Mokate & Zen. Zapraszamy na Kawę :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 27, 2014 19:32 Re: Mokate & ska

Zęby wykluczyłam, bo wcina suche i kości w Barfie. Ale do paszczy oczywiście zajrzałam. Ma lekko skaleczony język, takie małe zadrapanie, więc obstawiam, że to to.
Apetyt i mizianie, oraz rozrabianie bez zmian.
Zen wczoraj postanowił utrzeć mi nosa za chwalenie się na forum skutecznymi sposobami karmienia i przestał jeść. W ciągu dnia dał się namówić na pół spodeczka zmiksowanego, gotowanego kurczaka, wieczorem na 3/4 zmiksowanej saszetki. Dziś zjadł pół saszetki a przed chwilą spodeczek białego sera z żółtkiem i olejem z łososia. Wykończy mnie skubaniec, ale jeść będzie, choćbym go miała karmić strzykawką. :evil: Póki co działa szantaż: kotek je - kotka głaszczemy na kolanach, nie chce jeść - zestawiamy. Włazi na kolana - dostaje pod nos spodeczek. I tak co trzy godziny.
Dziecko mi od urodzenia całe noce przesypiało, nie chorowało, nie marudziło, rezydent wszystkożerny, niekłopotliwy, to tymczasy mi dają do wiwatu. Jak nie motorek w tyłku to niejadek. :roll:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

magdar77

Od: Wto sty 08, 2013 22:44

Post » Pon sty 27, 2014 19:35 Re: Mokate & ska

A kiedy możesz z nim iść do weta? Na ząbki :mrgreen:
Obrazek

alab108

Od: Wto lis 09, 2010 22:35

Post » Pon sty 27, 2014 19:54 Re: Mokate & ska

Jesteśmy umówieni na środę 15:30, ale dzwonili dziś, że nie wiadomo czy wetka będzie, bo chora :( Jak nie wydobrzeje to następna środa, bo ona tylko raz w tygodniu przyjmuje. Chciałabym go już teraz pokazać, bo i tak nic nie zrobi od razu, ale zdecyduje co można i może zna jakiś skuteczny środek na ból, żeby mu czasowo pomóc, bo to miksowanie i dokarmianie to koszmar. Oboje mamy dość.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

magdar77

Post » Pon sty 27, 2014 22:02 Re: Mokate & ska

:(
Trzymajcie się tam.

Zen, weź się w garść chłopaku!
ObrazekObrazek

"Some people say that cats are sneaky, evil, and cruel. True, and they have many other fine qualities as well."

Nowa_Sztno

Od: Czw sty 26, 2012 16:00

Post » Pon sty 27, 2014 22:33 Re: Mokate & ska

Trzymamy się i nie puścimy :)
Zenko obiecał, że damy radę :) Wymruczał mi dziś do ucha, że się nie poddajemy, bo dobrze nam idzie i żadne zębiska nie staną nam na drodze :) I kot będzie okrągły i zdrowy.
Kurczę, życie jest niesprawiedliwe. On tak chłonie dom, łóżko, legowiska, kaloryfer, ciągłe mizianie i dobre żarcie a przez te zęby nie może się tym w pełni cieszyć. Już odcierpiał swoje, przeżył lata w schronie, większość życia ma za sobą. Czemu nie może cieszyć się resztą w spokoju? Jest mi smutno, że nie może po prostu byczyć się teraz na łóżku i cieszyć życiem kanapowca. Zasłużył na to. Chciałabym, żeby był takim wypasionym, szczęśliwym kotem jak Moki - bez problemów, bez stresów, bez bólu.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

magdar77

Post » Pon sty 27, 2014 22:44 Re: Mokate & ska

Będzie ,będzie ,jeszcze chwilka u Ciebie i wyprowadzisz go na koty.

pozdrawiam Q.
Obrazek

kuba.kaczor13

Od: Pon lis 05, 2012 20:32

Post » Wto sty 28, 2014 13:26 Re: Mokate & ska

kuba.kaczor13 pisze:Będzie ,będzie ,jeszcze chwilka u Ciebie i wyprowadzisz go na koty.

pozdrawiam Q.

Popieram. Będzie.
Wierzę, że zrobisz wszystko co w Twojej mocy i mocy wetów, by ulżyć kotu. Niestety lata niełatwego życia odbijają się na organizmie... Ale akurat z tym się da coś zrobić :ok: Zen jeszcze będzie cieszył się w pełni domowym, cudownym życiem.

