Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto gru 31, 2013 20:04 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

ludzie sami z siebie nie zrezygnują ze strzelania bo to lubią

dlatego tak ważne jest żeby fundacje przemówiły jednym głosem
i żeby walczyły o zakaz sprzedaży i strzelania z fajerwerków

we Włoszech się udało - u nas też się może udać :!:

czego Wam i sobie a przede wszystkim zwierzakom życzę
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Od: Nie gru 17, 2006 18:41

Post » Wto gru 31, 2013 20:06 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

wibrysko, podpisuję się
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Wto gru 31, 2013 21:41 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Moja kochana znajoma (rzeczywista znajoma), tak skomentowała pana, z którym dyskutowałam na fb (dziękuję, Małgosiu, choć tu tego nie przeczytasz, ale na fb też podziękowałam uśmiechem):
"Jak zawsze śmiesznie mi się robi, gdy ludzie zaczynają się powoływać na jakieś mistyczne prawa natury. Strzelaliśmy, strzelamy i strzelać będziemy? Hi, hi, hi. Toć gadamy o świętowaniu w mieście przez mieszczuchów czegoś bardzo umownego,a Pan to ma w DNA? Dobrego Nowego Roku".
Fajna jest kobitka :ok:
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Wto gru 31, 2013 22:25 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Mam dość sylwestra. Właśnie wniosłam kolejnego podwórkowego psa do domu. Pies spanikowany nie był w stanie iść. Waży około 30 kg. Walnęli taką serię po sąsiedzku, że pies tarzał się ze strachu. Makabra. Na 12 psów, 10 właśnie przebywa w domu . . . Dwa pozostałe radośnie machają ogonami, więc chociaż tyle dobrego. Bo już nie ma gdzie ich schować.
Pół nocy z głowy. A o 5 tej rano muszę wstać, bo do pracy jadę. Super.

Moja białaczkowa kotka też rzuciła się do ucieczki słysząc tą serię. Okna szczelnie pozamykane, światło się świeci, telewizor gra, ale i tak się przestraszyła.
,,W sztuce tracenia nie jest trudno dojść do wprawy (. . .)" Elizabeth Bishop

marta-po

Od: Pon sie 15, 2011 17:19

Post » Wto gru 31, 2013 22:50 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

marta-po pisze:Mam dość sylwestra. Właśnie wniosłam kolejnego podwórkowego psa do domu. Pies spanikowany nie był w stanie iść. Waży około 30 kg. Walnęli taką serię po sąsiedzku, że pies tarzał się ze strachu. Makabra. Na 12 psów, 10 właśnie przebywa w domu . . . Dwa pozostałe radośnie machają ogonami, więc chociaż tyle dobrego. Bo już nie ma gdzie ich schować.
Pół nocy z głowy. A o 5 tej rano muszę wstać, bo do pracy jadę. Super.

Moja białaczkowa kotka też rzuciła się do ucieczki słysząc tą serię. Okna szczelnie pozamykane, światło się świeci, telewizor gra, ale i tak się przestraszyła.

straszne :( dobrze,że mają Ciebie :1luvu:

napisałam o tym na facebooku:
https://www.facebook.com/pages/Zrezygnu ... 5030388307
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Śro sty 01, 2014 2:49 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

powstało też takie wydarzenie Mój Pies :
https://www.facebook.com/events/2512615 ... n&source=1

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Śro sty 01, 2014 3:10 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Polska przywitała 2014 rok
http://wiadomosci.wp.pl/gid,16295303,ka ... leria.html

"Wystrzałowy Narodowy" - pod tym hasłem odbyła się zabawa sylwestrowa na błoniach Stadionu Narodowego.
Uczestnicy imprezy bawili się w rytm utworów m.in. T.Love i Big Cyc, a o północy zobaczyli niezwykły pokaz fajerwerków.

Podczas trwającego ok. 15 minut pokazu odpalono 2500 bomb pirotechnicznych kulowych i cylindrycznych.

Szerokość efektów na niebie obejmowała ok. 500 m.

:( :( :(
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Śro sty 01, 2014 6:18 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Tego wydarzenia nie mogę udostępnić. Jak czytam to wszystko...
Ale Stowarzyszenie Empatia napisało na fb:
W akcji "Nie strzelam w Sylwestra!" wzięło udział ponad 34 tysiące osób! Dzięki Wam o akcji było głośno, dziękujemy!

To kropla w morzu, ale kropla drąży skałę :ok:
A to właśnie znalazłam na fb:
Adam Wajrak pisze (DZIĘKUJĘ!):
"Oszalałą kanonada tradycją nie jest - podobnie jak tradycją nie są kompulsywne zakupy, przeżeranie się do granic stanu chorobowego w święta, męczenie karpia w foliowej torebce lub walenie go młotkiem. Tradycją nie są bandy polewające ludzi wodą z kubłów w lany poniedziałek.
Tradycją w święta Bożego Narodzenia jest wspólny posiłek z najbliższymi. A tradycją w sylwestra jest dobra zabawa z przyjaciółmi, a nie wyścig zbrojeń polegający na tym kto dłużej, wyżej i głośniej będzie walił, żeby pokazać, że stać go na gigantyczny arsenał. "Tradycja", która polega na krzywdzeniu innych, w tym zwierząt, nie jest żadną tradycją, tylko zwykłym buractwem!"
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Śro sty 01, 2014 8:18 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Moje 5 miesięczne kocięta pierwszy raz przeżywały huk sylwestrowy.
Wystraszone, nie chcą jeść śniadania, pochowały sie w kąciku domu..
Ech..kanonada w tej Warszawie była..nawet nie wyglądałam czy ładna..
Precel ma ze 6 lat, jakoś w tym roku nie/spokojnie przespał w domu.

