KOT ZAPARCIA :((

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sty 22, 2014 10:13 Re: KOT ZAPARCIA :((

Bazyliszkowa pisze:Być może pomocny byłby Gasprid, ale o podaniu musi zdecydować wet.

No, właśnie Żuniek też to dostawał. Do jedzenia zamiast wody dodawaliśmy mu Orsalit malinowy (dla dzieci) -elektrolity.

Na początku w ogóle był mega zestaw ale potem powoli schodziliśmy z leków. Ale wszystko ordynował wet.
Jednak o wszystkim decydował wet. Prowadziłam zapiski co Żuka zatrzymuje, po czym lepiej się załatwia . Cały zeszyt był uwag i spstrzeżeń i idąc do weta na tej podstawie min leki były dozowane.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Śro sty 22, 2014 22:30 Re: KOT ZAPARCIA :((

Jestem ze stargardu blisko mam szczecin. Chcialabym rozwiazac ten problem, nie doraznie pastami itp. zalatwil sie dzis po duzej dawce bezopetu , odziwo kupa nie byla bardzo zbita byly to oczywiscie bobki ale nie tak twarde i suche jak zwykle. moim zdaniem i usick i niepracujace jelitka. swoje robia. Napisz prosze jaka karme podawalas swojemu kotu? dostawal puszki tej puriny przez ydzien nie widzialam efektow oczywiscie mial zalewane woda wczensiej sucha karme mu tak podawalam a do tego posypka z siemienia lnianego, zjadal takze nie wybrzydza. Dodatkowym problemem jest nietoleracja pokarmowa badz alergia, lysieje mu tylnia lapka

Paulina1212

Od: Nie sty 12, 2014 0:26

Post » Śro sty 22, 2014 22:35 Re: KOT ZAPARCIA :((

Ciężko o dobrego lekarza:( moj od poczatku od maluszka ciagle zastrzyki ja nie wiedzialam na co, zwierzak zle sie czul to do weta. uwazam ze to swoje zrobilo, maluch co chwile byl faszerowany:( teraz sama wiem co moze mu dolegac i sie dowiaduje domagam diagnozy, juz jest troche lepiej ale teraz znow problemy..

Paulina1212

Post » Pt sty 24, 2014 17:55 Re: KOT ZAPARCIA :((

Hej, byłam dzis u wetki. Dostawal nivalin, z 10 zastrzykow dostal 7 efektu nie bylo wiec juz nie podajemy. Wetka powiedziala ze kot nie ma problemow z trawieniem, ze jelita pracuja do momentu skrzywienia tego kregoslupa, juz tam na ostatnim odcinku zalegaja masy kalowe. Powiedziala ze fibro w jego przypadku moze sie nie sprawdzic,bo ono fakt rozmiekcza ale kupy bedzie wiecej i on bedzie musial sobie poradzic z tym aby to wydalic.. wynika ze moze byc coraz gorzej, powiedziala ze nalezy mu pomagac masowac brzuch i cieszyc sie ze zalatwia sie jeszcze sam i nie ma koniecznosci lewatywy. wczesniej zalatwial sie do wc przestawilam sie na kuwete aby kregoslupa dodatkowo nie obciazac. Powiedziala ze lakcid moge mu podawac bo nie zaszkodzi. nie wiem jak colon c. co do karmy dalej nic nie wiem. radzila aby obserwowac, przejsc na jakas miekka bytowke i notowac jak co mu sluzy. wiec dalej nie mam pomyslu

Paulina1212

Post » Pt sty 24, 2014 17:59 Re: KOT ZAPARCIA :((

a nivalin byl na pobudzenie nerwow wlasnie przy rdzeniu co mialo pomoc

Paulina1212

Post » Pt sty 24, 2014 19:35 Re: KOT ZAPARCIA :((

Miałam kota, któremu tworzyły się kamienie kałowe. Przeszedł dwie operacje, gdy mu się totalnie jelita zatkały. Powodem były rozszeżone odcinki jelit, gdzie treść pokarmowa zalegała zbyt długo.
Maciuś był na weterynaryjnej karmie - gastro intenstinal - bardzo mu pomagała. Suchą jadł. Saszetek nie chciał.
Gdy brzuch robił mu się twardy podawaliśmy ludzki syrop - lactulosum. Jest bez recepty. Powoduje rozmakanie masy kałowej. W ostateczności podawaliśmy parafinę. Wet jednak mówił, że gdy jeszcze nie ma tragedii, to lepiej jednak podać lactulosum, bo to rozmacza treść pokarmową, a parafina po prostu daje poślizg suchej masie, żeby ją łatwiej wypchnąć. Ale nie ma właściwości, żeby rozmiękczyć.
No i masowanie brzuszka dla pobudzenie perystalktyki jelit.
,,W sztuce tracenia nie jest trudno dojść do wprawy (. . .)" Elizabeth Bishop

