SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob gru 07, 2013 10:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Grażyna, nie zżymaj się na nas:)!
Jesteśmy niczym koty do kuwety nauczone trafiać do Ciebie, traktujemy jak wyrocznię i dobrze nam z tym!!
Wiem, wiem, że bycie autorytetem bywa nużące...

Czyli mogę poczęstować koty raz po raz tym przepysznym jedzeniem ale po pierwsze powinnam dodać masła bądź smalcu , no i nie codziennie ,ale raz po raz.
Idę zapodać wobec tego żółteczko przepiórcze i kawałek masła.
Czy potraficie tak otworzyć jajko przepiórcze żeby się nie zepsuło żółtko?
Ja mam niestety "wysoki poziom strat"- zwykle jedno marnuję (miesza mi się z białkiem).A diabelstwo tanie nie jest...

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Sob gru 07, 2013 17:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Może nożyczkami do manicure? Wbić ostrożnie sam czubeczek ostrza, milimetr czy dwa, i pociągnąć pod skorupką (są dosyć cienkie) tak do połowy obwodu, i dopiero własnymi pazurami rozgarniać połówki...
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Sob gru 07, 2013 18:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

A ja chciałam prosić o poradę w kwestii morskiej :) jaki ze moja Chrupcia jest totalnie antymiesna i nie tyka żadnego mięsa ani karm mokrych mięsnych jedynie rybne Schesiry i Animonda Carny Ocean staramy sie jej urozmaicić jedzenie i w momencie karmienia Leosia mięsiwem ktore wciąga jak szalony jej dajemy surowe krewetki ktore ubóstwia, niestety ostatnio wyczytałam ze krewetki maja w sobie dużo soli i mozna je dawać rzadko wiec probujemy z rybami niestety gotowane jej nie podchodzą wiec tylko surowe wchodzą w grę stad moje 2 pytania , jak to jest z tymi krewetkami czy rzeczywiście maja w sobie sól i czy napewno nie zawierają tiaminazy ? W jednych źródłach piszą ze maja w innych ze nie i drugie pytanie dotyczy ryb ktore napewno tiaminazy nie maja ? Dzięki z góry za pomoc
Obrazek

Goyka

Od: Pt mar 14, 2008 10:47

Post » Sob gru 07, 2013 20:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ryby (chyba do stopki wkleję)

krewetki gotowane bez dodatków (niesolone): 224mg sodu na 100g; ryby: 50-100mg na 100g, mięso: 50-200mg na 100g (większość do 100mg); dla porównania - rc urinary s/o sucha: 900mg na 100g, rc urinary high dilution sucha 1300mg na 100g, rc sterilised 37: 600mg na 100g //to się nazywa "kompleks antystruwitowy", tzn. sód w postaci NaCl, czyli soli kuchennej zwiększający pragnienie)

na dobę 4kg kota potrzebuje ok. 100g mięsa (czyli nawet w samych krewetkach to 224mg sodu) albo 60g rc (czyli od 360 do 780mg sodu - zależnie od wersji); do mięsa trzeba dodawać sól, bo ma go za mało (w ciele ofiary sól jest w większej ilości w pełnej krwi)

krewetka jest koszmarnie chuda (jak tuńczyk i kilka innych ryb w kocich karmach - poza łososiem), ale bogata w cynk (dobre dla futra), ale... ma sporo jodu - i właśnie dlatego nie można przesadzać: jod w nadmiarze jest problemem (zapotrzebowanie na jod): 0,16mg na 1/2 kg suchej masy jedzenia, czyli dla 60g chrupek daje to ok. 190mg na dobę, a że karmy mają jego dodatek, to podawanie zbyt dużej ilości krewetek nie jest dobre (mięso ma poziom poniżej 10mg na 100g)

inna kwestia to fakt, że kot jest zwierzęciem lądowym i jego organizm potrzebuje białek z ryby okazyjnie, a najlepsze są białka z mięsa (małe ptaki mają najlepiej przyswajalne mięso z tych "ze sklepu", później małe ssaki i na końcu wołowina); ale skoro kot umie przeżyć na białkach roślinnych (a że jest bez energii i w wieku 6-7 lat robi się z niego seniora ze starczymi chorobami, to taki drobny nieważny szczegół :evil: ), to i na samych rybach pożyje (i tak lepsze niż białko z roślin)
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Sob gru 07, 2013 23:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Dziękuje, koty jedzą tez jako podstawę sucha TOTW i dodatkowo dostają mokre 3x dziennie w tym właśnie 2 razy puszki i raz mieso / krewetki lub rybę
Rozumiem ze jak będę dawać krewetki lub ryby 3-4 razy w tygodniu raz dziennie to bedzie ok?
Obrazek

Goyka

Post » Nie gru 08, 2013 9:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Tak.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Nie gru 08, 2013 16:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

gpolomska pisze:Tak.

