Basket

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob gru 07, 2013 16:27 Basket

Dzień dobry, to mój pierwszy post na miau.pl. Od trzech tygodni mieszka z nami piękny rudy kot - Basket. Przygarnęliśmy go, bo kilka miesięcy spędził pod naszym blokiem, dokarmiany przez sąsiadkę. Przez cały czas byłam pewna, że to czyjś kot - tylko wychodzący. Był naprawdę piękny, zadbany, dobrze odżywiony. Ale kiedy zrobiło się zimno, zrozumieliśmy, że to po prostu piękny bezdomniak. Skonsultowaliśmy sprawę z sąsiadką - żeby się nie okazało, że komuś kota kradniemy - i przygarnęliśmy biedaka. Podobno jego poprzednia właścicielka zmarła a rodzina rozebrała spadek, a kota - hop na podwórko.

Basket jest z nami już 3 tygodnie - zaliczył dwie wizyty u weterynarza. Odrobaczyliśmy go zastrzykiem - tabletki uparcie wymiotował, dostał dwie dawki antybiotyku, bo miał rozwolnienia. Teraz jest już lepiej, choć nadal nie idealnie. Kupy bardzo śmierdzą. Cały czas próbujemy wycelować z dobrą karmą - próbowaliśmy z Lara Fitness, a z suchych z Acaną. Przy suchej chyba zostaniemy, bo mu pasuje, ale na mokrą przestawiamy się na Bozitę. Nie je tak chętnie jak Larę, ale może to i lepiej, bo tej pierwszej potrafił wszamać z 5 saszetek na dobę (waży 5,6 kg). Dostaje też po trochu sparzonej wołowiny, kurczaka. Kocha oliwki. :)

W przyszłym tygodniu chcemy go zaszczepić, a później wykastrować. Co prawda nie znaczy, ale wiem, że może zacząć w każdej chwili. Niestety nie mamy pojęcia, w jakim może być wieku i czy kastracja pomoże zniwelować "zapach" moczu, który jest dość intensywny.

To tak naprawdę nasz pierwszy kot. Ja miała kiedyś koty, ale to było wieki temu, kiedy była małym dzieckiem. Bardzo więc proszę wszystkich kociarzy o rady - co jeszcze powinniśmy zrobić z takim dorosłym kotem przygarniętym z podwórka, aby jak najlepiej zadbać o jego zdrowie i samopoczucie. Jakieś badania? Jakie szczepienia? Nasza wetka (gabinet Fizjo-Wet z Wrocławia) jest bardzo zachowawcza w tym temacie i sama niczego nie doradza. Twierdzi, że kot jest piękny i zdrowy. Mnie martwi nieco twardy brzuszek i te rzadkie kupy. Będę wdzięczna za wszystkie rady, choć oczywiście czytam forum niemal od deski do deski.

rzepakowe_pole

Od: Sob gru 07, 2013 16:14

Post » Sob gru 07, 2013 19:00 Re: Basket

Witaj :kotek: :1luvu:
Wspaniale, że postanowiłaś pomóc Basketowi :ok:
Na pewno z badań najbardziej istotne jest badanie krwi. Dobrze jest też zbadać mocz (czy np. nie ma stanu zapalnego). Kastracja powinna zamaskować zapach moczu. Myślę, że odżywiamy jest ok :ok: Bozita ma świetne jedzenie, koty bardzo lubią. Acanę też bardzo chwalę, ale niestety część moich kotów stawia opór tej karmie :?
kicikicimiauhau

Post » Sob gru 07, 2013 20:43 Re: Basket

Obrazek

Oto Basket we własnej osobie.

rzepakowe_pole

Post » Nie gru 08, 2013 10:11 Re: Basket

Piękny, mądry i dostojny kot :1luvu:

Wspaniale, że go przygarnęliście. Na pewno będzie Wam dobrze.

