dlaczego lepiej wziac 2 kotki?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lip 18, 2011 18:06 Re: dlaczego lepiej wziac 2 kotki?

akawisz pisze:
kotx2 pisze:nie czytali miau.pl :?: 8) :D

a tak poważnie ? :) obiektywnie przynajmniej ja spotykam osoby, które mają jednego a nie dwa koty ?
Uprzedzam że nigdy wcześniej nie mieliśmy kota.. i co od razu dwa ?

od razu dwa ,wtedy łatwiej z dokoceniem,najlepiej rodzenstwo lub zaprzyjaznione,zeby nie rozdzielać już zzytych ze sobą i oszczedzic im dodatkowego stresu,koty zajmą się sobą,nie beda sie nudzić :ok: łatwiej zniosa pobyt w domu ,gdy idziesz do pracy :ok:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Pon lip 18, 2011 21:41 Re: dlaczego lepiej wziac 2 kotki?

akawisz pisze:Przeczytałem cały ten wątek i naprawdę są tylko same plusy z posiadania dwóch kotków? żadnych minusów? (pomijając kwestie finansowe wet i szczepień)
Takie obiektywnie jak to jest naprawdę ?

Więcej sprzątania w kuwecie :twisted:

Wielu ludzi ma tylko jednego kota, bo wydaje im się, że kot to taki samotnik, chodzi własnymi drogami i takie tam. A koty naprawdę lubią swoje towarzystwo.

Naprawdę lepiej mieć dwa niż jednego :)

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Pon lip 25, 2011 21:18 Re: dlaczego lepiej wziac 2 kotki?

Polecam DWA. Naprawdę lepiej się chowają, o niebo lepiej. Myją się nawzajem, śpią razem, ganiaja, leją ;-). Są spokojniejsze i zdrowsze. Ja widzę po moim Maksie. Dostał koleżankę i nie ten sam kot. Zadowolony, spokojniejszy, ma kogo popacać łapką. A ludzie maja jednego kota, bo mysla, ze po co im drugi, ze za duzo itp itd. Wydatki az tak bardzo sie nie zwiekszaja, a mruczanki dwie kochane są :-)

Kiciuchna

Od: Śro kwi 27, 2011 23:41

Post » Czw sie 25, 2011 16:42 Re: dlaczego lepiej wziac 2 kotki?

A oto artykuł, który wciąż wklejam
TWO ARE BETTER THAN ONE !
DWA SĄ LEPSZE NIŻ JEDEN!

1. Cats need stimulation during the day like humans. Studies in the United States have shown that some animals left alone most of the day in the house have brains that weigh up to 25% less than those that live on the street.

Koty, podobnie jak ludzie w ciągu dnia potrzebują stymulacji. Amerykańskie badania pokazały, że niektóre zwierzęta, pozostawiane same w domu prawie przez cały dzień, mają mózgi o 25% lżejsze od tych, które żyją na ulicy.

2. In Switzerland, an anti-cruelty law was passed that requires people who are buying dogs and cats to get two instead of one since it is the nature of an animal to have company of its own kind.

W Szwajcarii w ustawie o ochronie zwierząt wprowadzono zapis zobowiązujący kupującego psa lub kota do brania dwu zamiast jednego, gdyż w naturze tych zwierząt jest posiadanie towarzystwa swojego gatunku.

3. Cats that have a playmate tend to be more socially well-adjusted and avoid behaviour problems like shyness, biting, hissing, being frightened and hiding in the company of people they don’t know.

Koty mające kompana do zabawy są lepiej społecznie przystosowane i nie sprawiają problemów behawioralnych takich jak wycofanie, gryzienie, syczenie, panika w towarzystwie obcych ludzi.

4. They are much less likely to gain weight due to lack of movement and to suffer related illnesses.

W mniejszym stopniu narażone są na nadwagę z braku ruchu i na choroby z tym związane.

5. They are less likely to ruin furniture out of boredom.

Mniej się nudzą i mniej niszczą meble.

6. If you must work long hours or travel for a couple of days, two or more cats keep each other company and are more tranquil during your absence.

Jeśli spędzasz wiele godzin w pracy lub musisz wyjeżdżać na parę dni, dwa koty (lub więcej) są spokojniejsze podczas twojej nieobecności.

