Koty z wioski.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lis 15, 2013 18:22 Koty z wioski.

Koty wiejskie mają ciężkie życie :(
Do miastowych bezdomniaków prawie zawsze mamy jakieś dojście, często żyją na otwartej przestrzeni. Te wiejskie cierpią za bramami zamkniętych gospodarstw :(
Udało mi się dotrzeć do jednego z takich stadek, bo Pan chciał oddać kociaki i zaczepił moją mamę... Szczęście....

Wczoraj udało mi się tam pójść.

W sumie są 3 kocice i 5 maluchów. Dwie z kocic widziałam- są jeszcze w miarę dobrym stanie, ale maluchy- załamka :(
Zarobaczone, niedożywione, szkieleciki :( Niektóre mają chore oczy i na pewno biegunkę :( Syjam ma chyba coś poważniejszego z okiem- przy mnie w ogóle go nie otworzył. Nie wiem, czy może było tylko sklejone ropą, czy po prostu go nie ma :( Syjam jednak zostaje, nie chcą go oddać.... Ze wszystkich kotów wyróżniał się swoją koślawością... :|

Jeden maluch zwrócił jeszcze bardziej moją uwagę. Apatyczny, osowiały, smutny... To on/a.
Obrazek

Obawiam się, że może długo nie pożyć...

Tutaj reszta maluchów. Nie mam zdjęcia i nie widziałam tylko jednego.

Maluchy z kocicą
Obrazek

Ta jest w najlepszym stanie. Ale na pewno ma biegunkę.
Obrazek

Maluch II
Obrazek

Obrazek

Matki. Trzecia kotka bardzo rzadko się pojawia...
Obrazek

Obrazek

Sterylizacje kotek są zapewnione dzięki Pani Ani, która wpłaciła na moje cele sterylizacyjne pieniądze na konto Fundacji PJD- Operacja Zabieg :1luvu:
Pan na szczęście zgodził się na zabiegi, a nawet bardzo się ucieszył, że mam możliwość zrobienia tego za darmo. Bez problemu zgodził się też dowieźć kotki do wetki.

Najbardziej potrzebna jest teraz pomoc dla maluchów.
Może ktoś miałby miejsce dla któregoś z nich i na swoją odpowiedzialność szukał domków ?
Jeśli nie uda się znaleźć DT, to potrzebna będzie jakaś lepsza karma i antybiotyki, bo one nie dadzą rady w zimę :( Przyda się też coś na odrobaczanie. Na początek najlepiej jakiś łagodny środek, żeby w dobrej intencji nie zaszkodzić maluchom.

Kociaki są pod Darłowem.
Ostatnio edytowano Pon kwi 14, 2014 18:09 przez kinia098, łącznie edytowano 12 razy
Obrazek

kinia098

Od: Pt maja 01, 2009 21:53

Post » Pt lis 15, 2013 18:22 Re: Koty wiejskie- maluchy w złym stanie :( Pomocy ! :(

Potrzeby dla maluchów:

- domy tymczasowe !!!
- dobra, odżywcza karma - może ktoś zamówiłby coś dla nich ? :(
- środki na odrobaczanie- myślę, że na początek jakiś Vetminth w paście, żeby nie zabić kociąt :( dopiero później coś mocniejszego
- antybiotyki- mam w domu Azymycin, ale tabletkę trzeba by było dzielić lub rozkruszać, a wątpię, czy ktoś by się tym tak dokładnie zajął.. :(

Wpłaty i darowizny:
-16kg suchej karmy Smilla od pirulasińka :1luvu: ( 4kg pojechało razem ze mną i maluszkiem do Słupska do DT ),
-120l drewnianego żwirku dla kocurka na DT w Słupsku :1luvu:
-opakowanie Oridermylu na świerzba :1luvu:
-50zł- Teresa Z., Szczecin,
-10zł- Agnieszka N., Darłowo,
-20zł- Magda Ł., Darłowo,
-5zł- Marta C., Darłowo,
-12zł- Monika K., Łódź,
-40zł-MB&Ofelia,
-30zł- Asia F., Darłowo,
-150zł- państwo ze Sławna, którzy zabrali na DT kociaka, na pozostałe koty na gospodarstwie,

