» Nie paź 13, 2013 9:15
Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3
Krew może być spowodowana m.in. alergią na jakiś składnik i dla każdego kota może być inny (przy czym może to być równie dobrze mięso, co i jakiś dodatek technologiczny lub witamina, bo dają syntetyczne, a może być za dużo błonnika; niektóre koty tak mają po zbożach). Ale może też dana karma działać drażniąco - bez alergii jako takiej; niektóre koty reagują tak np. na pasty odkłaczające. Generalnie bardziej podrażniają suche karmy niż mokre (mokre jest miękkie - suche nawet jak naciągnie, to takiej papki nie będzie; kto chorował na jelita ten wie, że nie wolno jeść orzechów, pestek itp., żeby właśnie jelit nie drażniło). Poza tym sprawdź, czy nie dajesz za dużo karm - wysokobiałkowych daje się mniej niż tych niskobiałkowych (zbożowych lub ziemniaczanych) - producenci często piszą większe ilości (moja wet twierdzi, że po prostu chcą więcej sprzedać, a przekarmianie kota jest złe).
Poza tym pytanie czy Twój kot na pewno nie ma pasożytów (robaki lub pierwotniaki), kłaków lub jakichś problemów zdrowotnych? Poza tym zobacz jakie wspólne składniki mają te karmy. No i upewnij się, że na pewno to efekt karmy, a nie coś, co się powtarza po prostu co jakiś czas...
Magnolia dopóki miała kokcydia, to wiele karm powodowało różne problemy (najpierw myślałam, że to karmy, ale później zauważyłam, że to się powtarza co ok. 7-10 dni: przy kolejnym ataku "żółtej rzadkiej kupy podbarwionej na różowo" wzięłam próbkę z kuwety i do weta: od razu pod mikroskopem wyszedł problem - udało się zdiagnozować przyczynę /kokcydia., a nie dobrać karmę niwelującą objawy - gdybym poszła bez próbki, pewnie padła by sugestia rc intestinal: objawy by zniknęły /na jakiś czas/, ale przyczyna nadal siałaby zniszczenie w jelitach).
...