Kotka ze złamanym kręgosłupem.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon wrz 23, 2013 12:47 Re: Kotka po wypadku potrzebna pomoc, złamany kręgosłup!!!

Mój miał w lipcu wypadek - niestety wjeżdzając do garażu mąż nie zauwazył że kot usiadł z boku i przejechał mu po ogonie - niestety ogon został urwany/przerwany krąg u nasady.U jednego weterynarza leczyliśmy prawie dwa tygodnie , też nam sugerował uśpienie bo kot nie dawał się odsikiwać i trzeba było cewnikować.Pojechaliśmy na konsultację do innego - odsikał kota bez problemu / nauczył mnie tego robić /kazał dodatkowo podawać jakieś ziołowe na ułatwienie wchłaniania krwiaków, siniaków itp.No i oczywiście umówił na operację amputacji ogona ( na podstawie RTG).
Przez te 3 tygodnie kota odsikiwałam 2-3 razy dziennie ( niestety jak częściej próbowalam to delikatnie mowiać kot był wściekły ).Po operacji przez 1 tydzień wyciskałam ale zaczynał też sikać sam bo jak chciałam odsikać to pęcheż był pusty , kolejne dwa tygodnie niestety byłam na urlopie i kot został pod opieką innej osoby- był odsikiwany ale też sikał tam gdzie stał :( . Po naszym powrocie problemy jak ręką odjął - kot sam sika , nie posikuje ani nie sika poza kuwetą.

Tiama

Od: Pon cze 20, 2011 8:01

Post » Pon wrz 23, 2013 12:54 Re: Kotka po wypadku potrzebna pomoc, złamany kręgosłup!!!

I jeszcze ważne - operację sam przeprowadzał bo stwierdził że łatwo uszkodzić nerwy przy tak wysokiej amputacji ogona.

Tiama

Post » Pon wrz 23, 2013 13:01 Re: Kotka po wypadku potrzebna pomoc, złamany kręgosłup!!!

A pamiętasz może jak się nazywał ten ziołowy lek? A weterynarz, który przeprowadzał amputację skąd jest?
Nic tylko pozazdrościć. Moźna to nazwać cudem,że Twój Kot już nie ma takiego problemu. U mnie jest podobnnie też Kicia po wypadku i też zerwany ogon u nasady. Nie wiadomo jak tam stan rdzenia niestety, ale nie tracę nadzieji, że wróci do zdrowia.
Obrazek

Roxy0311

Od: Czw wrz 19, 2013 11:47

Post » Pon wrz 23, 2013 13:52 Re: Kotka po wypadku potrzebna pomoc, złamany kręgosłup!!!

Sprawdzę w domu wieczorem to napiszę.
Lekarz to dr.Niedzielski z Wrocławia- do konsultacji z nim miałam tylko RTG zrobione w innej przychodni + cały wypis leczenia dotychczasowego.No i kota:)

Powiem tak - bylismy przygotowani do tego że kot nie będzie sam sikał- że bedziemy go wyciskać do końca życia .
Ale czym jest 10 minut dziennie ( na wyciskanie) wobec tego że kot jest z nami? to dłuzej kuwety sprzątam :)

Tiama

Post » Pon wrz 23, 2013 17:26 Re: Kotka po wypadku potrzebna pomoc, złamany kręgosłup!!!

Roxy, pieniążki przelane. Pozdrawiam Ciebie i Kicię, trzymam kciuki, żeby jej się polepszyło, trzymaj się!
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

KACPER[*]22.05.2009-24.04.20011 ...JENNY[*] 25.07.2000-10.09.2013 .... LENKA-22.05.2009 ............... MAJA-13.06.2011 .............................ETNA- 30.01.2010
........................... Kocham Cię Jenny - wróć do mnie !

Gunia1

Od: Pt lip 12, 2013 22:06

Post » Pon wrz 23, 2013 18:21 Re: Kotka po wypadku potrzebna pomoc, złamany kręgosłup!!!

Gunia 1 serdecznie dziękujemy za każdą złotówkę z osobna :) Będziemy się trzymać i robić co się da :)
Obrazek

Roxy0311

Post » Pon wrz 23, 2013 22:51 Re: Kotka po wypadku potrzebna pomoc, złamany kręgosłup!!!

Lek na wchłanianie krwiaków to pewnie Aescin- escyna, wyciąg z kasztanowca :ok: - wiem, że dr Niedzielski go często poleca a i jak mam jak najlepsze doświadczenia.
kontakt telefoniczny: 786 116 007 Obrazek

Jeśli komuś coś zalegam (bazarek itp) proszę o kontakt- skleroza ;)

ulvhedinn

Od: Śro wrz 13, 2006 19:09

Post » Wto wrz 24, 2013 16:48 Re: Kotka po wypadku potrzebna pomoc, złamany kręgosłup!!!

