Wszystkie koty jamnika Melona VII- o żeż MIAUWA!!!

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob gru 21, 2013 10:16 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VII-a Kotkinsa posadzą...

Kotkinsie,jako że raczej nie wchodzisz na mój wątek to spytam tutaj.Moja Borys zaczęła lizać ściany.Pomyślałam że brak jej wapnia.Byłam u weta,mówiła że skoro je animonde to w tej karmie jest dużo wapnia i nie mam go kupować tylko raczej kwasy omega bo pewnie za mało przyswaja.U niej jest Vidalin czy tak jakoś ale nie znam sie na tym kompletnie. Moglabys coś polecić? Najlepiej w płynie i żeby cenowo mnie nie zabiło

Stefa35

Od: Pt sie 23, 2013 0:18

Post » Sob gru 21, 2013 10:29 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VII-a Kotkinsa posadzą...

Jak moja kotka zaczęła lizać ściany to też podejrzewaliśmy brak wapnia i tez weterynarz stwierdził, że jeżeli dostaje gotowe karmy to braki są niemożliwe. Po 3 miesiącach badając ją u innego weta okazało się, że jest chora na nerki, a to lizanie ścian mogło być reakcją na chorobę i ból, który próbowała jakoś uśmierzyć. Może gdybym wtedy, gdy zaczęła lizać ściany dokładnie ją przebadała to zaoszczędzilibyśmy jej bólu. Nie straszę cię, ale warto zastanowić się czy takie lizanie nie jest objawem mającym coś pokazać, bo koty raczej choroby ukrywają i starają się sobie z nimi radzić.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Sob gru 21, 2013 10:45 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VII-a Kotkinsa posadzą...

ab. pisze:Jak moja kotka zaczęła lizać ściany to też podejrzewaliśmy brak wapnia i tez weterynarz stwierdził, że jeżeli dostaje gotowe karmy to braki są niemożliwe. Po 3 miesiącach badając ją u innego weta okazało się, że jest chora na nerki, a to lizanie ścian mogło być reakcją na chorobę i ból, który próbowała jakoś uśmierzyć.

Z moją Polą i jej chorymi nerkami było to samo.
Aniada

Post » Sob gru 21, 2013 11:03 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VII-a Kotkinsa posadzą...

Zaraz zajrzę Stefo.
Na Twój wątek.

Z omega kwasów daję Effa-Olie, persięta dostają też -zgodnie z radą nieocenionej Grażyny Połomskiej co drugi dzień żółteczko z jaja przepiórczego , bo ono ma najlepiej wchłanialne kwasy omega i sporo wartości odżywczych. W dni "bezjajeczne" dostają 1,5 cm oleju łososiowego - Amelka nieco mniej , jest maleńka. Podaję w strzykawce wprost do pysia na dwie raty.
Czasem podaję pastę witaminową , najchętniej budyń Miamora do którego dodaję tauryny w proszku (ale z tym trzeba uważać, tauryna "konkuruje" z serotoniną , która odpowiada za nastrój u ssaków i można podając ją bez opamiętania wywołać ponoć depresję...Kotkinsy depresyjne zupełnie są , mają zresztą jakby coś PSYchoterapię jamniczą ...!).Trzeba pamiętać ,że w karmach jest w ogóle sporo mikroelementów aczkolwiek Animonda nie jest mistrzostwem świata.
Stefa a może byś uzupełniała dietę o mięsko (każde dobre oprócz wieprzowiny!), najlepiej tłustsze nieco?
Ja podaję przemrożoną wołowinę, indyka (zwanego u nas indyktem), królika , jagnięcinę.
Nie podaję kurczaków (Leoś jest uczulony) i kaczki (Leoś wymiotuje po niej).
Dziś odmrożę nogę gęsią np.
Do mięska dodaję zawsze Felini Complete, to taki zestaw mikroelementów stosowany przy "mini barfie", dodaję też sproszkowanej krwi i troszkę drożdży piwnych. Krew budzi w Kotkinsach dzikie instynkty, Fio głucho warczy... :mrgreen:

