Pisałam wcześniej - to nic szczególnego, po prostu "resztki z pańsko-kociego stołu"
To, czego koty w domu nie zjedzą w ciągu dnia jest wrzucane do jednego pojemnika, do tego to, czego ludzie nie zjedzą (mięsne), do tego trochę surowizny i trochę jakiejś puchy kociej dla smaku. Dawniej jeszcze ryż do tego szedł zimą, ale za bardzo się koty upasły na tym ryżu, więc od roku juz nie dostają ryżu

Wychodzi "koryto", czyli pojemnik po lodach, to jest dla 6-8 kotów.
Ja już miałam niejadka - życie w domu zamierało jak podchodził do miski, przestawaliśmy oddychać
Może rybkę gotowaną by jadł?
Robię moim filety z mintaja. Najpierw gotuję wywar - troszkę marchewki, pietruchy, seler, por, jak jest to zielony koperek (z kwiatem lubią), oczywiście bez soli. Jak się to wszystko zagotuje, wkładam kostki mintaja - na chwilkę, wystarczy góra 5 minut, tyle, zeby się rozmroziły i zrobiły miękkie. Jak będą się za długo gotowały, zrobią sie twarde. Takie świeżutkie, mięciutkie szybciutko na talerz, zeby ostygły - koty juz czekają, takie letnie lubią najbardziej, bo jest zapach.
W ogóle jak lekko podgrzejesz żarcie, to kotom bardziej wchodzi, bo ma lepszy zapach.
Mozesz też dać co parę dni na apetyt śmietankę z żółtkiem surowym - żółtko rozbijasz, wlewasz trochę śmietanki i do tego trochę ciepłej wody, żeby nie było za geste i nie zamuliło kota. Ciepło z wody ogrzeje całość i da zapach, będzie bardziej smakować.
To takie knyfy wypracowane przy niejadku

Grochu nie chce jesć niczego poza chrupami, co bardzo mi nie odpowiada - karmię go ręcznie surowym mięsem od kociectwa, bo tylko mieso da masę mięśniową, a nie sadło

Dzieki temu karmieniu opracowałam do perfekcji wtykanie mięsa każdemu krnąbrnemu kotu

Może Makusiowi też byś spróbowała wtykać do ryjka mięcho? Nagram filmik instruktażowy, jak to robić, zeby nie stracić palców

Groch waży teraz 4,5 kg co jest bardzo dobrą wagą na persa - jest duży i masywny, a tak miało być

Konkurent w tym samym wieku i kolorze, karmiony tylko chrupkami jest drobniejszy i waży tylko 3 kg

I pewnie za chwilę bedzie miał problemy z nerkami ...