SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lis 16, 2013 21:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Czyli raz w tygodniu czy raz na miesiąc ?
Obrazek

Ewa.KM

Od: Śro mar 20, 2013 23:32

Post » Sob lis 16, 2013 21:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Tutaj 3 post (BARF naturalny) - masz orientacyjną dawkę ;-)
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Nie lis 17, 2013 15:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Dla tych, co chcą pogadać o BARFie lub wszelkich dodatkach mięsnych, a na BŚ jeszcze nie czują się zbyt pewnie, żeby tutaj ludzi nie drażnić - zapraszam tutaj.
...

czarnekoty123

Post » Nie lis 17, 2013 19:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Zobaczcie na jaki artykuł trafiłam, ledwo doczytałam do końca. Koncerny produkujące karmy wykorzystują zwierzęta przeznaczone do utylizacji. http://www.zwierzaczek-wroclaw.pl/index ... Itemid=122
I na tej samej stronie o piórach w karmie RC
http://www.zwierzaczek-wroclaw.pl/index ... Itemid=272
Obrazek

Ewa.KM

Post » Nie lis 17, 2013 19:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

czy ktoś zna taką karmę, można ją dawać kotu? Teraz jedzą animondę carny kitten i szukam urozmaicenia

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... omposition

albo

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... omposition

mogą być?

fajerka

Od: Nie paź 20, 2013 11:55

Post » Nie lis 17, 2013 21:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Dawałam kociętom Smillę, ale wydawała mi się bardziej napowietrzona, taka pusta. Kot jadły bez entuzjazmu

Help.
Potrzebuję dobrej suchej na wrażliwy żołądek.
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Wto lis 19, 2013 1:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Naprawdę zazdroszczę wszystkim,których koty jadają domowe jedzenie.Moja kotka mimo systematycznych prób ( 2/3 razy w tygodniu ) nie chce żadnego surowego mięsa ani gotowanego, żadnych ryb,twarożku,ewentualnie śmietankowy Almette raz na miesiąc jak ma nastrój.
Lubi TOTW ,mokre (zależnie od kaprysu) Bozita /Miamor.
Szukam teraz dobrej mokrej ,bo nie wierzę ,że 4 letniej kotce po 3,5 roku stań przemówię do rozumu:(
Obrazek

Dominka1

Od: Czw paź 07, 2010 0:50

Post » Wto lis 19, 2013 22:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Dobry jest PON, ale drogi.
GranataPet nie polecam, bo u nas zapachy z pyszczka i kuwety powalały.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Wto lis 19, 2013 22:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Czy PON ma dużo sosu/galaretki?Moja kociasta preferuje saszetki z dużą ilością sosu/galeretki.Puszki Animondy chyb dlatego ,że nie miały sosu kompletnie jej podeszły
Obrazek

Dominka1

Od: Czw paź 07, 2010 0:50

Post » Wto lis 19, 2013 22:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Dominka1 pisze:Czy PON ma dużo sosu/galaretki?Moja kociasta preferuje saszetki z dużą ilością sosu/galeretki.Puszki Animondy chyb dlatego ,że nie miały sosu kompletnie jej podeszły

Nie raczej delikatna mielonka bez sosu.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Śro lis 20, 2013 10:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

U Nas Granata świetnie się spisywała zero zapachu z kuwety a kupki suchutkie - najlepszy smak cielęcina z królikiem.
PON to pasztecik/mus z kawałkami warzyw - kot uwielbiał wszystkie smaki - niestety krew w kupalu ;(.

