morelowo-migdałowa jesień

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sty 08, 2014 11:18 Re: W morelowo-migdałowym domku nie damy się :) III

morelowa - to nie tak, a przynajmniej nie do końca. Było zniechęcenie kampanią reklamową, która mając sugerować kupowanie juz zabitych, a nie żywych karpi, sugerowała, że w ogóle jedzenie karpia jest be. A te osoby, które tam pisały, że chcą świeże tuż po zabiciu mieć - pisały też (choć nieco dalej), że jeżdżą po ryby do hodowli, gdzie im je na miejscu zabijaja i sprawiają szybko i fachowo, nie męcząc niepotrzebnie ryby.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Śro sty 08, 2014 14:56 Re: W morelowo-migdałowym domku nie damy się :) III

Alienor - tak. :mrgreen: Jeśli ktoś gdzieś kogoś zniechęcał do jedzenia ryb, to pewnie jacyś wegetarianie.Dlaczego akurat jedzenie karpia miałoby być złe, a innych ryb to OK?
I ja nie o tym. Tylko o przyzwoleniu na takie a nie inne warunki. Na TYM forum. Staram się nie wyrywać niczego z kontekstu , ani tego kontekstu pomijać. Bo jeśli już o tym.. to czymże jest nazwanie histerią [ten sam akapit] propagowania [również m.in. na tym forum] zakazu używania fajerwerków? Że raz w roku? Ile istnień pochłania to raz w roku? i ile strachu?
Mnie fajerwerki wiszą [nie dosłownie] mogą strzelać sobie do upojenia dłużej niż kwadrans w sylwestra. Nic mi się w nich nie podoba, i nic nie przeszkadza. Ale chodzi tylko o zwierzęta. I dlatego jestem za zupełnym zakazem. I byłabym za nim nawet gdybym fajerwerki uwielbiała.
Więc dalej - czym jest na TYM forum przyzwolenie na myślistwo? Na korzystanie z zabitych zwierząt? Bo jeśli już nawet bym nie popierała wegetarianizmu i uważała, że bez mięsa nie przeżyję, to zabijania dla przyjemności, bez jakiejkolwiek potrzeby - nie rozumiem. Po prostu.[w myślistwo oczywiście wpisuję też wędkarstwo].
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Śro sty 08, 2014 15:08 Re: W morelowo-migdałowym domku nie damy się :) III

Ależ myślistwo kieruje się bardzo szlachetnymi pobudkami :roll:
Bez niego zachwieje się równowaga w lesie (którą wcześniej już zachwiał, wielokrotnie, człowiek – ale co tam),
a poza tym – jak stwierdziła gdzieś w wywiadzie żona Bardzo Ważnego (Najważniejszego W Kraju) Pana – dziczyzna jest bardzo zdrowa :ok:
A wędkarstwo? toż to sport jest, też szlachetny :mrgreen:
I także propagowany przez niektóre "autorytety"...
Obrazek

violet

Od: Pon sty 07, 2013 17:17

Post » Śro sty 08, 2014 15:29 Re: W morelowo-migdałowym domku nie damy się :) III

Prawda? I taki uspokajający.. wyciszający.. piękno natury. . szum rzeki..
:twisted:
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek

morelowa

Post » Czw sty 09, 2014 12:06 Re: W morelowo-migdałowym domku nie damy się :) III

Morelowo?
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Czw sty 09, 2014 15:42 Re: W morelowo-migdałowym domku nie damy się :) III

Dorota pisze:Morelowo?

tak sie Dobrusia zasłuchała tego szumu rzeki, że masz...wsiąkła gdzies tam Obrazek :wink:

alessandra

Od: Pon maja 07, 2007 13:04

Post » Czw sty 09, 2014 16:06 Re: W morelowo-migdałowym domku nie damy się :) III

Bardzo słodko, Olu..
Ale ryby ponoć krzyczą w sposób dla nas niesłyszalny. Więc siedzę ale bez wędki :D
Mówią, że zima idzie :twisted: - czaruj Ola!

Dorota pisze:Morelowo?