Wydatki:
-24,80zł- bilety do Słupska; dowóz kocurka do DT,
-120zł- odrobaczenie, odpchlenie i USG kocurka na DT,
-105zł- Advocate dla kotów, które zostały na gospodarstwie ( 2 matki i mały kociak )

Skany
Obrazek

Obrazek

Obrazek

AKTUALIZACJA:

Jedna mała kicia ma domek :ok:
Obrazek

Dwie matki i kotka brata właściciela ( leżąca na podkładzie ) po sterylce dzięki Operacji Zabieg :1luvu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ten kocurek pojechał na DT do Marty do Słupska :)
Obrazek

Ten kociak pojechał na DT do Sławna :) DT znalazł kici domek w Słupsku :) Tutaj Maja jeszcze w DT :)
Obrazek

Syjam gdzieś zaginął/nie żyje... niestety nie ma go :(

Ostatni - czwarty kociak zostaje. Podejrzewam, że za syjama, który zginął.... Szkoda, bo mógł pojechać na dom tymczasowy do Sławna.

Trzecia kotka bardzo, bardzo rzadko się pojawia, ale Pan powiedział, że zadzwoni do mnie, jak tylko uda mu się ją złapać. Myślę, że dotrzyma słowa.
Ostatnio edytowano Pon kwi 14, 2014 18:03 przez kinia098, łącznie edytowano 13 razy
Obrazek

kinia098

Post » Pt lis 15, 2013 18:47 Re: Koty wiejskie- maluchy w złym stanie :( Pomocy ! :(

Jakie antybiotyki mogą być Ci potrzebne?

Sarah DeMonique

Od: Pt cze 04, 2010 11:10

Post » Pt lis 15, 2013 18:52 Re: Koty wiejskie- maluchy w złym stanie :( Pomocy ! :(

Sarah DeMonique pisze:Jakie antybiotyki mogą być Ci potrzebne?

Może jest coś w płynie, żeby chociaż dolewali im do jedzenia ?
Wiem, że nie wyjdzie po równo, ale zawsze coś... :(
Obrazek

kinia098

Post » Pt lis 15, 2013 19:05 Re: Koty wiejskie- maluchy w złym stanie :( Pomocy ! :(

Ten maluch ma zapewniony DT !
Potrzebna jest jednak karma, żwirek i pieniądze na leczenie !

Zbieram deklaracje- kto może w jakikolwiek sposób pomóc ? :(

Jeden maluch zwrócił jeszcze bardziej moją uwagę. Apatyczny, osowiały, smutny... To on/a.
Obrazek

Obrazek
Obrazek

kinia098

Post » Pt lis 15, 2013 19:46 Re: Koty wiejskie- maluchy w złym stanie :( Pomocy ! :(

Ja mogę dołożyć się finansowo do leczenia/utrzymania tych kotków.
Oto jeden z kotów wystraszony wielką liczbą cisnacych się do klatki widzów, wyrwał się z niej i skoczył na otwarte okno. Rozszalałe zwierzę udało się jednak niebawem ułaskawić i sprowadzić z powrotem do klatki, zanim pomyślało o dalszej ucieczce. (z wystawy kotów - Bruksela styczeń 1894 r.)

tomek_k

Od: Wto wrz 27, 2011 15:38

Post » Sob lis 16, 2013 11:10 Re: Koty wiejskie- maluchy w złym stanie :( Pomocy ! :(

tomek_k pisze:Ja mogę dołożyć się finansowo do leczenia/utrzymania tych kotków.

Na razie to jedyna deklaracja + 10zł od Agnieszki co miesiąc...

Myślę o Azymycinie, ale w płynie/proszku. Czy ktoś może poradzi nam coś lepszego ?

Mam też propozycję, żeby zadzwonić do schroniska w Słupsku, czy nie przyjęliby maluchów. Ponoć bardzo się tam pozmieniało i wolontariusze działają w adopcjach. Tylko że schron dalej jednak kojarzy mi się ze źródłem chorób :(
Obrazek

kinia098

Post » Sob lis 16, 2013 11:29 Re: Koty wiejskie- maluchy w złym stanie :( Pomocy ! :(

tomek_k pisze:Ja mogę dołożyć się finansowo do leczenia/utrzymania tych kotków.

