Beeju, Guree, Natalia i Kacperek [*] część II - smutno...

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Sob sty 25, 2014 15:47 Re: Beeju, Guree, Kacperek i Natalia - część II - konkursowo

mir.ka pisze:
charm pisze:
mir.ka pisze:a ja zaraz biorę się za bananowca wg Twojego przepisu :)

mam nadzieję, że będzie smakował :ok: :oops:

upieczone, spróbowane :D

Obrazek
wyglada bardzo apetycznie :D
i gdyby nie to, że dzisiaj piekę chleb i drożdżowe cynamonki to może znowu bym się skusiła ;)

charm

Od: Nie paź 26, 2008 20:07

Post » Sob sty 25, 2014 19:18 Re: Beeju, Guree, Kacperek i Natalia - część II - konkursowo

mmmmniaaammmmmm :oops:
Hej Brygada :1luvu:
Obrazek

Myszolandia

Od: Pon sty 19, 2009 22:48

Post » Nie sty 26, 2014 18:13 Re: Beeju, Guree, Kacperek i Natalia - część II - konkursowo

Witam niedzielnie :)

Wczoraj nie miałam siły wrzucać zdjęć wypieków, ale dzisiaj... piekę kolejny chleb...
tak, przeczuwałam, że pieczenie jednego bochenka to błąd :roll:

charm

Post » Nie sty 26, 2014 18:15 Re: Beeju, Guree, Kacperek i Natalia - część II - konkursowo

Kurka,normalnie kiedyś Ci się na chama wproszę na ten chlebek chyba :oops: :oops: :oops:
Obrazek

Myszolandia

Od: Pon sty 19, 2009 22:48

Post » Nie sty 26, 2014 18:52 Re: Beeju, Guree, Kacperek i Natalia - część II - konkursowo

ciasto faktycznie dzisiaj lepsze :ok:
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Nie sty 26, 2014 19:02 Re: Beeju, Guree, Kacperek i Natalia - część II - konkursowo

Myszolandia pisze:Kurka,normalnie kiedyś Ci się na chama wproszę na ten chlebek chyba :oops: :oops: :oops:

zapraszam :mrgreen:

mir.ka pisze:ciasto faktycznie dzisiaj lepsze :ok:
a nie mówiłam? :twisted: ;-)

charm

Post » Nie sty 26, 2014 19:04 Re: Beeju, Guree, Kacperek i Natalia - część II - konkursowo

charm pisze:
Myszolandia pisze:Kurka,normalnie kiedyś Ci się na chama wproszę na ten chlebek chyba :oops: :oops: :oops:

zapraszam :mrgreen:

mir.ka pisze:ciasto faktycznie dzisiaj lepsze :ok:
a nie mówiłam? :twisted: ;-)

za jakiś czas zrobię powtórkę, tylko z masłem i banany na wierzch inaczej pokroję :)
Obrazek

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Post » Nie sty 26, 2014 19:05 Re: Beeju, Guree, Kacperek i Natalia - część II - konkursowo

zdjęcia chleba się poooowooooli wysyłają, ale w ramach oczekiwania coś, co upiekłam przy okazji, czyli drożdżówki z cynamonem i odrobiną brązowego cukru ;-)

Obrazek

dobre np z masłem, albo miodem do kubka gorącego mleka na śniadanie ;-)

charm

Post » Nie sty 26, 2014 19:10 Re: Beeju, Guree, Kacperek i Natalia - część II - konkursowo

uch umarnelam z lakomstwa...
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Nie sty 26, 2014 19:13 Re: Beeju, Guree, Kacperek i Natalia - część II - konkursowo

charm pisze:zdjęcia chleba się poooowooooli wysyłają, ale w ramach oczekiwania coś, co upiekłam przy okazji, czyli drożdżówki z cynamonem i odrobiną brązowego cukru ;-)

Obrazek

dobre np z masłem, albo miodem do kubka gorącego mleka na śniadanie ;-)

ale apetycznie wygladają :)
Obrazek

mir.ka

Post » Nie sty 26, 2014 19:50 Re: Beeju, Guree, Kacperek i Natalia - część II - konkursowo

shira3 pisze:uch umarnelam z lakomstwa...
nie umieraj!
co by Rudi z Pysią robili... ;-)
na pocieszenie bułeczka
Obrazek

btw, ciasto drożdżowe się świetnie zamraża, można raz zrobić, a potem pomrozić po dwie bułeczki wyciągać, jak się ma ochotę zjeść coś dobrego :mrgreen:

charm

Post » Nie sty 26, 2014 19:58 Re: Beeju, Guree, Kacperek i Natalia - część II - konkursowo

nie umiem drożdżowego :oops:
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Nie sty 26, 2014 20:02 Re: Beeju, Guree, Kacperek i Natalia - część II - konkursowo

shira3 pisze:nie umiem drożdżowego :oops:

łatwe jest :)

ale nie umiem tak zawijać :(
Obrazek

mir.ka

Post » Nie sty 26, 2014 20:05 Re: Beeju, Guree, Kacperek i Natalia - część II - konkursowo

zawsze jest pora by się nauczyć :ok:

bardzo proste i tanie ciasto, i zdrowe, i niskokaloryczne, i pięknie pachnie :D

"moje" proporcje (ale ja wyrabiam maszynką do chleba, bo akurat jeśli chodzi o wyrabianie, to dość męczące jest, więc jakieś mechaniczne wsparcie bardzo przydatne..)
0,5 kg mąki
250 ml mleka
50g masła
2 jajka
20-25g drożdży (świeżych)
3 łyżki cukru (ewentualnie 4)
odrobina soli (koło pół małej łyżeczki)
jakiś olejek, esencja waniliowa, trochę wanilii albo cukier waniliowy ;)
i tyle ;)
wyrobić, zostawić do wyrośnięcia, uformować co się chce, ewentualnie posypać cynamonem albo dodać jakieś owoce, zostawić na trochę do wyrośnięcia, upiec (40-60 minut), i zajadać ze smakiem ;)

charm

Post » Nie sty 26, 2014 20:07 Re: Beeju, Guree, Kacperek i Natalia - część II - konkursowo

mir.ka pisze:

łatwe jest :)

ale nie umiem tak zawijać :(

zawijanie wbrew temu jak wygląda łatwe jest - te duże, to po prostu dwa rulony skręcone ze sobą i zwinięte jak ślimak :mrgreen:

charm

[poprzednia][następna]