Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt wrz 27, 2013 14:04 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

pwpw pisze:Prakseda , Dune Dziękuje za rady :1luvu:
Myślałam o tej pierwszej, bo kocica nieduża (max 3 kg) za to bardzo niegościnna, no typowa zołza :wink: Drzwiczki miałam zamiar zablokować na razie otwarte i liczyłam, ze z czasem się nauczy, ale rzeczywiście może to być dla niej nie do przejścia... Dzięki.
Na razie kupię raczej tą od Dune, jeszcze raz przeszukam net, ale do tego się skłaniam.. Kotarę z czasem zawieszę, zobaczę, może coś w środku docieplę i nasypię duuuzo polaru, będzie w razie czego robił za drugiego kota dla mojej Zołzy :twisted: Goni wszytko, bo to "jej dom" nawet od misek, nieźle się wieczorem gimnastykuje, by wszystkie, które przyjdą zjadły.. Zołzunia, księżniczka akceptuje tylko jednego kocura, ale on jest tak płochliwy, ze nie ma szans, by mi przed domem zamieszkał, nawet rzadko na żarcie zagląda :(
Myślałam nawet, ze sama coś zaprojektuje i zrobię, tylko się pochorowałam i temat muszę odpuścić.. Może kiedyś. No nie będę czekać aż zdrowotnie się poskładam, gdy mi kota marznie.. Także naprawdę dzięki za namiary, coś na już muszę mieć a tematu sama nie ogarnę.
Wczoraj nawet pytałam domowej złotej rączki, ale dostałam ultimatum, buda dla księżniczki będzie, jak nie będę dokarmiać innych, no nie ma mowy, cały wieczór miałam przez to zmarnowany :roll: Z resztą pewnie przed grudniem by mi budy nie zrobił..

Jakby tego było mało, Zołzunia łazi ze mną na spacery z psem.. Próbowałam gonić, nic nie pomogło (na ukos między domkami biegła i witała mnie przy głównej drodze :? ) i teraz rankiem, wieczorem już nie chodzimy pod ruchliwą drogę, bo się o nią boje.. Jakby nie było jej dom, jej pani, jej wysokość tak zadecydowała to i 'pałacyk' musi się znaleźć :lol: Jeszcze raz dzięki, bo już troszkę 'szalałam' w temacie :1luvu:

Przede wszystkim życzę Ci zdrowia. :ok:

A może na razie zrób domek z pudła styropianowego. Jest z pewnością najlepsze pod względem szczelności i ciepłoty. A jeszcze lepiej gdyby jakiś zaprzyjaźniony stolarz czy "złota rączka" obudował takie pudełko drewnem, wtedy efekt murowany.
Pozdrawiam.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Pt wrz 27, 2013 22:54 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Prakseda
Dziękuje za życzenia zdrowia... Wszytko wskazuje na to, że żyć będę, tylko się jeszcze troszkę pomęczę.
Przejrzałam chyba dziesiątki bud i ani troszkę nie jestem mądrzejsza.. Przemyślę jeszcze sprawę, pogadam z domowym fachowcem.. To jednak nie taka szybka decyzja jak planowałam. Poważnie myślę o tej:
http://www.newzooland.pl/pl/p/ANPOL-Bud ... ta-M1K/165
Większa, bo chciałam dać do środka choć 1-2cm styropianu, bo jednak w bezpośrednim kontakcie daje dużo lepsze ciepło, niż przez płytę OSB. Do tego ma ona poważną wadę konstrukcyjną, nie są to, jakby to powiedzieć, trzy odrębne kubełki: jeden: ściana drewniana, dwa: styropian, trzy: płyta osb.. Wszytko wskazuje na to, ze na rogach jest kołek drewniany i on będzie mostkiem termicznym :| Wiadomo- lepsze niż nic, ale jeśli mam w opcji ful wypas płacić 260 zł (plus podest na którym może kiedyś dobudowałabym wiatrołap) to już się zastanawiam.. Przeliczę materiały, przemyślę jeszcze z parę razy sprawę.. Gdyby nie te drewniane rogi pewnie bym wzięła, a tak jeszcze się parę razy zastanowię.. A myślałam, ze kupię coś, co ewentualnie docieplę od środka i na łączeniach (pianka montażowa). Chyba zaczęłam za bardzo kombinować..
Gdyby nie moje lewe ręce do prac manualnych, to pewnie już coś bym rozrysowywała :roll: W ostateczności rzeczywiście zrobię domek styropianowy (styropian mam tylko klej dokupić) a z czymś solidniejszym sama spróbuje.. Zawsze później styropian mogę dać w pobliskie krzaki, a nóż coś skorzysta.. I chyba na tym stanie, jak mi przeliczenia w materiałach wyjdą dużo taniej niż ta buda.. Kurka, dla mnie ocieplenie, to ocieplenie, a nie ledwie ścianki.. :roll: Dogrzebałam się do zdjęć docieplenia i mi entuzjazm miną.. A jak już mam płacić, to jednak chcę coś solidnego, z głową.
Pozdrawiam.
pwpw

