Zapewnie odpowiedzialny dom.

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pt sty 24, 2014 17:51 Re: Zapewnie odpowiedzialny dom.

Śliczny pół długowłosy kocurek ; http://tablica.pl/oferta/kocurek-apacz- ... ccbd3e9162
A jak już jesteśmy przy ochronie, to ja dam ci podarek. Kotka. Będziesz go karmił, czesał i codziennie głaskał, bo kotek to bardzo lubi. Za to jak ktoś przyjdzie ciemną nocką, żeby ci poderżnąć gardło, to kotek go zeżre.
Toroj

MM93

Od: Czw sty 12, 2012 21:36

Post » Pt sty 24, 2014 18:06 Re: Zapewnie odpowiedzialny dom.

Nie zazdroszczę potencjalnemu domkowi :mrgreen: Jak tu wybrać?
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pt sty 24, 2014 21:35 Re: Zapewnie odpowiedzialny dom.

Bardzo dziękujemy za tyle zdjęć. Żona zakochała się w Zuzi, która już ma domek. Mi się bardzo podoba Nelka. Żona także zaczyna jej się widzę przyglądać :) A ja mam pytanie co do kotki w typie brytyjczyka. Baaardzo dużo siedzę i czytam o rasie i przeglądam zdjęcia i jestem pod ich wrażeniem. Może coś o charakterze Nelki i tej brytyjki bym się dowiedział? Ładnie proszę. A i gdzie one przebywają? A i dodam, że jutro jedziemy do pobliskich schronisk (ponownie) może akurat tam będzie nasza "córcia" bądź nawet i "synuś". Wyczytaliśmy, że koty po kastracji są bardziej miziaste niż kotki. Więc teraz to już obojętne jaka płeć:)

Codi

Od: Czw sty 23, 2014 16:09

Post » Pt sty 24, 2014 21:47 Re: Zapewnie odpowiedzialny dom.

A wzięlibyśmy te kotki obie, ale nie wiem skąd one są i czy można by było je adoptować. http://ekostraz.pl/portal/node/322

Codi

Post » Pt sty 24, 2014 22:06 Re: Zapewnie odpowiedzialny dom.

tak, chcialam cos napisać ale się wstrzymałam. Poczekam.

asia2

Od: Sob wrz 04, 2010 14:43

Post » Pt sty 24, 2014 22:50 Re: Zapewnie odpowiedzialny dom.

Kilka słów o Nelce.
Kotka jest rozbrykaną małą panną. Uwielbia spać w łóżku, siedzieć na kolanach i być głaskana. Jednak kiedy ma dość potrafi pacnąć łapką. Zeskakuje i idzie zaczepiać psy. :twisted: Dla swoich opiekunów jest cudowna. Do obcych ludzi podchodzi jednak z dystansem. Potrzebuje czasu, żeby zaufać. Jeśli ktoś obcy chce ją wziąć na ręce wykręca się i ucieka. Jednak kiedy już pozna nowe osoby pakuje się im na kolana i zasypia mrucząc jak traktorek. To ciągle młode kocie. Posiada wielkie pokłady energii. Zabawa, zabawa i zabawa. Można patrzeć i śmiać się godzinami.
Nelka jednak nie do końca jest kotem salonowo-kanapowym. Uwielbia biegać po trawie. Nie oddala się od opiekunki. Zawsze jest blisko. Przychodzi na zawołanie. Szukamy dla niej domu z ogrodem, ponieważ ciągłe przebywanie w zamknięciu nie jest dla niej dobre. Kocha kanapę i fotel. Spędza na nich wiele godzin, ale przychodzi moment, kiedy siedzi przy drzwiach i czeka żeby ktoś wyszedł z nią na podwórko lub z tęsknotą miauczy przy oknie. To taki koto- pies z charakteru.

