PJD-Operacja ZABIEG - zapraszamy do NOWEGO WĄTKU s. 100 :-)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro wrz 25, 2013 14:00 Re: PJD-Operacja ZABIEG. Telewizor a sprawa Helenówka. :)))

Chiara pisze:Wydaje mi się, że żaden z wetów, z którymi współpracuje PJD nie prowadzi hotelika, ale wysłałam już zapytanie do Luelki.

Tydzień po sterylce szybko zleci i da się spać choćby w jednym pomieszczeniu z kotami, bo gra warta świeczki. Wierzę w Was. :1luvu:

Dzięki. Problemu spania z kotami nie ma zupełnie jeśli chodzi o żeńską część naszych związków. Niestety męska strona to czasami beton szczególnie jeśli chodzi o mój przypadek. Ja po 8 latach razem i milionie rozmów na ten temat usłyszałam w ubiegłym tygodniu: "Dlaczego znowu musisz kaleczyć te zwierzęta" i dodatkowo "Każde stworzenie chce mieć dzieci". Wszystko mi opadło i była wojna. A wydaje się całkiem inteligentnym facetem.

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Śro wrz 25, 2013 14:15 Re: PJD-Operacja ZABIEG. Telewizor a sprawa Helenówka. :)))

Sylwka pisze:
Chiara pisze:Wydaje mi się, że żaden z wetów, z którymi współpracuje PJD nie prowadzi hotelika, ale wysłałam już zapytanie do Luelki.

Tydzień po sterylce szybko zleci i da się spać choćby w jednym pomieszczeniu z kotami, bo gra warta świeczki. Wierzę w Was. :1luvu:

Dzięki. Problemu spania z kotami nie ma zupełnie jeśli chodzi o żeńską część naszych związków. Niestety męska strona to czasami beton szczególnie jeśli chodzi o mój przypadek. Ja po 8 latach razem i milionie rozmów na ten temat usłyszałam w ubiegłym tygodniu: "Dlaczego znowu musisz kaleczyć te zwierzęta" i dodatkowo "Każde stworzenie chce mieć dzieci". Wszystko mi opadło i była wojna. A wydaje się całkiem inteligentnym facetem.

Niestety już wiem na pewno, że żaden wet, z którym PJD współpracuje nie prowadzi hotelika. Może podzwoń do lecznic, które masz w pobliżu i poszukaj kogoś kto ma hotelik i jakieś przyzwoite ceny dla bezdomniaków.

A może ktoś z Krakusów poleci taniego weta z hotelikiem ?

Chiara

Od: Pt mar 18, 2005 20:40

Post » Śro wrz 25, 2013 16:19 Re: PJD-Operacja ZABIEG. Lancet w dłoń!

ja donoszę, że niestety akcja łapania kotek w Nowym Folwarku zakończyła się fiaskiem...jeśli chodzi o same kotki. Sukcesem jest zabranie stamtąd jednego z malców który jest już w dobrym domu.

5-6 październik powtórka

Kiedyś muszą wleźć do tej klatki...na razie łapały się same kocury :|
Dla moich adoptusiów za TM [']

Gór mi mało i trzeba mi więcej....

berni

Od: Pon sty 10, 2005 15:12

Post » Pt wrz 27, 2013 8:29 Re: PJD-Operacja ZABIEG. Lancet w dłoń!

Kocurom też nie zaszkodzi kastracja.

Lila_iwa

Od: Wto cze 01, 2010 14:29

Post » Sob wrz 28, 2013 17:35 Re: PJD-Operacja ZABIEG. Lancet w dłoń!

witam!

wystawilam bazarek na Operacje Zabieg. mam nadzieje ze kilka osob wspomoze Fundacje:)

oto link
viewtopic.php?f=20&t=157073

pozdrawiam!
Obrazek Obrazek

Agłaja^..^

Od: Czw lip 07, 2005 12:37

Post » Sob wrz 28, 2013 18:29 Re: PJD-Operacja ZABIEG. Lancet w dłoń!

@Agłaja, bardzo dziękujemy!

To wielka pomoc i piękny pomysł :1luvu:
"Wykuj własny szlak przez kraj dziki i surowy..."

luelka

Od: Sob cze 30, 2007 8:14

Post » Sob wrz 28, 2013 18:52 Re: PJD-Operacja ZABIEG. Lancet w dłoń!

A ja właśnie zdjęcia porobiłam, więc w poniedziałek ruszy kolejny bazarek ;)

Sarah DeMonique

Od: Pt cze 04, 2010 11:10

Post » Sob wrz 28, 2013 21:44 Re: PJD-Operacja ZABIEG. Lancet w dłoń!

Agłaja, Sarah :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Chiara

Post » Nie wrz 29, 2013 11:18 Re: PJD-Operacja ZABIEG. Wygraj Portret Twojego Kota - bazar

Na portrecie wykonanym piórkiem może zostać uwieczniony właśnie Twój kot. :lol: Artystyczny i kreatywny bazarek na rzecz Operacji Zabieg: viewtopic.php?f=20&t=157073&p=10142663#p10142663 :flowerkitty:

Chiara

Post » Nie wrz 29, 2013 17:24 Re: PJD-Operacja ZABIEG. Wygraj Portret Twojego Kota - bazar

Ze względu na odmienne poglądy na konieczny czas przetrzymywania kocic po sterylizacji wycofaliśmy się ze współpracy z Kotylionem w Helenówku.

Chiara pisze:
Georg-inia pisze:a ja dziś pojechałam między innymi, żeby chłopaka wypuścić, nooo :)

Chiara pisze:
andorka pisze:No wykastrowany wypuszczony, jakżeby inaczej ?

