Whiskas hairball

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sty 12, 2014 21:16 Re: Whiskas hairball

Zosik pisze:Bellemere prawdę prawi, jednak pamiętaj, że przy biegunce u takiego malucha trzeba postępować trochę ostrożniej. Bellemere pisze o karmieniu zdrowego kota.
I kuraka niestety ugotować należy, lepiej nie podawać surowego, bo może jeszcze rozrzedzić kupkę.

Dlatego napisałam później "Co do karmienia na przyszłość" ;)
W temat biegunek się nie wgłębiam, bo się nie znam, i nie będę tu wymyślać jakiś pierdół, jak są osoby, które coś wiedzą ;)

Od siebie dodam jeszcze jedno - cieszy mnie, że są ludzie, którzy mają problem i przychodzą z nim pytać się, radzić, zamiast olać sprawę "A niech sobie s*a, przejdzie mu" czy "Będzie jadł co mu dam, ta karma w Tesco wygląda spoko, mój niedojedzony kotlet też się nada".
I fajnie, że kociak (przemilczę nieodpowiedzialność właścicielki jego matki...) trafił akurat na 696969itd. ;)
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Nie sty 12, 2014 21:58 Re: Whiskas hairball

Zosik pisze:też mi się wydaje, że kicia wygląda na więcej...
wojtek_z - znasz rzeczywistość, wiesz, że ludzie oddają koty (i nie tylko) komu się da. Pierwsze pytanie należałoby postawić: dlaczego dopuściła do rozmnożenia swojej kotki? Ale sam wiesz, że to temat bez dna...

Ostatecznie dobrze, że maluch jest pod opieką kogoś, kto wprawdzie jest niedoświadczony, ale szuka pomocy i próbuje zaradzić problemowi.
Tak, czy siak biegunki nie można bagatelizować.

6969itd. skąd jesteś?
Może ktoś z Twojej okolicy poleci dobrego weta.

Malbork

69696969

Od: Nie sty 12, 2014 17:38

Post » Nie sty 12, 2014 22:00 Re: Whiskas hairball

NITKA/KARINKA pisze:Jak kotka ma rzadkie kupy to nie dawaj jej mleka ( tego dla kotów też nie), ani żadnych środków na odkłaczenie.
Chrupki Whiskas anti hairball są dla kotów dorosłych - powyżej 10 mż i też zawierają mleko.
Gimpet i Bezopet też są dla dorosłych.

Spróbuj karmić suchą karmą Royala ( Babycat?) i gotowanym kurczakiem z odrobiną marchewki.
Do picia woda i ewentualnie rosołek z gotowania mięsa (bez soli i przypraw!)
Chrupki możesz namoczyć w gotowanej przestudzonej wodzie.

Whiskas Junior mokry też może powodować biegunkę u kociąt.

a ten rosołek co to dokłanie jest? kostka / w prosztu? czy w ogole cos innego?

69696969

Post » Nie sty 12, 2014 22:04 Re: Whiskas hairball

69696969 pisze:
NITKA/KARINKA pisze:Jak kotka ma rzadkie kupy to nie dawaj jej mleka ( tego dla kotów też nie), ani żadnych środków na odkłaczenie.
Chrupki Whiskas anti hairball są dla kotów dorosłych - powyżej 10 mż i też zawierają mleko.
Gimpet i Bezopet też są dla dorosłych.

Spróbuj karmić suchą karmą Royala ( Babycat?) i gotowanym kurczakiem z odrobiną marchewki.
Do picia woda i ewentualnie rosołek z gotowania mięsa (bez soli i przypraw!)
Chrupki możesz namoczyć w gotowanej przestudzonej wodzie.

Whiskas Junior mokry też może powodować biegunkę u kociąt.

a ten rosołek co to dokłanie jest? kostka / w prosztu? czy w ogole cos innego?

to ta "WODA"co zostaje po gotowaniu mięsa ..
Obrazek

kuba.kaczor13

Od: Pon lis 05, 2012 20:32

Post » Nie sty 12, 2014 22:10 Re: Whiskas hairball

Nienienie, żadna kostka!

