POZNAŃ Płomyczek-rudy mały szkielecik -zgasł :(

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Śro lis 06, 2013 21:48 Re: POZNAŃ Płomyczek-rudy mały szkielecik -walka o życie :(

Siemię działa jako balast - dobre dla zatkanych kotów. Osłonowo działa napar (nie mylić z glutami, które mogą nawet zalepić jelita jeśli się przesadzi - napar jest bezpieczniejszy; dla wątpiących polecam ZIOŁOLECZNICTWO Witolda Poprzęckiego); napar polega na zalaniu wrzątkiem całego siemienia - jak się to zostawi na 2-3h to ładnie naciąga. Łagodzi i przełyk, i żołądek, i jelita (działa osłonowo) - także przy wrzodach czy nadczynności trzustki.

Jeśli kto ma luźne kupy, to zatwardzenia nie dostanie tak szybko ;) jeśli by dostał, to dopiero wtedy można dodać to siemię (koniecznie świeżo mielone i dobrze namoczone w wodzie). Moja kocica ma jedyne źródło błonnika w trawie (zawsze świeża) i nigdy zaparć nie ma (100% BARFa), więc to nie jest tak, że po wołowinie kot dostanie zaparć - to grozi kotom karmionym wcześniej chrupkami z mega dawkami błionnika, co powoduje zanikanie naturalnego przepychania treści mięśniami i zastąpienie go drażniącą funkcją błonnika (pytałam wet o warzywa, bo Magnolka nimi pluje i tylko trawę skubie - odpowiedziała mi "proszę pani, to jest kot - on sobie bez roślin jak ma trawę doskonale poradzi z samym mięsem" - oczywiście mięso suplementowane wg zasad BARF, bo samo na zdrowie na dłuższą metę by nie wyszło tak do końca).

Wołowina jest dobra dla anemików (tylko tłusta w miarę, a nie chuda) - indyk ma mało żelaza (aczkolwiek ma też swoje plusy - oczywiście też z tłuszczem i skórą, bo samymi filetami to można szkód niezłych na dłuższą metę narobić). Z wszelkimi odżywkami wysokotłuszczowymi (jak właśnie convalesscent) byłabym ostrożna z racji wysokiej zawartości tłuszczu skoro wyniki wątrobowe szaleją (a tak bywa też przy problemach z trzustką). Kot wyniszczony zagłodzony jest bardziej wrażliwy na wszystko - po prostu trzeba delikatnie ze wszystkim i mocno obserwować meldując najmniejszy szczegół wetowi (samemu żadnych leków nie podawać).

Co do chemii (antybiotyki, sterydy, przeciwzapalne itd.) - jak mawia moja wet: im mniej chemii w kota, tym lepiej i stosować w ostateczności, bo to zawsze działa szkodliwie na nerki i wątrobę (a on ma je dość kiepskie) i stosowane powinno być w uzasadnionych przypadkach po analizie korzyści i skutków ubocznych zastosowania w konkretnym przypadku.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Czw lis 07, 2013 9:49 Re: POZNAŃ Płomyczek-rudy mały szkielecik -walka o życie :(

jak Płomyczek dzisiaj?
gdzie kot w rękawiczkach czeka na mysz...

Obrazek Obrazek

Jafusia

Od: Pon sie 11, 2008 13:15

Post » Czw lis 07, 2013 18:26 Re: POZNAŃ Płomyczek-rudy mały szkielecik -walka o życie :(

Cały dzień czekamy na wieści o Płomyczku - oby dobre :ok: :ok:
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Czw lis 07, 2013 18:31 Re: POZNAŃ Płomyczek-rudy mały szkielecik -walka o życie :(

Ja tez czekam:)

Czarna puma

Od: Pt cze 28, 2013 21:46

Post » Czw lis 07, 2013 18:52 Re: POZNAŃ Płomyczek-rudy mały szkielecik -walka o życie :(

Czekamy.

saggi

Od: Nie wrz 13, 2009 11:55

Post » Czw lis 07, 2013 18:52 Re: POZNAŃ Płomyczek-rudy mały szkielecik -walka o życie :(

Powinna tu być emotka z obgryzaniem paznokci z nerwów - bardzo by się w takich chwilach przydała :?
...

czarnekoty123

Post » Czw lis 07, 2013 18:54 Re: POZNAŃ Płomyczek-rudy mały szkielecik -walka o życie :(

gpolomska pisze:Powinna tu być emotka z obgryzaniem paznokci z nerwów - bardzo by się w takich chwilach przydała :?