Dzięki :ok:
Obrazek

Goyka

Post » Pon gru 09, 2013 14:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Mam pytanie czy taste of the wild sa naprawde bezzbozowe? czy u alergika na zboza i kure mozna je podawac?
Kotka Milka

Post » Pon gru 09, 2013 14:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kotka Milka pisze:Mam pytanie czy taste of the wild sa naprawde bezzbozowe? czy u alergika na zboza i kure mozna je podawac?

Mam kotkę z alergia pokarmową na zboża (+ na kurę w dzieciństwie, obecnie toleruje kurczaka). Kitka od roku wcina tą karmę i żadnych rewolucji nie zaobserwowałam.
Obrazek

nelka83

Od: Czw gru 29, 2011 8:41

Post » Pon gru 09, 2013 14:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Dzieki!!
Kotka Milka

Post » Pon gru 09, 2013 14:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

nelka83 pisze:
Kotka Milka pisze:Mam pytanie czy taste of the wild sa naprawde bezzbozowe? czy u alergika na zboza i kure mozna je podawac?

Mam kotkę z alergia pokarmową na zboża (+ na kurę w dzieciństwie, obecnie toleruje kurczaka). Kitka od roku wcina tą karmę i żadnych rewolucji nie zaobserwowałam.

W TOTW z dziczyzna pisze ze jest maczka z kurczaka czy ona nie uczula?
w drugiej są ryby czy kot moze bez szkody na zrdowiu jesc tylko te karme z ryba?
Kotka Milka

Post » Pon gru 09, 2013 14:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kotka Milka pisze:
nelka83 pisze:

W TOTW z dziczyzna pisze ze jest maczka z kurczaka czy ona nie uczula?
w drugiej są ryby czy kot moze bez szkody na zrdowiu jesc tylko te karme z ryba?

Co do mączki to się nie wypowiem bo nie wiem.
Wydaje mi się, że karmy z rybą może jeść bez szkody.
Może ktoś mądrzejszy się jeszcze wypowie.
Obrazek

nelka83

Post » Pon gru 09, 2013 17:42 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

ja na wszelki wypadek podawałam kotu ToTW Canyon River, czyli ten z rybami - kot uczulony na kurczaka. nie było żadnych problemów z alergią.
ale ja do tego podawałam mu mokre z innych, niż ryba, rodzajów białka, które wynosi około 50% dziennego jedzenia.
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Czw gru 12, 2013 22:50 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Witajcie.
Jestem tu całkiem nowa, więc bardzo przepraszam, jeśli piszę nie tam gdzie trzeba.. Otóż chciałam moją kicię przestawić na jakąś porządniejszą karmę suchą w końcu. Po wstępnym wypróbowaniu RC, którego dostałam od weta (kicia jadła) odeszłam od niego ze względu na wysoką cenę i kiepski skład... Bardzo chciałabym wypróbować Taste of the Wild, ale niestety sprzedają najmniejsze opakowania 2,7kg:( A to za dużo jak dla mojej wybrednej Damy.
Czy może zechciałby ktoś z Was odsprzedać mi kilkadziesiąt g karmy, żebym mogła wypróbować co Panienka będzie chciała jeść... Wybaczcie taką prośbę, ale nie chcę ryzykować karmy na ślepo. Proszę o pomoc...

kozisina

Od: Czw gru 12, 2013 22:42

Post » Pt gru 13, 2013 8:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

kozisina pisze:Witajcie.
Jestem tu całkiem nowa, więc bardzo przepraszam, jeśli piszę nie tam gdzie trzeba.. Otóż chciałam moją kicię przestawić na jakąś porządniejszą karmę suchą w końcu. Po wstępnym wypróbowaniu RC, którego dostałam od weta (kicia jadła) odeszłam od niego ze względu na wysoką cenę i kiepski skład... Bardzo chciałabym wypróbować Taste of the Wild, ale niestety sprzedają najmniejsze opakowania 2,7kg:( A to za dużo jak dla mojej wybrednej Damy.
Czy może zechciałby ktoś z Was odsprzedać mi kilkadziesiąt g karmy, żebym mogła wypróbować co Panienka będzie chciała jeść... Wybaczcie taką prośbę, ale nie chcę ryzykować karmy na ślepo. Proszę o pomoc...

wysłałam pw :ok:
Obrazek

nelka83

[poprzednia][następna]