Rosół robi się, powoli gotując mięso. Na przykład bierzesz sobie takie kurze skrzydełko/udko czy inne mięso, byle dość tłuste, wrzucasz do małego (bo to dla kota) garnka, zalewasz wodą i gotujesz na małym ogniu. Dłuuugo, tak ze dwie godziny, żeby "wygotować" z mięsa wszystko, co najlepsze ;) możesz dorzucić do niego jakąś marchewkę czy korzeń pietruszki. Dla kota nie wolno używać żadnych przypraw ani soli.
Mogą się pojawić na początku gotowania tzw. szumy - to taki biały osad ze ściętego białka, dla ludzkiego rosołu się je wyciąga łyżką, nie wiem czy dla kota mają jakąś wartość. Chyba możesz je zostawić.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Nie sty 12, 2014 22:12 Re: Whiskas hairball

Zosik pisze:Bellemere prawdę prawi, jednak pamiętaj, że przy biegunce u takiego malucha trzeba postępować trochę ostrożniej. Bellemere pisze o karmieniu zdrowego kota.
I kuraka niestety ugotować należy, lepiej nie podawać surowego, bo może jeszcze rozrzedzić kupkę.

kotek nie ma biegunki tylko rzadsza qpe jak juz wyzej napisalem dzisiaj robil 3 razy

zobaczymy co bedzie jutro po kurczaku z marchwia

69696969

Post » Nie sty 12, 2014 22:16 Re: Whiskas hairball

Tylko nie za dużo marchewki, bo zrobi pomarańczową kupę :D
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Nie sty 12, 2014 22:18 Re: Whiskas hairball

Z dwojga złego - lepsza pomarańczowa, ale za to twarda :ryk:
ObrazekObrazek

Zosik

Od: Pt sty 25, 2013 17:10

Post » Nie sty 12, 2014 22:25 Re: Whiskas hairball

co mam zrobić z 5 saszetkami whiskas junior mokrą? śmietnik?

mam jeszcze ponad 1.5 paczki Royala (BabyCat) ta powinienem zostawić?

i mam 2 paczki suchej Whiskas junior mogę mieszać te 2 suche razem? ta z kawałkami z mlekiem w srodku

do tego jakaś dobra mokra karma i od czasu do czasu gotowane mięcho?

to będzie dla niej dobra dieta?

skończy się suchy royal i whiskas to zainwestuje w lepsza suchą

a u weterynarza już bylem podobno najlepszy w Malborku szczepienie mam 27 stycznia

a 3 dni temu została odrobaczona i psiknięta sprayem na pchły

jak już ktoś wyżej napisał mleka dla kota i anti hairball odstawiamy
dzisiaj jeździłem po supermarketach i rozgladalem sie za czym dobrym dla kociaka i zauważyłem takie mlego to wziołem ale na szczescie dużo nie wypiła

69696969

Post » Nie sty 12, 2014 22:33 Re: Whiskas hairball

Jak już masz, to możesz część zużyć - na pewno sucha Ci się przyda jeszcze, bo nie można zmieniać kotu karmy z dnia na dzień. Będziesz musiał, jak kupisz nową, powoli mieszać jedną i drugą. Tak ze dwa tygodnie dawać pomieszane obie, żeby brzuszek mógł się przyzwyczaić.

Mokrą też możesz zostawić sobie awaryjnie - nawet Whiskas raz na jakiś czas nie zaszkodzi. Może się zdarzyć, że będzie w jakimś miesiącu cienko z kasą, to lepiej dać Whiskasa, niż nic ;)

A część możesz nasypać jakimś bezdomniakom, na pewno się ucieszą. Na przykład te dwa suche Whiskasy, albo jeden.

