Dzielę się przepisem z dzisiejszych wyczynów kulinarnych - dla wszystkich Wege, mięsojady też mogą spróbować
Kotleciki z soczewicy i cieciorki100 g cieciorki (może być z puszki)
100g czarnej soczewicy
1 duża cebula
1 lub 2 zielone papryczki chili (z dwoma wyjdzie bardzo ostre)
Świeży imbir (ok. 3cm kawałek)
3/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego (lekko zmiażdżone w moździerzu)
1/4 pęczka świeżej kolendry
3 łyżki wiórków kokosowych (nie dodałam bo zapomniałam i i tak było dobre)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mąki z cieciorki (pewnie może być i zwykła)
Sól, curry do smaku
Olej do smażenia
1. Cieciorkę i soczewicę namoczyć przez noc i ugotować (chyba że z puszki, wtedy tylko odsączyc na sitku)
2. Cebulę , chili, imbir drobno posiekać
3. Cebule podsmażyć na złoto na oleju, dodać chili i curry i smażyć jeszcze przez chwilę. Wystudzić.
4. Opłukać kolendrę i posiekać drobno listki (bez gałązek)
5. Odjąć po 2 łyżki cieciorki i soczewicy do osobnego naczynia, resztę rozdrobnić blenderem po czym wymieszać razem wszystkie składniki (nierozdrobnioną cieciorkę i soczewicę też)
6. Formować małe spłaszczone kotleciki lub małe kulki i smażyć na złoto na oleju