SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto paź 29, 2013 13:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

gpolomska pisze:Niby to RC ma w analizie więcej białka - tyle, że ze zbóż (roślinne jest znacznie słabiej przyswajalne - niby w analizie więcej, ale organizm i tak nie przyswoi tego w stopniu porównywalnym do przyswajania białka zwierzęcego - licząc od najlepiej przyswajalnego, to najwięcej przyswoi z jaj, później ptaków, następnie ryb, a na końcu wołowiny i mięsa innych większych zwierząt; roślinne jest daleko w tyle - chyba, że potraktowane chemią, wtedy nieco lepiej przyswajalne, ale... no właśnie: jakiś sztuczny mutant to jest). Fosfor i wapń w acanie masz nieco więcej. W TOTW masz sporo więcej wapnia, więc lepiej tę acanę.

Właśnie w RC roślinne i tak po prawdzie nie wiadomo ile tego białka przyswoi, do tego chemia i nie wiadomo co jeszcze :roll:
Zastanawiałam też się nad Orijen. Ale chyba zostanę przy Acan. Oby mu podeszło. Nie jest wybrednym kotem ale kto wie :wink:
Obrazek Obrazek Obrazek
Toffie [*] 15.03.2016r. , Kubuś [*] 07.12.2016r. , Julia (Dżulia) [*] 15.01.2018r.

Miraclle

Od: Wto maja 10, 2011 10:47

Post » Wto paź 29, 2013 14:06 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

A ja właśnie podjęłam decyzję, że zakupię Orijena. Teraz jedzą RC light, mam nadzieję, że nowa karma im posmakuje i będzie służyć...

Sihaja

Od: Pon sty 03, 2005 22:17

Post » Wto paź 29, 2013 14:23 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Miraclle, Orijen ma znacznie więcej białka i to zwierzęcego, ale też wyższy poziom wapnia i fosforu, więc ta acana to będzie taki kompromis pomiędzy RC a Orijenem czy TOTWem jeśli tak ważny jest akurat ten parametr. Magnolia na początku jadła trochę acany (wild prairie - skład mi się bardziej podobał, bo analiza taka sama chyba) i jej smakowało; pacificę olała, ale ona nie lubi ryb (ostatnio za podanie tuńczyka mnie okrzyczała - po kociemu oczywiście). TOTW ma "aromaty naturalne" cokolwiek to oznacza, więc zwykle łatwo na niego koty po RC przestawić (czyt. łatwiej niż na Orijena); z RC na acanę będzie mniejszy przeskok (obydwa mają sporo węglowodanów), więc też powinno pójść w miarę OK w kuwecie (ale lepiej i tak powoli - mimo wszystko).
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Wto paź 29, 2013 14:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Mam dwa pytanka.

Po pierwsze mam pitusia malusiego Florka, ok 4-5 tygodni w tej chwili. Niestety nie jada samodzielnie :( A na mleko, kocie, zastępcze, ma nietolerancję. Więc musi dostać mięsko przez smoka :evil: Najszybciej, przez strzykawkę i smoka przejdą mi zapewne gerberki mięsne, od wczoraj walczę z różnymi mokrymi kocimi karmami ale to jest jakiś horror :( Jeśli uda się z podlanym, mięsnym gerberkiem czy powinnam go jakoś suplementować? No bo gerberek to będzie samo mięsko. Nie wiem czy takiemu maluchowi coś by trzeba było je wzbogacić? A może mogę mu podać żółtko???

I drugie pytanie, mam nerkową Zołzę. Taki początek PNN ale już bardzo wyraźny. Teraz zagryzamy Orijenem i chciałabym przy nim zostać ale czytam, że ma dużo i wapnia i fosforu. Czy mogę coś Zołzikowi podawać dodatkowo żeby ochronić nerki? Na co dzień oczywiście dostaje 2 x dziennie renagel, bo z fosforem mamy ewidentny problem. Po renagelu fosfor na bardzo ładnym poziomie.
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Wto paź 29, 2013 15:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Zacznijmy od tego, że każda sucha karma to koszmar dla nerek (nigdy kot nie wypije przy suchej tyle ile by dostał w mokrym nie pijąc nic o ile nie jest jakimś mega wyjątkiem; dużo kamieni jest wtedy jak kot zagęszcza mocz z braku wody - podobnie jeśli chodzi o powolne uszkadzanie nerek prowadzące do PNN; wysoki poziom wapnia i fosforu w jedzeniu to tylko jeden z wielu aspektów). Jeśli już musisz jakąś podawać, zerknij na wspomnianą acanę wild prairie - ma niższy poziom pierwiastków niż orijen. Jedyne, co możesz podać, żeby rzeczywiście konkretnie spadł poziom fosforu jako uzupełnienie karmy suchej, do dobrą jakościowo mokrą karmę z mięsa (np. wspominane terra faelis) lub opcja tańsza - mięso (tłuste) z easy barf i tauryną i skorupkami jaj (felini się nie nadaje, bo ma w sobie sporo fosforu wg potrzeb kotów zdrowych) - nie da się inaczej zmniejszyć poziomu minerałów wynikających z dużo kości w karmie niż uzupełniając przynależne do nich mięso (które ma wapń i fosfor tak koło połowy lub nawet 1/3 w suchej masie tego, co mają suche karmy), ale jest droższe niż odpady, więc w karmach na tym oszczędzają jak mogą.

