SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sty 15, 2014 21:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

TF też próbowałam, mam jeszcze 3 puszki z sześciopaka ;) W ogóle mam masakryczne ilości karm, część oddałam do schroniska, ale część mi została, pewnie będę regularnie sprawdzać, czy je, a potem wyrzucać ;)

Tylko czasem mam dość próbowania, wolę mu dać coś, co wiem (a przynajmniej podejrzewam), że zje ze smakiem.

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Śro sty 15, 2014 21:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Koty... :D

U mnie sprawdzało się podawanie raz na jakiś czas innej karmy, tak dla odmiany. Jak zauważyłam, że PON zaczyna się jej nudzić, dostawała puchę jakiejś filetówki (najczęściej Moonlight Dinner) i na następny dzień znowu PON. Wtranżalała, aż miło.
Póki jej się znowu wszystko nie znudziło :twisted:
Wtedy już ostatecznie zdecydowałam się na podawanie mięsa. Póki co je praktycznie bez zastrzeżeń.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Śro sty 15, 2014 21:21 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Yagu, chętnie odbiorę od Ciebie karmy nie zawierające kurczaka (uczuleniowiec) - mój zeżre wszystko, a Ty po co masz wyrzucać - oddam Ci pieniądze :)
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Śro sty 15, 2014 21:25 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Maupa pisze:Yagu, chętnie odbiorę od Ciebie karmy nie zawierające kurczaka (uczuleniowiec) - mój zeżre wszystko, a Ty po co masz wyrzucać - oddam Ci pieniądze :)

Chyba mam jakąś Animondę Sensitive, które nie chce jeść, może coś jeszcze. Nie wiem, czy Hermanns, czy jakoś tak, nie jest bez kurczaka. Jak znajdę czas na spokojnie przegrzebanie, dam Ci znać. Aczkolwiek większość raczej mam z kurczakiem, bo kiedyś mi się wydawało, że lubi kurczaka... ;)
Jak coś, będę pisać PM :)

Yagutka

Post » Śro sty 15, 2014 21:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

zwłaszcza ten TF mnie zainteresował :mrgreen:
jesteśmy w kontakcie ;)
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Śro sty 15, 2014 21:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

TF jest z kocimiętką i chyba w wersji kurczak + dynia, niestety ;)

Ale mam jakieś 3 wersje Grau z tego co pamiętam, może któryś bez kurczaka... I jakieś ryby też mam, bo kiedyś oba wsuwały tuńczyka, a potem im przeszło ;)

Może w weekend będę mieć czas :mrgreen:

Yagutka

Post » Śro sty 15, 2014 21:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

filetówki z tuńczyka czy łososia też zjemy ;)
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Sob sty 18, 2014 10:23 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Czy analizowaliśmy już tą karmę, wygląda zachęcająco.
http://eko-pies.pl/pl/p/Thrive-Complete ... ta-75g/679
EDIT:
Znalazłam ją w uzupełniających.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Sob sty 18, 2014 10:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ona jest uzupelniajaca. Ma tez inny wyglad niz zwykle filetowki, tj wyglada jak filetowka z felini complete. Koty moje mowia, ze niedobre.
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Sob sty 18, 2014 10:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Moje ją lubią jeść, ale one są niewybredne (poza mielonkami oczywiście) :)

kfiatek 1983

Od: Wto paź 04, 2011 22:15

Post » Sob sty 18, 2014 11:03 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Thrive jest koszmarnie chude (wiem, bo miałam kurczaka i indyka kupione "przy okazji" - po wymieszaniu z całym żółtkiem ocenione przez Magnolkę jako "ujdzie"). Poza tym chyba jest błąd w tych info - na stronie producenta jest taki skład:
Chicken Breast (75%), Chicken Stock, Sunflower Oil, Vitamins & Minerals
czyli pierś z kurczaka i bulion plus olej słonecznikowy (kotu niepotrzebny). Dość drogie to jak na taki skład - chude przeraźliwie (jak to filetówka). Dodatki na 100g:
Vitamin A 2800IU, Vitamin D3 29 IU, Zinc 12mg, Iron 6mg, Manganese 1.4g, Copper 0.6mg, Iodine 0.2mg, Taurine 0.5g
tauryny sporo - brak witamin z grupy B i wit, E oraz selenu... no i widzicie gdzieś wapń? Chyba, że ten "kurczak" to kurczak i kości, przy czym kości przerobione na mączkę kostną (1,5% popiołu daje szansę na takie rozwiązanie - te bez kości mają zwykle popiół na poziomie 1% lub mniej).