7. By having two or more cats, you are able to enjoy the true social nature of cats and their relationship with each other.
Mając dwa lub więcej kotów masz okazję podziwiać prawdziwą społeczną naturę kotów i ich wzajemne relacje.

8. It’s more likely that people bring back an adopted cat (kitten) due to behaviour problems when only one has been adopted rather than two.

Prawdopodobieństwo zwrotu kota/kociaka z adopcji z powodu złego zachowania jest większe przy pojedynczo wyadoptowanym kocie niż przy dwóch.

9. Your cat will remain more playful and youthful into his/her later years with a companion.

Z towarzyszem twój kot dłużej w starszym wieku zachowa młodość i chęć do zabawy.

10. The workload to care for two cats remains relatively the same.

Obciążenia przy opiece nad dwoma kotami pozostają względnie takie same.

11. You don’t need more space for a second cat.

Drugi kot nie potrzebuje dodatkowej przestrzeni.

12. Because……………….TWO ARE BETTER THAN ONE!
Wreszcie... DWA SĄ LEPSZE NIŻ JEDEN!
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Nie wrz 18, 2011 12:12 Re: dlaczego lepiej wziac 2 kotki?

może ktoś podać linka do tekstu o adopcji kotów na weterynarz-radzi, bo kompletnie nie mogę znaleźć :roll: ?

klauduska

Od: Nie lut 27, 2011 19:49

Post » Sob paź 08, 2011 10:55 Re: dlaczego lepiej wziac 2 kotki?

No ja zdaje sobie sprawę że gdybym miała dwa koty to byłoby im raźniej, tyle że ta kotka to będzie mój pierwszy kot w życiu, i nie wiem czy będzie mnie stać na dwa od razu... ale no nie powiem, rozglądam się o adopcje kotka z mojej okolicy czarno-białego :)
Obrazek

Bursztynowa Bona

Od: Pt paź 07, 2011 19:57

Post » Sob paź 08, 2011 11:21 Re: dlaczego lepiej wziac 2 kotki?

Dwa nie kosztują dużo więcej, nawet się tego nie odczuwa.Koszty weta są większe, ale na początku.Szczepię raz na dwa-trzy lata i z głowy.Dwa koty są szczęśliwsze, a co za tym idzie zdrowsze.Jeżeli chodzi o porządek w domu, same plusy.Wiem z własnego doświadczenie, też na początku nie wierzyłam.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pon paź 10, 2011 20:22 Re: dlaczego lepiej wziac 2 kotki?

Bursztynowa Bona pisze:No ja zdaje sobie sprawę że gdybym miała dwa koty to byłoby im raźniej, tyle że ta kotka to będzie mój pierwszy kot w życiu, i nie wiem czy będzie mnie stać na dwa od razu... ale no nie powiem, rozglądam się o adopcje kotka z mojej okolicy czarno-białego :)

A skąd jesteś? Bo ja mam świetnego młodziaka w tym eleganckim umaszczeniu :mrgreen:

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Nie paź 16, 2011 20:37 Re: dlaczego lepiej wziac 2 kotki?

Ja również posiadam 2 kotki i nie wyobrażam sobie innej sytuacji!!!!!!!!
Kociaki są rozkoszne, zwłaszcza, gdy układają się razem do snu. Myją się nawzajem, przytulają, jeden na drugiego reaguje mruczeniem!!! Bosko!!
Zapraszam do obejrzenia choćby tego zdjęcia dla przykładu :D
Obrazek

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/39a ... deb5f.html

Vikta

Od: Nie paź 16, 2011 11:08

Post » Czw kwi 05, 2012 20:30 Re: dlaczego lepiej wziac 2 kotki?

Z doświadczenia wiem, że jeden kot w domu, to udręka dla kota i jego właściciela. Dwa koty, to już - tylko - radość i zabawa, i dwa razy więcej miłości oraz dwa razy mniej kłopotów :)
Obrazek

sisi13

Od: Czw cze 02, 2011 12:54

Post » Wto lis 05, 2013 12:29 Re: dlaczego lepiej wziac 2 kotki?

