SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie paź 27, 2013 14:25 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Czy znacie może karmę marki Arden Grange? Chodzi mi o adult cat light Grain Free?

Sihaja

Od: Pon sty 03, 2005 22:17

Post » Pon paź 28, 2013 0:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

A co myślicie o tej karmie? Mam kilka dzikusów na stołówce i szukam czegoś taniego i nie najgorszego
http://www.mall.pl/karma-sucha-koty2/tr ... beef-125kg
Cena 7,12 zł niższa niz za wiskasa a miesa 30% zamiast 4%
Obrazek

Ewa.KM

Od: Śro mar 20, 2013 23:32

Post » Wto paź 29, 2013 7:43

Witajcie

Jesli moge :)

Obie wymienone wyzej karmy maja mieso w swiezej postaci czyli trzeba odjac od jego procentowej ilosci, wode czyli : 30% miesa - 80% wody ile zostanie? (maczka z kurczaka to nie mieso) takze mieso w tych karmach na pewno nie jest na pierwszym miejscu.

Tania a lepsza niz marketowe karmy jest np. Smilla - cos tam miesa juz ma, bez chemii, cena w pakiecie tez cos kolo 7-8zl... moze wiec Smilla jesli kotkow jest duzo?

grainfreek

Od: Nie paź 27, 2013 17:14

Post » Wto paź 29, 2013 8:50 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Karmy ze zbożami nie są dobre - żadne (podobnie jak napakowane toną ziemniaków - trochę ujdzie jakoś). Naprawdę zachęcam do przeczytania Dlaczego koty nie powinny jeść zbóż?

Z karm tańszych, a już przyzwoitych (szczególnie jak część karmy zastąpi się łyżką mięsa), to Taste of the Wild Rocky Moutain - ta wersja, bo ta druga jest znacznie gorsza. Mączka z kurczaka wg wymogów AAFCO (szczegóły tutaj) może zawierać tylko mięso i skórę; czym innym jest mączka drobiowa (z odpadów, w których podroby to luksus) lub z piór (potraktowane chemią, bo normalnie białko z nich jest nieprzyswajalne).

Generalnie mocno zachęcam do lektury tego podsumowania - jest tam sporo o karmieniu kota; nie jest tak popularne jak ulotki producentów karm, którzy wydają miliardy $$$ na przekonanie ludzi, że kot jest stworzony do jedzenia ziarenek zamiast mięsa, ale jeśli komuś naprawdę zależy na zdrowiu kota, to przeczyta w całości i mocno przemyśli. Reklamy mają za zadanie zachęcić do sprzedaży, a nie uświadamiać - używając półprawd i niedomówień sugerują wiele rzeczy, które przy dokładniejszej analizie mówią coś zupełnie innego niż pozornie się wydawało. Przykład - zawartość białka (szczegół, że 90% z niego jest roślinne) albo kurczak (90% kości i 10% innych odpadów).
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Wto paź 29, 2013 9:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

@gpolomska - ja to wszystko wiem, ale jak ktos pyta o karme lepsza od whiskasa, dla kotow wolno zyjacych w nieskiej cenie, 7-8 zl za kg to przeciez nie ma sensu polecac karmy za jeszcze raz tyle...
Propozycja dotyczyla drugiego postu.
Osobie wyzej mozna polecic TOTW czy Applaws bo jest w tej samej cenie.

grainfreek

Post » Wto paź 29, 2013 9:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Wiesz? Sądząc o tekście o mączce z kurczaka, to chyba niezupełnie. Mączka z kurczaka - jak wejdziesz w link - jest mięsem odwodnionym.