marta-po

Od: Pon sie 15, 2011 17:19

Post » Sob sty 25, 2014 12:01 Re: KOT ZAPARCIA :((

marta-po Czy kot byl ciagle na gastro? Julian tez jadl gastro kiedy mial problemy z biegunkami faktycznie byla pomocna, fibro wet odradzila, ze wzgledu ze to pecznieje a on bedzie musial sobie poradzic z tym aby to wydalic. Musze zmienic karme, lekkostrawna najlepiej mokra ktora bedzie latwa w wydaleniu, problemow z tra ( bede dosypywac troszke suchej mysle o rc hypoallergenic- kot ma alergie a kiedys ta karme jadl, nie bylam do konca zadowolona ale koncza mi sie juz pomysly) myslalam o jakiejs dobrej bytowce, z karm specjalistycznych mielism rc gastro, hypo, purine gastro mokra-kupa twarda jak byla, trovet z jagniecina-zatwardzenia)

Paulina1212

Post » Sob sty 25, 2014 12:01 Re: KOT ZAPARCIA :((

lactolosum, juz kupione. to podawac doraznie?jesli jest np dzien bez kupy to podac kotu tak? wczoraj sie zalatwil zobaczymy jak dzis

Paulina1212

Post » Sob sty 25, 2014 14:44 Re: KOT ZAPARCIA :((

Lactuloza też jakby powoduje pęcznienie mas kałowych (ściąga wodę). http://bazalekow.mp.pl/leki/item.html?id=29455 .
Lactulozy nie można podawać bez końca, bo po długim stosowaniu trzeba zwiększać dawkę. W końcu "przestaje" działać. Lactulozę podaje się przy encefalopatii wątrobowej po np. stłuszczeniu i marskości wątroby, kiedy to trzeba się pozbywać amoniaku z organizmu.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Sob sty 25, 2014 23:18 Re: KOT ZAPARCIA :((

zalatwil sie dzis rano twarda kupka, bobkami. Podalam mu mimo to duphalac ok 3-4 ml minely 3 godziny i zalatwil sie rzadko, duzo, i sprawialo mu to klopot, wchodzil i wychodzil z kuwety kilka razy, masowalam mu brzuch, drapal mnie, denerwowal sie. wiecj to mu sprawilo klopotu niz jego dotychczasowe korzystanie z toalety..

Paulina1212

Post » Nie sty 26, 2014 18:44 Re: KOT ZAPARCIA :((

Tak, Maciuś był ciągle na gastro intenstinal na przemiennie z drobno posiekanym kurczakiem skropionym olejem z pestek z winogron. Olej z pestek winogron też mi wet zalecił. Maciusiowi smak oleju nie przeszkadzał. Kurczak jest raczej suchy, szczególnie pierś, ale z olejem się sprawdzał.
Pilnowaliśmy też, żeby porcje nie były duże. Dostawał często, ale małe ilości.

A może też spróbuj błonnik. Błonnik stosowałam u psa, któremu zatykały się jelita. Taki sypki można kupić w aptece typu colon C. Jest to suplement diety, którego składniki ułatwiają perystaltykę jelit. Co prawda zawiera włókna roślinne pęczniejące w przewodzie pokarmowym, jednak zwiększając swoją objętość, pobudzają motorykę jelit, przyspieszają przesuwanie wypełniającej je masy i w rezultacie wpływają korzystnie na regularny rytm wypróżnień.

Musisz spróbować różnych sposobów, aż dobierzesz środek który w przypadku Twojego kota najbardziej się sprawdzi. Ja też musiałam wypracować sobie sposoby utrzymywania Maciusia z drożnymi jelitami, a nie było to łatwe. Wypróbowałam różne metody, aż znalazłam optymalne dla niego.
,,W sztuce tracenia nie jest trudno dojść do wprawy (. . .)" Elizabeth Bishop

marta-po

Od: Pon sie 15, 2011 17:19

[poprzednia]