Prawie sr...ki z nerwów dostałam...
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine

Alienor

Post » Czw lis 07, 2013 18:55 Re: POZNAŃ Płomyczek-rudy mały szkielecik -walka o życie :(

czekamy i coraz bardziej się denerwujemy... :strach:

charm

Od: Nie paź 26, 2008 20:07

Post » Czw lis 07, 2013 19:12 Re: POZNAŃ Płomyczek-rudy mały szkielecik -walka o życie :(

:roll:
Thompson [*]

vienna2

Od: Pon cze 22, 2009 22:17

Post » Czw lis 07, 2013 19:35 Re: POZNAŃ Płomyczek-rudy mały szkielecik -walka o życie :(

Co tam u chudzinki?

Spilett

Od: Śro wrz 25, 2013 14:57

Post » Czw lis 07, 2013 19:44 Re: POZNAŃ Płomyczek-rudy mały szkielecik -walka o życie :(

Żyje.
Ma zapalenie jelit, dostaje leki osłonowe.
Miał dziś USG brzucha- nawet rozważano pp, ale z objawów doszli (weci) do wniosku ,że raczej nie.
Wątroba nie wygląda dobrze.

Płomyk ma biegunkę, już bez robali, widziałam raz w życiu biegunkę w pp- moim zdaniem to nie to.
Cairo napisze jak znajdzie chwilę między karmieniem, sprzątaniem a wożeniem do weta.

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Czw lis 07, 2013 19:48 Re: POZNAŃ Płomyczek-rudy mały szkielecik -walka o życie :(

Mimo wszystko, są to dobre wiadomości. 8)
Thompson [*]

vienna2

Od: Pon cze 22, 2009 22:17

Post » Czw lis 07, 2013 20:14 Re: POZNAŃ Płomyczek-rudy mały szkielecik -walka o życie :(

Płomyczek walczy i dalej niech już będzie lepiej. A Cairo taka dzielna i zmęczona na pewno.
Obrazek

alab108

Od: Wto lis 09, 2010 22:35

Post » Czw lis 07, 2013 20:23 Re: POZNAŃ Płomyczek-rudy mały szkielecik -walka o życie :(

A czy ktoś badał jego kał na kokcydia i lamblie? Zdrowy kot nawet może nie mieć objawów, ale osłabionego może wykończyć - ze skutkiem śmiertelnym. Kiedyś kokcydia były rzadko spotykane, a teraz niestety coraz częściej wychodzą (kot może mieć anemię, być chudy; one też niszczą jelita i to mocno; kot może chudnąć chociaż je). Moja Magnolia je miała (żółte rzadsze kupy co kilka dni, lekka anemia) - po jednym podaniu odpowiedniej dawki baycoxu jak ręką odjął (wet stwierdziła je oglądając świeżą próbkę pod mikroskopem). Zaraźliwość tego jest okropna, bo detergenty tego nie zabijają, a przynieść można do domu nawet na butach.
...

czarnekoty123

Post » Czw lis 07, 2013 20:36 Re: POZNAŃ Płomyczek-rudy mały szkielecik -walka o życie :(

Dzięki kotkins, że napisałaś - bo póki byłam w pracy to jeszcze się nie stresowałam, bo na to czasu nie było, ale jak wróciłam do domu i było cicho zaczęłam się bać o Płomyczka i cairo.

Alienor

[poprzednia][następna]