We whiskasie nie ma 4% mięsa - nie wiem, skąd Wy to bierzecie (tzn. wiem - niedokładne czytanie etykiet). Ktoś coś powiedział, a stado owieczek bez zastanowienia powtarza. Whiskas Indoor z kurczakiem - skład: Zboża, mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (w tym 4% kurczaka w kawałkach jasno brązowych), produkty pochodzenia roślinnego (np. 2% cukru, 0,03% ekstraktu Yucca schidigera), oleje i tłuszcze (0,25% olej rybny, 0,1% oleju słonecznikowego), roślinne ekstrakty białkowe, substancje mineralne (w tym polifosforan sodu 0,2 %), warzywa (4% marchewki w pomarańczowych kawałkach, 4% groszku w zielonych kawałkach).
mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (w tym 4% kurczaka w kawałkach jasno brązowych)
co oznacza:
- to mięso i produkty zwierzęce (dowolne - pióra też); mięsa może być tylko 1 promil i to będzie nadal prawdą (i z tego korzysta wielu producentów; na RC też jest "kurczak"),
- minimum 4% kurczaka z tego mięsa i produktów zwierzęcych, ale ile produktów zwierzęcych jest w sumie, to nie podano (4% z tego to gwarantowane, że kurczak - nie wiadomo, ile jest w sumie i czym jest reszta),
- minimum 4% kurczaka jest w kawałkach, ale kurczak niekoniecznie oznacza mięso z kurczaka.

4% określonego mięsa to nie to samo, co 4% w ogóle; kurczak to nie to samo co mięso z kurczaka; białko to nie to samo, co białko roślinne.

Co do kotów dzikich - one dojadają tym, co znajdą w śmietniku czy upolują - jak upolują jakiegoś gryzonia czy żabę, to często nawet na najbardziej badziewnej karmie mają więcej mięsa niż zamknięty w 4 ścianach ukochany kot karmiony jakimś cudem typu RC czy Hill's. Tyle, że dobrze, aby karma nie miała barwników i innej chemii - to jedyne, czym trzeba się kierować, żeby im nie szkodzić za bardzo jeśli już chce się dopuszczać zboża i dawać suche (którego producent wydaje miliony na wmówienie konsumentowi, że to dobre dla jego kota, bo przecież koci układ pokarmowy w kilkanaście lat zmienił się bardziej niż przez tysiące lat tylko dlatego, że ludzie mają mieć tanio i wygodnie, a na odpadach chcą zarabiać).

Dla przykładu Smilla Adult kurczak - skład: 22% sproszkowanego mięsa drobiowego, 13% skwarków, mąka ryżowa, kukurydza, mąka kukurydziana, jęczmień, tłuszcz drobiowy, tłuszcz wołowy, melasa buraczana, hydrolizat wątroby, wytłoki jabłkowe, suszona wątroba, siemię lniane, chlorek sodu, drożdże (suszone), 0,05% jukki (suszonej)
Udział białka zwierzęcego w białku ogółem: 83,5%

Jasno ma zaznaczone, że jest 22% sproszkowanego mięsa i że białko zwierzęce to 83,5% (czyli reszta ze zbóż). Ale też cena jest daleka od 7-8 zł za kg (nawet przy zakupie 2 x 4kg wychodzi 10zł).
...

czarnekoty123

Post » Wto paź 29, 2013 9:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

przepraszam ale nie rozumiem... oczywiscie ze maczka jest odwodniona ale w obu karmach, o ktore pytaja wyzej forumowiczki na pierwszym miejscu jest swieze mieso. Maczka z kurczaka to owszem moze byc mieso ale ja tam za bardzo w to nie wierze...to raczej resztki miesa i wszystko inne - taki MOM...
A mowienie ze liskas ma 4% miesa tez nie wiem skad sie bierze...

p.s. na zoo+ jest promocja 2x2kg + 2kg gratis = 6kg za 7.63.

grainfreek

Post » Wto paź 29, 2013 10:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

O tę mączkę z kurczaka (chicken meal) pytał nawet Ikerka u producenta i potwierdził zgodność z wymogami. Podobna nazwa to mączka drobiowa (chicken by meal lub poultry meal) i tam jest rzeczywiście wszystko.