Roxy pokaż swoją kicię .... mówimy o niej a ja jestem ciekawa tego futerka .... może pokaż też jak ona stoi czy jak układa łapki gdy leży .... czasami widać jest o co chodzi .... u Orfika wiadomo było, że kręgosłup w ty a nie innym miejscu bo układał się w specyficzny sposób, teraz gdy jest lepiej też inaczej leży ....

pokaż Kicię

wstaw zdjęcie rtg ... pokaże swojemu chirurgowi jest kolegą Gierka, który składał Fiśkę ....

jeśli masz wyniki to też wstaw .... to ważne jest ....
Obrazek

Kinnia

Od: Nie sie 19, 2012 21:12

Post » Wto wrz 24, 2013 21:50 Re: Kotka po wypadku potrzebna pomoc, złamany kręgosłup!!!

Czekam, dzwonie o to rtg i wyniki i nic, miały bć przesłane ale na razie cisza ;/ nie mogłam dzisiaj jechać bo strasznie mnie rozłożyło mam gorączkę więc nie chciałam męczyć i siebie i kota, bo pewnie by zmokła cała w tej całęj podrózy a wole ja nie narazac na infekcje jakies... Jak tylko dostane (albo dam rade odebrac osobiscie :evil: ) to wstawię..
Tylko mam pytanko, jak wstawić zdjęcia, bo nie widze takiej opcji a jestem nowa na forum.
Obrazek

Roxy0311

Post » Wto wrz 24, 2013 22:07 Re: Kotka po wypadku potrzebna pomoc, złamany kręgosłup!!!

a gdzie te wyniki utknęły? ... w Krakowie gdzieś?

a po co chciałas z Kicia jechac do Krakowa po wyniki czy jeszcze do weta?

zamiescic zdjęcia :
- zapakuj zdjęcie na serwer np. na ropuchę - ja tam pakuję, innego nie znam ...
-nastepnie link wstaw w Img w miejsce gdzie będzie migał kursor
- gotowe

młoda jestes to ogarniesz szybko :D
Obrazek

Kinnia

Post » Wto wrz 24, 2013 22:28 Re: Kotka po wypadku potrzebna pomoc, złamany kręgosłup!!!

Utknęły tylko nie wiem gdzie... Myślałam, że da się przesłać mailem więc czekam... Chciałam po rtg jechać no i z nią przy okazji czy nic się nie dzieje...

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zdjęcia jeszcze z przed wypadku ale jak leży to ogon układa jak wcześniej nie przygniata go ani nic... jutro spróbuje jej zrobić fotki jak stoi o ile mi się to uda :D
Obrazek

Roxy0311

Post » Wto wrz 24, 2013 22:42 Re: Kotka po wypadku potrzebna pomoc, złamany kręgosłup!!!

piekna kicia .... czekam na reszte zdjęć ....

8O jak to utknęły i nie wiesz gdzie 8O ... to nie wiesz gdzie je zrobiłaś? 8O

czy ja Cię źle zrozumiałam :roll:

wytłumacz mi
Obrazek

Kinnia

Post » Wto wrz 24, 2013 23:48 Re: Kotka po wypadku potrzebna pomoc, złamany kręgosłup!!!

Jeśli Krakvet to wg mnie od takiego przypadku tylko dr. Orzeł, postaraj się o konsultację u Niego (trzeba się umawiać na wizytę), może najpierw bez kota, bo to jednak spora wyprawa, zdjęcia jak rozumiem robiłaś u nich?
Obrazek

FUNDACJA STAWIAMY NA ŁAPY - NASZ WĄTEK NA FB https://www.facebook.com/stawiamynalapy/

katgral

Od: Pt gru 29, 2006 19:04

Post » Śro wrz 25, 2013 16:04 Re: Kotka po wypadku potrzebna pomoc, złamany kręgosłup!!!

Obrazek

W Krakvecie mają dwie placówki na Sanockiej i na os. Złotego Wieku dlatego napisałam, że zaginęły bo jedni mnie odsyłali do drugich ale spoko już przesłali :) Zdziwieni, że płytki mi nie dali.

Załączam rtg (mam nadzieje, że mi to wyszło ) :D
Obrazek

Roxy0311

Post » Śro wrz 25, 2013 16:06 Re: Kotka po wypadku potrzebna pomoc, złamany kręgosłup!!!

Obrazek
Obrazek

Roxy0311

[poprzednia][następna]