» Nie sty 26, 2014 18:44
Re: KOT ZAPARCIA :((
Tak, Maciuś był ciągle na gastro intenstinal na przemiennie z drobno posiekanym kurczakiem skropionym olejem z pestek z winogron. Olej z pestek winogron też mi wet zalecił. Maciusiowi smak oleju nie przeszkadzał. Kurczak jest raczej suchy, szczególnie pierś, ale z olejem się sprawdzał.
Pilnowaliśmy też, żeby porcje nie były duże. Dostawał często, ale małe ilości.
A może też spróbuj błonnik. Błonnik stosowałam u psa, któremu zatykały się jelita. Taki sypki można kupić w aptece typu colon C. Jest to suplement diety, którego składniki ułatwiają perystaltykę jelit. Co prawda zawiera włókna roślinne pęczniejące w przewodzie pokarmowym, jednak zwiększając swoją objętość, pobudzają motorykę jelit, przyspieszają przesuwanie wypełniającej je masy i w rezultacie wpływają korzystnie na regularny rytm wypróżnień.
Musisz spróbować różnych sposobów, aż dobierzesz środek który w przypadku Twojego kota najbardziej się sprawdzi. Ja też musiałam wypracować sobie sposoby utrzymywania Maciusia z drożnymi jelitami, a nie było to łatwe. Wypróbowałam różne metody, aż znalazłam optymalne dla niego.
,,W sztuce tracenia nie jest trudno dojść do wprawy (. . .)" Elizabeth Bishop