SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie paź 13, 2013 21:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Natalka [*] 17 lipca 2008, Sokółka [*] 22 lipca 2016 , Sierżant [*] 5 grudnia 2016 , Buras [*] 14 grudnia 2018, Agrest [*] 21 października 2019, Bura [*] 15 stycznia 2020, Skarpetka [*] 11 marca 2021, Merida [*] 7 stycznia 2023, Królewna [*] 21 lutego 2023, Colin [*] 27 maja 2023, Szuma [*] 19 lutego 2024, Pusia [*] 3 października 2024, Alan [*] 17 października 2024
Oddam starsze książki szkolne i akademickie
Wypożyczalnia łapacza - klatki-łapki i bytowe itp

piotr568

Od: Czw sie 30, 2007 17:42

Post » Pon paź 14, 2013 7:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Sorry, że dopiero teraz ale trochę mi się pochorowało.

W prawdzie nowego Orijena mieliśmy tylko tę małą paczkę ale wszystkie koty z chęcią go jadły no i zębny Gąbek ją gryzł. Stary Orijen nie jest lubiany przez bezzębnych, zębny te trójkąciki połyka - nie gryzie :( Fakt, że on nie marudzi i go je ale po 2-3 dniach mieszanki 1:1 TotW i stary Orijen sierść dosłownie w oczach zrobiła się tragiczna :(

Nowego Orijena nie mieszałam, dałam w osobnej miseczce i znikał szybko bez żadnych rewolucji w ogóle. Ogólnie moje koty nie mają żadnych problemów ze zmianami karmy. I TotW wszyscy byli szczęśliwi ale ja chciałam jeszcze lepiej, mniej ziemniaków itp.

Nie wiem na ile ten 0,5% mniej tauryny może być jakimś problemem ale myślę, że w składzie są duże różnice w ilości i różnorodności źródła węglowodanów. Pomijając yams raczej w tym nowym nie ma żadnej innej postaci ziemniorów a pierwsze grochy czy inne ciecierzyce pojawiają się na nastym miejscu w składzie a nie ziemniaki bodajże na siódmym jak w starszej wersji.
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Pon paź 14, 2013 7:43 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

A Husse ktoś z Was dawał kotom?
Jakie wrażenia?

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Wto paź 15, 2013 13:58 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ja mam pytanie z serii upierdliwych.

Czy ktoś byłby uprzejmy wypisać mi porządne karmy sprzedawane w 100 gramowych puszkach/szalkach?

Na razie znalazłam Granata Pet, Feringa i Grau..

Nie musi być jakaś super idealna karma, może być nawet filetówka, bo moje koty dostają puchy epizodycznie.
Demonki <3
Obrazek Obrazek

elianka

Od: Wto gru 26, 2006 18:42

Post » Wto paź 15, 2013 17:46 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Boo pisze:Stary Orijen nie jest lubiany przez bezzębnych, zębny te trójkąciki połyka - nie gryzie :( Fakt, że on nie marudzi i go je ale po 2-3 dniach mieszanki 1:1 TotW i stary Orijen sierść dosłownie w oczach zrobiła się tragiczna :(

Nowego Orijena nie mieszałam, dałam w osobnej miseczce i znikał szybko bez żadnych rewolucji w ogóle. Ogólnie moje koty nie mają żadnych problemów ze zmianami karmy. I TotW wszyscy byli szczęśliwi ale ja chciałam jeszcze lepiej, mniej ziemniaków itp.

A czy po nowym Orijenie była jakaś poprawa sierści?
I co to oznacza teraz sierść tragiczna? Rozumiem, że tylko u tego co je Orijen.
Czy oprócz TotW/Orijen je coś mokrego?
Skład tych Orijenów jest zbliżony, to że warzywa są w nowym dalej, to tylko marketing, bo nie wymieniają ile mają procent i po prostu odzielili mięso od warzyw. Część ziemniaków zastąpili grochem i część łososia indykiem chyba.

