Domek Tymczasowy Figaro -cd

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sty 01, 2014 12:50 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

Doktor N. się bał? Figaro52, nie znamy się osobiście, ale ciepło myślę i czytam. Życzę Tobie, Wam dobrego roku.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Śro sty 01, 2014 17:00 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

Wszystkiego..dobrego.w.nowym roku dla.Was kochani:-)

AgaS1987

Od: Wto mar 12, 2013 9:33

Post » Pt sty 03, 2014 8:02 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

Agness78 pisze:Zapraszam na bazarek viewtopic.php?f=20&t=159322 :ok:

Agness78

Od: Śro cze 25, 2008 13:07

Post » Pt sty 03, 2014 12:41 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

Bardzo dziękujemy za zaproszenie na bazarek :)

Nie sądzę, aby tu chodziło o strach, bo wszyscy zdawaliśmy i zdajemy sobie sprawę z tego, że stan Żaczka jest trudny do beznadziejnego...

Mały czuje się... dobrze. Jest osłabiony i sporo śpi, ale ma spory apetyt (przybiera na wadze), szuka towarzystwa ludzi i wygrzewa się na słońcu (znaczy się na parapecie). Od czasu do czasu nawet pacnie łapką ukochanego szczurka.
Wczorajsze badania wykazały retikulocyty, więc szpik podjął pracę. Pozostałe parametry morfologiczne też nie są tragiczne. Niestety bardzo martwią mnie parametry białkowe :( Wyników z Niemiec jeszcze brak.
Doktor Hildebrandt był tak miły, że zgodził się nas skonsultować... za godzinę mam nadzieję, że jednak jakoś rozwieje moje najgorsze podejrzenia...

Jasmina zaczęła sama jeść. Wcina nawet z apetytem podgrzane puszki Trovita.

Podobno ten rok to siódemka. Racjonalistką jestem, ale przydałby się jakiś cud, a nawet dwa :cry:
Każdy kotek zostawia odcisk
swojej łapki w twoim sercu[

Figaro52

Od: Śro lip 22, 2009 5:09

Post » Pt sty 03, 2014 23:40 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

Żaczek pod opieką dr Hildebrandta :1luvu: We wtorek rano ma się stawić na kompleksowe badania. Doktor nie powiedział, że stan małego nie rokuje, więc jest nadzieja, że może jednak rokuje. Wieczorem doszły wyniki żelaza i witaminy B12, oba wyniki obniżone... Stan malca nadal stabilny z tendencją do subtelnej poprawy... Dalej, więc trwamy.

Figaro52

Post » Wto sty 07, 2014 16:19 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

A on ma podejrzenie szpikowej?
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Śro sty 08, 2014 7:08 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

Podejrzenia już niestety nie ma, bo wszystkie wyniki (poziom białek, stosunek albumin do globulin i wyniki testu z Niemiec) potwierdziły FIP :cry: Aktualnie mamy problem z potwierdzeniem czy bezwysiękowy (taka była pierwsza diagnoza) czy wysiękowy (w sobotę pojawił się płyn w niewielkiej ilości - do wczoraj się nie zmieniła).

Próbujemy leczyć go wg amerykańskiego schematu interferonem i sterydami. Na razie Żaczek czuje się nieźle (je, wygrzewa się na słońcu, jest niańczony przez swoich ludziów, czasem się pobawi i dużo śpi - weci zgodnie twierdzą, że to efekt temperatury i chyba mają rację, bo Żako bardzo się ożywia na wszystkich wizytach weterynaryjnych; i to tak pozytywnie się ożywia, wszystko go wtedy ciekawi). Stosunek albumin do globulin nieco zmniejszył się w ciągu ostatnich trzech czy czterech dni. Dopóki mały nie będzie się czuł źle domek chce kontynuować leczenie...

Na razie szukamy dalszych informacji na temat procedury leczenia i weterynarza, który podejmie się na stałe tej próby...

