Wszystkie koty jamnika Melona VII- o żeż MIAUWA!!!

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Sob sty 25, 2014 18:40 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VII- 300g więcej Leosia!!!

Gdyby to była krew świeża to rozumiem.
Sama nie podaję mięsa wieprzowego ze względu na wirus Ajuszkyego.
Natomiast hemoglobina jest co prawda wytwarzana z krwi ale z tego co mi się wydaję sposób jej obróbki wyklucza przetrwanie wirusa w wersji suszonej (po obróbce cieplnej). Jak chcesz mogę podpytać specjalisty i się upewnić.

kfiatek 1983

Od: Wto paź 04, 2011 22:15

Post » Sob sty 25, 2014 19:34 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VII- 300g więcej Leosia!!!

Przegłodzić kociska nie zawsze się da, tzn. da się , ale nie przynosi to żadnych skutków poza potępieńczym zawodzeniem i spoglądaniem na głodzącego z miną cierpiętników. Miro i Kiti jedzą wyłącznie suchego Orijena i czasem lizną saszetkę jednego smaku filetówki Almo Nature. Przy czym taka filetówka ma 55g, a one zawsze zjedzą max połowę. Kotkins był i widział, że niczego normalnego nie jadają - chyba zresztą Kotkins jak będzie miał dużo czasu (czyli w przyszłym życiu) otrzyma tą dwójkę na przeszkolenie kulinarne. A jeszcze nadmienię, że przez rok obydwie cholery były na Barfie. Potem przeszły na dobre puszki i suche, a teraz zostało tylko suche.
Obrazek

cairo

Od: Nie lut 12, 2012 9:48

Post » Sob sty 25, 2014 21:14 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VII- 300g więcej Leosia!!!

Wirusa Ajuszkyego w Polsce ponoć nie stwierdzono od czasów powojennych.
Moje zjadają mięso w miarę chętnie. Borys chętniej niż Niunia, bo ona tylko wymieszane z puszeczką zjada.
Gdy mi się kocur pochorował w listopadzie i praktycznie przestał jeść- przeszliśmy skomplikowaną drogę.
Wetka zaleciła, żeby koniecznie przestał chudnąć (stracił pół kg), a dobrze byłoby, żeby przytył.
Tak się przejęłam wyznaczonym zadaniem, że w 2 miesiące kota z totalnym brakiem apetytu upasłam o 650g. :roll:
Wetka zaleciła obecnie odchudzenie go o jakieś 200 g :twisted:
Ale pomogło mu głównie mięso. Ew. mięso mieszane pół na pół z puszkowym...

Olat

Od: Sob mar 30, 2002 21:41

Post » Sob sty 25, 2014 21:41 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VII- 300g więcej Leosia!!!

Zgodnie z artykułem z artykuł z czasopisma "Życie Weterynaryjne" 2011 86(4) jeszcze w 2010 r. w Małopolskim i Świętokrzyskim w ponad 3% stad wykryto świnie zakażone wirusem aujeszky'ego. W pozostałych województwach było mniej, ale było.

Tu masz jeszcze rozporządzenie odnośnie zwalczania tej choroby w Polsce a w niej np. tabelę z jej występowaniem (wykrytym!) w poszczególnych województwach w latach 1990-2007 http://www.lex.pl/du-akt/-/akt/dz-u-08-64-397 Rozporządzenie jest z 2008.

Tu aktualnie wolne od tej choroby regiony Polski http://www.polsus.pl/zdrowie-zwierzat/stada-wolne-od-chorob
Niestety na śwince rzadko jest napisane skąd pochodzi. W związku z tym nie daję wcale.

kfiatek 1983

Post » Sob sty 25, 2014 21:42 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VII- 300g więcej Leosia!!!

Olat pisze:Wirusa Ajuszkyego w Polsce ponoć nie stwierdzono od czasów powojennych.
Moje zjadają mięso w miarę chętnie. Borys chętniej niż Niunia, bo ona tylko wymieszane z puszeczką zjada.
Gdy mi się kocur pochorował w listopadzie i praktycznie przestał jeść- przeszliśmy skomplikowaną drogę.
Wetka zaleciła, żeby koniecznie przestał chudnąć (stracił pół kg), a dobrze byłoby, żeby przytył.
Tak się przejęłam wyznaczonym zadaniem, że w 2 miesiące kota z totalnym brakiem apetytu upasłam o 650g. :roll:
Wetka zaleciła obecnie odchudzenie go o jakieś 200 g :twisted:
Ale pomogło mu głównie mięso. Ew. mięso mieszane pół na pół z puszkowym...

Olat mamy pozarażane stada i to całkiem sporo
http://www.polsus.pl/zdrowie-zwierzat/s ... -od-chorob
http://piw-lubaczow.pl/cms/articles.php?article_id=2
jak sobie wpiszesz w google to są też założenia programu
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Sob sty 25, 2014 22:00 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VII- 300g więcej Leosia!!!

