Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lis 19, 2013 12:31 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Proszę o poradę.
Wystosowałam pismo do dewelopera budującego się dopiero naszego mieszkania o możliwość zabudowania tarasu. Wyjaśniłam, że chodzi o konstrukcję z zadaszeniem, lekką, na której będzie siatka.
Dostałam negatywną odpowiedź (naruszenie fasady, zmiana wyglądu budynku...) i informację, że będę musiała to zrobić po ustanowieniu wspólnoty. Czyli oznacza to, że każdego współwłaściciela budynku muszę zapytać o zgodę?
Jak to prawnie wygląda?
Jeżeli nie naruszę konstrukcji to mogę siatkować? Zależy mi tez na tym, żeby to miało ręce i nogi, bo nie mam zadaszenia nad sobą, więc muszę stworzyć drewniany stelaż
I teraz nie wiem co robić :/
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Od: Śro lut 16, 2005 10:47

Post » Wto lis 19, 2013 15:12 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Nie doradzę ci względem kontaktów z deweloperem, ale tylko powiem, jak ja mam - też nie mam zadaszenia i nie mam też żadnego stelażu. Siatka jest naciągnięta na cienkich linkach stalowych - pionowo od baludtrady, a potem załamanie na lince i do ściany. Nie wiem, czy wbicie haczyków (małe a mocne) do tych linek liczy się jako naruszenie fasady, w każdym razie nie ma zmiany wyglądu, bo siatka jest cienka i z ulicy jej właściwie nie widać, trzeba się mocno przyglądać i wiedzieć, że jest, żeby ją zobaczyć.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Wto lis 19, 2013 15:20 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

PumaIM pisze:Nie doradzę ci względem kontaktów z deweloperem, ale tylko powiem, jak ja mam - też nie mam zadaszenia i nie mam też żadnego stelażu. Siatka jest naciągnięta na cienkich linkach stalowych - pionowo od baludtrady, a potem załamanie na lince i do ściany. Nie wiem, czy wbicie haczyków (małe a mocne) do tych linek liczy się jako naruszenie fasady, w każdym razie nie ma zmiany wyglądu, bo siatka jest cienka i z ulicy jej właściwie nie widać, trzeba się mocno przyglądać i wiedzieć, że jest, żeby ją zobaczyć.

Mogłabyś mi podesłać zdjęcie? to jest jakaś opcja.
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Post » Wto lis 19, 2013 16:17 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Tak wygląda "dach" (czyli niebo błękitne nade mną):
Obrazek
tak widok z pokoju, z okna - widać cieniutką kreskę linki w poprzek:
Obrazek
Tak linka umocowana na ścianie:
Obrazek
A tak panowie spacerują po balustradzie (widać listwę, do której umocowany jest dół siatki):
Obrazek

Na szczęście nie gryzą, nie drapią, nie wspinają się - tylko Funio czasem ociera się mordychą i wtedy sprawdzam, czy zaczepiając zębem nie uszkodził, ale nie.

Ogólnie efekt przezroczystej, lekkiej woliery 8)
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie

PumaIM

Post » Wto lis 19, 2013 17:04 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

a boczki? jak zabezpieczyłaś boczki?
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Post » Wto lis 19, 2013 17:14 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Z jednej strony mam ścianę kuchenną, z drugiej ściankę działową między balkonami.

Tu jest odprysk tych alpinistów: http://www.siatkadlakota.com/ - mają w galerii rozmaite mniej lub bardziej typowe kształty balkonów. Widzę z niej, że jak nie ma do czego, stawiają pionową listwę. Ogólnie rzecz polega na porządnym naciągnięciu linek.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie

PumaIM

Post » Wto lis 19, 2013 17:21 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Swoją drogą uroczy jest ten paszczoł patrzący na listek :)

Dzięki, popatrzę, popytam!
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Post » Wto lis 19, 2013 17:26 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Tak, te listki osiadające na siatce fascynowały futrzastych niewymownie - no bo to wisi gdzieś w powietrzu, doskoczyć się nie da, spaść nie spada... :lol:
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie

PumaIM

Post » Wto lis 19, 2013 18:37 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Zrób im jeszcze półeczkę na balustradzie.
Ja z powodzeniem stosuje takie suszarki na kaloryfer.
Albo zwyczajna decha, do której przykręcasz w dwóch miejscach w odpowiedniej odległości dwa najzwyczajniejsze większe kątowniki. Kątowniki przykręcasz tak, żeby były na szerokość balustrady.
Trochę niejasno piszę pewnie:))
Szkoda, że nie można narysować.
Ja mam tak zrobioną półeczkę na drzwiach, na których wisi wykładzina do wspinaczek.
A półeczka ma 2 kątowniki przykręcone jakoś na brzegu.
Się to przymierza na to coś na czym ma wisieć półeczka. Drugie 2 kątowniki przykręca się w odległości takiej, żeby łatwo było nałożyć półkę na te drzwi czy balustradę ale też tak, żeby dobrze trzymały . I wszystko.
Kątowniki ze zwykłego płaskownika tylko trochę solidniejsze. Bo można też kupić taki solidny ceownik ale to już trzeba dobrze wymierzyć i musi mieć długie ramiona a kątownik przypasujesz na każda grubość.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Wto lis 19, 2013 23:53 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