Ile dni przetrzymujecie po zabiegu kocury, a ile kotki ?

Chiara, kocura standardowo trzyma się około 20 - 24 godzin, do porządnego wybudzenia. Zabieg jest prosty, nie wymagający nawet zakładania szwów, dostają antybiotyk o przedłużonym działaniu, leki przeciwbólowe i przeciwwymiotne i do "domu".
Kotki - różnie. Akurat lecznica, która nam pomaga bardzo-bardzo sterylizuje cięciem bocznym. To ranka 0,8-1,5 cm, z boku, miejsce jest takie, że ciężko kotce sięgnąć mordką, żeby wyciągnąć szwy czy lizać (przenosić bakterie). I to jest najważniejsza rzecz. Jeśli zabieg był bez komplikacji ani nie był aborcyjny - po co trzymać dalej te koty w klatce? dzikie koty bardzo się stresują przecież. Tak więc jeśli wszystko było super-hiper - także po 24 godzinach dziewczyny wracają na swoje. Jeśli sterylka była aborcyjna albo z komplikacjami - to wtedy dłużej są trzymane, ale to ostateczność.

Standardem Operacji Zabieg jest przetrzymywanie kocic po zabiegach przez tydzień. Kiedy kotka jest bardzo dzika, nie je i rzeczywiście przetrzymywanie jej w klatce wydaje się być niebezpieczne wypuszczamy ją po trzech dniach, ale to są naprawdę wyjątkowe sytuacje. Myślę, że wypuszczenie kocicy po 24 godzinach jest po prostu dla niej niebezpieczne dlatego postanowiłam wycofać się ze współpracy z Wami. Martwię się, że moglibyśmy niechcący zaszkodzić zamiast pomóc i nie jestem w stanie podjąć takiego ryzyka...

Chiara

Post » Nie wrz 29, 2013 18:12 Re: PJD-Operacja ZABIEG. Wygraj Portret Twojego Kota - bazar

Sarah DeMonique pisze:Chciałyście-li, to macie: viewtopic.php?f=20&t=157102

Dzięki!!!! Śliczny bazarek. :love:

Chiara

Post » Nie wrz 29, 2013 18:17 Re: PJD-Operacja ZABIEG. Wygraj Portret Twojego Kota - bazar

Chiara pisze:Ze względu na odmienne poglądy na konieczny czas przetrzymywania kocic po sterylizacji wycofaliśmy się ze współpracy z Kotylionem w Helenówku.

Chiara pisze:
Georg-inia pisze:a ja dziś pojechałam między innymi, żeby chłopaka wypuścić, nooo :)

Chiara pisze:
andorka pisze:No wykastrowany wypuszczony, jakżeby inaczej ?

Ile dni przetrzymujecie po zabiegu kocury, a ile kotki ?

Chiara, kocura standardowo trzyma się około 20 - 24 godzin, do porządnego wybudzenia. Zabieg jest prosty, nie wymagający nawet zakładania szwów, dostają antybiotyk o przedłużonym działaniu, leki przeciwbólowe i przeciwwymiotne i do "domu".
Kotki - różnie. Akurat lecznica, która nam pomaga bardzo-bardzo sterylizuje cięciem bocznym. To ranka 0,8-1,5 cm, z boku, miejsce jest takie, że ciężko kotce sięgnąć mordką, żeby wyciągnąć szwy czy lizać (przenosić bakterie). I to jest najważniejsza rzecz. Jeśli zabieg był bez komplikacji ani nie był aborcyjny - po co trzymać dalej te koty w klatce? dzikie koty bardzo się stresują przecież. Tak więc jeśli wszystko było super-hiper - także po 24 godzinach dziewczyny wracają na swoje. Jeśli sterylka była aborcyjna albo z komplikacjami - to wtedy dłużej są trzymane, ale to ostateczność.

Standardem Operacji Zabieg jest przetrzymywanie kocic po zabiegach przez tydzień. Kiedy kotka jest bardzo dzika, nie je i rzeczywiście przetrzymywanie jej w klatce wydaje się być niebezpieczne wypuszczamy ją po trzech dniach, ale to są naprawdę wyjątkowe sytuacje. Myślę, że wypuszczenie kocicy po 24 godzinach jest po prostu dla niej niebezpieczne dlatego postanowiłam wycofać się ze współpracy z Wami. Martwię się, że moglibyśmy niechcący zaszkodzić zamiast pomóc i nie jestem w stanie podjąć takiego ryzyka...

Właśnie widziałam... Z jednej strony kotów dużo, ale z drugiej to mega niepoważne podejście...

Sarah DeMonique

Od: Pt cze 04, 2010 11:10

Post » Nie wrz 29, 2013 20:59 Re: PJD-Operacja ZABIEG. Wygraj Portret Twojego Kota - bazar

Dopisałam siedem nowych kotów do naszej listy na prośbę Sylwii1982 z Bielska Podlaskiego. :) Oby udało się wszystkie bezproblemowo złapać. :ok:

Chiara

Post » Pon wrz 30, 2013 13:29 Re: PJD-Operacja ZABIEG. Wygraj Portret Twojego Kota - bazar

Rzucam czar, abyśmy wysterylizowali całe mnóstwo kotów, aby wchodziły do klatek jeden za drugim i aby pieniądze na to płynęły nieprzerwanym strumieniem :lol:

Obrazek

Zapraszamy na bazarek:
viewtopic.php?f=20&t=157102

Chiara

[poprzednia][następna]