Czy ktoś kto wcześniej karmił starym Orijenem zauważył słabą jakość sierści?

Ikerka

Od: Sob wrz 07, 2013 20:45

Post » Wto paź 15, 2013 19:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kurczę- TAK.
U mnie się pogorszyła. Zrobiłam dosypkę najpierw z RC (poprawa) a potem z ToTW (takoż).
Coś jest nie tak z tym Orijenem.
Mówisz, że nowy jest OK??

Żeby nie było: w mieszance mam jeszcze Ziwi (jedzą jak za karę!) i dodatek witaminowy Lillys Kitchen.
Ale jedna z kocic ma nadal taką sobie sierść.
Ciekawe...

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Wto paź 15, 2013 20:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Obecnie mam trzy koty - zębnego Gąbka i bezzębnych Zołzika i Fuffka. Orijena w starym składzie jedzą wszyscy, jednak zębny Gąbek najwięcej i nawet chętnie. Bezzębni nie byli zachwyceni, jeśli tylko mają wybór jedzą TotWa.

Nie podałam czystego Orijena w starej formule, pomieszałam 1:1 z TotW. Na drugi dzień sierść Gąbka zrobiła się tłusta, dzieląca się i rozwarstwiona i zaczęła wyraźnie wypadać choć przez ponad dwa lata jak jest z nami uważałam, że mam jednego kota który praktycznie nie linieje. Po około dwóch dobach zostawiłam ponownie czystego TotWa i po po dobie po zmianie już było widać, że sierść się poprawia, po kilku dniach sierść jest w sumie ok. Nie wiem ile starego Orijena jedli bezzębni ale u nich nic widocznego się nie zadziało.

Nowego Orijena miałam małą paczuszkę, tę ok 40dkg. Jedli go wszyscy, z wyraźną chęcią, apetytem i zadowoleniem. Trwało to może z 2-3 tygodnie. Nie było żadnych oznak jakiegokolwiek pogorszenia się u żadnego z kotów. Na zauważalną poprawę sierści myślę, że było za wcześnie. Jutro mam dostać 2kg nowego Orijena i zobaczymy.

Ikerka, nie zgodzę się z Tobą, że zmiana składu Orijenów to tylko marketing. O ile, składniki karmy nadal wymieniane są w kolejności od największej zawartości, to jest różnica między zawartością ziemniaków na 7 pozycji składu karmy a 17 pozycji soczewicy jako pierwszych węglowodanów. Po czym kolejnych na 9 pozycji słodkich ziemniaków, 10 groszku a 18 pozycji groszku itp. itd. Chyba, że kolejność wymieniania nie wiąże się z ilością danego składnika w karmie. No ale to wtedy dużo dobrych karm mogłoby się okazać już nie tak dobre i zrobił by się mały bajzel.
Obrazek

Boo

Post » Wto paź 15, 2013 20:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Boo,

masz dostac nowy orijen z zooplus? oddadzą ci forsę za stary? Miałaś wór 2,5kg czy 7kg? i ten rybny, czy z kurczakiem?
Bo zooplus nie ma wora 2kg z kurczakiem.
z góry dzięki za szybką odpowiedź

Ikerka

Post » Wto paź 15, 2013 20:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ikerka pisze:Boo,

masz dostac nowy orijen z zooplus? oddadzą ci forsę za stary? Miałaś wór 2,5kg czy 7kg? i ten rybny, czy z kurczakiem?
Bo zooplus nie ma wora 2kg z kurczakiem.
z góry dzięki za szybką odpowiedź

Niestety, ZooPlus ma obie wersje Orijena Cat&Kitten z kurczakiem i dziś dostałam pisemne potwierdzenie, że póki tak będzie karma będzie wysyłana losowo i nie ma się prawa wyboru :? Więc dla mnie wybór jest prosty - nie będę u nich tej karmy kupować. Forsy nie oddadzą ponieważ nieopatrzona z wyglądem opakowania nie zauważyłam, że mam "stare" i otworzyłam karmę :( Na szczęście większość odkupi ode mnie koleżanka :) A resztę będę mieszać różnym kotom ;) Od ZP dostałam po całej serii maili 10% zniżki na kolejne zamówienie.