Sklep z fajewerkami co roku otwiera sie prawie na przeciwko domu..no to ludzie kupują..i kasa idzie w powietrze..coś za dużo kasy mają ludziska w Polsce..

EllaM

Od: Śro wrz 11, 2013 19:53

Post » Śro sty 01, 2014 11:31 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

A jednak można:
"W Paryżu tysiące Francuzów i turystów z całego świata powitały Nowy Rok na Polach Elizejskich i w pobliżu wieży Eiffla. O północy wystrzeliły korki od szampanów, zabrakło jednak fajerwerków, których odpalania zakazały władze. Zakaz wprowadzono, gdyż w przeszłości dochodziło przy tym do wielu groźnych wypadków. " (gazeta.pl)
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Śro sty 01, 2014 11:43 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1329,title, ... aid=111f1c
Władze wszystkich miast kraju przygotowały dla nich zabawy i koncerty. Jednocześnie w coraz większej liczbie włoskich miast i miasteczek wprowadzono zakaz odpalania petard, rac i innych fajerwerków.
\

http://forumprawne.org/prawo-wykroczen/ ... estra.html
Jeżeli już mówimy o KW to np. art 51, 83.
I pamiętać, że:
- nie wolno używać wyrobów pirotechnicznych w pomieszczeniach zamkniętych oraz w pobliżu obiektów mogących być narażonych na pożar.
- odpalenie musi odbywać się wyłącznie pod nadzorem trzeźwej osoby pełnoletniej, z zachowaniem szczególnej ostrożności.
- należy używać z zachowaniem szczególnych środków ostrożności i wyłącznie w miejscach, gdzie nie będzie to stwarzać zagrożenia bezpieczeństwa dla życia i zdrowia ludzi, zwierząt oraz środowiska naturalnego.

http://zdunskawola24.pl/wiadomosci/zdun ... rkami.html
Zgodnie z obowiązującymi przepisami istnieje całkowity zakaz sprzedaży materiałów pirotechnicznych dzieciom i młodzieży do lat 18.

Ograniczenia w używaniu fajerwerków wprowadzają zarówno przepisy kodeksu wykroczeń, jak i prawa lokalnego - w postaci uchwał rad gmin czy zarządzenia wojewody. W art. 51 kodeksu wykroczeń opisano czyn polegający na zakłócaniu ciszy, spokoju i porządku publicznego. Przepis ten nie zawiera ograniczeń czasowych - obowiązuje nieprzerwanie cały rok. Dla wyczerpania znamion wykroczenia, a tym samym podjęcia interwencji przez policjanta, wymagane jest zgłoszenie osoby, której przeszkadza hałas. Zgodnie z kodeksem wykroczeń, sprawcy grozi mandat karny lub/i wniosek o ukaranie do sądu - grzywna do 5 tys. zł.
Przepisy prawa lokalnego w formie zarządzenia wojewody lub uchwały rady gminy wskazują ramy czasowe, w których dopuszcza się używanie fajerwerków, tj. np. w Sylwestra i Nowy Rok.

Ustawa z 22 czerwca 2001r. o wykonywaniu działalności gospodarczej w zakresie wytwarzania i obrotu materiałami wybuchowymi, bronią, amunicją oraz wyrobami i technologią o przeznaczeniu wojskowym lub policyjnym stanowi:
- art.31 § 2 wyroby pirotechniczne mogą być sprzedawane wyłącznie osobom pełnoletnim, po okazaniu dokumenty tożsamości,
- art. 37 kto sprzedaje wyroby pirotechniczne, wyłączone spod koncesji… osobom niepełnoletnim podlega karze grzywny, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Śro sty 01, 2014 13:02 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

W miejscu gdzie spędzałem sylwestra, wiele osób wyszło z psami (niektóre bez smyczy) na zewnątrz popatrzeć na wystrzały. Większość zwierzaków świetnie się bawiło, ale kilka było przerażonych. Gratulacje dla właścicieli :roll:

Moje koty na szczęście OK.

PS - niedaleko obok nie potrafili wyraźnie obsługiwać fajerwerków, bo w ogóle nie odlatywały, tylko wystrzeliwały na wysokości ludzi. Jedna wleciała komuś do samochodu, wybiła szybę i zajęło tapicerkę.

Wojtek_Wwa

Od: Śro maja 15, 2013 11:51

Post » Śro sty 01, 2014 13:03 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Wojtek_Wwa pisze:Jedna wleciała komuś do samochodu, wybiła szybę i zajęło tapicerkę.

Mam nadzieję, że samochód należy do strzelającego.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Śro sty 01, 2014 13:06 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Możliwe, bo bardzo szybko ktoś ogarnął sytuację - otwarte drzwi i użyta gaśnica, bez awantur i pretensji do odpalających.

Wojtek_Wwa

Od: Śro maja 15, 2013 11:51

Post » Śro sty 01, 2014 13:28 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Wojtek_Wwa pisze:Możliwe, bo bardzo szybko ktoś ogarnął sytuację - otwarte drzwi i użyta gaśnica, bez awantur i pretensji do odpalających.

Dobrze, że to było auto odpalającego (oby). Szkoda, że małe zniszczenia :evil:
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

[poprzednia][następna]