Różnicuję też dietę- obecnie hitem u nas jest Bozita, wszyscy się zabijają na jej widok.
Ale zwłaszcza Leoś (najsłabszy z persiąt ) i Lalek (miał największe niedobory) muszą jeść miesko, no i Lal je suche (kupiłyśmy z Cairo na spółkę , na pół Wildcata , jest ponoć lepszy od Orijeny. Kotkinsowo raczej lubi.)
Leoś dostaje puszkę Porty 21 z rybami rano, a potem je co chce (mięsa pilnuję , ma zjeść 80-90 g i stoję nad nim jak cerber żeby wyrobił normę!).
Jedzą też Felini Complete (z łaski jedzą!) i tacki Lillys Kitchen ( Lal i Leoś, dziewczyny nie tkną!).
Do karmy suchej dodaję im więc suchego dodatku Lillys Kitchen , żeby urozmaicić dietę suchożernym.

Zaraz Ci podlinkuję na Twoim wątku dwie fajne rzeczy: forum o jedzeniu kotów - tam się wypowiada Grażyna , czyli ekspert i wątek z tego forum o tymże.

Co do badań to od nich bym zaczęła.
Robiłaś jej krew?
Sprawdź to koniecznie.
Persy miewają niestety problemy z nerkami, a i inne choroby ich nie omijają.

Kurczę , czy ja się aby nie wygłupiam z tym jedzeniem...jak to przeczytałam... :mrgreen:

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Sob gru 21, 2013 11:19 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VII-a Kotkinsa posadzą...

Stefo, Ty zmień wetkę -wariatkę na kogoś innego.
Pani weterynarz chciała kotce Stefy pazurki usuwać.
SERIO!!!!

To okrutna baba, znajdź kogoś normalnego.
Czy w Polsce to nie jest zabronione????

kotkins

Post » Sob gru 21, 2013 11:22 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VII-a Kotkinsa posadzą...

Jest. Ale nie tylko to. I co z tego?...
ObrazekObrazek
Angels can fly because they take themselves lightly

Anemon

Od: Śro lis 05, 2008 21:24

Post » Sob gru 21, 2013 11:29 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VII-a Kotkinsa posadzą...

Napiszemy do Izby weterynaryjnej!
I zrobi się smrodek...a nic TAK nie pomaga jak smrodek wokół kogoś.
Wiadomo...

kotkins

Post » Sob gru 21, 2013 11:49 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VII-a Kotkinsa posadzą...

kotkins pisze:Stefo, Ty zmień wetkę -wariatkę na kogoś innego.
Pani weterynarz chciała kotce Stefy pazurki usuwać.
SERIO!!!!

To okrutna baba, znajdź kogoś normalnego.
Czy w Polsce to nie jest zabronione????

Po…ło ją?! 8O

floxanna

Od: Pon paź 27, 2008 18:41

Post » Sob gru 21, 2013 11:54 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VII-a Kotkinsa posadzą...

To się w sumie nazywa usuwanie pazurów, a faktycznie powinno się mówić amputacja palców. Trzeba by babę nagrać jak to proponuje i mówi, że takie zabiegi przeprowadziła. Inaczej bez dowodów się będzie wypierać.
Obrazek

cairo

Od: Nie lut 12, 2012 9:48

Post » Sob gru 21, 2013 12:19 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VII-a Kotkinsa posadzą...

Tak...słowo przeciwko słowu w Polsce...źle mi się kojarzy...

kotkins

Post » Sob gru 21, 2013 13:27 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VII-a Kotkinsa posadzą...

kotkins pisze:Kurczę , czy ja się aby nie wygłupiam z tym jedzeniem...jak to przeczytałam... :mrgreen:

Trochę tak, moim zdaniem :wink: Ale to z miłości.....
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Sob gru 21, 2013 14:50 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VII-a Kotkinsa posadzą...

