Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sie 28, 2013 20:23 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Czy jest możliwość za pośrednictwem forum zakupienia super wypasionego styropianowego domku?
Cieplutkiego, szczelnego? W końcu są tu sami profesjonaliści i ludzie w temacie. Potrzebowałabym z 2 sztuki.

Animus

Od: Nie wrz 30, 2012 18:12

Post » Czw sie 29, 2013 7:17 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Animus pisze:Czy jest możliwość za pośrednictwem forum zakupienia super wypasionego styropianowego domku?
Cieplutkiego, szczelnego? W końcu są tu sami profesjonaliści i ludzie w temacie. Potrzebowałabym z 2 sztuki.

Proponuje kupić pudełka w Styromaxie - namiar w pierwszym poście tego wątku.
Potem samemu wyciąć otworek okleić folią, dolepić daszek, wypełnić polarem i gotowe.
Załączam link do mojego wątku jak to zrobić:
viewtopic.php?f=1&t=67461&hilit=Budki+dla+kot%C3%B3w
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Czw sie 29, 2013 7:23 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Prakseda pisze:
Animus pisze:Czy jest możliwość za pośrednictwem forum zakupienia super wypasionego styropianowego domku?

Proponuje kupić pudełka w Styromaxie - namiar w pierwszym poście tego wątku.
Potem samemu wyciąć otworek okleić folią, dolepić daszek, wypełnić polarem i gotowe.
Załączam link do mojego wątku jak to zrobić:
viewtopic.php?f=1&t=67461&hilit=Budki+dla+kot%C3%B3w

dzięki :))

Animus

Od: Nie wrz 30, 2012 18:12

Post » Czw sie 29, 2013 13:41 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Polecam - pudla styropianowe z pokrywami i bez, czekaja od zeszlej jesieni, jest wybor
viewtopic.php?f=20&t=135167&p=8152371#p8152371

Tylko wycinac otwory, oklejac folia i domki :kotek: :kotek: :kotek: gotowe.
Pudla pakuje, zawoze na poczte, wysylam, i dochodza bez uszkodzen - potwierdzaja to odbiorcy dotychczasowi.

Zapraszam :-)

Zowisia

Od: Śro sty 10, 2007 19:58

Post » Czw sie 29, 2013 13:54 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Zowisia pisze:

Polecam - pudla styropianowe z pokrywami i bez, czekaja od zeszlej jesieni, jest wybor
viewtopic.php?f=20&t=135167&p=8152371#p8152371

Tylko wycinac otwory, oklejac folia i domki :kotek: :kotek: :kotek: gotowe.
Pudla pakuje, zawoze na poczte, wysylam, i dochodza bez uszkodzen - potwierdzaja to odbiorcy dotychczasowi.

Zapraszam :-)

Ale te bez pokrywy nie nadają się na domek. Nawet jak dolepimy tu płytę styropianową, to nie ma tej szczelności co wyprofilowana pokrywa.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.

Prakseda

Post » Czw sie 29, 2013 14:11 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Prakseda pisze: Ale te bez pokrywy nie nadają się na domek. Nawet jak dolepimy tu płytę styropianową, to nie ma tej szczelności co wyprofilowana pokrywa.

Oczywiscie, kazdy sam zdecyduje.
Jest wybor, sa przeciez i pudla z pokrywami. O takie sie staram, a ze czasami brakuje jakiejs czesci - to nie zalezy ode mnie. Co zas do nadawania sie lub nie, IMHO lepszy domek z dolepiona pokrywa niz zaden. Czasem koty zyja po prostu w piwnicach czy domkach i szopkach na dzialkach, i te schrony tez przeciez sa nieszczelne ... :)
pozdrawiam i dziekuje
zo

Zowisia

Post » Czw sie 29, 2013 14:34 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Zowisia pisze:
Prakseda pisze: Ale te bez pokrywy nie nadają się na domek. Nawet jak dolepimy tu płytę styropianową, to nie ma tej szczelności co wyprofilowana pokrywa.

Oczywiscie, kazdy sam zdecyduje.
Jest wybor, sa przeciez i pudla z pokrywami. O takie sie staram, a ze czasami brakuje jakiejs czesci - to nie zalezy ode mnie. Co zas do nadawania sie lub nie, IMHO lepszy domek z dolepiona pokrywa niz zaden. Czasem koty zyja po prostu w piwnicach czy domkach i szopkach na dzialkach, i te schrony tez przeciez sa nieszczelne ... :)
pozdrawiam i dziekuje
zo

Zowisiu, ja nie mam intencji antyreklamować pudeł, które posiadasz. Bardzo dobrze, że je oferujesz i wysyłasz. Doceniam to i szanuję.
Ale czuję się również zobowiązana uświadomić niedoświadczonym budowniczym kocich domków, co jest przydatne, co nie. Nie chodzi o estetykę, czy pokrywa dolepiana czy oryginalna ale o to, że jak robić kotu budkę, to po to by spełniała swoje zadanie, perfekcyjnie. Po co dawać kotu domek, w którym za chwilę będzie mokro.
Piwnice i szopki to co innego niż małe pudełko. Tam kot może wejść wyżej na półkę, na jakieś rupiecie i ma sucho. W końcu chcemy im poprawiać warunki życia.