Post » Sob wrz 28, 2013 7:52 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Ja zapomnialam powiedziec ze producent wycina te dziury na wejscie
z dowolnej strony i na dowolnej wydokosci
moja wycieta jest dość wysoko
bo wlasnie czytalam ze koty tak wolą
wejście koniecznie na dluzszym boku
skrajnie lewa lub prawa
jest przytulniej

i moja rada
nie docieplac budy w środku styropianem bo on jest sztywny i sie kruszy
dużo lepsza jest karimata, da sie przyciąć i powyginac
są takie z matą srebrną termiczną izolacyjną
taka karimata kosztuje grosze
i po sezonie sie ją zmienia

okoliczne krzaki wypełniłam styropianowymi pudlami
wyżebranymi z zaprzyjaźnionego sklepu akwarystycznego
oklejone zgodnie ze sztuką
Obrazek

dune

Od: Czw paź 22, 2009 8:20

Post » Czw paź 03, 2013 9:17 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Nie na temat i na temat, przyjdźcie jutro !!!

viewtopic.php?f=1&t=156933
Jestem kotem

Soseki Natsume

lamiglowka

Od: Pt paź 08, 2010 13:07

Post » Pon paź 07, 2013 20:27 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Dzięki za rady jeszcze raz :1luvu:
Buda oficjalnie nabyta.. czekamy, przygotowujemy się.. Mata też w drodze (srebrnym na zewnątrz/dwór?), do tego klej do styropianu w drodze (coś w środku przykombinuje w razie potrzeby, reszta na budki w krzakach).. Planuje też zabezpieczyć ruchome łączenie dach-buda zwykłą uszczelką do okien (gdzieś jeszcze mam z starego domu). Dune thx, zaznaczyłam w zamówieniu, ze wejście ma być możliwie wysoko, bo dla kota.. W każdym razie pałac dla księżniczki będzie jeszcze podrasowany :wink:
Ehh zanabyłam ostatecznie, dałam sobie czas i niestety nic z tego nie wyszło, prace się nie ruszyły o jotę, to już nie czekam. Tylko jak mnie ktoś wsypie w domu ile mnie to kosztowało.. ubije 8) Oficjalnie- domowo, na potrzeby świętego spokoju, dam inną cenę :mrgreen:
Kolor tylko będzie brzydki, ale na razie wybrałam taki, by się w oczy nie rzucała.. W przyszłym sezonie może przemaluje pod kolor elewacji domu (jak już go wybiorę).
Ehh Cieszę się, jakby ta buda miała być dla mnie :ryk:
Pozdrawiam.
pwpw

Post » Wto paź 08, 2013 7:56 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Pwpw - do łączenia styropianu lepsza jest pianka montażowa niż klej. Wypełnia wszystkie luki, nieszczelności, ubytki. Trzeba tylko docisnąć dobrze płyty.