Oświadczenie: chcę się stołować u Kotkinsów.
ObrazekObrazek

villemo5

Od: Sob maja 05, 2007 17:14

Post » Sob gru 21, 2013 14:50 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VII-a Kotkinsa posadzą...

Kotkinsie! Przypomniała mi się zabawna historia mandatowa. Kilka lat temu do mojej koleżanki przyszło pisemko że bodajże przejechała przez skrzyżowanie na czerwonym świetle, no więc mandacik musi zapłacić (i pewnie o punktach karnych też coś było, ale nie pamiętam). Do pisemka dołączona fotka. Co w tym zabawnego?
1. koleżanka nie ma prawa jazdy, no więc autkiem nie jeździ (jeździ jej mąż)
2. na fotce nie było autka jej męża, tylko jakiś "obcy" samochód
3. kobita za kierownicą "obcego" autka nawet nie była podobna do mojej koleżanki.

Na śledzie niestety przepisu nie znam, bo to coś rybopodobnego to jedna z dwóch rzeczy, których do ust nie wezmę.

W kwestii usuwania pazurów kotu nie wypowiem się, bo nie będę zaśmiecać forum łaciną.
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Sob gru 21, 2013 15:14 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VII-a Kotkinsa posadzą...

Mam nadzieję, że zUo przejdzie jednak bokiem obok Ciebie i uda się wszystko jakoś wyjaśnić.
Za to co do karmienia to ja się nie wypowiadam - ostatnio organizowałam, wiozłam i sprawiałam dwie duże gęsi (takie ze wszystkim - nawet łbami) dla moich darmozjadów.
Za to w biedronce są świeże przepiórki - moje łosie zjadły całe razem z kostkami i szukały jeszcze. Spróbuj a nuż twoje też pokochają :)

kfiatek 1983

Od: Wto paź 04, 2011 22:15

Post » Sob gru 21, 2013 15:38 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VII-a Kotkinsa posadzą...

Ło matko...persięta na bank zadławiłby się dla samej przyjemności bycia resusctowanymi! :mrgreen:
NIE!!
Nie będę pracowicie odcinał porcji mięska wielkości naparstka od kostek jeszcze mniejszych!
Już sprawianie króliczych nóg mnie wkurza.
Gdybyż można było kupić porządnie pociętą w kawałki 10x10 mm porcje wołowinki, indyk(t)a oraz cielęcinki...z dowozem do domu...ja bym tylko mieszała i odważała polewając rozpuszczonymi suplementami...
Ale nie. Kotkins dwa razy w tygodniu TNIE.
Siada z dechą przed telewizorem i pod pilną obserwacją czteropersa oraz jednopsa porcjuje mięsko , potem odważa , pakuje w pudełka (takie mamy boskie z Netto, szkoda ,że nie kupiłam więcej!) sztuk 10 po 190 g.
Następnie zamraża.
Potem tylko to odmrozić, podzielić , obsypać suplementami i podać do dzioba Lalkowi (nadal uważa ,że mięsko jemy z ręki wyłącznie) oraz ułożyć wdzięcznie na blacie we wzorek Leosiowi (ten znowu nauczył się spożywania z płaskiego , nawet "perski" talerzyk z melaminy jest z rancikiem...a mięsko musi Leukotkowi "biegać" po blacie żeby smakowało...)
Fio zjada sama (chyba ,że jest obrażona , wtedy odwraca się tyłem i muszę jej podawać przez jej ramię...) zaś Amelka pożera wręcz, ale tylko indyka i kurczaka, gdyż jak powszechnie wiadomo wołowina to trucizna...
Zgodność jest tylko wobec Wielkiej Myszy zwanej królikiem. Ją kochają wszyscy tak samo.I jadają z chęcią.

Czy moje koty są nienormalne? Ani trochę.
Prawda...?

kotkins

[poprzednia][następna]