Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lis 24, 2013 0:18 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Ewa bardzo Ci dziękuję :1luvu: filmik wspaniały !!! nie mogę uwierzyć że naprawdę jest :D

jestem szczęśliwa i bardzo wdzięczna za ten króciutki ale mądry i pięknie wymyślony i zrealizowany film

wszystko mi się w nim podoba - i zwierzaki w stylu gry komputerowej,
to jak chodzą i to że przyszły protestować z tablicami z przekreślonymi petardami
i hasło protestu (wymyślone przez MalgWroclaw)
i muzyka
i to, że przez tak zaskakująco krótki czas jakby tylko symbolicznie widać wystrzelone fajerwerki
i to że doskonale widać jak bardzo zwierzaki się boją :( a końcowe hasło (wymyślone przez ruru) jeszcze to podkreśla

na filmiku odczytałam nazwisko autora - to Stanislav Matsilevich - bardzo bardzo dziękuję za pomoc :kotek:
i podziwiam za talent, pomysł, za pokazanie dramatyzmu sytuacji i bezbronności zwierząt i za świetną realizację filmu - dziękuję !!!
Ostatnio edytowano Nie lis 24, 2013 19:58 przez wibryska, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Od: Nie gru 17, 2006 18:41

Post » Nie lis 24, 2013 17:45 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

film udostępniłam
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Nie lis 24, 2013 20:00 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

dziękuję Małgosiu :kotek:
-
mam nadzieję, że podoba Wam się film

jeśli jeszcze ktos chciałby pomóc zwierzętom i stworzyć kolejny film - zapraszamy :D
bardzo czekamy też na kolejne plakaty :D

zapraszamy do pomocy :kotek:
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Pon lis 25, 2013 11:03 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

wkleiłam film do pierwszego postu
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Śro lis 27, 2013 10:57 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

wibryska pisze:mam zamiar założyć profil na facebooku pt.Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar!
ale mam malutko plakatów :( za to są przepiękne :1luvu: str. 23
przydałoby sie więcej każdy z innym hasłem - zapraszamy osoby utalentowane do współpracy :kotek:

na razie mamy takie propozycje haseł na banerek lub mini-plakaty na fb :

1) Zrezygnuj z Fajerwerków !!! Dla Zwierząt to Koszmar !!!

2) Kochasz Zwierzęta ??? Nie Strzelaj z Fajerwerków !!!

3) Kocham Zwierzęta = Nie Strzelam z Petard i Fajerwerków !!!

4) Nie Strzelam z Petard i Fajerwerków bo Kocham Zwierzęta !!!

5) Tak dla zwierząt, nie dla petard i fajerwerków !

6) Zrezygnuj z fajerwerków! Dla Ciebie to świetna zabawa, dla zwierząt to chwile grozy!

7) Jak czułbyś się na poligonie? Tak czują się zwierzaki, kiedy odpalasz fajerwerki.

8. Bądź Przyjacielem Zwierząt - Zrezygnuj z Fajerwerków !!!

8a. Bądź Przyjacielem Zwierząt - Zrezygnuj Dla Nich z Fajerwerków !!!

9) lub takie hasło na banerku na którym zwierzaki proszą:

PROSIMY zrezygnuj dla nas z fajerwerków i petard !!!
lub
9a) Prosimy Zrezygnuj z Fajerwerków i Petard !!!

10) Przyjaciele zwierząt nie strzelają z fajerwerków - dołącz do nas !!!

a takie hasło mamy na banerku od ruru:
11) Petardy - dla nas zabawa, dla nich śmiertelny strach...

- - -

i jeszcze może takie hasło:

12) Masz zwierzaka ??? Prosimy Nie strzelaj z fajerwerków i petard !!!
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Śro lis 27, 2013 18:55 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Grudzień już blisko; tak o,. 15 byłoby fajnie już opublikować na ABC coś o fajerwerkach ( jeśli propozycja aktualna, to proszę o tekst na gpolomska@o2.pl - plakaty tu są, więc obrazków dodatkowych już nie będzie trzeba).

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Śro lis 27, 2013 22:49 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

dziękuję Grażynko :1luvu: pamiętam i napiszę :kotek:
to wspaniale, że www.kocie-abc.pl włączyło się do akcji :kotek:
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Pt lis 29, 2013 14:41 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

wibryska pisze:dziękuję Grażynko :1luvu: pamiętam i napiszę :kotek:
to wspaniale, że http://www.kocie-abc.pl włączyło się do akcji :kotek:

:ok:

Udostępniłam film na fb, obejrzę dopiero w domu :wink:
Obrazek

Bagienka

Od: Sob paź 08, 2011 6:05

Post » Sob lis 30, 2013 19:17 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Bagienko :1luvu: dziękujemy za udostępnienie filmu i banerek w Twoim podpisie :kotek:

a film obejrzano juz 99 razy :kotek:

https://www.youtube.com/watch?v=1M9aeQk ... ata_player
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Nie gru 01, 2013 22:28 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

zapraszamy do wpisywania się na naszym wątku jeśli tak jak my nie strzelacie z fajerwerków i petard :kotek:
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Pon gru 02, 2013 17:09 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

nigdy nie strzelałam i strzelać nie będe
:smokin:
... mry!
http://domowepiwniczne.blogspot.com/ <- a to nasz blog, można poczytać
i pomóc nam robiąc zakupy w Zooplus'ie - kliknij w banerek sklepu na pierwszej stronie bloga

jesteśmy też na FB -> https://web.facebook.com/IKtoTuMruczy/

ewa_mrau

Od: Pon sie 30, 2010 12:57

Post » Pon gru 02, 2013 21:40 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Ewa dziękuję :kotek:

już niedługo Sylwester ... prosimy wklejajcie banerek do Waszych podpisów :!:
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Wto gru 03, 2013 13:48 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Szukałam w internecie o nie strzelaniu z fajerwerków i znalazłam artykuł (chyba z 2012 roku) ze strony http://www.kotylion.pl
http://kotylion.pl/pomoz-kotu-przetrwac ... jerwerkow/

cytuję:

