki

ab. pisze:Szajka zmieniła się bardzo, ona była taką wesołą, energiczną ale jednocześnie delikatną koteczką.
Teraz jest zrzędliwą starą panną :evil:
Brakuje mi jej i mam nadzieję, że powoli wszystko wróci do normy.

A Grandzioł jak to Grandzioł ma wszystkie jej humory w miejscu gdzie trzyma trotyl.
Lata po domu jak petarda, wyjada z misek mięsko, gania za zfochowaną panną i ma nadzieję na zabawę, i kofffa mnie bardzo mocno i głośno.
Szajka jest kotka cichą i małomówną.
Grandziołek to gaduła.
Ona opowiada ...
- o tym co się przyśniło,
- o tym, że nie może zasnąć,
- o tym, że jest głodna lub najedzona,
- o tym, że była w kuwecie,
- o tym, że będzie się bawiła lub właśnie się bawi......

Dosłownie jakbym czytała opis Elishy i Beniamina... Elisha bardzo się zmieniła, odkąd jest z nami Benio. Jakby się postarzała, serio. Z rozbrykanej koteczki zrobiła się taka stateczna "starsza siostra". Beniamin natomiast biega, wariuje, wyjada z miseczek, wyjada z talerzy i pyszczek mu się nie zamyka - non stop gada jak nakręcony.

Milena_MK

Od: Sob lip 21, 2012 17:20

Post » Wto sty 28, 2014 20:23 Re: Moja Niebieska Mafia - fotki

U mnie też tak było. Rysia jedynaczka, rozbrykana, wesolutka, a wystarczyło żeby przyszedł Pysio i Rysia bardzo spoważniała. Jak nie ten kotek 8O I to tak z dnia na dzień. Jakby z takiego podlotka zrobił się stary kot
Obrazek

agusialublin

Post » Wto sty 28, 2014 20:42 Re: Moja Niebieska Mafia - fotki

No właśnie, ale Szajka nie ma jeszcze roku.
Ona była taka przylepą, a teraz niedotykalska się zrobiła.
Kocham Szajkę, ale mam wrażenie, że oddala się ode mnie :placz: :placz:
Obrazek Obrazek

ab.

Post » Wto sty 28, 2014 20:45 Re: Moja Niebieska Mafia - fotki

Milena_MK pisze:Elisha bardzo się zmieniła, odkąd jest z nami Benio. Jakby się postarzała, serio. Z rozbrykanej koteczki zrobiła się taka stateczna "starsza siostra". Beniamin natomiast biega, wariuje, wyjada z miseczek, wyjada z talerzy i pyszczek mu się nie zamyka - non stop gada jak nakręcony.

Tak samo dokładnie jest u nas :) Czyli jednak jest to praktycznie regułą, że dokocenie zmienia rezydenta :)

A Szajeczka powolutku wróci do normalności, jednak może to potrwać. Cierpliwości i duuuużo miłości :D
Ta niedotykalskość będzie mijać.
Kiedy pojawił się Teemol, Muszu przestał przychodzić na pieszczoty. Nawet na początku nie dawał się pogłaskać.
Bywało tak, że siedziałam i beczałam jak dziecko "gdzie jest mój puchaty miziak Muszeron???" Myślałam, że "straciłam" swojego przytulaka.
Musiały minął jakieś 3-4 miesiące, żeby Muszer powolutku zaczął sobie przypominać, że tak na prawdę jest przytulaśnym kotem.
Zaczął wracać na kolanka, do spania w nogach, ugniatania itd. Chociaż dalej jest to w mniejszym stopniu niż było wcześniej.
A jak po tylu miesiącach wskoczył do mnie na łóżko i położył się koło mnie z mruczeniem to byłam w niebo wzięta, jakbym odzyskała kota.

Głowa do góry ;) Co by nie było i tak uważam, że dokocenie jest najlepszą rzeczą dla Muszka jaką mogliśmy zrobić. Może się złości... ale ma teraz brata na długie lata :D
Tak jak Szajka ma teraz Grandzioła. To troszkę jak z młodszą siostrą czy młodszym bratem.
Obrazek Obrazek Obrazek

Rilla07

Post » Wto sty 28, 2014 20:55 Re: Moja Niebieska Mafia - fotki

ab. pisze:No właśnie, ale Szajka nie ma jeszcze roku.
Ona była taka przylepą, a teraz niedotykalska się zrobiła.
Kocham Szajkę, ale mam wrażenie, że oddala się ode mnie :placz: :placz:

nie oddala się Aguś, Szajka musi przywyknąć do nowej sytuacji.
Ona kocha Cię nad życie.
Ja też myślałam że Rysia mnie znielubiła za to że przyniosłam do domu nowego kotka. Ale teraz Rysia nie odstępuje mnie na krok, a przylepa się z niej zrobiła.
Musisz tylko jednakowo je traktować, bawić się z obydwiema na raz tak aby żadna nie czuła się w jakiś sposób wyróżniona.
Obrazek

agusialublin

Post » Wto sty 28, 2014 20:58 Re: Moja Niebieska Mafia - fotki

Staram się, a serce mi się rozpada.
Postaram się to przetrwać i nie zwariować.
Obrazek Obrazek

ab.

[poprzednia][następna]