Karmel, tak po prostu ... :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt paź 11, 2013 13:54 Re: Malta - czarna .. cudowna ... znajdka ... MOJA?

Bellemere O to właśnie chodzi, że na początku jest się zielonym w takich kwestiach, ale myślę, że z Waszą pomocą, z pomocą tych cennych informacji na forum - dam radę i nauczę się wiele :) Gdy przygarnęliśmy naszą sunię DONkę, to nie wiedziałam o tym, że karma Pedigree czy Chappi, to karma zła :oops: :oops: Wystarczyło, że zarejestrowałam się na forum miłośników tej rasy i ... poczytałam 'troszkę' - dowiedziałam się na co zwracać uwagę przy wyborze karmy - co jest dobre dla psa, a co na pewno nie.

Jeśli o 'mokre' jedzonko chodzi, to jeszcze nie wiem czy wybiorę gotowe - puszki/saszetki czy mięsko w sklepie mięsnym będę kupiła, muszę 'wejść' w temat mokrych karm i mięs ze sklepów, co można dawać kotkowi, a czego absolutnie nie :)

ps. Wieczorem zajrzę do Ciebie na wątek :)

Wybrałam w końcu transporter dla Malty :)

Obrazek

Myślę, że cena jest bardzo przystępna, ma metalowe drzwiczki, ogólnie wygląda solidnie i dobrze :)
Obrazek

aannee99

Od: Wto sie 28, 2012 8:35

Post » Pt paź 11, 2013 14:07 Re: Malta - czarna .. cudowna ... znajdka ... MOJA?

Transporter super :ok:

Co do karmienia mięskiem, to na pewno wychodzi taniej niż gotowe puszki, ale trzeba by było do niego dokupić chociaż to: http://www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_s ... ini/151648 niby jest drogie, ale jak będziesz tego dawać 0,8g dziennie (do 65g mięsa, a tyle dla kotka jedzącego jeszcze suchą spokojnie wystarczy), czyli jedną miarkę, no to masz na 156 dni ;) samo mięso nie ma witamin ani odpowiedniej ilości tauryny, a to dla kotka, który rośnie, jest bardzo ważne. No i Felini ma jeszcze dużo wapnia, na zdrowe kości. Jak Danonek dla kota :D

Na początku to chyba nikt nie wiedział, my dopiero niedawno przekonaliśmy rodziców mojego TŻ, że Chappi to nie najlepszy wybór dla rasowego, ponad 30-kilogramowego owczarka. Pies tego Chappi jadł około 20kg na miesiąc (i nic dziwnego, czym on się miał najeść, ziarnami?), teraz dostaje Brita (to nie bezzbożówka, ale ma chociaż w miarę przyzwoitą ilość mięsa) i je 7kg... Mając stały dostęp do karmy. Także, droższe często opłaca się bardziej :ok:
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Pt paź 11, 2013 14:11 Re: Malta - czarna .. cudowna ... znajdka ... MOJA?

O widzisz, nie wiedziałam, że karmiąc mięskiem trzeba dodawać coś takiego by kotek dostawał wszystko co czego w mięsku samym nie ma :) Poczytam dzisiaj wieczorem na spokojnie jakie mięsko polecane jest, co jest dobrze kupić, zastanowię się czy puszki/saszetki czy jednak sama mięsko będę kupowała :) Skłaniam się bardziej ku temu by mięsko kupować, ale .. wyjdzie w praniu :)

No tak, to jest jednak prawda, że jeśli karma jakościowo jest lepsza, ma to co mieć powinna DOBRA karma, to zwierzę zjada jej mniej ( ważne też jest to jakie są qpy, czy sierść jest w dobrym stanie etc. ). Luna przerobiła Joserę, Eukanubę, Brita - no i na Bricie 'jedziemy. Karma jej smakuje, sierść jest super, wszystko inne również :)

Z takich zakupów jeśli o akcesoria chodzi, to muszę jeszcze zakupić drapak, jest duży wybór, nie chcę jakiegoś specjalnie wymyślnego, w kosmicznej cenie, raczej coś co zbyt wiele miejsca nie zajmuje, a jednak dla Malty będzie to odpowiednie :) Myślałam o takim :

http://allegro.pl/zielony-drapak-patric ... 46708.html
Obrazek

aannee99

Post » Pt paź 11, 2013 14:25 Re: Malta - czarna .. cudowna ... znajdka ... MOJA?