Pytano o charakter brytyjczyków.
Ja mam w domu kotkę brytyjkę. Kochana, puchata, leniwa. Ma 5 lat i nie jest już młodą kotką. Jej aktywność życiowa to spanie 20 godzin. Przechadzka do jedzenia, przechadzka do kuwety, popatrzenie przez okno na ptaki. Po wielu trudach można ją namówić do zabawy, która trwa 2 minuty, po czym kot zmęczony usypia na wiele godzin. Jest kochaną, salonową kotką. W związku z tym, że ma lekko skrócony pyszczek ( podobny do persów), to kiedy śpi wydaje przeróżne odgłosy: fuczy, sapie, świszczy i chrapie jak traktor. Czasami jej chrapanie potrafi nas obudzić w nocy. Kochamy ją strasznie.
To są tylko moje subiektywne odczucia co do brytków na podstawie jednej brytyjskiej kotki. Pamiętaj: ile kotów, tyle charakterów. Często odbiegają w zachowaniu od schematów i stereotypów. Nasz kot psa toleruje, ale innych kotów nie cierpi, choć dzieli z nimi przestrzeń od dawna.
Życzę powodzenia w poszukiwaniu tego wymarzonego kota.
Jeśli spodoba się Nelka to jestem do dyspozycji.

Błękitne, brytko podobne znajdziesz tutaj: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=115814
A na Tablicy są takie : http://tablica.pl/oferta/kotka-brytyjska-CID103-ID4IIyR.html
http://tablica.pl/oferta/koty-kotka-dorosla-brytyjska-CID103-ID4zMCZ.html
http://tablica.pl/oferta/piekna-kotka-mloda-CID103-ID4KJk1.html
http://tablica.pl/oferta/kicus-kuleczka-szuka-opiekuna-CID103-ID4J1PL.html

hugulaśny

Od: Nie gru 04, 2011 23:21

Post » Sob sty 25, 2014 10:10 Re: Zapewnie odpowiedzialny dom.

Duduś nam sie bardzo podoba. Gdzie on jest i czy nadal aktualny?

Codi

Post » Sob sty 25, 2014 11:40 Re: Zapewnie odpowiedzialny dom.

A Duduś to kot nad koty, tymczasuję od lat, ale takiego jeszcze nie miałam.Jest u mnie, ma potencjalny domek w Konstancinie.Właśnie Amica odbywa wizytę przedadopcyjną.

ewar

Post » Sob sty 25, 2014 12:06 Re: Zapewnie odpowiedzialny dom.

Troszkę szkoda ze juz nieaktualne. Super ma charakter.

Codi

Post » Sob sty 25, 2014 12:22 Re: Zapewnie odpowiedzialny dom.

Zobaczymy jak wypadnie wizyta.Spóźniliście się troszkę, a Wasz dom wydaje mi się bardzo dobry i na pewno Dudusiowi byłoby u Was super.Sama bardzo żałuję, że nie mogę Dudusia zostawić.W dodatku ostatnio zrobił się nad wyraz miziasty.Bo mądry i grzeczny, posłuszny był zawsze.

ewar

Post » Sob sty 25, 2014 13:06 Re: Zapewnie odpowiedzialny dom.

Chcielibyśmy zeby znalazł dobry dom i trzymamy kciuki za niego nie ukrywając faktu ze w sercu szkoda. Szukamy dalej.

Codi

Post » Sob sty 25, 2014 17:07 Re: Zapewnie odpowiedzialny dom.

Dziękuję :1luvu: Duduś jedzie do Konstancina, ale nie wahałabym się oddać go Wam.Jakiś kot lub koty będą mieć fajny domek.
Tak szczerze naprawdę radzę wziąć dwa koty od razu.Miałam jedynaczkę, kochaną i słodką kotkę, ale dopiero kiedy za namową mądrzejszych ode mnie dokociłam się, poznałam różnicę.Kolosalna, moje życie zmieniło się na lepsze.Teraz mam za dużo kotów,nie namawiam na trzy i więcej, słowo daję.Kocham koty, trafiają mi się bardzo fajne, ale dwa to ideał.Kiedyś natrafiłam na miau na artykuł ze szwajcarskiego pisma.Skopiowałam, wkleiłam na Kocie ABC, ale i tak umieszczam go na różnych wątkach.Zgadzam się z każdym punktem, podpisuję pod całym artykułem.Dwupak jest korzystny dla kotów, ale dla opiekunów przede wszystkim.Koszty na początku są większe, wiadomo, ale potem same oszczędności.Koty są zdrowsze, oszczędza się na wecie.Kuweta jest jedna, a jedzenia po prostu mniej się marnuje.
TWO ARE BETTER THAN ONE !
DWA SĄ LEPSZE NIŻ JEDEN!