Każdy "kurczak", "wołowina" itd. to nawet nie MOM, tylko często kości, rogi, kopyta itd. - stąd tyle alergii wśród kotów, bo dostają chemicznie przetworzone coś. A kot to drapieżnik - dlatego mięso plus odrobina podrobów (15-20%) i trochę kości to dla niego jedyne słuszne jedzenie; nawet jak mysz ma nieco zbóż w żołądku (a je też owoce, robaczki, gałązki i milion innych rzeczy), to są odpowiednio przetrawione i jest ich znikomo mało (węglowodany w suchej masie myszy to 3-8%, a w innych ofiarach jeszcze mniej; białek dla porównania jest 55-60%, a tłuszczu - 23-25%; wody jest 70-75%, bo ofiary to nie tylko mięso, ale też płyny ustrojowe). Im karma bardziej oddalona od naturalnego pokarmu, tym gorsza i bardziej zwiększa ryzyko chorób nerek, alergii, chorób trzustki i wątroby itd. Ewolucja przystosowuje organizmy przez tysiące lat do nowego pokarmu, a gadanie o tym, że kot żyjący w domu staje się ziarenkożercą jest tylko marketingową paplaniną chciwców, którzy dla pieniędzy zrobią wszystko. Szkoda tylko, że mają tak dużą silę przekonywania (pieniądz czyni cuda i lasuje mózg niejednemu).
...

czarnekoty123

Post » Wto paź 29, 2013 11:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

grainfreek pisze:A mowienie ze liskas ma 4% miesa tez nie wiem skad sie bierze...

No bierze się z napisu na puszkach. Same cytowałyście "mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (w tym 4% kurczaka w kawałkach jasno brązowych)"

A ze to jest procent w procencie to już nie piszą. Poza tym te tanie karmy maja jakieś ulepszacze smakowe, dzięki czemu kotom b.smakują. Moje domowe np. wola miumora, winstona czy feliksa od animondy carny czy smilly. A cena TOTW czy Applaws za 1 kg to 20 zł a nie 7, więc długo karmiłam dzikusy tanimi podrobami, no ale surowe mięso nie zjedzone psuje się plus zimą zamarza więc jakis suchy pokarm wtedy się sprawdza.
Grażyna bardzo cenię Twoja wiedzę i porady ale jak czytam, ze w polecanym przez Ciebie Taste of the Wild Rocky Mountain Feline jest wędzony łosoś to trochę mnie to dziwi jak te koty w naturze sobie wędziły łososie?
Obrazek

Ewa.KM

Od: Śro mar 20, 2013 23:32

Post » Wto paź 29, 2013 12:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ewa.KM pisze:
grainfreek pisze:A mowienie ze liskas ma 4% miesa tez nie wiem skad sie bierze...

No bierze się z napisu na puszkach. Same cytowałyście "mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (w tym 4% kurczaka w kawałkach jasno brązowych)"

No właśnie - mięso i pochodzenia zwierzęcego, czyli mięsa nie wiadomo ile; 4% kurczaka, a nie wiadomo ile reszty. To ma się nijak do twierdzenia, że wshiskas ma 4% mięsa. Naprawdę tak ciężko czytać ZE ZROZUMIENIEM? Między tym, co tam jest napisane i co zostało zacytowane, a powtarzaniem bzdur pt. "whiskas ma 4% mięsa" jest różnica jak między "piciem w Szczawnicy" a "szczaniem w piwnicy" - podobne, ale różnica zasadnicza. A na miau co chwila "fast food z 4% mięsa" - jeden napisał, a reszta powtarza jakby samodzielne nie myślała i czytać nie umiała.

Felix to syf taki jak reszta "kolorowych"; ludziom też smakują czipsy - jak by się czuli jedząc tylko je, bo im smakują... tylko kot jest skazany na opiekuna i to, co mu poda.

Koty w naturze nie jedzą ani suchej karmy, ani gotowanych puszek - jedzą ofiary (czyt. mięso, podroby, kości, płyny ustrojowe). Polecam TOTW "dla oszczędnych" jako mniejsze zło. A wędzony łosoś... podane przez Ciebie karmy mają syf potraktowany chemią, żeby w ogóle jakieś białko miał - uważasz, że kilka % wędzonego łososia zestawione z mnóstwem mączki z kurczaka (z mięsa i skór) i brakiem zbóż jest gorsze od tego? Gratuluję poczucia humoru. Pocieszaj się dalej.
...

czarnekoty123

Post » Wto paź 29, 2013 12:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

eee zaczynam sie gubic...
@gpolomska - to co piszesz jest do mnie?
Moj kot je tylko karmy bez zboz Applawsa Orjena Power of Nature z mokrych Grau bb Granate i CFF.
Wlasnie dlatego ze wiem o wszystkim o czym napisalas...
Polecilem Smille jako karme lepsza niz whiskas w wiekszym udzialem miesa, bez chemii, w niskiej cenie, czyli taka o ktora pyta EwaKM.
Nie uwazam jej za dobra karme lecz tylko lepsza od whiskasa i najlepsza w tym przedziale cenowym.
Takie moje zdanie oczywiscie.

