gpolomska pisze:Czyli płacisz ile płacisz za 41% mączki z kurczaka (dobrze, że to po odwodnieniu, bo wtedy na jakieś 65% białka a nie 20 jak świeże mięso) plus groch, ziemniaki, kości i witaminy plus "naturalny aromat" - i tak nie jest najgorzej (porównaj z suchą animondą czy granata pet). W Orijen masz 80% składników zwierzęcych (mięso, ryby, podroby, jaja i kości). Czyli znacznie więcej; w TOTW masz 41 + 10 + 3 + 3 + 0,5 = 57,5%. W acana jest 65% składników zwierzęcych (tyle, że analiza wychodzi gorsza - być może pozornie, bo jak jest mniej białka, ale lepiej przyswajalnego, czyli zwierzęcego a nie roślinnego, to de facto może mieć strawnego białka więcej - zresztą pisałeś, że od producenta wiesz o 30% białka zwierzęcego /na podane 42% białka w sumie/).
TotW jest smaczny i też będę nim karmił np. 1/3 Totw+2/3Orijen, ale lubię czasami zmienić kotkom karmę, by nie przyzwyczajały się do 1 smaku. te 30% białka zwierzęcego to moja własna analiza, bo 8% proteiny groch i ziemn. + 0.2*20% grochu =12% (białko całego ziemniaka pomijam), może być nawet więcej niz 12% z warzyw.
Acana to coś między Orijen i TotW, może kiedyś ją kupię.
Teraz mam pomysł na 2/3Orijen+1/3zbożówka z minimum wapń/fosfor.
wybrałem wstepnie smilla jun (ma 34% białka ale aż 30% zwierzęcego wg producenta, czyli jak TotW) a przecież to tylko dodatek do Orijen. CaP 1.1/0.7 zbije mi z Orijenu z 1.5/1.2 do 1.35/1.05. Wada to mało tauryny, ale zaleta bardzo dobra cena w stosunku do jakości.
Druga opcja to 2/3Orijen+1/3 animonda jun (podobnie 34% białka, ale aż 21% tłu), dodatkowo bardzo dużo tauryny 0.35% i CaP tylko 0.9/0.7 i ze zbóż dobrze tolerowany ryż i kukurydza, brak soi, pszenicy itd. cen anim za 2kg jednak podobna do TotW.
Czyli mieszając tak powinienem dostac lepsze parametry minerałów niż sam TotW, przy podobnym białku i lepszym tłuszczu i podobnej około 21% węglowodanów (z różnych źródeł).
gpolomska pisze:Odnośnie mokrych jeszcze, to u mnie się sprawdzała animonda vom feistein DLA KASTRATÓW (ta zwykła ma zupełnie inny skład, ta mokra dla kastratów jest z samego mięsa), ale trzeba wtedy dodać tauryny i odrobinę tłuszczu; kupy po niej znikome - przez pewien czas było u Magnolii właśnie 85g cff i 75g tej szalki (cff za dużo podrobów, to bez podrobów, więc pasowało; niestety nie dokopałam się ile tam wapnia i fosforu, ale po rozgrzebaniu widelcem wygląda jak gotowana pierś indyka plus np. pomidory albo łosoś; niestety oprócz 50-54% mięsa jest tam bulion, więc trudno policzyć ze składu).
Ja wstępnie wybrałem CPP właśnie te pakiety, jest chwalony na innym forum. z podrobów to głównie chyba serca, czyli najlepsze, bo najgorsze to wątroba, nerki chyba. myślałem też o GP bo też jest promocja 6 smaków w pakiecie.
O an. vom fernstein czytałem różne opinie, ale sprawdzę. Jak to mięsko, to pewnie dobry Ca/fosfor.
Teraz karmię carny i dla kota nie podają parametrów, ale podają dla psów (skład miesny podobny, ale mniej białka, a więcej tłuszczu) więc przyjmuje, że tu może być podobnie. 0,24/0,2%
http://www.animonda.de/de/sortiment/hun ... adult.html