SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lis 16, 2013 11:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Witam :)
Może zapytam o coś, co już było, ale chcę mieć pewność, czy wszystko dobrze rozumiem.
Mam 3 koty, ale jeden ma ciągłe problemy z kryształkami. Musi być na karmie urinary, wystarczy, że kilka razy podam coś innego, a już kryształy się panoszą, no jakąś straszną ma predyspozyję do tego. No i wetka mówi, że mięsa nie mogę mu podawać, bo coś tam robi i więcej tych kryształów jest (nie pamiętam, czy mięso zakwasza, czy odwrotnie). A potem czytam, że na kryształy właśnie BRAF pomaga. I ostatnio noszę się z zamiarem spróbowania tej diety. Ale ja muszę mieć wszystko prosto i nieskomplikowanie, nie wchodzą w grę stosy buteleczek z suplementami, ja się gubię gdy robię obiad dla więcej niż 2 osób, a jak mam się odnaleźć w takiej aptece, gdzie wszystko na gramy i drobinki. A więc chciałabym po prostu pokroić jakieś mięso - kurę, woła, jakieś serce i znalazłam takie coś: Felini Complete. Czy to mięso mogę po prostu zmieszać z tym i już będzie gotowa zbilansowana rzecz, niezależnie od rodzaju mięsa? Czy warzywa jakieś dodawać? No i w opisie Felini wyczytałam takie zdanie:
"Ze względu na wysoką zawartość witaminy A, D3 i pierwiastków śladowych należy podawać ten produkt kotu tylko w 5% dziennej dawki."
Po czym podają sposób dawkowania:
"Dorosły kot o wadze ok. 4,5 kg potrzebuje ok. 130 g mięsa w 2-3 posiłkach. Proszę wymieszać jedną miarkę Felini Complete (0,8g)z dwoma łyżkami wody i dodać co 65 g mięsa. "
Czy możecie mi wytłumaczyć lopatologicznie, jak to rozumieć?
Co znaczy "dodać co 65 g mięsa" - czyli jeżeli mięsa jest 130g to daję dwie miarki Felini? A nie 5 % tej dawki?
Sorki, nie jestem kumata za bardzo...
A i jeszcze jedno - mam jednego grubaska, czy jest nadzieja, że schudnie na tej diecie?

Sihaja

Od: Pon sty 03, 2005 22:17

Post » Sob lis 16, 2013 12:03 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

@Sihaja

Na tym forum - BarfnyŚwiat znajdziesz wszystkie odpowiedzi. W tym temacie nie pytaj o BARF, bo jest to tu niemile widziane przez wielu (patrz kilka stron wcześniej); na wskazanym forum są wszystkie odpowiedzi plus pomoc użytkowników z doświadczeniem w BARFie.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Sob lis 16, 2013 12:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Dziękuję :) Już lecę patrzeć :)

Sihaja

Post » Sob lis 16, 2013 12:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Mam kocura tak samo ze skłonnością do kryształów struwitowych (skoro piszesz o karmie urinary, to pewnie chodzi o struwitowe). Karmię dokładnie tak samo jak drugiego kocurasa, tylko oprócz tego podaję zakwaszającą pastę UroPet - na szczęście lubi ją i bez protestu zlizuje z łyżeczki. W tej chwili pH ma idealne, zero kryształków.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Sob lis 16, 2013 12:32 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

PumaIM pisze:Mam kocura tak samo ze skłonnością do kryształów struwitowych (skoro piszesz o karmie urinary, to pewnie chodzi o struwitowe). Karmię dokładnie tak samo jak drugiego kocurasa, tylko oprócz tego podaję zakwaszającą pastę UroPet - na szczęście lubi ją i bez protestu zlizuje z łyżeczki. W tej chwili pH ma idealne, zero kryształków.

Tak, ma struwity. Też próbowałam karmić zwykłą karmą, i dawałam mu żurawinę oraz tę pastę Uro-pet i niestety to nie dawało rezultatów. Morfeusz ma wyjątkową jakąś podatność na to dziadostwo. Na urinanry nie ma kryształów i nie muszę mu podawać nic dodatkowo...

Sihaja

Post » Sob lis 16, 2013 12:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Urinary nie robi nic innego niż zakwasza mocz i ma sól, która w teorii powinna zwiększać pragnienie u kota. Przy struwitach to dwie najważniejsze rzeczy - zakwaszanie i "płukanie".

Jak jadł zwykłą karmę + uropet i żurawina to ta zwykła karma była raczej sucha czy raczej mokra? Jak z piciem u kota?
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Sob lis 16, 2013 12:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Karma była sucha, a kot pije znacznie więcej na urinary niż na zwykłej.