Ja rowniez zachecam do wziecia 2 kotalkow..
Sa niesamowite..niby bracia ale tak rozne charaktery..czasami jak nie moge ktoregos znalezc to miziam drugiego on miauka i mruczy a zagubiony od razu sie odnajduje..
maja wspolna miseczke..jak jeden je drugi przybiega i tez podjada..jak jeden pije to drugi tez chlipie..
gryza sie..wsciekaja sie..wrecz galopuja po domu i jak sie powsciekaja i sa zmeczone to obydwa przychodza sie poprzytulac :)
a poniewaz siebie na wzajem gryza..i drapia to nas ani nie gryza ani nie drapia..a jak zaczepiaja lapka..to pazurki chowaja :)

Kilka zachetek ;)

ObrazekObrazekObrazek

zapcia2

Od: Pon lis 04, 2013 11:12

Post » Wto lis 05, 2013 22:16 Re: dlaczego lepiej wziac 2 kotki?

Jedyna wadą przy dwóch kotach są finanse.
Żwir schodzi przy dwóch kotach tonami.Nie chce wiedzieć jak to jest przy 3-4 kotach.
Jedzenie rownież się odczuwa , szczególnie jak ktoś karmi puszkami. Przy puszkach weterynaryjnych to już mocno daje po kieszeni. Leczenie to przynajmniej 100 zł jednorazowo/dziennie przynajmniej w Wawie. Nie raz bywało , ze musiałam zostawić u weta całą pensje.
Przez rok miałam 1 kota i nie odczuwałam jego obecności . Doszedł drugi i koszty znacznie nam się podniosły. Po 10 latach , gdy koty się starzeją , ich utrzymanie to znaczny koszt w naszym budżecie.
Jak jest dobry miesiąc to wydajemy tylko 300 zł , jak jest gorszy to :roll: .

Agaaa

Od: Wto sty 18, 2005 17:04

Post » Śro lis 06, 2013 9:58 Re: dlaczego lepiej wziac 2 kotki?

Nie wiem po sobie..bo maluchy sa jeszcze male..ale po znajomych majacych wiecej niz 1 kota..
i zapewne tez to nie jest regula.. ale niestety przez kupowanie bylejakis karm.. --> whiskas / kitekat itp...obiadkami domowymi (mam tu na mysli resztki z obiadu ludzkiego, pozwalanie wyjadania z talerzy itp) koty w pozniejszym wieku bardzo choruja --> nerki, brzuszek, oczy itp i wtedy wymagana jest wet..karma weterynaryjna i inne..

Minusem u mnie np jest to, ze blizniaki dorastaja..i musimy zakupic 2 kuwete - tak nam zalecila kocia psycholozka..
ale jezelu kupuje sie odpowiedni zwirek, np. zbrylajacy to wcale tak duzo zwirku nie idzie..

a inna kwestia..ktore hobby nie kosztuje? :)

zapcia2

Od: Pon lis 04, 2013 11:12

Post » Śro lis 06, 2013 19:44 Re: dlaczego lepiej wziac 2 kotki?

Moim zdaniem za choroby odpowiada głównie genetyka.

Agaaa

Od: Wto sty 18, 2005 17:04

Post » Pt mar 28, 2014 14:19 Re: dlaczego lepiej wziac 2 kotki?

witajcie. czytam forum bo czekamy na naszą kocię ... o tym napisze kiedyś w wątku będę miec kotka :)
ciesze się że tyle powodu jest Za tym by mieć dwa koty. Mój mąż leeeeeedwo zgodził się na jednego kotka ale tak sobie właśnie rozmyślam jak go tu przekonać do dwóch :) , dwa tyg pracowałam i wysyłałam mu info dlaczego warto miec w ogóle kotka i jakoś przepchnęliśmy z młodszym synkiem ten temat :) a dwa... było by miodzio bo rozumiem , że zakupiona kuweta może byc używana przez oba kotki ? tylko miseczki dodatkowo dwie by trzeba było dokupić ? jak zacznę argumentować to żebym nie spaliła tematu ... ech nie wiem czy to przejdzie ale warto próbować ... w maju mamy odebrać kocię Mele naszą śliczną :) a może i brata jej by ... zobaczymy, Uściski dla Was kociarze :) :) :) Dorota

kacperboss

Od: Śro mar 26, 2014 16:07

[poprzednia][następna]