Wątek dla nerkowców - VIII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto paź 29, 2013 14:22 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Kotka Milka pisze:badanie krwi to ile dni po kroplowce mozna zrobic?bo w dniu w ktorym krolpwka jest dawana nie wolno

nie bylo zadnych objawow choroby,badania zrobiłam profilaktycznie,bo chcialam usunąc guza sutka u kocura
lipiec mocznik 65mg/dl
sierpien mocznik 100mg/dl
wrzesien mocznik 150 mg/dl
pazdziernik 200mg/dl

Czyli w lipcu był w górnej granicy normy. A jak wyglądały inne wyniki, czy guzek został usunięty? I jaki jest wynik histopatologii?
I co zostało wdrożone od lipca, jaka terapia?
A jak wyglądają leukocyty, w ogóle morfologia, jonogram, inne poarametry biochemii?
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Wto paź 29, 2013 14:43 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

przepraszam cię w lipcu bylo 95mg/dl w każdym razie przekroczone
guzek nie zostal wyciety

no i od lipca byly kroplowki z nacl karma nerkowa
w sierpniu byly zmienione kroplowki na plyn wieloelektrolitowy a wrzesien pazdziernik plyn ringera pozatym b12 i zelazo pozatym nic
Kotka Milka

Post » Wto paź 29, 2013 14:53 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Kotka Milka pisze:przepraszam cię w lipcu bylo 95mg/dl w każdym razie przekroczone
guzek nie zostal wyciety

no i od lipca byly kroplowki z nacl karma nerkowa
w sierpniu byly zmienione kroplowki na plyn wieloelektrolitowy a wrzesien pazdziernik plyn ringera pozatym b12 i zelazo pozatym nic

Czyli lekko powyżej normy. Bardzo prawdopodobne, że guzek powoduje stan zapalny. W związku z tym, przyczyną podwyższonych parametrów nerkowych w biochemii wcale nie musiały byc nerki, tylko właśnie ten stan zapalny. Wiesz może jaki był i jaki jest aktualnie poziom leukocytów?
Powiem tak, z tego co piszesz (a szczegóły dawkujesz jak pięćdziesięcioletnia whisky) to nie bardzo mi się podoba postępowanie Twojego weta. Skąd jesteś? Bo może warto pomyśleć o zmianie? Jest wielce prawdopodobne, że leczycie nie chorobę a jej objawy.

casica

Post » Wto paź 29, 2013 15:02 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

dawkuje bo z pamięci wyniki daje nie pamietam wszystkich
jestem z wadowic
no raczej kota z mocznikiem pewnie juz kolo 300 nikt nie zoperuje zreszta i tak bym sie nie zgodzila na narkoze
na usg-wyszlo że nerki nie powiekszone ale struktura zatarta nerek
Kotka Milka

Post » Wto paź 29, 2013 15:12 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Kotka Milka pisze:dawkuje bo z pamięci wyniki daje nie pamietam wszystkich
jestem z wadowic
no raczej kota z mocznikiem pewnie juz kolo 300 nikt nie zoperuje zreszta i tak bym sie nie zgodzila na narkoze
na usg-wyszlo że nerki nie powiekszone ale struktura zatarta nerek

A nie możesz wstawić skanów? poprosić w lecznicy, żeby Ci dali wyniki?

No tak, teraz jest już problem. A co z tym guzkiem? Zmienia się, powiększa? I jak go oceniają weci?
Mocznik blisko 300 tak? A kreatynina? I czy rośnie?

Moim zdaniem powinnaś zebrać wszystkie wyniki i pogadać z jakimś sensownym wetem, co dalej. Masz stosunkowo blisko do lecznicy Therios w Myślenicach.
http://www.therios.eu/
Skonsultowałabym kota z doktorem Ingardenem, ma opinie bardzo dobrego weta.

Bo jeśli faktycznie przyczyną jest guz, to leczenie objawowe nie pomoże. Na Twoim miejscu zrobiłabym to szybko. Tylko musisz zebrać całą historię choroby. Nie masz wiele czasu.

casica

Post » Wto paź 29, 2013 15:19 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

guz jest wielkosci ziarnka grocchu,nie rosnie szybko
Kotka Milka

Post » Wto paź 29, 2013 17:09 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Leczenie jest nijakie. I nie wiesz co leczysz. Bo nie masz pewności czy leczysz pnn czy objawy innej choroby. Nawet jeśli to pnn, to wyraźnie terapia jest źle dobrana. Porządny wet powinien to zauważyć chociażby intensyfikując kroplówki, bo przecież mocznik regularnie wzrasta. I nic? A na jakiej podstawie, tak na marginesie, stwierdzenie, że najlepszy dla kota jest ringer z mleczanami?
Skonsultuj się z innym wetem, jak najszybciej bo obawiam się, że możesz stracić kota

casica

Post » Wto paź 29, 2013 18:17 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Dziewczyny,
Całkiem niedawno szukałyście osób do wspólnego zakupu renagelu, jesli to aktualne, dajcie znać.

ani_

Od: Pt sie 30, 2013 21:22

Post » Wto paź 29, 2013 18:33 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Jedno pytanko do doświadczonych,
jeśli odstąpię od diety czy parametry u kici polecą? Mocznik i fosfor?