Sihaja

Post » Sob lis 16, 2013 12:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ostatnio kupiłam puszki Applaws, z kurczakiem. Tam jest w zasadzie tylko kurczak, trochę ryżu i woda, więc nie wiem, jaka jest różnica, gdybym sama ugotowała kurczaka i podała, ale ciągle boję się o te kryształy... Po tych puszkach zrobiłam badanie moczu i już były jakieś pojedyncze kryształki

Sihaja

Post » Sob lis 16, 2013 13:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Doczytaj na BarfnymŚwiecie wątek BARF w chorobach dolnych dróg moczowych, to będziesz miała mniej wątpliwości odnośnie kryształów, urinary itp. - naprawdę warto (jeśli chcesz mieć wiedzę, a nie tylko papkę marketingową).

Co do soli w urinary - ma jej bardzo dużo w odniesieniu do wielu karm - i to jest sekret "kompleksu przeciw struwitom"; pH to sprawa drugorzędna, a do tego mięso bardzo zakwasza - tak, że często nic dodatkowo nie jest potrzebne.

Lifter karmił urinary - kot i tak pił za mało, za to w jonogramie poziom sodu przekroczony... dlatego zawsze mokre będzie lepsze niż chrupki z solą, bo nawet jak pobudzą pragnienie, to zwykle za mało.

Przykład (przypominam po raz n-ty - metoda "Zdartej płyty" w imię dobra kotów): kot o wadze 4kg; dobrej karmy (białko ok. 10%) powinien zjeść ok. 200g (5g białka na kg m.c.), czyli dla wilgotności 80% (najczęściej spotykana) nie pijąc ani kropli, dostaje z pożywieniem 160ml (a często udaje się jeszcze to rozdrobnić widelcem i dodatkowo coś dolać). Suchej karmy bezzbożowej (czyli zasobnej w białko - 42% lub więcej, bo nie chcemy kota zabijać węglowodanami zamiast mięsa) zje ok. 50g, co dla wilgotności 10% (dużo jak na chrupki) da 5ml wody - pozostałą różnicę w stosunku do mokrej karmy, czyli 155ml, musi wypić sam... a gdzie tu teraz coś ponad te 160ml? Bo kot powinien mieć ok. 50-60ml na kg m.c. lub jak podają inni - 1ml na 1kcal pożywienia; absolutne minimum wybadane doświadczalnie przez opiekunów nerkowców, które pozwala im jakość funkcjonować, wychodzi ok. 35-40ml na kg. m.c. Więcej na ten temat jest tutaj.
...

czarnekoty123

Post » Sob lis 16, 2013 15:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Nawadnianie jest bardzo ważne :ok:
Swojemu białaczkowo - nerkowemu Kubusiowi podaję dietę mieszaną, że względu na zamiłowanie do chrupania :roll:
Jednak aby nadrobić płyny do każdej małej porcji mokrego co godzinę dostaje dodatkowo 10 ml wody.
Jest to problem, bo zawsze ktoś musi być w domu i pamiętać o podaniu porcji papu, ale dzięki temu i struwity minęły, i parametry nerkowe są w normie :ok:
Obrazek Obrazek Obrazek
Toffie [*] 15.03.2016r. , Kubuś [*] 07.12.2016r. , Julia (Dżulia) [*] 15.01.2018r.

Miraclle

Od: Wto maja 10, 2011 10:47

Post » Sob lis 16, 2013 19:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Bellemere pisze:Długiego wywodu z analizą składu niestety nie zrobię, ale powiem, co mi się rzuciło w oczy - może i jest tam 45% mięsa drobiowego, ale:

1. Drobiowe, czyli z czego? W zasadzie zdrowemu (bez alergii pokarmowych) kotu to nie robi różnicy, czy to będzie kurczak, indyk czy kaczka, ale powinno to być dokładnie sprecyzowane w składzie. Czyli "mięso z kurczaka" itp.

2. Nie ma wzmianki o tym, że to mięso jest odwodnione. Czyli 45% mięsa mogło być, bo zostało zważone przed wysuszeniem - a do suchej karmy mięso się przecież suszy. Takie mięso zawiera około 75% wody, zatem jak odejmiemy od tych 45% tę wodę, to zostaje około 11% suszonego mięsa. I to już nie wygląda tak ładnie.