A nowego Orijena zamówiłam na Allegro, póki co 2kg. I polecony tutaj sprzedawca faktycznie, nawet z opłatą za kuriera, ma taniej niż ZP ze wszystkimi możliwymi zniżkami. No i ma nową wersję we wszystkich opakowaniach wagowych.
Obrazek

Boo

Post » Wto paź 15, 2013 20:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Pogorszenie stanu sierści po czasie poniżej 24 godzin nie ma związku z karmą! Piszę to jako kociarz i lekarz:)!

kotkins

Post » Wto paź 15, 2013 21:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Według mojej wetki i bardzo praktykującej kociary jak najbardziej jest to możliwe. U jednego ze swoich kotów zauważyła ewidentne pogorszenie stanu sierści w kilka godzin po podaniu nowej karmy. Sprawę przetestowała i potwierdziła.

Takie info dostałam od swojej wetki kiedy pytałam czy u Gąbka mogło się tak stać jak się stało.
Obrazek

Boo

Post » Wto paź 15, 2013 21:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Tutaj
Ile trwa całkowita odnowa naskórka?

21 dni. Dopiero po tym okresie (całkowitej wymiany naskórka) można ocenić wpływ zmiany diety na kondycje skóry i sierści zwierzęcia.

Kot może dostać łupieżu i zacząć tracić włosy nawet w kilka minut, ale tylko z racji stresu (Magnolia tak miała z początku u weta) - po przyjściu do domu łupież znikał i sierść wracała do normy. Żeby kot zaczął w dobę tracić sierść po karmie, to musiałaby chyba w niej być solidna trucizna. Stres jak najbardziej możliwy - karma mu nie pasuje (zmieniona zbyt gwałtownie, smak lub zapach mu nie pasuje itd.). Przetłuszczenie sierści może być objawem też problemów z nerkami lub wątrobą, ale przeskok między TOTW a Orijenem raczej nie jest tak duży, żeby to aż tak szybko zadziałało (aczkolwiek z kotami nigdy nie wiadomo - każdy jest inny).

Co do zmiany składu Orijena "marketingowej" - węglowodany spadły z 20% na 17%, więc jednak jakaś zmiana była (wystarczy porównać składy - obydwa wklejałam w 2 części tego tematu).

Elianka, z takich znośnych karm do dawania od czasu do czasu to Feline Porta21 (tylko tłuszczu trzeba trochę dorzucić do większości smaków).
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Wto paź 15, 2013 21:46 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Jamnik ma łupież u weta.
Po udanym zakupie psiej zabawki w pobliskim sklepie typu zoo- mija jak łapą odjął... :mrgreen:

kotkins

Post » Wto paź 15, 2013 22:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Szkoda, że nie napisałaś 2 dni wcześniej o tej sierści. Bym nie otwierał wora 7kg tylko odesłał i kupił może nowy drożej ale w sprawdzonym keko.
Dziwię się, że sprzedałaś tę karme koleżance. Nie szkoda kotów?
I szkoda, że dopiero teraz kotkins pisze o słabej jakości orijena (bo stan futra świadczy najczęsciej o słabej karmie).

Zooplus wysyła worki losowo? To już kuriozum nie wymaga bez komentarza. To tak jak na innym forum pisali, że dostają od nich puszki animondy losowo dobre lub zepsute. rosyjska ruletka, sorry niemiecka. :D :D

Ikerka

Post » Śro paź 16, 2013 7:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ikerka pisze:bo stan futra świadczy najczęsciej o słabej karmie

Tak - po odpowiednio długim podawaniu (czyli jak wspomniane ok. 3 tygodnie) i przy założeniu braku niedomogów nerek i wątroby oraz robali i pierwotniaków.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

[poprzednia][następna]