No moi to mają na balkonie stary stół kuchenny, jak jest ciepło to kładę im tam szmaciak i sobie siedzą i obserwują przestrzeń pozabalkonową :D
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie

PumaIM

Post » Śro lis 20, 2013 0:15 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Ale taką deskę polecam.
W wolierze daliśmy takie obite wykładziną typu trawka.
Tylko trzeba wyszukać tę grubszą taką filcowatą.
One mają takie wypustki gumowe pod spodem więc z nią się nic nie dzieje. Na balkonie mam już kilka lat

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Pt sty 03, 2014 13:47 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Witam! pytanie do forumowiczów z Krakowa..Którą firme polecacie do montażu siatki na balkonie? Macie jakieś doświadczenia z firmami,ewentualnie jakieś namiary do osób prywatnych? Znalazłam oferte: kociesiatki, diamondhill i linarem, no i jeszcze jest kociasiatka ale z Warszawy(w Krakowie dopiero w czerwcu bedzie). Zależy mi żeby siatka była estetyczna, trwała no i w miare mozliwości tanio założona(chyba każdy by tak chciał;))- balkon nie mam za specjalnie skomplikowany, ale troche przeraza mnie wysokość i chyba wolałabym oddać to w ręce fachowców. Myślałam tez żeby część siatki była tzw otwierana....mam antene za balkonem i chyba przydałby sie do niej dostęp:)
inna sprawa: czy firmy wogóle wykonuja takie prace w zimie?wolałabym nie czekać do wiosny-stresuje mnie ten niezabezpieczony balkon:)

Allmita

Od: Pon paź 14, 2013 10:38

Post » Pt sty 03, 2014 17:16 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Allmita pisze:Witam! pytanie do forumowiczów z Krakowa..Którą firme polecacie do montażu siatki na balkonie? Macie jakieś doświadczenia z firmami,ewentualnie jakieś namiary do osób prywatnych? Znalazłam oferte: kociesiatki, diamondhill i linarem, no i jeszcze jest kociasiatka ale z Warszawy(w Krakowie dopiero w czerwcu bedzie). Zależy mi żeby siatka była estetyczna, trwała no i w miare mozliwości tanio założona(chyba każdy by tak chciał;))- balkon nie mam za specjalnie skomplikowany, ale troche przeraza mnie wysokość i chyba wolałabym oddać to w ręce fachowców. Myślałam tez żeby część siatki była tzw otwierana....mam antene za balkonem i chyba przydałby sie do niej dostęp:)
inna sprawa: czy firmy wogóle wykonuja takie prace w zimie?wolałabym nie czekać do wiosny-stresuje mnie ten niezabezpieczony balkon:)

Ja mam siatki polietylenowe o oczkach 2 cm z linarem, wisi już czwarty rok i daje radę. Koty nawet czasem się po niej wspinają :)
[

kasumi

Od: Pt sty 15, 2010 23:19

Post » Pt sty 03, 2014 17:33 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

A można wiedzieć ile mniej więcej płaciłaś?:) wiadomo-przez 4 lata stawki mogły się zmienić-ale bede miała orientacyjne rozeznanie:)
Mój TŻ jednak zainteresował się dziś możliwością zrobienia takiej zabudowy samemu- wiec mam się mniej wiecej dowiedzieć co i jak,jeśli by było bardzo drogo to przystepujemy do roboty sami:) Zastanawiam się nawet nad wyceną-z tego co widziałam na stronach tych firm-wycene robią za darmo...
a tak poza tym na balkonie mam prowadnice(miała być zabudowa okienna-ale rodzice się wyprowadzili i zrezygnowali z zabudowy a prowadnice zostały:))-zastanawiam się czy można by to jakoś sensownie wykorzystać...:)

Allmita

Od: Pon paź 14, 2013 10:38

Post » Pt sty 03, 2014 19:45 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Każda firma powinna podać orientacyjną wycenę na podstawie maila z wymiarami i podstawowym opisem balkonu (jeśli masz możliwość zrobienia zdjęć, to wycena powinna być dokładna).

Wojtek_Wwa

Od: Śro maja 15, 2013 11:51

[poprzednia][następna]