Kot nerkowy dla początkujących, wydanie 1

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie lis 17, 2013 19:44 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Może nie wiedzieć, w kwestii kocich nerek większość wetów ma wiedzę (czy może poglądy?) sprzed 20 lat, i to nie tylko w Polsce...
A co do puree z masłem, to właśnie, jak pisałam, może chodzi o przemycenie kotu masła, po samym dostałby biegunki, a z puree wchłonie... nie wiem
http://www.kar-ma.pl/blog/jedzenie-dla- ... uktow.html
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Nie lis 17, 2013 20:11 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Ja sie nie znam ale np na stronie http://www.koty.pogodzinach.net/zywienie.html
tez wymieniają ziemniaki jaki zródło węglowodanów dla kota
i na vetopedii
http://www.vetopedia.pl/article11-1-Zywienie_kota.html
Obrazek

Ewa.KM

Od: Śro mar 20, 2013 23:32

Post » Nie lis 17, 2013 21:03 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Nie potrafię znaleźć w tej chwili żadnego rozsądnego naukowego źródła informacji nt. przyswajania czy też nieprzyswajania ziemniaków przez kota; same fora internetowe. Natomiast, dla osób znających angielski, dyskusja nt. ograniczania ilości białka w karmie kota z pnn. http://www.felinecrf.org/nutritional_requirements.htm Wniosek: w I i II fazie pnn ograniczanie podaży białka zwierzęcego kotom wręcz szkodzi, w fazie III i IV, gdy zaczynają się wymioty - zdania są bardziej podzielone. Pojawiają się sugestie, by białko częściowo zastępować tłuszczami (to masło od pure!)

taizu

Post » Nie lis 17, 2013 21:10 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Mnie się wydaje, że dyskusja na temat dużej / małej ilości białka w diecie nerkowca czasem i tak może być czysto akademicka i teoretyczna, bo w pewnym momencie można stanąć przed wyborem - kot będzie jadł to, co on chce, niewazne czy będzie to mięso, ziemniaki czy chrupki, albo nie będzie jadł wcale.

Nie wiem, może te Wasze nerkowce są / były takie porządne, że zawsze zjadały to, co im podawaliście, ale mój taki nie jest ;) I to, co mi się wydaje, że będzie dla niego dobre, to pikuś, bo przecież kota nie zagłodzę tylko po to, żeby udowodnić jakąs tam tezę, że dieta X jest dla kota najlepsza.

Jeżeli się już karmi strzykawką, to faktycznie można elegancko ułożyć dietę, zapotrzebowanie itp., ale jeżeli kot je sam, to nie zawsze jest pole manewru.

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Nie lis 17, 2013 21:57 Re: Kot nerkowy dla początkujących

N dłuższą metę strzykawka nie da rady odżywiać kota...
Masz rację, jak kot odmawia jedzenia dietetycznego, to wszelka dyskusja odpada, niech je co jeść chce...

taizu

Post » Nie lis 17, 2013 22:35 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Macie rację ja już zaczynam przerabiać i przerabiałam karmienie strzykawką widzę że bardzo przeżywa to karmienie, pojenie i podawanie leków. Albo ja jestem nieudaczna albo kot specyficzny ale u mnie strzykawka na dłuższą metę się nie sprawdza. daję to co lubi i nerkową też ta ostatnia nie bardzo mu pasuje, czasami zje mokrego Hilsa. Suchy pokarm jest be ale czasami widzę że chrupie suche moich 2 kotów zdrowych. Nie zabraniam mu bo i tak duże tego nie zje a niech ma przyjemność że mu wszystko wolno. Przeżywa podawanie leków choć już jest coraz lepiej ale tylko dopyszcznie bez strzykawki.

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Pon lis 18, 2013 8:25 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Co do strzykawki, to znowu zależy od kota pewnie.

Czytałam na zagranicznych forach o kotach, które przez lata są karmione strzykawką czy nawet sondą żołądkową i sobie spokojnie żyją.