Aaa... to przepraszam za mylną informację.
Jakis czas temu gdzies trafiłam na artykuł, że ta zaraza w zasadzie jest wytępiona. I żyłam sobie w błogim spokoju.
Nie karmiłam kotów wieprzowiną, ale jak czasem się dopominały- to na smaczek jakiś okrawek dałam.
Nie odkopię teraz tego artykułu, bo nie mam bladego pojęcia, w związku z czym znalazłam, ale po tym, co piszecie, to ponownie będę omijać wieprzowinę szerokim łukiem.

Olat

Post » Sob sty 25, 2014 22:03 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VII- 300g więcej Leosia!!!

Nie ma sprawy :)
Można dać w dwóch przypadkach - po obróbce cieplnej (80 stopni w 3 minuty zabija wirusa) lub po przemrożeniu przez min. 35-40 dni.

kfiatek 1983

Post » Sob sty 25, 2014 22:09 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VII- 300g więcej Leosia!!!

Gotowanego to nie tkną nawet koncem pazura. ;)
Zawsze daję mocno przemrożone, ale w kontekscie tego, o czym mowicie, koty obejdą się bez wieprzowiny. I tak dostawały z raz na rok po skrawku. Nie zauważą braku ;)

Olat

Post » Sob sty 25, 2014 23:04 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VII- 300g więcej Leosia!!!

Shiro, bez paniki.
Powiedz -a próbowałaś podawać Bozitę?
Ona ma silny zapach i smak, na niej Laluś oduczył się jedzenia Orijeny jako jedynego godnego kociego jedzenia.
Na wątku "karmowym" napisano ,że trzeba najpierw przestawić kota na bezzbożówkę.
Ja zaczęłam od TOTW. W niewielkich ilościach dosypywałam do RC.
A potem zmniejszałam ilość RC a zwiększałam TOTW.
TOTW ma z wszystkich bezzbożówek najbardziej podobny do RC smak. Potem dosypywałam Orijeny, się przestawili.
A mięso dawałam po kawalątku. Mroziłam po 40g na 3 koty (Amelki nie liczę), teraz mrożę 260g.
3 x 80g, plus mały zapasik.
Amelkę też nauczę, tylko jak mnie pouczyły dziewczyny na tamtym wątku -POWOLI.
To jest wojna psychologiczna.

Słuchaj a ile Pyśka pije?

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Sob sty 25, 2014 23:16 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VII- 300g więcej Leosia!!!

pije sporo i tylko wode, bozity akurat nie dawalam Pysi, myslisz o mokrej? Kiedys jeszcze jadla gourmety i felixa, innych u nas dostepnych nie chciala, teraz chce tylko suche... Baaaardzo rzadko kuraka odrobine.... Ciele i indora olewa... Wola takoz...
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Sob sty 25, 2014 23:19 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VII- 300g więcej Leosia!!!

z bezzbozowek mam dostac almo nature na sprobowanie totwa nie probowalam, ostatnio orijena mieszalam z rc to z cierpliwoscia godna kopciuszka wybieraly ziarna rc, reszta zostawala...
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Sob sty 25, 2014 23:53 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VII- 300g więcej Leosia!!!

Też tak miałam.
Orijena znacznie się rożni smakiem od RC , dlatego polecam na początek TOTW.
A Bozitę oczywiście mokrą , niech najpierw wyliże sosik.
A potem kawałki trzeba udyźdać:)
Zje.

Tylko powoli, i nie zrażać się niepowodzeniami!

kotkins

Post » Nie sty 26, 2014 22:09 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VII- 300g więcej Leosia!!!

Dziś odwiedziła nas stylistka kocich fryzur.
Tylko Amelka zapragnęła nowej, modnej fryzurki- i dostała.
Wybierała długo , z internetu i komentowała: "...ta nje jezd szara jak ja(?)...", "...ta mje będzie obciskała wew ogonek...", "...a wew tej bendzie mje łyso...".
W końcu Ameczka dokonała wyboru : z przdu lewek a z tyłu karakułka.
Karakułka z uwagi na mrozy, czyli tył na 1,5 cm.
Troszkę było wycia i drapania podczas zabiegów fryzjerskich, ale efekty są ... zobaczcie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Amelka nie będzie płakała przy czesaniu a zimno jej nie będzie.
Już się gania z Lalusiem.
Tylko Fiona zauważyła , że coś się zmieniło.
Nieufnie spogląda, oj nieufnie..

To eksperyment.
Amelka odrośnie i pewnie nie będziemy już tego powtarzały.

W każdym razie efekt bardzo nam się podoba, JAK NA OBCIĘTEGO PERSA rzecz jasna.
Nadal uważam, że pers powinien być owłosiony...

Pięknie wygląda Miro Cairo, która nawiasem mówiąc była właśnie naszym "stylistą kocich fryzur".
Dziękujemy! :D
Ostatnio edytowano Nie sty 26, 2014 22:18 przez kotkins, łącznie edytowano 3 razy

kotkins

Post » Nie sty 26, 2014 22:12 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VII- 300g więcej Leosia!!!

Biały lew! :ryk:

floxanna

Od: Pon paź 27, 2008 18:41

Post » Nie sty 26, 2014 22:12 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VII- 300g więcej Leosia!!!

kotkinsu! 8O

Coś Ty zrobiła temu kotku?! 8O
ObrazekObrazek

Zosik

Od: Pt sty 25, 2013 17:10

[poprzednia][następna]