Moderator: Moderatorzy
Kotka Milka pisze:mocznik nie spada rosnie ,
daje po 100ml
Yagutka pisze:Co to jest ten wężomotyl?
Aczkolwiek u nas opcja "zostawiam igłę wbitą w bok kotki" absolutnie by nie wypaliła, gonilibyśmy kota po całym mieszkaniu
Maciek jest zasadniczo spokojny, natomiast jest bardzo zrywny, wystarczy chwila nieuwagi i kot się zrywa.
Alusal trzeba podawać do każdego posiłku. Podawać zmieszany z posiłkiem lub przed posiłkiem. Podawanie w dwóch dawkach rano i wieczorem (jeśli nie jest to pora jedzenia) - nie spełni swojego zadania.ani_ pisze:witam,
Czy 3/4 tabletki alusalu dziennie podzielone połówka wieczorem i ćwiartka rano dla kotki 2,6 kg to właściwa dawka? Kicia nie miała jeszcze badania oznaczenia fosforu zbijanego tym lekiem, wyniki poznam dopiero w poniedziałek.
casica pisze:Kotka Milka pisze:mocznik nie spada rosnie ,
daje po 100ml
To oznacza, że dajesz zbyt mało. Podawaj codziennie, skontroluj. Będzie można ocenić czy zwiększyć dawkę.
Podawaj 100 ml + lespewet (dostosuj dawkę do wagi kota). Podawaj mu coś osłonowego - np. solvertyl właśnie.
Czy poza preparatami na anemię i kroplówkami podajesz kotu jeszcze coś?
Ile on ma lat?
megan72 pisze:(...) Jutro kardiolog.
megan72 pisze:A tymczasem czytam, co podlinkowałaś.
Kotka Milka pisze:kot ma 10 lat
to kot w średnim wieku
dostaje actiferol fe 30mg na anemie plus B12 w zastrzykach co 5 dni i 5 dni przerwy
czy po zastosowaniu tego specyfiku robiłaś już kontrolną morfologię? jeśli tak, to czy parametry czerwonokrwinkowe się poprawiają?
kroplowke z plynem ringera z mleczanami(ma njlepsze wartosci dla niego)
To samo pytanie. Skąd wiadomo, że ringer z mleczanami jest dla kota najlepszy? Bo nie w każdej sytuacji się nadaje. Kontrolowałaś biochemię po zastosowaniu?
dawałam rubenal ale przeczytalam na forum ze jest niepolecany
Ja stosowałam rubenal u obu mich nerkowców, i nie podzielam opinii, że źle działa, przeciwnie byłam zadowolona, u żadnego z nich nie wzrósł poziom fosforu mimo kilkuletniego podawania
myslalam zeby dawac ranigast oslonowow ale nie umiem podzielić
niestety nie pamiętam dawkowania, nie podpowiem, ale dopytaj weta, moim zdaniem to 1/2 tabletki na dobę, możesz jednak osłonowo podawać solvertyl, bardzo skuteczny i prosty w podawaniu (zastrzyk)
czy alugastrin tez mozna dac?
można, ale skoro kot nie chce jeść, to możesz mieć problem
kombinuje z jedzeniem kot nie chce nic,ani gotowanego kurczaka ani nawet karm smierdzacych typu whiskas,dziubie tylko kilka kulek animondy suchej
Mięso? Cokolwiek, byle jadł
czyli dawac po 100 ml kroplowki podskornej,ok
musisz dawać w takiej ilości, żeby kot się nawodnił, wówczas powinien spaść mocznik. No ale trzeba kontrolować jego poziom, żeby dobrać właściwą dawkę
lespewet to w syropie czy w plynie? obojetnie?
ja stosowałam w płynie, ale myślę, że to nie ma znaczenia, trzeba tylko dobrać odpowiednią dawkę w stosunku do wagi kota, to bardzo ważne!
a co na zbiciemocznika mozna kupic?
na zbicie mocznika są właśnie kroplówki. Poza tym można stosować azodyl (należy pamiętać, że pierwsze efekty po 8 tygodniach), moim zdaniem polskie zamienniki nie są skuteczne. Przynajmniej u mojej kotki nie działały i nie mogę sobie darować, że w pewnym momencie zdecydowałam się na zmianę
w karmach nerkowych jest cytrynian potasu-czy wy jakos to dawkujecie?
nie, ja tego nie robiłam, do głowy mi nie przyszło, ale nie dawałam karm dla nerkowców
jak potas zbliza sie do granicy normy to co mozna podawac jak weci w lecznicy potasu nie maja?
potas trzeba kontrolować, tzn sprawdzić (robiąc jonogram) czy kot gubi potas, trzeba porównać badania. Potasu nie mozna podawać ot tak, bo zarówno jego niski, jak i wysoki poziom są zagrożeniem dla życia i zdrowia. Najlepszym preparatem do suplementowania jest renal K, ale można też stosować aspargin, bardzo dobrze działa.
jak bedzie kryzys potasowy co dać?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 254 gości