Okazyjnie do rozpieszczania kota (jeśli ktoś nie ma co robić z kasą, bo puszczeczka to 75g, więc mięsa ma 75 * 0,75 = 56,25g, czyli około 5 dag) to ujdzie, ale do codziennego karmienia to tylko po dodaniu tłuszczu i to nie jako jedyne jedzenie.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Sob sty 18, 2014 12:50 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Powinnam wpisać się na wnerwionych ale niech będzie u zródła .
Ten wątek mnie wnerwia i dołuje!!!!!!!!!!!
Co ja poradzę na to że moje koty mają pod ogonem karmy które powinny jeść!!!
Dobrze że suche wtryniają dobre jakościowo.Gdybym nie miała psa, który wcina olane przez kociambry puszki,chyba bym się załamała.
Przeszliśmy przez wszystkie wysoko mięsne,bezzbożowe,zalecane.
Mięsko można okazjonalnie,ale wszystkie oleje,suplementy etc są niejadalne.
Kajtuś ma już 17,5 roku i gdyby nie cukrzyca odpuściła bym mu dalsze próby z karmami.Jak był młodszy jadł to co należy,teraz jest starym piernikiem i ma ma w D***e diety!(jeszcze 2 lata temu na samym mokrym osiągneliśmy odstawienie insuliny na ponad rok.)

luty-1

Od: Nie lut 21, 2010 19:19

Post » Sob sty 18, 2014 13:06 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Znam ten ból. :(

Mój 13-letni Starszy Pan nie uznaje w ogóle mokrego, na wszelkie sposoby próbowałam go nakłonić, próbowałam ze wszystkiego rodzaju puszkami, od najlepszych po Whiskasy, wszelkie rodzaje mięska, nie da się, poliże, zje kęs i koniec. Jak się da mokrego do chrupek, to nie ruszy ani jednego ani drugiego. Rosołek, śmietana, jogurt - niejadalne. A on jest w takim wieku, że nerki mogą w każdej chwili wysiąść. Najgorsze jest to, że na niego nie działa w ogóle metoda "przegłodzić, to zje", bo on po prostu przestaje wtedy jeść. W ogóle. I już. I potem jak nawet dostanie to, co lubi, to nie je. Nie bo nie, księciunio nie chce. Po kilku parutygodniowych napadach anoreksji*, kiedy go musiałam ręcznie po jednym chrupku karmić, żeby cokolwiek raczył zjeść, i wszystkie kości mu przez futro sterczały, dałam sobie spokój z wmuszaniem w niego tego, co powinien jeść. Je teraz to, na co ma ochotę, kiedy ma ochotę i ile ma ochotę. Odpukać, od roku nie mieliśmy strajku głodowego (poza dwoma dniami po sanacji paszczy teraz w styczniu).

Szlag mnie trafia, bo kto jak kto, ale on powinien jeść wyłącznie mokre. :(

* tak, kot miał za każdym razem robione badania, nie, nie wyszło w nich nic, co mogłoby tłumaczyć anoreksję, przeciwnie, wyniki krwi ma jak na swój wiek ok, w paszczy nie było wtedy nic strasznego, żadnych bolesności w brzuchu, żadnych zmian w moczu, nic

myamya

Od: Czw cze 23, 2011 12:16

Post » Sob sty 18, 2014 13:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Nadmienię ,że kocie jedzenie zawiera więcej białka , niż psie.
Co obciąża nerki i jest niekorzystne.
Nie wolno traktować psa jako zjadacza kociej , niechcianej karmy.
Tak wyczytałam na psich forach.

Mogę Wam tylko napisać, że przestawianie na mokre i mięso jest trudne, żmudne i niewdzięczne.
U mnie trwało z rok, walka to była.
Sukces na razie w 3/4.
Prób podejścia było kilkanaście.
Trzeba szukać mięsa, które kotu zasmakuje. Na początku dawać bez suplementów, a jak się już zakocha w mięsie -dodać i suplementy. I być bardzo cierpliwym.

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Sob sty 18, 2014 13:58 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ja próbowałam z moim staruszkiem przez ok. dwa lata od zabrania go ze schronu. Mięso w ogóle nie jest przez niego rejestrowane jako rzecz jadalna, niektóre puszki/saszetki rozpoznaje jako jedzenie - zje kęs albo dwa, poliże i się zniechęca. Ostatecznie okazało się, że ma większą cierpliwość ode mnie, za dużą traumę przeszłam z jego strajkami głodowymi (i za dużo wydałam na diagnostykę) i walczeniem potem, żeby kot wrócił chociażby do tych 3,8-4 kg (przy których jest bardzo szczupły, ale nie wychudzony), żeby z własnej woli go prowokować do kolejnych wygłupów. Po prostu za bardzo się boję kolejnych paru tygodni umierania ze strachu, że kot mi się na śmierć zagłodzi, zwłaszcza że on jest w takim wieku, że naprawdę niewiele trzeba, żeby się ciężko pochorował. :(

Chwała Bogu, 15-letnia emerytka z kolei wie, że je się tylko mokre i suchego nie ruszy. :) Najwyraźniej Doris przed schroniskiem miała mądrzejszego właściciela niż Dickens.

myamya

Od: Czw cze 23, 2011 12:16

[poprzednia][następna]