Skarpetkowy Potwór i Tosia - Basków bieg na widłach (str 97)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sty 01, 2014 21:00 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia

Hańka pisze:Rybie podgardla?!

Noo, ja też się zdziwiłam 8O Usłyszałam, że będzie dorszyk, dorszyk pyszota. A te podgardla to ponoć lokalny smakołyk, bo to takie pyszne i galaretowate. Galaretowate - w sam raz dla wielbicielki suchych filetów w panierce. Ja uwielbiam lokalną kuchnię, ale czasem mnie przerasta. No ale kiszona kapusta też cudzoziemca przerosnąć potrafi.
Hańka pisze:Obrazek
I kto obiera winogrona?

Winogrona obierane się kupuje, to jest najlżejsza wersja. Nasze były bez pestek ale ze skórką. A TŻ, ta świnia zhispanizowana, dopiero potem mi wyznał, że on ukradkiem podjada i potem, na bicie zegara o dwunastej, zostaje mu ze sześć do zjedzenia :ryk: a ja się mało nie udławiłam

Bryska4

Avatar użytkownika
 
Posty: 19048
Od: Sob paź 25, 2008 17:59

Post » Śro sty 01, 2014 21:03 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia

Tutaj wycinaja dorszom karczycha, ale jako mieso drugiego gatunku, nie specjal Obrazek
Obrazek
"Il n'y a pas de chat ordinaire" (Colette)
Trójkot - Puszek i Szatony

Birfanka

Avatar użytkownika
 
Posty: 18698
Od: Pon lip 06, 2009 9:48

Post » Śro sty 01, 2014 21:05 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia

Ja chyba generalnie wolę to wszystko drugiego gatunku :crying: przynajmniej jeśli o ryby i mięso chodzi.

Bryska4

Avatar użytkownika
 
Posty: 19048
Od: Sob paź 25, 2008 17:59

Post » Śro sty 01, 2014 21:07 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia

Jak powiadają rodacy - jedzmy dorsze, g...no gorsze!
A ja lubię dorsza! Obciach?
***** ***
LUBMY SIĘ

Hańka

 
Posty: 42161
Od: Sob lut 09, 2008 0:22
Lokalizacja: Sopot

Post » Śro sty 01, 2014 21:12 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia

Hańka, ja uwielbiam dorsza, jak mało co! Ale właśnie solidne dorszowe mięcho, a nie jakieś tam galaretowate podgardla.

Bryska4

Avatar użytkownika
 
Posty: 19048
Od: Sob paź 25, 2008 17:59

Post » Śro sty 01, 2014 21:16 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia

Bo to powiedzenie o dorszach sie wzielo z czasow, kiedy w stolowkach pracowniczych serwowano stare mrozone przez wiecznosc dorsze, w dodatku smazone na starym tluszczu, smierdzialo to tak, ze sam zapach odrzucal :x
Swiezutki dorsz prosto z morza jest pyszny! :1luvu:
To pisze ja, nie przepadajaca za rybami.

Te "karczycha" to pasek miesa wyciety wokol glowy, najsmaczniejsze sa grzbiety i filety.
Obrazek
"Il n'y a pas de chat ordinaire" (Colette)
Trójkot - Puszek i Szatony

Birfanka

Avatar użytkownika
 
Posty: 18698
Od: Pon lip 06, 2009 9:48

Post » Śro sty 01, 2014 21:18 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia

Teraz mi się smażonej rybki zachciało :roll:
***** ***
LUBMY SIĘ

Hańka

 
Posty: 42161
Od: Sob lut 09, 2008 0:22
Lokalizacja: Sopot

Post » Czw sty 02, 2014 2:15 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia

Zjadlam kawalek pstraga i kawalek karpia smazonego w Wigilie i starczy mi na caly rok
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Avatar użytkownika
 
Posty: 103363
Od: Sob lip 14, 2007 16:39
Lokalizacja: Zabrze

Post » Czw sty 02, 2014 20:23 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia

U nas dziś małonas hula, chleb się robi :) na razie chleb podstawowy, ale jak się rozhulam to dopiero będzie :)

Bryska4

Avatar użytkownika
 
Posty: 19048
Od: Sob paź 25, 2008 17:59

Post » Sob sty 04, 2014 19:46 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia

Prywata - czy twój TŻ jest uchwytny? Jeśli tak, czy mogłabyś spytać, jaka lustrzanka Nikona, nie najdroższa, lekka i dla głupich, umożliwia robienie fotek w ostrym, południowym słońcu bez ich przepalenia oraz umożliwia wyostrzenie fotografowanego obiektu na zamazanym tle?
***** ***
LUBMY SIĘ

Hańka

 
Posty: 42161
Od: Sob lut 09, 2008 0:22
Lokalizacja: Sopot

Post » Sob sty 04, 2014 20:17 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia

Hańka, pytam, ale on mi twierdzi, że pojęcia nie ma bo skupił się na swoim sprzęcie i od dawna nie wie, co jest w ogóle w tej chwili na rynku.
Ale w skrócie: do ostrego na niewyraźnym tle musisz mieć możliwość ręcznego ustawiania przesłony i czasu naświetlania.
Do ostrego słońca: albo zmieniając ekspozycję, albo doświetlać obiekty lampą. Ale że tego się po prostu nauczyć trzeba, szukając w necie opisów i rad oraz kombinując z ustawieniami i przede wszystkim próbować i oglądać wyniki.
Przykro mi, że niewiele pomogłam :( ale chyba po prostu przeszłabym się do salonu i poradziła sprzedających, zapisała i z nazwami modeli popytała na jakimś forum fotograficznym.

Bryska4

Avatar użytkownika
 
Posty: 19048
Od: Sob paź 25, 2008 17:59

Post » Sob sty 04, 2014 21:19 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia

Dzięki!
***** ***
LUBMY SIĘ

Hańka

 
Posty: 42161
Od: Sob lut 09, 2008 0:22
Lokalizacja: Sopot

Post » Czw sty 09, 2014 17:30 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia

Uprasowałam skarpetki.
I majtki :roll:
Jutro też będę prasować skarpetki.
I majtki.
Pościel się pierze w 90 stopniach. Ciekawe, co z niej zostanie, na metce zalecali prać w 30, ale raz, że to bawełna 100%, dwa, że mam to w nosie.

Koty mieszkają w kocim pokoju. Ja śpię z kotami. Codziennie w świeżej pościeli i co idę pod prysznic to mam świeży ręcznik - normalnie jak w hotelu :ryk:


TŻ przywiózł z Afryki pasażerów na gapę :roll:

Bryska4

Avatar użytkownika
 
Posty: 19048
Od: Sob paź 25, 2008 17:59

Post » Czw sty 09, 2014 17:55 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia

znaczy, co?
swierzb?
Od-vetowy Snus Szarż
Za vetem veto - liberum veto :evil:

evanka

Avatar użytkownika
 
Posty: 57989
Od: Pt gru 13, 2002 16:16
Lokalizacja: miasto wojewódzkie na prawach powiatu, a nawet gminy

Post » Czw sty 09, 2014 18:10 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia

A jakże by inaczej.
Ja chyba czysta jestem, ale i tak się wysmarowałam wczoraj, TŻ ma się kilka dni smarować.
Ale wzięliśmy się za dziada z zastosowaniem dyscypliny i wytępimy, mam nadzieję.

Skarpetki prasować... świat się kończy.

Bryska4

Avatar użytkownika
 
Posty: 19048
Od: Sob paź 25, 2008 17:59

[poprzednia][następna]



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Anna2016 i 70 gości