Tak na szybko, to Ci powiem, że mięso dla kota musi być tłuste - uda z kurczaka, indyka, kaczki (razem ze skórą), wołowina taka np gulaszowa, udziec, słyszałam, że nawet szponder się nadaje. Żadnych piersi z kurczaka i tym podobnych, bo to zbyt chudziutkie. Chyba, że ją dotłuścisz np smalcem, w Kauflandzie za kilka zł jest słoiczek gęsiego smalcu, bez dodatków. I lepiej unikać wieprzowiny, bo może zawierać wirus Aujeszkyego, dla ludzi niegroźny, za to dla kota śmiertelny.

No, psu teściów, który ma wdzięczne imię Fagot, ta karma Brit bardzo służy. Mimo, że jest już staruszkiem, ma jakieś 13 lat. Nie śmierdzi mu już tak strasznie z paszczy :D

Drapak bardzo fajny, koty lubią takie, które mają budki, hamaczki, półeczki - wtedy jest więcej zabawy ;) ten dla kociaka będzie super, ale jak podrośnie, to może być już ciut za mały, tak mi się wydaje.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Pt paź 11, 2013 14:29 Re: Malta - czarna .. cudowna ... znajdka ... MOJA?

13 lat, cudownie czytać, że psi przyjaciele potrafią dożyć takiego wieku!!. Oby tylko jeszcze bez chorób i cierpienia, u Owczarków niestety często występują problemy ze stawami :( Nasza Luna jest jeszcze młoda, ma 2 lata skończone, jest kochana na maksa!. Przytulak niemiłosierny, uwielbia duuużo ruchu. Byłam pewna, że będzie problem gdy kicię do domu przyniosłam, pierwszy dzień był dla mnie stresujący, nie ukrywam, ale .. mam psa cudownego również pod względem kotków :) Zachwycam się tym jak szalona. ale widok śpiącej kotki przy Lunie .. dla mnie jest mega rozczulający :)

Dzięki za podpowiedzi odnośnie mięska :)

A drapak, no właśnie ... obawiam się, że gdy Malta dorośnie, to drapak będzie dla niej jednak za mały. Na spokojnie muszę się zastanowić :)
Obrazek

aannee99

Post » Pt paź 11, 2013 14:38 Re: Malta - czarna .. cudowna ... znajdka ... MOJA?

My zasugerowaliśmy rodzicom TŻ karmę Brit Large, była tam jakaś wzmianka o tym, że ma chondroitynę i glukozaminę na stawy - na psich karmach się za bardzo nie znam, żeby powiedzieć, czy ta ilość jest wystarczająca, czy to faktyczne pomaga. No ale ma :D sami po nią jeździmy do hurtowni i nie bierzemy tej dla seniorów, bo przestudiowaliśmy skład i jedyne, czym się różni Adult od Senior to ilość tłuszczu - moim zdaniem pies długowłosy powinien mieć tłuszczu w karmie sporo (lepsze futro), bo problemów z nadwagą nie ma.

Ja jestem bardziej kociarą, dlatego do Fagota wielką miłością nie pałam, ale miło wiedzieć, że dostaje teraz coś zdrowszego i widać, że lepiej je ;)

No ja mam taki mały, zwykły drapak, tylko z przeczepioną piłeczką - niestety Luna już z niego wyrosła, a ja chcę teraz kupić jakiś porządny, spory drapak, więc póki co się tylko rozglądam. A drapak stoi i się w sumie kurzy...
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Pt paź 11, 2013 14:43 Re: Malta - czarna .. cudowna ... znajdka ... MOJA?