Aia

Od: Pon lut 19, 2007 18:08

Post » Wto sty 28, 2014 15:49 Re: Mokate & ska

Mam teraz jednego kota, który się ślini i jednego, który nie je. Super zestaw, zwłaszcza, że ślini się nie ten, który ma chore zęby a nie je nie ten, który powinien schudnąć :mrgreen:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

magdar77

Post » Wto sty 28, 2014 20:12 Re: Mokate & ska

Złamałam wszystkie zasady dotyczące żywienia kotów, panujące w moim domu. Niestety nie jedzący calutki dzień Zen, to było za dużo na moją wytrzymałość. Na kolację poszedł Whiskas o smaku wołowiny i pół kubka jogurtu naturalnego. Dodałam do tego łyżeczkę gęsiego smalcu, taurynę i olej z łososia, żeby to miało jakąś wartość i żeby mu zbilansować proporcje białka do tłuszczu, ale i tak cieszę się jak głupia, że zjadł.
A Mokatek, co to mięskiem karmiony, dopieszczany najlepszym suchym i puszeczkami z górnej półki, dobre pięć minut wylizywał miseczkę po kolacji Zena. :roll:
Na karmę z Rossmana ich przestawię, jak słowo daję :twisted:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

magdar77

Post » Wto sty 28, 2014 20:29 Re: Mokate & ska

Magdar77 karmisz swoje koty brafem a skąd bierzesz przepisy i skąd wiesz jak suplementować

korbacz9

Od: Czw maja 31, 2012 20:38

Post » Wto sty 28, 2014 20:37 Re: Mokate & ska

Skąd bierzesz gęsi smalec?
(czytałam o tym, jako o składniku diety, ale dla mnie, jak kwiat paproci... nigdy nie widziałam w sklepach)

Aia

Od: Pon lut 19, 2007 18:08

Post » Wto sty 28, 2014 20:44 Re: Mokate & ska

Są specjalne kalkulatory, można wyliczyć proporcje suplementów. Są "gotowce" dla początkujących, tak się uczyłam. W tej chwili rezydent jest w 80% na barfie, Zen dołączy do niego, kiedy zrobimy porządek z zębami i będzie mógł gryźć. On uwielbia mięso a dla nerkowców można zmodyfikować przepis, wykluczając kości i zmniejszając ilość białka na korzyść tłuszczu.
Byłam sceptycznie nastawiona do diety Barf, ale rezydent sam zdecydował i nie miałam wyjścia, musiałam się nauczyć. Efekty widzę - sierść, poduszki łapek, skóra - cały kot jest ładniejszy. W kuwecie też widać różnicę ;)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

magdar77

Post » Wto sty 28, 2014 20:58 Re: Mokate & ska

Aia pisze:Skąd bierzesz gęsi smalec?
(czytałam o tym, jako o składniku diety, ale dla mnie, jak kwiat paproci... nigdy nie widziałam w sklepach)

U mnie w sklepie mięsnym jest dostępny, koło mojej pracy w zwykłym spożywczym też bywa (piekarnie Putka). Trzeba szukać.
Ja mam w domu na wypadek, gdyby zachciało mi się chłopskiego jadła (ssaków nie jem od nastu lat). W diecie Mokiego stosuję okazjonalnie (on ma dość swojego tłuszczu :wink: ), Zenowi podaję z premedytacją, bo to źródło zwierzęcych tłuszczy, których w karmie renal jest jak na lekarstwo. Poza tym ładnie się go miksuje a to ostatnio moje główne zajęcie :roll: .
Obrazek
Obrazek
Obrazek

magdar77

Post » Wto sty 28, 2014 22:02 Re: Mokate & ska

Kurczę, przez Zena, jego kłopoty z paszczęką - przegapiłam.
26.01 minął rok Mój i Mokatka, razem :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

magdar77

Post » Wto sty 28, 2014 22:04 Re: Mokate & ska

magdar77 pisze:Kurczę, przez Zena, jego kłopoty z paszczęką - przegapiłam.
26.01 minął rok Mój i Mokatka, razem :)

:birthday: :dance: :dance2: :dance:
ObrazekObrazek

"Some people say that cats are sneaky, evil, and cruel. True, and they have many other fine qualities as well."

Nowa_Sztno

Od: Czw sty 26, 2012 16:00

[poprzednia][następna]