A póki co kupić jakąś dobrą mokrą i czasami podawać gotowane lub surowe mięsko. O, i jak będzie jej smakowało, można dawać tak raz w tygodniu żółtko. To będzie lepsza dieta, niż teraz, a jak już skończy się Royal i zmienisz suchą na lepszą, to już będzie super ;)
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Nie sty 12, 2014 22:48 Re: Whiskas hairball

Śliczna koteczka, a jak ma na imię?
Jeżeli będziesz podawał mięsko to pamiętaj, że koty mogą jeść wszystkie rodzaje drobiu i ssaków poza świnką - ze względu na wściekliznę rzekomą.
Przy luźnych kupkach możesz podawać niewielkie ilości ludzkiego probiotyku do jedzenia.
Każdą nową rzecz wprowadzaj bardzo ostrożnie i powoli.

Smutne jest to, że taki maluch powinien być jeszcze przez 6 tygodni z matką.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Nie sty 12, 2014 22:48 Re: Whiskas hairball

Bellemere a możesz napisać z 3 nazwy mokrych karm które będą dobre dla mojego kociaka?

jak jutro pojadę do sklepu będę wiedział gdzie szukać nazw karmy :)

a jeszcze nikt nie odpisał na temat tej krwi w qpce kociak rano wstał ze mną bo sama to nie śpi ;)

i po jakimś czasie poszła do kuwety i zrobiła qpe z niewielka ilością krwi później 2 następne były bez krwi ale rzadkie

na biegunkę to na pewno nie wygląda kotek jest u mnie 4 dzień

możliwe ze to tez przez kota mojego współlokatora on swojego kota karmi karma kitty z biedronki a moja trochę tego świństwa zjadła
on swojego kota karmi tym od samego początku jego kot tez robił na początku rzadka kupę a teraz wygląda na zdrowego jego kot ma okolo 5 miesecy

ale ja mojego kota nie chce tym karmić i nie daje mu jeść tamtej karmy

69696969

Post » Nie sty 12, 2014 22:52 Re: Whiskas hairball

ab. pisze:Śliczna koteczka, a jak ma na imię?
Jeżeli będziesz podawał mięsko to pamiętaj, że koty mogą jeść wszystkie rodzaje drobiu i ssaków poza świnką - ze względu na wściekliznę rzekomą.
Przy luźnych kupkach możesz podawać niewielkie ilości ludzkiego probiotyku do jedzenia.
Każdą nową rzecz wprowadzaj bardzo ostrożnie i powoli.

Smutne jest to, że taki maluch powinien być jeszcze przez 6 tygodni z matką.

nazwałem ja Luna

popularne, ale mi się podoba

69696969

Post » Nie sty 12, 2014 22:53 Re: Whiskas hairball

Krew w kupce może być wynikiem podrażnienia jelit.
Jeżeli to zdarzyło się tylko raz to uważnie obserwuj, a w razie powtórki udaj się do weterynarza.

Karmy mokre polecane dla kotów to:
GranataPet
Grau
Catz Finefood
Power of Nature
Moonlight Dinner (No. 21-26)
Miamor Milde Mahlzeit/Delikatna Przekąska
Terra Faelis
Feringa
Herrmann's Bio
ZiwiPeak
To są karmy kompletne dobrze zbilansowane.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Nie sty 12, 2014 22:56 Re: Whiskas hairball

Napisałam stronę temu :D

W zoologicznych powinieneś znaleźć Animondę Carny, Bozitę, Miamor Delikatna Przekąska (Milde Mehlzeit). Czasami zdarza się Moonlight Dinner (ale ten w 200g puszce, pamiętaj! Te małe puszeczki to filetówki, chude i bez dodatku witamin) albo Power of Nature, i te byłyby lepsze, ale jednak ciężko je dorwać stacjonarnie.

A zamawiając przez internet, gdzie jest większy wybór: Grau, GranataPet, Power of Nature, Catz Finefood, Moonlight Dinner 200g, ZiwiPeak i reszta wymieniona przez ab.

Ha, moja kotka to też Luna! :D kiedyś myślałam, że jestem oryginalna - nazwałam ją tak po czarnej kotce z Czarodziejki z Księżyca :mrgreen: sporo jest Lun, ale też myślę, że to ładne imię.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

[poprzednia][następna]