Pudła bez pokryw proponuję wykorzystać na zimowe karmiki. W takich można uzupełnić czymś brakującą ściankę, zostawić duży otwór. Jedzenie wstawiane w taki styropianowy karmik jest chronione przed opadami, wyjadaniem przez ptaki i nawet w czasie deszczu kot może tam wejść i zjeść nie moknąc.

Prakseda

Post » Czw sie 29, 2013 14:42 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Prakseda pisze: Zowisiu, ja nie mam intencji antyreklamować pudeł, które posiadasz. Bardzo dobrze, że je oferujesz i wysyłasz. Doceniam to i szanuję.
Ale czuję się również zobowiązana uświadomić niedoświadczonym budowniczym kocich domków, co jest przydatne, co nie. Nie chodzi o estetykę, czy pokrywa dolepiana czy oryginalna ale o to, że jak robić kotu budkę, to po to by spełniała swoje zadanie, perfekcyjnie. Po co dawać kotu domek, w którym za chwilę będzie mokro.
Piwnice i szopki to co innego niż małe pudełko. Tam kot może wejść wyżej na półkę, na jakieś rupiecie i ma sucho. W końcu chcemy im poprawiać warunki życia.
Pudła bez pokryw proponuję wykorzystać na zimowe karmiki. W takich można uzupełnić czymś brakującą ściankę, zostawić duży otwór. Jedzenie wstawiane w taki styropianowy karmik jest chronione przed opadami, wyjadaniem przez ptaki i nawet w czasie deszczu kot może tam wejść i zjeść nie moknąc.

Praksedo, alez ja dobrze rozumiem :)
Wlasnie pisalam, ze decyzja nalezy do wytworcy - pudla mozna przeciez rozmaicie wykorzystac. Moje koty na przyklad uwielbiaja mieszkac w nich w domu,
tzn w moim mieszkaniu. Pokrywa wtedy niepotrzebna. Pozdrawiam
zo

Zowisia

Post » Śro wrz 25, 2013 12:24 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Chcemy kupić domek drewniany z trzema pokojami styropianowymi. To gdzie i za ile???
Jestem kotem

Soseki Natsume

lamiglowka

Od: Pt paź 08, 2010 13:07

Post » Czw wrz 26, 2013 15:09 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Mam kocicę (dzika), która uparła się, by mi domu w nocy pilnować i siedzi na podeście (beton) stąd pomysł, by jej zakupić coś na kształt budy dla psa. Znalazłam coś takiego, może ktoś się wypowie na ile rozmiar itd dobre.. Ewentualnie zaproponuje jakieś inne możliwe lokum dla niej:
http://allegro.pl/anpol-buda-dla-kota-s ... 25309.html
Prawdopodobnie ocieplenie to max 2 cm.. Może szukać bud dla psa (więcej propozycji) i odpowiednio zmodyfikować wejście do nich.. Nie wiem, niech ktoś rzuci doświadczonym okiem. Nie może tak siedzieć.. na teraz stawiam jej pudełka, ale rodzina wynosi :roll:
Pozdrawiam.
pwpw

Post » Pt wrz 27, 2013 8:11 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Ja mam taką
http://m.allegro.pl/przedmiot,anpol-bud ... 83393.html
i jest bardzo dobra
dla mojego stróżującego niby dziczka
wejście ma male i okrągłe i z boku
slonce nagrzewa papę na dachu
i koty sie wylegują na budzie nawet w mroźne dni
chyba lepszy jest taki jednospadowy dach
oczywiscie do środka wkładam masę polarow
a na dno kawalek karimaty

rozmiar M jest w sumie akurat
biorąc pod uwagę masę ocieplacza
zmieszczą się dwa koty
Obrazek

dune

Od: Czw paź 22, 2009 8:20

Post » Pt wrz 27, 2013 8:12 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

lamiglowka pisze:Chcemy kupić domek drewniany z trzema pokojami styropianowymi. To gdzie i za ile???

http://m.allegro.pl/przedmiot,anpol-wie ... 83856.html
Obrazek

dune

Od: Czw paź 22, 2009 8:20

Post » Pt wrz 27, 2013 11:07 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

pwpw pisze:Mam kocicę (dzika), która uparła się, by mi domu w nocy pilnować i siedzi na podeście (beton) stąd pomysł, by jej zakupić coś na kształt budy dla psa. Znalazłam coś takiego, może ktoś się wypowie na ile rozmiar itd dobre.. Ewentualnie zaproponuje jakieś inne możliwe lokum dla niej:
http://allegro.pl/anpol-buda-dla-kota-s ... 25309.html
Prawdopodobnie ocieplenie to max 2 cm.. Może szukać bud dla psa (więcej propozycji) i odpowiednio zmodyfikować wejście do nich.. Nie wiem, niech ktoś rzuci doświadczonym okiem. Nie może tak siedzieć.. na teraz stawiam jej pudełka, ale rodzina wynosi :roll:
Pozdrawiam.