Co do karimaty ze srebrną folią jestem - przeciw. Ta srebrna strona jest bardzo nieprzyjemna i zimna. Jak kot wyjdzie z budki, to folia przejmuje temperaturę zewnętrzna i kot wchodzi jak do lodówki.
Robię domki styropianowe od lat ok 15, kilkadziesiąt rocznie. Bardzo rzadko który jest podrapany w środku. Testowałam różne materiały. Nie ma lepszego ocieplacza jak styropian. Nawet w mróz jest znacznie cieplejszy od temperatury otoczenia. Poza tym przecież w środek dajemy polar, kot nie dotyka pazurkami podłogi. Domki nie są z reguły zbyt duże, nie na tyle żeby mógł się wyciągnąć i drapać jak drzewo czy drapak w domu. Koty uwielbiają styropian. Nawet domowe, żyjące w cieple chętnie się na nim kładą. To "przyjazny' budulec.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.

Prakseda

Post » Wto paź 08, 2013 12:25 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

No wlasnie tez sie zastnawialam nad autorskim "ulepszeniem" konstrukcji .
Co myslisz o wyklejeniu sufitu i scian bocznych ( no moze bez podlogi, bo kot moze poprzekluwac) folia NRC - ta strona odbijajaca cieplo ?

annakk

Od: Pt gru 07, 2012 23:04

Post » Wto paź 08, 2013 12:37 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

annakk pisze:No wlasnie tez sie zastnawialam nad autorskim "ulepszeniem" konstrukcji .
Co myslisz o wyklejeniu sufitu i scian bocznych ( no moze bez podlogi, bo kot moze poprzekluwac) folia NRC - ta strona odbijajaca cieplo ?

Nie wiem, co to za folia NRC (taka co się przylepia za kaloryferem?), ale żadna folia nie nadaje się do środka. Można ew. ścian obłożyć wełną (kilim dywan, futrem).

Prakseda

Post » Wto paź 08, 2013 13:06 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

próbowałam dla mojego kociego przybłędy zrobić domek ze styropianu. pół dnia spędziłam "budując" tą prowizorkę, zmarnowałam całą piankę montażową i pół opakowania kleju do styropianu, do tego kilka dużych worków, dużą rolkę grubej taśmy klejącej no i styropian. wyszło byle jak...sądzę, że taki domek całej zimy by nie przetrwał. efekt taki:
Obrazek
brzydkie byle co z trudnym dostępem do środka(dla mnie, by sprawdzić czy sucho). nałożyłam na to jeszcze ceratę i obłożyłam pieńkami drewna by to jakoś zakamuflować...
Obrazek

cały czas niezadowolona z efektu zaczęłam szukać na allegro i znalazłam tanią drewnianą budkę:
http://allegro.pl/buda-dla-kota-malego- ... 56484.html
Obrazek

zapytałam sprzedawcy, czy może zrobić otwór na górze, zgodził się i oto efekt:
Obrazek

nie byłam zadowolona 2cm ocieplenia, więc rozkroiłam ten pierwszy domek, nad którym tyle się napracowałam :ryk: i dociepliłam nową budkę z takim efektem:
Obrazek

mieszkanko ciasne ale ciepłe. mój przybłęda będzie miał solidny dach nad głową nawet na całe lata. w sumie koszty niewiele większe jak się wszystko zliczy to, co wykorzystałam do budowy pierwszego domku . może niektórym taka budka też będzie pasować, dlatego wstawiam.

agaga21

Od: Pt lut 11, 2011 20:07

Post » Wto paź 08, 2013 13:25 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

agaga21 pisze:próbowałam dla mojego kociego przybłędy zrobić domek ze styropianu. pół dnia spędziłam "budując" tą prowizorkę, zmarnowałam całą piankę montażową i pół opakowania kleju do styropianu, do tego kilka dużych worków, dużą rolkę grubej taśmy klejącej no i styropian. wyszło byle jak...sądzę, że taki domek całej zimy by nie przetrwał. efekt taki:
Obrazek
brzydkie byle co z trudnym dostępem do środka(dla mnie, by sprawdzić czy sucho). nałożyłam na to jeszcze ceratę i obłożyłam pieńkami drewna by to jakoś zakamuflować...
Obrazek

cały czas niezadowolona z efektu zaczęłam szukać na allegro i znalazłam tanią drewnianą budkę:
http://allegro.pl/buda-dla-kota-malego- ... 56484.html
Obrazek

zapytałam sprzedawcy, czy może zrobić otwór na górze, zgodził się i oto efekt:
Obrazek

nie byłam zadowolona 2cm ocieplenia, więc rozkroiłam ten pierwszy domek, nad którym tyle się napracowałam :ryk: i dociepliłam nową budkę z takim efektem:
Obrazek

mieszkanko ciasne ale ciepłe. mój przybłęda będzie miał solidny dach nad głową nawet na całe lata. w sumie koszty niewiele większe jak się wszystko zliczy to, co wykorzystałam do budowy pierwszego domku . może niektórym taka budka też będzie pasować, dlatego wstawiam.

Tyle zachodu! Gratulacje!
Tylko boję się, że pokoik za mały. Trudno stwierdzić, bo zdjęcia nie oddają rzeczywistej wielkości.
Ja bym ten gruby styropian wyjęła albo odcięła warstwę. Kot musi się w domku swobodnie położyc, przekręcić, usiąść.

Prakseda

Post » Wto paź 08, 2013 13:31 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Prakseda pisze:Tyle zachodu! Gratulacje!
Tylko boję się, że pokoik za mały. Trudno stwierdzić, bo zdjęcia nie oddają rzeczywistej wielkości.
Ja bym ten gruby styropian wyjęła albo odcięła warstwę. Kot musi się w domku swobodnie położyc, przekręcić, usiąść.

być może odetnę kawałek tego jednego grubego kawałka, który wystaje(po lewej). pokoik jest taki, że kot się zmieści, jednak nie wyciągnie się. myślę, że jednak zimą koty śpią skulone by się grzać ale może faktycznie jest ciut za małe. w każdym razie mój przybłęda już tam wchodził, obracał się wewnątrz i wychodził, więc mieści się :)
dorobię jeszcze tylko zasłonkę nad wejściem jak już się do budki przyzwyczai. póki co będę mu tam wrzucać smakołyki by go zachęcić do wchodzenia.

agaga21

Od: Pt lut 11, 2011 20:07

Post » Wto paź 08, 2013 14:50 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Obrazek
Obrazek
A to mojej produkcji domek ,docieplany wielowarstwowo ,streczowany ,workowany ,no staram się jak mogę :D

iwona66

Od: Pt paź 23, 2009 15:40

Post » Śro paź 09, 2013 10:59 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Prakseda pisze:
annakk pisze:No wlasnie tez sie zastnawialam nad autorskim "ulepszeniem" konstrukcji .

Nie wiem, co to za folia NRC (taka co się przylepia za kaloryferem?), ale żadna folia nie nadaje się do środka. Można ew. ścian obłożyć wełną (kilim dywan, futrem).

http://pl.wikipedia.org/wiki/Folia_NRC

Folia odbija cieplo, powinna byc obowiazkowym elementem kazdej apteczki. Tak mi sie skojarzylo, ze mogla by sie nadac , bo sama wykladam nia namiot na gorskich wyprawach.Wiec jesli chodzi o jej wlasciwosci kumulowania ciepla , na wlasnej skorze sprawdzilam, ze dziala .
Ale nie wiem co na to koty .....

annakk

Od: Pt gru 07, 2012 23:04

Post » Śro paź 09, 2013 11:44 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

annakk pisze:
Prakseda pisze:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Folia_NRC

Folia odbija cieplo, powinna byc obowiazkowym elementem kazdej apteczki. Tak mi sie skojarzylo, ze mogla by sie nadac , bo sama wykladam nia namiot na gorskich wyprawach.Wiec jesli chodzi o jej wlasciwosci kumulowania ciepla , na wlasnej skorze sprawdzilam, ze dziala .
Ale nie wiem co na to koty .....