"Pomóż kotu przetrwać „czas fajerwerków”

W tym roku w Turynie zabroniono fajerwerków w Sylwestra za względu na zagrożenie jakie stanowią one dla zwierząt.
Podobne prawo choć z innego powodu istnieje także w Wenecji. Co roku we Włoszech około 5000 zwierząt ginie z powodu fajerwerków.

Huk i błyski są tym dla zwierząt, czym dla nas wybuchy bomb. Powodują ogromny stres.
Koty mają bardzo czułe zmysły i świetny słuch. Najczęstsze reakcje na zbyt głośne hałasy to:

- panika, strach, drgawki, trzęsienie się, zgrzytanie zębami;
- schowanie się w trudno dostępne miejsca;
- przerażające miauczenie;
- napady „głupawki”, czyli bieganie w bardzo szybkim tempie po całym mieszkaniu;
- biegunka, nie trzymanie moczu, wymioty;
- w skrajnych wypadkach – nawet zawał.

Co możemy zrobić w Sylwestra i Nowy Rok dla kotów, tych w naszych domach i podwórkowych?

1. Ograniczyć lub całkowicie zrezygnowac z fajerwerków. Wersja skrajnie ortodoksyjna.
2. Nie wypuszczać kotów wychodzących w sylwestra i Nowy Rok – przerażone mogą uciec.
3. Przyzwyczajać kilka dni przed sylwestrem zwierzę do głośniejszej muzyki, wykonując przy tym normalne domowe czynności
– kot zobaczy, że wszystko jest ok, nie ma czego się bać.
4. Zamknąć kota w najcichszym pomieszczeniu (łazienka, sypialnia).
Zamknąć okna szczelinowe, jeśli są, co świetnie pomoże ograniczyć hałas z zewnątrz. Włączmy cichą muzykę, która zagłuszy nieco hałas.
Nie zamykajmy jednak zwierzęcia na siłę w pomieszczeniu, w którym przebywać nie chce – pozwólmy mu wybrać miejsce.
5. Nie karćmy zwierzęcia krzykiem lub biciem za to, że tego dnia przypadkowo coś zniszczy. Pamiętajmy, że jest to dla niego trudny moment.
Hałas o dużym natężeniu nie tylko powoduje strach, ale i fizyczny ból.
6. Premedykacja – leki uspokajające pod nadzorem lekarza weterynarii
lub dostępne w zoologach specyfiki zawierające naturalny aminokwas tryptofan (dawkowanie podane na opakowaniu).

ABSOLUTNIE nie wolno samemu podawać kotu leków, bez uzgodnienia z lekarzem wet.
To co służy ludziom lub psom, niekoniecznie jest dobre dla kotów.

Nasze koty i psy będą szczęśliwsze, mniej zestresowane i zdrowsze, jeśli powitamy Nowy Rok we względnej ciszy, zamiast w huku petard i fajerwerków
."
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Wto gru 03, 2013 14:13 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
byłoby wspaniale gdyby apele o nie strzelanie z fajerwerków i petard
wystosowały wszystkie fundacje, azyle, schroniska, ogrody zoologiczne
lecznice weterynaryjne i sklepy zoologiczne,
także sklepy internetowe z artykułami dla zwierząt,
psychologowie zwierzęcy, także ci którzy prowadzą szkolenia dla psów

tak niewiele trzeba żeby uświadamiać ludzi
a można tak wiele zrobić dla zwierząt

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Ostatnio edytowano Wto gru 03, 2013 21:59 przez wibryska, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Wto gru 03, 2013 17:26 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

a tak na marginesie, to w latach kiedy balangi Sylwestrowe odbywały się na pl. Dąbrowskiego (rzut beretem ode mnie), na pl. Wolności (ciutę dalej niż rzut beretem ode mnie) oraz w Manufce (dwie ciuty dalej niż rzut beretem ode mnie), całe moje kocie stado tuż przed północą, wiedzione jakimś kocim instynktem, zwlekało się z wyra i siadało na parapetach, co by popatrzeć na migające rozbłyski na niebie
gapiły się jak zahipnotyzowane
hipnoza była taka skuteczna, że nawet nie reagowały na huk peterd, które jakiś oszołom odpalał na moim podwórku-studni
:smokin:
... mry!
http://domowepiwniczne.blogspot.com/ <- a to nasz blog, można poczytać
i pomóc nam robiąc zakupy w Zooplus'ie - kliknij w banerek sklepu na pierwszej stronie bloga

jesteśmy też na FB -> https://web.facebook.com/IKtoTuMruczy/

ewa_mrau

Od: Pon sie 30, 2010 12:57

[poprzednia][następna]