Wg mnie budka ta nie spełnia wymogów, poza estetyką oczywiście.
- wymiary wewnętrzne są za małe. Owszem budka nie może być dużą, bo kot nie wypełni jej swym ciepłem. Ale musi w niej swobodnie się przekręcić, położyć i usiąść.
- i błąd, który robią producenci drewnianych bud. Kot to nie pies, wejście powinien mieć wyżej, na wysokości głowy i nie centralnie, tylko z boku.
- widzę, że dach jest tu nakładany. No i właśnie, jeżeli nie jest przyklejony/ uszczelniony, to z reguły miedzy ściankami i daszkiem jest szpara, którą wieje.
Pozytywem tego domku są ruchome drzwiczki, Z tym, że nie mogą być montowane/zamykane dopóki kot nie zamieszka w budzie, nie zaakceptuje jej. W przeciwnym wypadku drzwiczki stanowią barierę psychologiczną dla kota.

Ogólne wskazania co do wymogów domku są tu:

viewtopic.php?t=67461

Prakseda

Post » Pt wrz 27, 2013 11:11 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

dune pisze:Ja mam taką
http://m.allegro.pl/przedmiot,anpol-bud ... 83393.html
i jest bardzo dobra
dla mojego stróżującego niby dziczka
wejście ma male i okrągłe i z boku
slonce nagrzewa papę na dachu
i koty sie wylegują na budzie nawet w mroźne dni
chyba lepszy jest taki jednospadowy dach
oczywiscie do środka wkładam masę polarow
a na dno kawalek karimaty

rozmiar M jest w sumie akurat
biorąc pod uwagę masę ocieplacza
zmieszczą się dwa koty

Twoja budka jest zdecydowanie lepsza niż z postu pwpw powyżej. Otworek jednak za nisko. Ale na zimę można zawiesić kotarkę z grubej materii lub futerka.

Prakseda

Post » Pt wrz 27, 2013 11:44 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Prakseda , Dune Dziękuje za rady :1luvu:
Myślałam o tej pierwszej, bo kocica nieduża (max 3 kg) za to bardzo niegościnna, no typowa zołza :wink: Drzwiczki miałam zamiar zablokować na razie otwarte i liczyłam, ze z czasem się nauczy, ale rzeczywiście może to być dla niej nie do przejścia... Dzięki.
Na razie kupię raczej tą od Dune, jeszcze raz przeszukam net, ale do tego się skłaniam.. Kotarę z czasem zawieszę, zobaczę, może coś w środku docieplę i nasypię duuuzo polaru, będzie w razie czego robił za drugiego kota dla mojej Zołzy :twisted: Goni wszytko, bo to "jej dom" nawet od misek, nieźle się wieczorem gimnastykuje, by wszystkie, które przyjdą zjadły.. Zołzunia, księżniczka akceptuje tylko jednego kocura, ale on jest tak płochliwy, ze nie ma szans, by mi przed domem zamieszkał, nawet rzadko na żarcie zagląda :(
Myślałam nawet, ze sama coś zaprojektuje i zrobię, tylko się pochorowałam i temat muszę odpuścić.. Może kiedyś. No nie będę czekać aż zdrowotnie się poskładam, gdy mi kota marznie.. Także naprawdę dzięki za namiary, coś na już muszę mieć a tematu sama nie ogarnę.
Wczoraj nawet pytałam domowej złotej rączki, ale dostałam ultimatum, buda dla księżniczki będzie, jak nie będę dokarmiać innych, no nie ma mowy, cały wieczór miałam przez to zmarnowany :roll: Z resztą pewnie przed grudniem by mi budy nie zrobił..
Jakby tego było mało, Zołzunia łazi ze mną na spacery z psem.. Próbowałam gonić, nic nie pomogło (na ukos między domkami biegła i witała mnie przy głównej drodze :? ) i teraz rankiem, wieczorem już nie chodzimy pod ruchliwą drogę, bo się o nią boje.. Jakby nie było jej dom, jej pani, jej wysokość tak zadecydowała to i 'pałacyk' musi się znaleźć :lol: Jeszcze raz dzięki, bo już troszkę 'szalałam' w temacie :1luvu:
pwpw

[poprzednia][następna]