bea3

Od: Śro cze 26, 2013 12:23

Post » Nie gru 08, 2013 12:08 Re: Basket

Cudowny facet :love:
kicikicimiauhau

Post » Nie gru 08, 2013 15:12 Re: Basket

dobrzy ludzie jednaak istnieja:)) ja bym zrobila tak- badania najpierw, tak jak dziewczyny mowia, odrobaczenie. a co do karmy- czesto jest powodem ze kupy sa rzadkie abo smierdza. warto pozostac przy jednej mokrej przez jakis czas, a jesli nic sie nie zmieni- przejsc na inna. u mie bozita w ogole sie nie sprawdzila- w zyciu zaden kot po zadnej karmie nie sr...ł za przeproszeniem na rzadko i smeirdzaco jak po tej karmie:((( nie wiem, moze trafilam na zla partie karmy, ale ja jej nie kupuje. Za to mam ok po animodzie, almo nature.
Poobserwujcie urobek i albo badania, albo zmiana karmy moze pomoze na kupae.
Powodzenia w wspolnym zyciu z kotem. Jest sliczny:)
dom bez kota to nie domObrazek
ObrazekObrazekKarolObrazekZara
Wesemir[*]zawsze bede tesknic.

alma_uk

Od: Pt lut 18, 2011 19:03

Post » Nie gru 08, 2013 15:48 Re: Basket

Z mokrych karm polecam Applaws. U mnie kociaki wcinają wspaniale, a urobek mało śmierdzący.

Wspaniale, że go przygarnęliście. Faktycznie piękny kocio :D
Obrazek Obrazek
Monia, Kuba, Hania i Bilon

KubaTST

Od: Nie paź 19, 2008 18:41

Post » Pon gru 09, 2013 9:53 Re: Basket

śliczny rudziaszek, pozdrawiam :)
Obrazek

królik dags

Od: Czw gru 05, 2013 17:51

Post » Pon gru 09, 2013 13:27 Re: Basket

Dziękuję za wszystkie rady i miłe słowa. Karmy na razie nie będziemy zmieniać - mam nadzieję, że się przyzwyczai i kupale wrócą do normy. Z takim kotem przybłędą to nigdy nie wiadomo - czym był dokładnie karmiony, co sam upolował (jeśli coś w ogóle - jest meeega leniwy:)), może po prostu musi przywyknąć do konkretnego jedzenia, w konkretnych ilościach. Powoli przestał rzucać się na wszystko, co wygląda zjadliwie i nawet zostawia nieco w miseczce na później. Ku mojej ogromnej radości zaczął też pić wodę, jeszcze kilka dni temu, co mu wlałam rano, to wylewałam wieczorem.

Ogólnie rzecz biorąc Basket jest cudowny. To, co go wyróżnia, to fakt, że nie przepada za przesiadywaniem na kolanach, sam nie wskoczy, nie ma mowy. Preferuje raczej wylegiwanie się nieopodal, w zasięgu ręki do miziania po brzuchu, a jakże.

W tym tygodniu szczepimy, a po świętach kastrujemy - mam nadzieję, że zniesie to godnie.

rzepakowe_pole

Post » Pon gru 09, 2013 15:29 Re: Basket

Witajcie na forum :)
Kocio fajny - dostojne, poważny facet.
Kastracja załatwi przykry zapach moczu. Będzie ok :)
Pozdrawiamy serdecznie :)

Sihaja

Od: Pon sty 03, 2005 22:17

Post » Pon gru 09, 2013 20:24 Re: Basket

Jaki cudny różowy nosek :) :1luvu:
Witaj serdecznie.
Tutaj na pewno uzyskasz odpowiedzi na wszystkie pytania.
Co do badań weterynaryjnych to ja bym polecała tak samo jak inni, badanie moczu, badanie krwi i jeszcze testy FIV/FelV - zwłaszcza przed planowanym zabiegiem.
Kocurek wcześniej biegał po podwórku i miał na pewno kontakt z innymi kotami, więc testy warto zrobić.
Jeśli chodzi o mokre karmy to polecam Animondę Carny i Applaws - ta pierwsza uregulowała mojego kocurka, który miał po innych brzydkie kupki.
Pozdrawiam :)
Obrazek Obrazek Obrazek
Zapraszam na ubrankowo-butkowy bazarek <3 http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=27&t=164058
"Tyl­ko dwie rzeczy są nies­kończo­ne: wszechświat oraz ludzka głupo­ta, choć nie jes­tem pe­wien co do tej pierwszej" Albert Einstein

Rilla07

Od: Wto lip 30, 2013 17:49