Co do malucha - kup mu felini i po rozpuszczeniu w wodzie mieszaj z mięsem (najlepiej bardzo tłustym) przemielonym przez sitko do maku (najlepiej 2 razy) lub zblendowanym. Lepszy będzie drób (udko ze skórą np. z tłustego indyka czy pierś kaczki ze skórą) lub ewentualnie wołowina tłusta (np. szponder). To jest takie absolutne minimum na jakiś czas. Tutaj masz o żywieniu kociąt. Żółtko ma sporo fosforu, więc przy takiej uproszczonej suplementacji jedno w tygodniu będzie OK, ale więcej trzeba ostrożnie (dużo wit. D i fosforu, mało wapnia). Mięso może być gotowane lub sparzone, ale surowe białko (nieprzetworzone) jest dla kota lepiej przyswajalne.
...

czarnekoty123

Post » Wto paź 29, 2013 15:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Wiem, że sucha karma to nie jest dobry wybór, zwłaszcza przy chorych nerkach. Jednak nas nie ma po ok 12 godzin w domu i coś do przegryzienia stać musi. Jednak podstawą, do syta, są dobre mokre. Zołza dużo pije jak na kota. Mam wrażanie, że lubi. Do tego jest regularnie kroplówkowana od jakiegoś czasu. Kryształów w moczu nie miała i nie ma.

Tak, jak pisałam kiedyś, na BARFa nie przejdę, nie mam takich możliwości. Tak, może i nie powinnam mieć kotów, skoro nie mogę karmić ich BARFem, ale obawiam się, że ich los, gdyby nie trafiły do mnie, już byłby zakończony (w przypadku Zołzika i Florka) lub mocno mniej "różowy" w przypadku reszty.

Bardzo dziękuję za rady.
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Wto paź 29, 2013 17:25 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

gpolomska pisze:uważasz, że kilka % wędzonego łososia zestawione z mnóstwem mączki z kurczaka (z mięsa i skór) i brakiem zbóż jest gorsze od tego? Gratuluję poczucia humoru. Pocieszaj się dalej.

Grazyna wcale nie uwazam, ze wedzony łosoś to coś gorszego niz Feliks. Zdziwiło mnie ten skład po prostu, ale moze to taki chwyt zeby kotu smakowało i zjadał chetnie? Koty lubią przecież wędzoną makrelę czy szprotki. Też boleję nad tym, ze moje tymczasy lubia feliksa, szynke i kiełbase krakowską, zeby je przyzwyczaic do surowego mięsa polewałam im mięsko feliksem albo miaumorem aby zasmakowały. Zanim do mnie przyszły były widocznie przyzwyczajone do takiego menu. Moja rezydentka nie je w ogóle suchego, jadła głównie surowe mięso i podroby, plus piła rosoły. Tez juz tez wiem, ze to nie było najlepsze. Skór np jej nie dawałam bo wydawało mi się ze bedzie jej trudno pogryżć (no i mi było trudno pokroić). Teraz juz wiem, że skóry i tłuszcz to dobry wybór, ucze sie powoli (na miau jestem od kwietnia) i już za Twoja radą dodaję Felini Complet do miesa ze skórami i chrzastkami i nie wykraiwuje tłuszczu. Kości nie miele bo nie mam elektrycznej maszynki, ale kto wie moze mikołaj przyniesie
Obrazek

Ewa.KM

Od: Śro mar 20, 2013 23:32

Post » Wto paź 29, 2013 17:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

W TOTW jest "naturalny aromat" - skądś musi się brać (może właśnie z tego wędzenia).

Boo, nikt nie mówi o BARFie, ale dawanie samego mięsa małemu na dłuższą metę to nie jest dobry pomysł (delikatnie mówiąc - tona fosforu w stosunku do wapnia, brak witamin i takie tam). Skoro podstawą jest mokre, to OK. Niestety wiele osób karmi "nerkowce" samym suchym i nie widzą w tym niczego złego :roll:
...

czarnekoty123

Post » Wto paź 29, 2013 20:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Co się dziwić nam szaraczkom, skoro większość wetów uważa że dla nerkowca najlepszy jest suchy renal, a mięso jest zakazane.
Obrazek

Ewa.KM

Od: Śro mar 20, 2013 23:32

Post » Wto paź 29, 2013 20:23 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Dobra, to ja mam następną "porcję "pytań :mrgreen:
Konkretnie jedno: podaję moim kotom około 80 g mięsa z Felini Complete.
Co powinnam dodać do tego mięsa w następnej kolejności?
Felini zostało zaakceptowane i SMAKUJE.
Dojadają puszkami póki co, bo lubią.
Dwoje jeszcze pojada Orijenę.