@EwaKM
Cytujesz mnie i piszesz ze "cytowalysmy" sklad whiskasa a to chyba mnie moj cytat powinnien sie tam znajdowac.
Masz racje,ze pisze sie ogolnie te 4% zreszta dla mnie to zadna roznica czy cos ma 4% 2% czy 1% mieso-odpadow bo to i tak stanowczo za malo wiec w tym przypdku nie ma sie co czepiac takich szczegolow. Ale chcilem tylko dac do zrozumienia ze ja tak nie twierdze bo zostalo uzyte "Wam".

No nie wiem widzalem ze dlugo nikt nie odpisuje to chcialem pomoc... ja jakbym mial stado wolozyjacych kotow i mial ograniczone srodki to kupil bym wlasnie Smille Kitten dla nich-tyle.

Przepraszam za zamieszanie.

grainfreek

Post » Wto paź 29, 2013 12:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Z racji, że moje koty jedzą mieszane papu, a kończy mi się suche dla drugiego kota (nienerkowego). Niby półtora roku temu miał chwilwo podwyższony poziom kreatyniny ale szybko spadła i od tego czasu nic się nie dzieje. Mimo wszystko wetka zaznaczyła, że mam uważać na fosfor i starać się wybierać karmy z dobrze zbilansowanym stosunkiem wapnia do fosforu...
Postanowiłam mu zmienić karmę i teraz zastanawiam się na jaką.
Mam dwa typy tylko nie wiem który lepszy :oops:

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ild/177979

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ana/132967
Obrazek Obrazek Obrazek
Toffie [*] 15.03.2016r. , Kubuś [*] 07.12.2016r. , Julia (Dżulia) [*] 15.01.2018r.

Miraclle

Od: Wto maja 10, 2011 10:47

Post » Wto paź 29, 2013 12:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Jak chodzi o wapń i fosfor to wskazana Acana jest lepsza (producent ten sam, co orijena); jak o białko - TOTW. Acany musisz dać więcej trochę, więc i węglowodanów dasz więcej, ale nawet przy zwiększonej porcji wyjdzie ilość wapnie i fosforu mniejsza. Obydwie mają ziemniaki i groch. Ja bym w takim układzie wybrała acanę.
...

czarnekoty123

Post » Wto paź 29, 2013 13:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

gpolomska pisze:Jak chodzi o wapń i fosfor to wskazana Acana jest lepsza (producent ten sam, co orijena); jak o białko - TOTW. Acany musisz dać więcej trochę, więc i węglowodanów dasz więcej, ale nawet przy zwiększonej porcji wyjdzie ilość wapnie i fosforu mniejsza. Obydwie mają ziemniaki i groch. Ja bym w takim układzie wybrała acanę.

Bardzo dziękuję :1luvu:

Teraz je RC young male skin. Chyba nie ważne co wybiorę będzie lepsze :oops:
Obrazek Obrazek Obrazek
Toffie [*] 15.03.2016r. , Kubuś [*] 07.12.2016r. , Julia (Dżulia) [*] 15.01.2018r.

Miraclle

Od: Wto maja 10, 2011 10:47

Post » Wto paź 29, 2013 13:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Niby to RC ma w analizie więcej białka - tyle, że ze zbóż (roślinne jest znacznie słabiej przyswajalne - niby w analizie więcej, ale organizm i tak nie przyswoi tego w stopniu porównywalnym do przyswajania białka zwierzęcego - licząc od najlepiej przyswajalnego, to najwięcej przyswoi z jaj, później ptaków, następnie ryb, a na końcu wołowiny i mięsa innych większych zwierząt; roślinne jest daleko w tyle - chyba, że potraktowane chemią, wtedy nieco lepiej przyswajalne, ale... no właśnie: jakiś sztuczny mutant to jest). Fosfor i wapń w acanie masz nieco więcej. W TOTW masz sporo więcej wapnia, więc lepiej tę acanę.
...

czarnekoty123

[poprzednia][następna]