chondroityna i glukozamina - o to własnie chodzi jeśli o stawach mówimy :) I dobrze, że karma właśnie te składniki ma, nie wiem jak to właśnie z ilością w takiej karmie jest, no ale ... dobrze, że to w składzie jednak jest :) Brit ogólnie wg. mnie jeśli o karmy dla psów chodzi - jest ok, na pewno lepsze karmy są, z jeszcze wyższej półki, ale uważam, że ta karma jest zdecydowanie lepsza od Chappi czy Pedigree - nie ma co nawet porównywać ;) Ja gdy karmiłam Lunę inną karmą, która nie miała w składzie chondroityny i glukozaminy, to dodatkowo dawałam jej na stawy Dolfos Arthrofos :)

ps. moja Owczarzyca też jest długowłosa :)

Ja jestem zdecydowanie psiara, a nie kociara, ale .. jak to się mówi?. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D Odkąd Malta jest u nas, to .. i kociara się ze mnie robi, poznaję koci świat i .. zakochuję się w nim :)

Widzisz, skoro dla Twojej Lunki drapak za mały już jest, to sprzedaj go, kupicie sobie większy wtedy :) Wychodzi na to, że najlepiej będzie gdy kupię od razu troszkę większy drapak niż ten, który Ci pokazałam :)
Obrazek

aannee99

Post » Pt paź 11, 2013 14:51 Re: Malta - czarna .. cudowna ... znajdka ... MOJA?

A dajesz psicy coś na futro? Bo myśmy się tak z TŻ jeszcze zastanawiali nad jakimś olejem z łososia, bo Fagot po latach na Chappi ma bardzo brzydką, szorstką sierść. Masz jakieś sposoby? ;)

Tego drapaka bym chyba za 5zł nie sprzedała :D nie mam zbyt dużo miejsca, więc jestem wybredna w wyborze drapaka, musi być na tyle mały, żeby mi się ładnie wpasował w pokój i na tyle duży, z półeczkami i budkami, żeby Luna normalnie mogła się na nim bawić, żeby ją interesował ;) póki co pazurki ostrzy na naszym fotelu z ekoskóry - bardzo ciekawy kształt, dobrze się drapie, czegoż chcieć więcej - no cóż, przywykliśmy... :D
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Pt paź 11, 2013 14:57 Re: Malta - czarna .. cudowna ... znajdka ... MOJA?

Wiesz co, był okres ( niedawno ) kiedy Luna miała lichą sierść, miała inną karmę ( wydawało mi się, że droższa, to będzie lepsza od poprzedniej, ale guzik tam, jej nie służyła ) i jej sierść zrobiła się matowa, nie ładna. Byłam u naszej wetki i poleciła mi to : http://zoozone.pl/pr1659-dolfos-beta-ka ... ow-13.html - kupiłam u Niej w gabinecie od razu. Dostaje jedną tabletkę dziennie i widzę znaczną poprawę, sierść jest znów ładna i lśniąca. Może też spróbujcie podawać to Fagotowi?. Cena jest bardzo ok :) Olej z łososia - czytałam, że pomaga, ale nigdy swojej psicy nie dawałam więc sama od siebie nic nie podpowiem :)

My mieszkanka dużego nie mamy, dlatego też zależy mi na tym aby nie był ogromnych rozmiarów jednak :D Będę szukała coś względnie dobrego jeśli o cenę chodzi i nie dużego, a zarazem odpowiedniego dla Malty ;)
Obrazek

aannee99

Post » Pt paź 11, 2013 15:05 Re: Malta - czarna .. cudowna ... znajdka ... MOJA?

Oooo, nigdzie tego nie widziałam! I dawkowanie też ludzkie, jak widziałam jakieś tabletki na sierść i psu o tej wadze miałabym dawać 10 tabletek dziennie... Już to widzę... A tu tylko 2 tabletki albo dwie miarki. Super, dzięki! Pokażę TŻowi jak wróci z pracy :ok:

Gdzieś na moim wątku dziewczyny mi kiedyś poleciły stronkę, gdzie było mnóstwo całkiem niedrogich drapaków, i co najważniejsze, można było wybierać do nich kolory i wymiary, np jakiś Ci się spodobał, ale wolałabyś 5cm krótszy - no to taki robią ;) tylko cholerka, gdzie to teraz było... Jak znajdę, to Ci dam znać, bo były przeróżne i atrakcyjne cenowo ;)
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Pt paź 11, 2013 16:09 Re: Malta - czarna .. cudowna ... znajdka ... MOJA?