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Wto paź 29, 2013 20:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

gpolomska pisze:Miraclle, Orijen ma znacznie więcej białka i to zwierzęcego, ale też wyższy poziom wapnia i fosforu, więc ta acana to będzie taki kompromis pomiędzy RC a Orijenem czy TOTWem jeśli tak ważny jest akurat ten parametr. Magnolia na początku jadła trochę acany (wild prairie - skład mi się bardziej podobał, bo analiza taka sama chyba) i jej smakowało; pacificę olała, ale ona nie lubi ryb (ostatnio za podanie tuńczyka mnie okrzyczała - po kociemu oczywiście). TOTW ma "aromaty naturalne" cokolwiek to oznacza, więc zwykle łatwo na niego koty po RC przestawić (czyt. łatwiej niż na Orijena); z RC na acanę będzie mniejszy przeskok (obydwa mają sporo węglowodanów), więc też powinno pójść w miarę OK w kuwecie (ale lepiej i tak powoli - mimo wszystko).

Moje dwa koty są na diecie mieszanej. W sumie to jedzą tak z 40% dobowego zapotrzebowania na papu w suchym i 60% w mokrym. Z tym, że do każdej porcji mokrego dolewam im po 10 ml wody. Staram się dawać małe porcje tak żeby nawodnić ich ile się da.
Dzięki temu u Kubusia nerki dobrze pracują. Zwracam uwagę na fosfor. Saszetkę renal je jako "przysmak" zazwyczaj po wizycie u wetki albo gdy odmawia jakiejś puszki to mieszam mu odrobinę żeby "złapać" lepszy smak.
Tyle o Kubusiu.

Nowa karma ma być dla Tofisia. Oba koty to koty białaczkowe.
Tofiś od samego początku bezobjawowy. Rok temu w czerwcu miał podwyższony poziom kreatyniny. Po ziołowych lekach wszystko wróciło do normy.
Chcę mu zmienić karmę na lepszą, ale też mam na uwadze jego nerki.
Nie jestem dietetyczka i nie wiem jaki poziom fosforu nie wyrządzi mu krzywdy.
Ty się na tym znasz, jestem otwarta na Twoje sugestie.
Może coś mi zaproponujesz.

Najlepsza karma byłaby z białkiem zwierzęcym ale to względnym poziomie pierwiastków.
Niestety zazwyczaj jak dobre białko to kosztem nerek, a jak niskie pierwiastki to dużo węglowodanów.
Co tu wybrać czy pozwalać jeść kotu węglowodany, a nie narażać nerek.
Czy narażać nerki, w zamian za wysokiej jakości białko.
To jednak kot białaczkowy, jest ryzyko wystąpienia kompleksów immunologicznych, a one bardzo często lokują się w nerkach. Stąd moja obawa o nie :wink:
Obrazek Obrazek Obrazek
Toffie [*] 15.03.2016r. , Kubuś [*] 07.12.2016r. , Julia (Dżulia) [*] 15.01.2018r.

Miraclle

Post » Wto paź 29, 2013 21:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Żadna karma sucha z białkiem zwierzęcym nie będzie mieścić się w zalecanych dla zdrowych kotów normach wapnia i fosforu, o nerkowcach nie wspominając. Dlatego pisałam o tej acanie, bo już nie ma zbóż, a jeszcze ma w miarę niski fosfor i wapń; różnica w białku to 7% w stosunku do Orijena czy TOTWA, a fosforu i wapnia zdecydowanie mniej. Jest to więc jakieś wyjście skoro już musi być suche.

Do Felini możesz trochę oleju z łososia i fortain. Jak chcesz przejść etap dalej, to easy barf ;)
...

czarnekoty123

Post » Wto paź 29, 2013 21:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Zapomniałam dodać, że u nas suche to taki dodatek. Zazwyczaj jedzą tylko w nocy jak są głodne. Dostają ok 30 g.
Reszta to mokre. W ciągu dnia jedzą tylko mokre.
W sumie gdyby nie to nocne przegryzanie zrezygnowałabym całkowicie z suchego i dołożyła mokre.

Ale przemów tu kotu jak lubi w nocy pochrupać.
Obrazek Obrazek Obrazek

Miraclle

Post » Wto paź 29, 2013 21:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

gpolomska pisze:Do Felini możesz trochę oleju z łososia i fortain. Jak chcesz przejść etap dalej, to easy barf ;)

Ok, od dziś dostanę olej z łososia.
Zaraz sprawdzę co to jest fortain.

Ten easy barf mnie martwi... :mrgreen:

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Wto paź 29, 2013 21:33 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Fortan fortain - suszona krew. Dobre źródło żelaza.
...

czarnekoty123

[poprzednia][następna]