Tu jest cytat z BŚ (tricki producentów i nie tylko: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=243):

Świeże mięso

Drugi trick to używanie do produkcji suchej karmy surowego mięsa (przed odwodnieniem) i podawanie go w związku z tym na etykiecie na pierwszym miejscu listy składników. Wiadomo, że świeże mięso zawiera około 75% wody oraz tłuszcz i zanim stanie się składnikiem suchej karmy musi zostać ich pozbawione. Jeśli użyjemy 1 kg świeżego mięsa z kurczaka i 0,95 kg mąki kukurydzianej to mięso będzie na 1. miejscu listy składników, a mąka kukurydziana na 2. Jednak po obróbce termicznej i odwodnieniu z 1 kg mięsa zostanie nam w gotowej suchej karmie tylko 0,20 kg suszonego mięsa z kurczaka, natomiast mąki kukurydzianej będzie tam nadal 0,95 kg. Jednak na etykiecie karmy ładnie wygląda mięso na 1. miejscu i klienci cieszą się, gdy widzą taki skład: "świeże mięso z kurczaka, mączka kukurydziana, reszta składników".

Dziękuję za wyjaśnienie, wiedziałam że coś musi być nie tak, bo karma jest 3x tańsza od marketowej puriny one (jakies 5zł za kg), tylko jako laik nie umiałam rozszyfrować co :)

Dla moich kotów kupuje teraz Arion'a lub Joserę, przymierzam się do zakupu czegoś lepszego, pozytywne opinie czytałam na temat karmy Applaws i póki co ku niej się skłaniam.

asim

Od: Wto paź 02, 2012 18:50

Post » Sob lis 16, 2013 19:47 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Dziękuję Wam bardzo za odpowiedź, nie sądziłam, że otrzymam ja tak szybko :) Bellemere- Bardzo dziękuję za linki! Co do przechowywania karmy- zdaję sobie sprawę, że 10 kg po otwarciu raz-dwa by wywietrzało i po 2 tygodniach karma nie nadawała by się do niczego. W domu posiadam dużo mniejszych torebek na klips i szczelnych pudełek. Karmę podzielę na mniejsze porcje i będzie git :) Zauważyłam, że Tosia chętniej jada rybkę surową niż gotowaną. Spróbuje dać jej surowego mięska (oczywiście wcześniej przemrożonego), może będzie jadła je chętniej niż ugotowane. Czy podroby też mogę podawać surowe? A co myślicie o rybach z puszki (po obmyciu z sosu i dokładnym wypłukaniu)?

Pozdrawiam! :)

Ini901221

Od: Pt lis 15, 2013 12:51

Post » Sob lis 16, 2013 20:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Rybka surowa? Nie każdą można bezpiecznie podawać (niektórymi możesz ją do anemii doprowadzić) - poczytaj ten temat, gdzie masz, które ryby można surowe.

Z puszki ryby odpadają - tam jest tona syfu i płukanie w wodzie nic nie da.

Co do podrobów - nie powinny stanowić więcej niż 15-20% kociej diety - reszta to powinno być mięso i trochę kości (mało).
...

czarnekoty123

Post » Sob lis 16, 2013 20:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Czyli te ryby:
Łosoś
Pstrąg
Węgorz
Halibut
Dorsz
Szczupak
Okoń
Flądra
Sola
Koty mogą jeść surowe?
Do tej pory myślałam, że tylko morskie i tylko gotowane.
A co z fosforem, czy np raz w tygodniu ryba dla kota z granicznymi parametrami nerkowymi będzie OK?
Akurat mogę mieć świeże ryby prosto z Biebrzy w atrakcyjnej cenie okoń po 8 zł a oprawiony szczupak po 16.
Obrazek

Ewa.KM

Od: Śro mar 20, 2013 23:32

Post » Sob lis 16, 2013 20:42 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Tych ryb używa się w mieszankach właśnie dlatego, że są bezpieczne (zakładając, że nie hodowane w ściekach - ale to już inna historia). Inne mają albo awidynę (niweluje wit. H z posiłku) lub triox wiążący żelazo (prowadzi więc do jego niedoborów i anemii). Zawsze lepszy jest łosoś dziki niż hodowlany. Ale uwaga - ryby mają sporo wit. D, a do tego białka inne niż mięso; wit. D po przedawkowaniu jest mocno toksyczna, a kot to zwierzę lądowe (czyt. rybka okazyjnie się trafiała i do tego się przystosował), dlatego z rybami nie można przesadzać.

Ryby nie mają aż tak dużo fosforu jak się powszechnie uważa (tylko łosoś ma 366mg na 100g, reszta ok. 200, krewetki 137); dla porównania pierś kurczaka bez skóry ma 210mg na 100g, udo kurczaka ze skórą 190, pręga wołowa 234, rostbef wołowy 157, serce indyka 222, żołądek indyka 140, wątroba kurczaka 320).
...

czarnekoty123

[poprzednia][następna]