ani_

Od: Pt sie 30, 2013 21:22

Post » Wto paź 29, 2013 18:46 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

ani_ pisze:Jedno pytanko do doświadczonych,

Wiesz to jest trudne pytanie i każdy musi sobie odpowiedź rozważyć sam.
Myślę, że warto spróbować, parametry nie powinny polecieć. Już lepsza jest karma dla seniorów (oczywiście dobrej jakości) niż nerkowa. I niewątpliwie lepsza mokra niż sucha.
Ja karmiłam mięsem moje nerkowce, zresztą w ogóle nie karmię kotów niczym innym.
Taka dieta nie miała żadnego wpływu na wyniki - w kwestii mocznika i fosforu.
Ale najlepiej spróbować i obserwować, kontrolować.

casica

Post » Śro paź 30, 2013 12:19 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

ani_ pisze:Dziewczyny,
Całkiem niedawno szukałyście osób do wspólnego zakupu renagelu, jesli to aktualne, dajcie znać.

nie. nikt sie nie zgłosił a ja 1000 zł nie mam
przepadło.
viewtopic.php?f=8&t=155078
Ostatnio edytowano Śro paź 30, 2013 12:25 przez Mamrot, łącznie edytowano 1 raz

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Śro paź 30, 2013 12:22 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

casica pisze:
ani_ pisze:Jedno pytanko do doświadczonych,

Wiesz to jest trudne pytanie i każdy musi sobie odpowiedź rozważyć sam.
Myślę, że warto spróbować, parametry nie powinny polecieć. Już lepsza jest karma dla seniorów (oczywiście dobrej jakości) niż nerkowa. I niewątpliwie lepsza mokra niż sucha.
Ja karmiłam mięsem moje nerkowce, zresztą w ogóle nie karmię kotów niczym innym.
Taka dieta nie miała żadnego wpływu na wyniki - w kwestii mocznika i fosforu.
Ale najlepiej spróbować i obserwować, kontrolować.

całkowicie zgadzam się z powyższym. Julka jest na pelnobialkowej karmie. WSZYSTKO jest lepsze od karmy "nerkowej" sorry ale mam alergie na karmę dla ptactwa, która ma robic za leczniczą dla kotów... fosforu trzeba pilnowac tak czy siak, polecam renagel bardzo. jesli nie masz to alusal.

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Śro lis 06, 2013 18:19 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Mam kilka pytan;
1)mocznik wypłukuje sie tylko kroplówkami? jeżeli wzrasta to trzeba wiecej kroplówek?
2)jeżeli kot nie ma apetytu to podawac peritol?
3)famidyne podaje sie na zbicie kwasow zołądkowych,więc dlaczego sie ja podaje nerkowcom?przeciez to mocznik ich zatruwa a nie kwasy żoładkowe?
dawkowanie to 1/4 tabletki 10 mg przed jedzeniem?rano i wieczor?czy przed kazdym jedzeniem?
4)czy sa jakies zakazane kroplowki dla kota nerkowego?
5)na nadzerki w pyszczku to famidyna?
Kotka Milka

Post » Śro lis 06, 2013 18:38 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Kotka Milka pisze:Mam kilka pytan;
1)mocznik wypłukuje sie tylko kroplówkami? jeżeli wzrasta to trzeba wiecej kroplówek?
2)jeżeli kot nie ma apetytu to podawac peritol?
3)famidyne podaje sie na zbicie kwasow zołądkowych,więc dlaczego sie ja podaje nerkowcom?przeciez to mocznik ich zatruwa a nie kwasy żoładkowe?
dawkowanie to 1/4 tabletki 10 mg przed jedzeniem?rano i wieczor?czy przed kazdym jedzeniem?
4)czy sa jakies zakazane kroplowki dla kota nerkowego?
5)na nadzerki w pyszczku to famidyna?

Niektóre z tych pytań zadawałaś już wcześniej, nawet parę razy, i dostałaś odpowiedzi. Może sobie zapisuj? Bo trochę to wkurzające jest, że nie czytasz tego, co Ci piszemy :evil: Poza tym to forum ma wyszukiwarkę, po prawej na górze jest przycisk "szukaj", jak go klikniesz, otworzy Ci się miejsce do wpisania frazy, np. "famidyna" :evil:
Mocznik wypłukują kroplówki, pomagają też niektóre probiotyki, np. słynny Azodyl. Nie wiem, ile kroplówki dostaje Twój kot. Ilości kroplówek nie można zwiększać w nieskończoność, ale do pewnego momentu zwiększenie pomaga.
Tak, na apetyt -peritol
Kwas żołądkowy wyżera błony śluzowe, także w przełyku i pyszczku - przy wymiotach. Rozumiesz teraz, po co się bierze famidynę? Ale zwróć uwagę, że famidyna nadżerek nie leczy, tylko częściowo im zapobiega
Z kroplówek dla kota - raczej powinno się unikać glukozy, dobór kroplówki zależy od wyników kota (biochemia)
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Śro lis 06, 2013 19:15 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Dziękuję-przepraszam :oops:
a co leczy nadżerki w pyszczku?
Kotka Milka

[poprzednia][następna]