CO??

Obrazek

morelowa

Post » Pt sty 10, 2014 9:15 Re: W morelowo-migdałowym domku nie damy się :) III

Tulinek :( potrzebuje pomocy!
viewtopic.php?f=1&t=159642

Obrazek

morelowa

Post » Pt sty 10, 2014 13:23 Re: W morelowo-migdałowym domku nie damy się :) III

morelowa pisze:Tulinek :( potrzebuje pomocy!
viewtopic.php?f=1&t=159642

dziękuje Dobrusiu :1luvu:

alessandra

Od: Pon maja 07, 2007 13:04

Post » Nie sty 12, 2014 16:44 Re: W morelowo-migdałowym domku nie damy się :) III

Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Post » Nie sty 12, 2014 17:00 Re: W morelowo-migdałowym domku nie damy się :) III

No, cóż.. tak to z naukowcami bywa, czasem i wiele lat nie wystarczy..

Mam inny http://www.polityka.pl/spoleczenstwo/ar ... szych.read
z Polityki, rekomendowany dziś przez Sumińską. Nie moge przeczytać, bo to chyba nowy numer i chca, żeby im zapłacić. A ja nie chcę.
A, nie - mogę, tak przez mgłę, bez fragmentu zakrytego propozycją zapłacenia :mrgreen: i drugiej strony nie bo dalej chcą logowania za kasę :twisted: Wiem, wiem, gazeta kosztuje..
Jest tam świetny fragment z księgi Koheleta "los bowiem synów ludzkich jest ten sam....."

Obrazek

morelowa

Post » Nie sty 12, 2014 19:26 Re: W morelowo-migdałowym domku nie damy się :) III

morelowa pisze:No, cóż.. tak to z naukowcami bywa, czasem i wiele lat nie wystarczy..

z Polityki, rekomendowany dziś przez Sumińską. Nie moge przeczytać, bo to chyba nowy numer i chca, żeby im zapłacić. A ja nie chcę.
A, nie - mogę, tak przez mgłę, bez fragmentu zakrytego propozycją zapłacenia :mrgreen: i drugiej strony nie bo dalej chcą logowania za kasę :twisted: Wiem, wiem, gazeta kosztuje..
Jest tam świetny fragment z księgi Koheleta "los bowiem synów ludzkich jest ten sam....."

Ze względu na synów ludzkich [tak się dzieje].
Bóg chce ich bowiem doświadczyć, żeby wiedzieli,
że sami przez się są tylko zwierzętami.
19 Los bowiem synów ludzkich jest ten sam,
co i los zwierząt;
los ich jest jeden:
jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego,
i oddech życia ten sam.
W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt,
[...]

OPczywisie nie moglas calosci zacytowac,
narazakac mnie na cytowanie :twisted: :wink:

Dorota

Post » Nie sty 12, 2014 19:54 Re: W morelowo-migdałowym domku nie damy się :) III

morelowa pisze:No, cóż.. tak to z naukowcami bywa, czasem i wiele lat nie wystarczy..

Tu masz cały artykuł: https://www.facebook.com/NowaWiara

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Nie sty 12, 2014 20:44 Re: W morelowo-migdałowym domku nie damy się :) III

Dzięki, felin. Pierwszy raz widze tę stronę.
Ale na stronie Polityki jest jeszcze pół zdania dalszego ciągu... . Jednak myślę, że clou zagadnienia i tak już jest w tym fragmencie. Tyle, że po Politykę nie sięgają .. pewne kręgi. A jak sięgają to po to by uwypuklić te inne, przeciwstawne, fragmenty pewnie.

Obrazek

morelowa

Post » Nie sty 12, 2014 20:59 Re: W morelowo-migdałowym domku nie damy się :) III

viewtopic.php?f=27&t=159717
a, i taki poszukiwawczy wąt sobie założyłam, bo już nie mam pomysłu gdzie szukać :? Nie, nie kota!!! książek.!!
Edytuję, bo mogło zabrzmieć inaczej .. :oops:

Obrazek

morelowa

[poprzednia][następna]