To może obejmiesz opieką kociaka, który ma zapewniony DT ?

Deklaracje:
- tomek_k
- 10zł/msc- Agnieszka
- 20zł/msc- Magda
Obrazek

kinia098

Post » Sob lis 16, 2013 12:12 Re: Koty wiejskie- maluchy w złym stanie :( Pomocy ! :(

Czym oni je karmią? Tam jest makaron?

Może Unidox z antybiotyków - ściera się na proszek i sypie do karmy..?

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Sob lis 16, 2013 12:29 Re: Koty wiejskie- maluchy w złym stanie :( Pomocy ! :(

Szalony Kot pisze:Czym oni je karmią? Tam jest makaron?

Może Unidox z antybiotyków - ściera się na proszek i sypie do karmy..?

Dobrze widzisz- makaron... Ale na dnie było chyba jeszcze troszeczkę karmy... Nie jestem pewna, bo wszystko było tak na szybko; fotki, te biegające w koło maluchy, umawianie się na sterylki... :(

Ile mg dla takich maluchów ?
Obrazek

kinia098

Post » Sob lis 16, 2013 12:32 Re: Koty wiejskie- maluchy w złym stanie :( Pomocy ! :(

Jak ich jest osiem, to ja bym do karmy dawała 5-6 tabletek pokruszonych. Podpytaj np. Praksedę, jak dawać :oops:

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Sob lis 16, 2013 12:57 Re: Koty wiejskie- maluchy w złym stanie :( Pomocy ! :(

o ile mnie pamięć nie myli to 1 tabl. Unidoxu jest na 10 kg kota.
Obrazek

nelka83

Od: Czw gru 29, 2011 8:41

Post » Sob lis 16, 2013 14:18 Re: Koty wiejskie- maluchy w złym stanie :( Pomocy ! :(

tez myślę, że tabletka na jednego kota to za duzo, na kociaka chyba dawałam kiedyś jakieś 1/6 czy 1/8.

Mi się przy kociakach ostatnio bardzo dobrze sprawdziła tetracyklina w proszku(to jest proszek dla swin, ale stosuje się tez dla kotów), miały ciężki katar, a teraz jest super.

Schron zdecydowanie odradzam -jak nic złapią pp, albo białączkę, czy jeszcze coś innego.Nawet jak są izolatki i bardzo uwazają to przy tylu kotach prawie niemozliwe jest uniknąć chorób.
Obrazek Obrazek

Agłaja^..^

Od: Czw lip 07, 2005 12:37

Post » Sob lis 16, 2013 15:09 Re: Koty wiejskie- maluchy w złym stanie :( Pomocy ! :(

Zamówię dla nich karmę, najchętniej w zooplusie (bo już jestem tam zarejestrowana), tylko poproszę o sugestię jaką i o adres, gdzie ma być wysłana.
Obrazek
"One cat just leads to another." - Ernest Hemingway

pirulasińska

Od: Pon mar 19, 2012 15:08

Post » Pon lis 18, 2013 18:08 Re: Koty wiejskie- maluchy w złym stanie :( Pomocy ! :(

pirulasińska pisze:Zamówię dla nich karmę, najchętniej w zooplusie (bo już jestem tam zarejestrowana), tylko poproszę o sugestię jaką i o adres, gdzie ma być wysłana.

Dziękuję :1luvu:
Sama pomyślę, co będzie najlepsze i napiszę :1luvu:

Wczoraj państwo z Darłowa przyjechali po tą koteczkę, ma domek. Zabrali ją prosto z podwórka. Kicia ma mega świerzba :| Waży 0,9kg.
Obrazek

Deklaracje:
- tomek_k
- 10zł/msc- Agnieszka
- 20zł/msc- Magda
- karma od pirulasińska
- deklaracja pomocy finansowej od osoby z FB
Obrazek

kinia098

[następna]