Figaro52

Post » Śro sty 08, 2014 10:02 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

Figaro52 pisze:Podejrzenia już niestety nie ma, bo wszystkie wyniki (poziom białek, stosunek albumin do globulin i wyniki testu z Niemiec) potwierdziły FIP :cry: Aktualnie mamy problem z potwierdzeniem czy bezwysiękowy (taka była pierwsza diagnoza) czy wysiękowy (w sobotę pojawił się płyn w niewielkiej ilości - do wczoraj się nie zmieniła).

Próbujemy leczyć go wg amerykańskiego schematu interferonem i sterydami. Na razie Żaczek czuje się nieźle (je, wygrzewa się na słońcu, jest niańczony przez swoich ludziów, czasem się pobawi i dużo śpi - weci zgodnie twierdzą, że to efekt temperatury i chyba mają rację, bo Żako bardzo się ożywia na wszystkich wizytach weterynaryjnych; i to tak pozytywnie się ożywia, wszystko go wtedy ciekawi). Stosunek albumin do globulin nieco zmniejszył się w ciągu ostatnich trzech czy czterech dni. Dopóki mały nie będzie się czuł źle domek chce kontynuować leczenie...

Na razie szukamy dalszych informacji na temat procedury leczenia i weterynarza, który podejmie się na stałe tej próby...

Strasznie mi przykro :( czy kotek z FIPem może cieszyć się życiem chociaż kilka lat? a co z kotkami, które u Was miały z nim styczność?

michalinadzordz

Od: Nie wrz 25, 2011 9:24

Post » Śro sty 08, 2014 12:25 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

Praktycznie, takie biedactwa szybko odchodzą :cry: a właściwie to są dosypiane, bo to bardzo wyniszczająca i bolesna choroba. Praktycznie uważana za nieuleczalną :cry: Znaleźliśmy (a właściwie to domek znalazł) lekarkę, która leczy FIP wspomnianym wyżej sposobem i podaje jego 30% skuteczność. Znalazłam analogiczne doniesienia (tu już naukowo poparte, ale bez szczegółów proceduralnych) z Japonii.
Wszyscy mamy naturalnie świadomość desperacji naszej walki i jesteśmy zgodni co do tego, że najważniejsze jest, żeby mały nie cierpiał... zobaczymy, bo nasi weterynarze są baaardzo sceptyczni:(
Co do naszych kotów, to na FiP nie ma szczepionki. Z drugiej strony sytuacja jest analogiczna do tej sprzed pół roku z Radżą. Weterynarze zgodnym chórem stwierdzili, że nie ma sensu robić testów, bo dopóki nie ma objawów to może oznaczać, że ich organizmy poradziły sobie z wirusem (może też co prawda oznaczać, że wirus funkcjonuje w ich organizmie w formie latentnej, ale tego nikt nie wie i wiedzieć nie będzie... chyba, że pojawi się pełnoobjawowa choroba). Mam się nie martwić, bo jak widać od Radży nikt się niczym nie zaraził,.... :roll: Chwilami mam wrażenie, że wszyscy na temat tych wirusówek wiemy tyle samo, czyli nic :?

A żeby jeszcze bardziej zamieszać to dodam, że dwa kociaki, chowane razem z Żako miały robione wszystkie testy na wszystkie wirusówki przez właścicieli i oba są zdrowe jak przysłowiowe rydze...

Figaro52

Post » Śro sty 08, 2014 15:00 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

Podrzuć mi na PW nazwisko lekarki. To ktoś z Wrocka. tak o pytam, gdyby ktoś potrzebował, warto wiedzieć.
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Śro sty 08, 2014 20:38 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

Domek , który miał adoptować Pirata rozmyślił się :oops: , tak że Pirat nadal do adopcji
Natomiast mała Rita , ta po panleukopeni stała się w nowym domku prawdziwym miziakiem. Mają nadejść zdjęcia to załączymy.

Figaro52

Post » Pt sty 10, 2014 18:20 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

Właśnie przed chwilą pożegnałyśmy Jasminę :cry: :cry:
Mam nadzieję , że tam za tęczowym mostem jest ci dobrze kochanie

Figaro52

Post » Pt sty 10, 2014 19:13 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd