gpolomska pisze:phoenix6, jak chcesz, żeby kot przytył, to zdecydowanie lepiej dawać karmę wysokotłuszczową niż wysokowęglowodanową - z obu zgromadzi tkankę tłuszczową, ale z tłustej będzie to w zdrowszy sposób niż z wysokowęglowodanowej (oczywiście porcja musi być odpowiednio powiększona); tyle, że jeśli kot dostanie wysokowglowodanową (jak podane RC) w większej ilości, to przybędzie mu tylko tłuszczu (niezdrowe), a jak będzie miał zwiększoną porcję wysokobiałkowego orijena, to ma też nadmiar białka, z którego może budować mięśnie (i futerko). Tylko tu też nie można przesadzić, żeby kota nie przebiałczyć - poradzi sobie z nadmiarem białka, ale tylko do pewnego momentu.
W jego obecnej sytuacji lepiej żeby przez jakiś czas jadł cokolwiek, byleby trochę przytyć/przybrać na wadze, bo teraz to skóra i kości. Ja w każdym bądź razie pokończę to co mam i kupię jakieś lepsze suche, zobaczymy jakie będą efekty

Jeśli chodzi o samą analizę karm, to tutaj jest rewelacyjna rozpiska. Myślę że każdy znajdzie coś dla siebie

Nie besztajcie ludzi, którzy karmią RC, bo niektórzy naprawdę nie mają wyjścia, bywają takie specyficzne przypadki. Co mają powiedzieć właściciele kotów na diecie specjalistycznej np?