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Wto lis 19, 2013 22:37 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Witam
mam kotka ktory ma juz 17lat
jakis czas temu zaczal sie zle czuc przestal jesc po badaniach wyszlo ze nerki przestaja pracowac mocznik podniesiony kreatynina rowniez... po kroplowkach bylo lepiej lecz kot nie mial atetytu nic nie chcial jesc...
kolejno zostaly zrobione badania na nadczynosc i niedoczynnosc kory nadnerczy czy jakos tak ...wyniki wrocily z niemiec i wyszlo ze ma nadczynnosc
pozniejszy brak aptetytu byl tlumaczony choroba kotka jednak zostal zrobiony zabieg na zabki bo mial zapalenie dziasel wiadomo u tak starego kota trzeba zrobci porzadek z zebamiusmiech.gif
slcuhajcie po jakims czasie problem znikł kotek zaczal jesc i jesc teraz ma mega apetyt je co chwile najlepiej wszystko tylko nie renal cieszylam sie ze zaczal jesc jednak waga stala a nawet schudl 200gr teraz wazy 2.8kg lekarz powiedzial ze ze wzgledu na wiek to i lepiej bo nie jest obciazony
pojechalysmy do weterynarza na kontrole po miesiacu i neistety mocznik wzrosl kreatynina rowniez dostal zastryzki i itp
wrocilismy do domu po week na kontrole neistety mocznik spadl kreatynina jeszcze bardziej wzorsla musialysmy zostawil kotka dzisiaj dzownilam do lecznicy mocznik spada kreatynina rosnie clay czas juz jest 4.9 lekarz mowi ze nie wiedza o co chdozi powinno spadac a tutaj rosnie maja zorbci jeszcze raz badania i wyslac do niemiec bo kot zachowuej si ejakby teraz mial niedoczynnosc tej kory nadnerczy
przy takich wynikach poiwnien nie meic apetytu byl osowialy i wiadac ze chory
a jest zupelnie odwrotnie je bardzo chetnie siusia pije wode
czy to jest mozliwe ze nadczynnosc zmienia sie w niedoczynnosc??
nikt nei wie o co chdoiz macie jakies pomysly??
co zrobic nei chca go narazie oddac ze wzgledu na wysoka kreatynine staraja sie ja zbic ale jakos to nie idzie.... co mozna zrobci znacie jakeis leki?? pomocy!!!!

malutkaistotkaa

Od: Wto lis 19, 2013 22:35

Post » Wto lis 19, 2013 22:55 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Leczymy kota nie wyniki. (Cytat z dr Sumińskiej). A o kreatyninie poczytaj tutaj co pisze Taizu.
viewtopic.php?f=36&t=137992&start=45
Ja bym zabrała kota do domu i cieszyła się ze mocznik spadł a kot ma apetyt. A lekarze niech się głowią ale kot niech się nie stresuje w przychodni
Obrazek

Ewa.KM

Post » Śro lis 20, 2013 0:30 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Kreatyniny nie zbijesz i nie skupiaj się na tym bo nie warto. Jak ma mocznik wysoki, naucz się robić kotu kroplówki i rób w domu, podskórne są łatwe. Jeśli ma problemy z nadnerczami, niech lekarze myśla, jak go leczyć,, ale weź kota do domu. W klinice cierpi o wiele bardziej niż staruszek podrzucony do szpitala, bo nie wie, dlaczego go się pozbyliście z domu. Stres zabija takie koty, a wcale nie widać, żeby weci mieli sensowne pomysły na teraz

taizu

Post » Śro lis 20, 2013 0:42 Re: Kot nerkowy dla początkujących

17 letni kot to już staruszek. Powiedz czym go karmisz, ze dożył tylu lat? Jeśli to jego pierwsze choróbstwo to i tak pogratulować zdrowia.
Obrazek

Ewa.KM

Post » Śro lis 20, 2013 9:19 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Ewa.KM pisze:Ja bym zabrała kota do domu i cieszyła się ze mocznik spadł a kot ma apetyt. A lekarze niech się głowią ale kot niech się nie stresuje w przychodni

Dokładnie. Gdzie jak gdzie ale w domu kot będzie czuł się najlepiej. I może szybciej dojść do siebie.

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Śro lis 20, 2013 11:06 Re: Kot nerkowy dla początkujących

kończąc temat puree ziemniaczanego- można podawać,kot trawi (pytałam specjalnie wczoraj dr Neskę na wizycie- zapodałam swemu kotu Gerbera ryba z puree ziemniaczanym-niestety na siłę,bo sam nie ruszyłby tego,ale nie zwymiotował i biegunki nie miał-łapię się już wszystkiego,bo bardzo schudł,a na karmie nerkowej dostał zapalenia jelit,mocznik wczoraj 105,kreatynina 2 z kawałkiem-niby tu dramatu nie ma,ale znów pół kg mniej jest prawdziwym dramatem,on już nie ma z czego chudnąć...).

tabo10

Od: Nie lip 31, 2011 14:24

Post » Śro lis 20, 2013 11:11 Re: Kot nerkowy dla początkujących

To właśnie a propos dobrodziejstw karm nerkowych :(

taizu

Post » Śro lis 20, 2013 14:22 Re: Kot nerkowy dla początkujących

tabo 10 ,jestem w rozjazdach i nie mogę tego znaleźć.
Te przepisy są w jakiś książkach.
Mnie wet spisywała z swojej książki ale też czytałam gdzieś.
Te składniki można zamieniać ,ryż,chleb,gotowane jajko i coś jeszcze.
tam jest podane ile czego można zastąpić czymś innym.
Niestety ja ściągnęłam wtedy od razu nerkową.

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

[poprzednia][następna]