Wiesz, nie znam się na tym, ale tak myśląc po babsku. Taką folią przykrywa się człowieka, który jest jakimś źródłem ciepła. Na kocie folia taka nie będzie leżała tylko zostaną oklejone ścianki. Między ścianką a kotem jest przestrzeń. Jakie wtedy zachodzą zjawisk cieplne, nie wiem.
A jak wyjdzie z budki, czy taka folia nie kumuluje chłodu?
Wiem natomiast, że folia jako taka nie jest przyjemna w kontakcie. I wiem, że styropian sam w sobie jest ciepły.
Ale przecież nie jestem ekspertem, nie chcę się mądrzyć.

Prakseda

Post » Czw paź 10, 2013 3:21 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Myślałam bardziej o zachowaniu ruchomości dachu, by w razie chlapy móc zajrzeć i wymienić polar na suchy, stąd w planach pojawiła się ta gąbka uszczelniająca do okien/drzwi... Ale wszytko zależy od konstrukcji budy, na ile da się ją zastosować i będzie miało to sens.. Dojedzie, obejrzę zadecyduje.
Z karimatą, to myślałam, ze tą srebrną folie daje się na zewnątrz (w użytkowaniu właściwym chyba tak się robi, od ziemi), ale i tak muszę przyjrzeć się, na ile by chłonęła ewentualną wodę, by nie działała mi jak gąbka. Zawsze mogę dać styropian i tu racja w odbiorze jest bardzo przyjemny. To tak jak porównywać chodzenie boso po panelach, czy drewnianej podłodze.. Wiadomo, gdzie jest przyjemniej mimo, że obie podłogi są na równi odcięte od zewnętrza domu i mające tą samą temperaturę, powiedzmy 20 st C (tylko jedna będzie naszą wyższą tem. zabierać nam z stopy druga pozwoli nam zachować w dużej mierze te nasze 36,6 st. C - styropian tu jest bezdyskusyjny- nie magazynuje ciepła; izoluje). Myślę, że dach już dowolnie można docieplić, bo tam kot nie będzie miał bezpośredniego kontaktu. Pokombinuje, jak obejrzę zakup. Może dam styropian, może matę.. Wzięłam 4cm ocieplenia to zobaczę na ile okryje ono te słupki w rogach. Na podłogę raczej wykroje coś z styropianu (sezonowo) z racji na jego nieodbieranie ciepła ciału, jak wyżej pisałam. Ścianki dach już dowolnie zdecyduje.. Uwaga w mojej budzie podłoga ma mieć tylko 2cm ocieplenia, bo brak możliwości innego (pytałam), stąd o ile dodatkowy styropian się zmieści od środka, będzie jak najbardziej pożyteczny.
Docieplenie do kaloryferów jeśli już dawałabym tylko stroną z styropianu do środka- folia na nim ma odbijać ciepło, na dach może oki, do bezpośredniego kontaktu mogłaby być trudna w odbiorze .. Nie przesadzałabym też z grubością dodatkowego styropianu, ma on docieplać, dać szybkie/przyjemne ciepło przy kontakcie z ciałem, ale poprzez choćby chłodzące wejście jest takie docieplanie tylko do pewnego momentu sensowne, w pewnym momencie dodatkowy styropian nic już nie da- prędzej polar do zagrzebania się. Styropian będzie sensowny o ile będzie potrzebny do zmniejszenia komory (z tym też bym nie przesadzała-efekt termosu)- no z powodu wejścia i tak termosu z budy nie zrobimy i dobrze, bo by się koty podusiły :wink: Z foliami izolującymi mam zagwozdkę, tam gdzie miałyby bezpośrednio stykać się z ciałem kota- kot ma futro zatem tez własną izolacje, ale mimo to, sam wybierze miejsce z styropianem, a nie z folią.. Stad mimo ich funkcji jak najbardziej nadającej się do docieplania mam spore wątpliwości i wybieram styropian, czy matę, jak się nada.. Na dach oki, można nią podbić. No ale mogę się mylić z ich oceną, ale tak jakoś mi wychodzi, ze sam styropian byłby lepszy w kontakcie z ciałem, a nie strona z folią.
Sorry, ze tak chaotycznie piszę..
pwpw

[poprzednia][następna]