grainfreek

Od: Nie paź 27, 2013 17:14

Post » Pt lis 22, 2013 11:38 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Minelo juz kilka tygodni, w miedzyczasie drobna zmiana (nie mieszam karmy). Zauwazylem, ze siersc stala sie miekka, byla blyszczaca, ale teraz jest miekka i blyszczaca, nie gubia jej w wiekszych ilosciach. Staly sie bardziej zabawowe, ruchliwe.
Obecnie jedza mokre CatzFinestFood i czasem Animonda Carny - na sniadanie, a po poludniu i na noc - suchy Applaws z kurczakiem. Sniadanie dostaja wczesnie a ok 40 min pozniej pare chrupek na dzien (moze z tego zrezygnuje, doksztalce sie w temacie - dostaja zeby nie byly glodne jesli nie wracam wczesniej a dopiero pod wieczor - praca) Przejdą na TOTW, ale to za chwile, aby organizm sie spokojnie przestawil.
Po doczytaniu o nie mieszaniu karm: mokrej i suchej, wlasciwie skonczyly sie smierdzace kupy. Fakt, ze po zielonej puszce CFF sa bardziej "pachnace", ale to nie to co bylo na poczatku przestawiania na lepsze jedzenie.
Nie mam mozliwosci przejscia na barfa, ale zamierzam wprowadzic im jeszcze Felini Complete albo Easy barf (po zglebieniu lektury).
Obrazek Obrazek Obrazek <--- a ja rosne i rosne ;)

foxtrot

Od: Czw lut 18, 2010 13:00

Post » Pt lis 22, 2013 11:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

foxtrot pisze:Nie mam mozliwosci przejscia na barfa, ale zamierzam wprowadzic im jeszcze Felini Complete albo Easy barf (po zglebieniu lektury).

To też BARF tylko z suplementami sztucznymi o ile użyjesz surowego mięsa ;) gotowanego też można używać z tymi suplementami; bo chyba nie chcesz tych suplementów do karmy dosypywać (łatwo przedawkować - będzie więcej szkody niż pożytku).

Koty dobrze odżywione przechodzą wymiany sierści, a nie całoroczne gubienie - jeśli jest inaczej, to znaczy, że coś jest nie tak. Czasami po zmianie jedzenia na bardziej wartościowe dochodzi nawet do silnego linienia, bo organizm kota wymienia bardzo mocno włosy, bo w końcu ma z czego zrobić nowe (tutaj jest to wytłumaczone na przykładzie przejścia na BARF, ale działa dokładnie tak samo przy zmianie karmy z gorszej na lepszą).

Separowanie rodzajów karm powoduje, że się lepiej trawią a nie fermentują godzinami tak jak u przeżuwaczy - nie ma fermentacji, nie ma "zapaszków". Jeśli jedna puszeczka im mniej służy, to mogą niezbyt tolerować białko jednego z mięs.
...

czarnekoty123

Post » Pt lis 22, 2013 12:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kupiłam Felini Complete aby wzbogacić surowiznę, zrobić kotom dobrze, a one co?
STRAJK :evil:
Nie chcą jeść mięsa z dodatkiem FC :( Nie wiem już co robić aby mięsiwo było bardziej wartościowe :roll:
Oczywiście dostają też chrupki - mieszanka TOTW + Acana, dostają puszeczkę Cosmy lub Granata na pół raz dziennie. Ale ciągle wydaje mi się, że tych witamin i minerałów jest za mało :(

edit. i w końcu udało mi się przestawić Kitę na mniejszą ilość chrupek. Dodatkowo nie sypię już tak aby były cały czas w misce - rozłożyłam dzienną (pomniejszoną bo Kita musi schuść) dawkę na łyżeczki i staram się trzymać zasady "minimum 2 godziny przerwy między posiłkami suche/mokre" (chyba tak to szło :D ).
Obrazek

nelka83

Od: Czw gru 29, 2011 8:41

Post » Pt lis 22, 2013 12:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Moja na poczatku tez nie chciała. Więc maczałam kawałek miesa tylko z jednej strony w Felini zeby z wierzchu czuła znajomy zapach. I co dziwniejsze nie zjedzone wymieszane z felini jak zostało w lodówce, to następnego dnia rano zjadała chętniej. Czyzby zapach felini przez noc wywietrzał?
Obrazek

Ewa.KM

[poprzednia][następna]