1. Cats need stimulation during the day like humans. Studies in the United States have shown that some animals left alone most of the day in the house have brains that weigh up to 25% less than those that live on the street.

Koty, podobnie jak ludzie w ciągu dnia potrzebują stymulacji. Amerykańskie badania pokazały, że niektóre zwierzęta, pozostawiane same w domu prawie przez cały dzień, mają mózgi o 25% lżejsze od tych, które żyją na ulicy.

2. In Switzerland, an anti-cruelty law was passed that requires people who are buying dogs and cats to get two instead of one since it is the nature of an animal to have company of its own kind.

W Szwajcarii w ustawie o ochronie zwierząt wprowadzono zapis zobowiązujący kupującego psa lub kota do brania dwu zamiast jednego, gdyż w naturze tych zwierząt jest posiadanie towarzystwa swojego gatunku.

3. Cats that have a playmate tend to be more socially well-adjusted and avoid behaviour problems like shyness, biting, hissing, being frightened and hiding in the company of people they don’t know.

Koty mające kompana do zabawy są lepiej społecznie przystosowane i nie sprawiają problemów behawioralnych takich jak wycofanie, gryzienie, syczenie, panika w towarzystwie obcych ludzi.

4. They are much less likely to gain weight due to lack of movement and to suffer related illnesses.

W mniejszym stopniu narażone są na nadwagę z braku ruchu i na choroby z tym związane.

5. They are less likely to ruin furniture out of boredom.

Mniej się nudzą i mniej niszczą meble.

6. If you must work long hours or travel for a couple of days, two or more cats keep each other company and are more tranquil during your absence.

Jeśli spędzasz wiele godzin w pracy lub musisz wyjeżdżać na parę dni, dwa koty (lub więcej) są spokojniejsze podczas twojej nieobecności.

7. By having two or more cats, you are able to enjoy the true social nature of cats and their relationship with each other.
Mając dwa lub więcej kotów masz okazję podziwiać prawdziwą społeczną naturę kotów i ich wzajemne relacje.

8. It’s more likely that people bring back an adopted cat (kitten) due to behaviour problems when only one has been adopted rather than two.

Prawdopodobieństwo zwrotu kota/kociaka z adopcji z powodu złego zachowania jest większe przy pojedynczo wyadoptowanym kocie niż przy dwóch.

9. Your cat will remain more playful and youthful into his/her later years with a companion.

Z towarzyszem twój kot dłużej w starszym wieku zachowa młodość i chęć do zabawy.

10. The workload to care for two cats remains relatively the same.

Obciążenia przy opiece nad dwoma kotami pozostają względnie takie same.

11. You don’t need more space for a second cat.

Drugi kot nie potrzebuje dodatkowej przestrzeni.

12. Because……………….TWO ARE BETTER THAN ONE!
Wreszcie... DWA SĄ LEPSZE NIŻ JEDEN!

ewar

Post » Sob sty 25, 2014 17:54 Re: Zapewnie odpowiedzialny dom.

Popieram w 100%.

hugulaśny

Od: Nie gru 04, 2011 23:21

Post » Nie sty 26, 2014 11:10 Re: Zapewnie odpowiedzialny dom.

A jeśli nie Duduś to może Dudusia? viewtopic.php?f=13&t=158715

ewar

Post » Nie sty 26, 2014 12:16 Re: Zapewnie odpowiedzialny dom.

ewar pisze:[...]TWO ARE BETTER THAN ONE !
DWA SĄ LEPSZE NIŻ JEDEN![...]

czyli reasumując:
jeden kot, to NieKot
dwa koty, to PółKota
trzy koty, to JedenKot

... mry!
http://domowepiwniczne.blogspot.com/ <- a to nasz blog, można poczytać
i pomóc nam robiąc zakupy w Zooplus'ie - kliknij w banerek sklepu na pierwszej stronie bloga

jesteśmy też na FB -> https://web.facebook.com/IKtoTuMruczy/

ewa_mrau

Od: Pon sie 30, 2010 12:57

[poprzednia][następna]