Bellemere pisze:Oooo, nigdzie tego nie widziałam! I dawkowanie też ludzkie, jak widziałam jakieś tabletki na sierść i psu o tej wadze miałabym dawać 10 tabletek dziennie... Już to widzę... A tu tylko 2 tabletki albo dwie miarki. Super, dzięki! Pokażę TŻowi jak wróci z pracy :ok:

Gdzieś na moim wątku dziewczyny mi kiedyś poleciły stronkę, gdzie było mnóstwo całkiem niedrogich drapaków, i co najważniejsze, można było wybierać do nich kolory i wymiary, np jakiś Ci się spodobał, ale wolałabyś 5cm krótszy - no to taki robią ;) tylko cholerka, gdzie to teraz było... Jak znajdę, to Ci dam znać, bo były przeróżne i atrakcyjne cenowo ;)

To jak znajdziesz, to ja się też podepnę:) Może i swoim kociastym jakiś drapak zakupię :D

Sarah DeMonique

Od: Pt cze 04, 2010 11:10

Post » Pt paź 11, 2013 16:13 Re: Malta - czarna .. cudowna ... znajdka ... MOJA?

Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Pt paź 11, 2013 19:34 Re: Malta - czarna .. cudowna ... znajdka ... MOJA?

Witaj :)
Super że koteczkę znalazłaś i wzięłaś do siebie. A może to ona wybrała Ciebie ;)
Ja swoje koty karmię obecnie
sucha: http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ult/223051
mokra: http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... kot/201678
i czasem surowym przemrożonym mięsem albo z indyka albo z kurczaka.
Drapak mam wysoki do sufitu. A Tobie polecałabym jakiś większy niż ten zielony który pokazałaś na fotce.
I na początek ważne jest żebys kotkę odrobaczyła a potem dwukrotnie w odstępie chyba 2 tyg. czy miesiąca (nie pamiętam, wet Ci powie) zaszczepiła.

A jak marnej smakuje karma ??
Zapraszamy do nas na wątek. Mam tri kolorową kotke ;) I czarno-białą moja ukochaną :)
Mili <3 (AMY <3 pamietamy) Obrazek plus Bagira ObrazekObrazek
Watek : viewtopic.php?f=46&t=204368
Bagi do adopcji: viewtopic.php?f=13&t=200315

MonikaMroz

Od: Nie lip 24, 2011 9:30

Post » Pt paź 11, 2013 21:41 Re: Malta - czarna .. cudowna ... znajdka ... MOJA?

Bellemere Nie ma za co, polecam się na przyszłość :D W 'psich' tematach jestem jednak bardziej obeznana niż w kocich :D Mam jednak nadzieję, że dowiem się więcej o tych tematach kocich :) Dzięki wielkie za link do tych drapaków, ceny faktycznie są ok, no i kolorystycznie można też sobie POSZALEĆ :D

MonikaMroz Tak właśnie zastanawiałam się czy ten drapak, który tu pokazałam nie będzie za mały, Bellemere też mi zasugerowała właśnie, że tak może być, że powinnam jednak większy kupić :) Dzięki za wskazówki. Karma, którą kupujesz ( sucha ) jest w dobrej cenie, prawda?. Malta była odrobaczana raz, gdy ją znalazłam, to poszłam od razu do wetki - została odrobaczona oraz odpchlona. W przyszłym tygodniu dojdzie do nas transporterek i na szczepienie na pewno się wybierzemy :) Obecnie Malta dostaje Purinę - no nie ukrywam, że w miseczce zostaje karma, nie dojada do końca. Poprzednio dostawała Joserę Minette - no i ta karma znikała z miseczki ;) Zamówić chciałam jednak jeszcze inną, a wyszło jeszcze inaczej niż miało wyjść :P Idzie do nas przesyłka z Arionem - mam nadzieję, że kotce zasmakuje. Jeśli coś będzie nie tak, to oczywiście będę myślała nad kupnem innej karmy :)

Lecę poodwiedzać wątki :)

ps. Malta nie chce się miziać ;) Chcę ją wziąć na ręce, potulić, a ona od razu beczy, muszę ją odstawiać ;)
Obrazek

aannee99

[poprzednia][następna]