Ten mój kot jest szalony :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt paź 04, 2013 13:18 Re: Ten mój kot jest szalony :)

Ech, nie mam pojęcia, co z tym zrobić, ale wydaje mi się, że takie przemywanie rumiankiem to trochę za mało... Znalazłam tylko coś takiego:

Leczenie zapalenia dziąseł polega na dokładnym usunięciu kamienia nazębnego ze wszystkich zębów. Jeśli sytuacja tego wymaga zwierzakowi podawane są antybiotyki i leki przeciwzapalne niwelujące stan zapalny. Następnie zaleca się utrzymywanie higieny jamy ustnej czworonoga na jak najwyższym poziomie. W tym celu wskazane jest zmodyfikowanie przyzwyczajeń pupila w taki sposób, aby nie gryzł zanieczyszczonych przedmiotów – źródeł infekcji. Innym rozwiązaniem pomocnym w utrzymaniu higieny jamy ustnej jest szczotkowanie zębów pastami enzymatycznymi. Jednak nie każdy zwierzak pozwala na codzienne czyszczenie uzębienia, dlatego ten rodzaj zabiegu sprawdza się tylko u niektórych czworonogów. Mimo systematycznego dbania o uzębienie pupila, należy pilnować, aby przynajmniej raz w roku stan zębów podopiecznego został sprawdzony przez specjalistę.

Może załóż nowy temat w dziale "Koty" i zapytaj się, jak inni sobie z tym radzili? Bo ja niestety nie wiem, jak pomóc :(
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Wto paź 08, 2013 20:37 Re: Ten mój kot jest szalony :)

Napisałam, zobaczymy co poradzą inni :) Troszkę się martwię, to młode kocię, a nie chciałabym, żeby cierpiał :(
"Kot jest domowy na tyle, na ile mu to odpowiada."

sasinka1990j

Od: Śro sie 21, 2013 22:13

Post » Śro paź 09, 2013 8:56 Re: Ten mój kot jest szalony :)

No właśnie to aż dziwne dla mnie, Bajzel jest jeszcze kociakiem w sumie, nie powinien mieć jeszcze żadnego kamienia na ząbkach, który mógłby powodować zapalenie dziąseł... Mam nadzieję, że ktoś Ci coś doradzi ;)
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Śro paź 09, 2013 12:04 Re: Ten mój kot jest szalony :)

Weterynarz powiedziała, że to nie ma nic wspólnego z kamieniem na ząbkach, bo pytałam czy coś mu jakoś pomoc w związku z kamieniem to powiedziała, że to nie chodzi o to.

sasinka1990j

Post » Wto paź 15, 2013 16:37 Re: Ten mój kot jest szalony :)

I jak tam dziąsełka? ;)
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Wto paź 15, 2013 16:39 Re: Ten mój kot jest szalony :)

sądze, że wszystko jest w porządku. Pomógł rumianek chyba. Bajzel ma jaśniutkie dziąsła i już zamyka buzie i się tak nie ślini

sasinka1990j

Post » Wto paź 15, 2013 16:48 Re: Ten mój kot jest szalony :)

No to świetnie, bardzo się cieszę. Niech się chłopak nie męczy :ok:
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

[poprzednia]