Poszukuję spokojnego kota akceptującego dzieci

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Nie wrz 22, 2013 11:01 Re: Wielka prośba o poradę!

kropkaXL nie przesądzaj szans Witusia, ja nie szukam kota na pokaz, ale do kochania :) Powiedz mi ile Wituś może mieć?? Wiadomo mniej więcej w jakim wieku jest?? Czy jesteś w stanie powiedzieć jaki jest do dzieci?? Czy nie boi się ewentualnego dziecięcego hałasu?? Pani o której wczoraj pisałam, powiedziała mi też, że koty spokojne, przy dzieciach mogą stać się agresywne... Nie chcę ryzykować, dlatego pytam i proszę o szczere odpowiedzi...

wistra nie mogę wysłać Ci maila... Wraca mi z adnotacją o jakimś błędzie na Twoim serwerze, który nie puszcza wiadomości ode mnie :/ W każdym razie dzięki za propozycję! Jak na giełdzie u siebie nic nie znajdę, to będę się jakoś kontaktować :)

Magda86

Od: Sob wrz 21, 2013 20:39

Post » Nie wrz 22, 2013 11:03 Re: Wielka prośba o poradę!

O, to ciekawe. Sprawdzę, co z tym mailem, na jakim serwerze Ty masz e-maila?
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Nie wrz 22, 2013 11:05 Re: Wielka prośba o poradę!

Madziu-to dorosły kot, ale ma zęby w idealnym stanie,bielutkie, więc na pewno jest dość młody-na pewno ma więcej niż rok. Ja dzieci nie mam, ale z rozmów z lokatorami bloku, pod którym kocina koczował, można zauwazyć,że kocio pozwalał im sie głaskać, nie uciekał, nie uciekał tez przed psami, nie syczał, gdy przychodziły go powachać-on jest taki lękliwy, nie ma w nim absolutnie agresji, skoro nawet najmniejszy kot w moim domu wygania go od miski :(
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Nie wrz 22, 2013 11:06 Re: Wielka prośba o poradę!

ja mam maila z google. końcówka gmail.com jeśli o to chodzi ;)

Magda86

Post » Nie wrz 22, 2013 11:07 Re: Wielka prośba o poradę!

Madziu-mając na "liczniku " powyżej 5 postów możesz już chyba pisać i odbierać PW :)
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz

kropkaXL

Post » Nie wrz 22, 2013 11:14 Re: Wielka prośba o poradę!

kropkaXL póki co nie chcę nic decydować, jednak dziękuję za informację o Witusiu. Odezwę się po połowie października. Będzie bliżej ewentualnej adopcji. Może Witusia ktoś weźmie, może trafi się tutaj jakiś kociak który był z dziećmi. Nie mogę i nie chcę tak zamykać furtki, zwłaszcza jemu i Tobie.

Tak, mogę wysyłać PW :) Hurra! :D

Magda86

Post » Nie wrz 22, 2013 11:17 Re: Wielka prośba o poradę!

Dziękuję Ci Magda! :1luvu: -choćby za to, że nie przekreślasz Witusia!
ObrazekObrazekObrazek

kropkaXL

Post » Nie wrz 22, 2013 11:24 Re: Wielka prośba o poradę!

Magda86 pisze:Pani o której wczoraj pisałam, powiedziała mi też, że koty spokojne, przy dzieciach mogą stać się agresywne... Nie chcę ryzykować, dlatego pytam i proszę o szczere odpowiedzi...

Wszystko zależy, co rozumiesz przez tą "agresję".
Jeżeli to, że kot zbyt namolnie miętoszony przez dziecko może dziabnąć, to owszem, może. Może drapnąć, ugryźć, jeżeli nie będzie miał drogi ucieczki. Takie jego prawo. Nawet najbardziej spokojny i zrównoważony miziak i przylepa ma prawo się bronić.
Mam jednego takiego - przylepa, miziak i kocha wszystko nad życie, małolata w szczególności, ale nie waha się bronić przed nadmiarem szczęścia. Małolat już wie, że nie wolno przesadzać, bo można oberwać.
Reszta kotów po prostu schodzi dziecięciu z drogi.
I to do mnie, jako do matki, należy pilnowanie, by młode było w stosunku do zwierząt delikatne i uważające. I to ja muszę uzbroić się w cierpliwość i tysiącpięćsetny raz tłumaczyć że niewolnowalićkotkałyżkąpogłowie.
Kot musi mieć możliwość ucieczki i schowania się przed dzieckiem, dziecka trzeba pilnować i mieć świadomość, że żywe zwierzę ma prawo się wnerwić.

A tak ogólnie, to bardzo rozsądne szukać dorosłego kota. Ja bym nawet poszukała takiego 5+
Roczniaki bywają jeszcze przygłupiaste. ;)
Warto się wybrać na wizytę przed adopcyjną i poobserwować zachowanie obu stron w kontakcie bezpośrednim.

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Nie wrz 22, 2013 11:41 Re: Wielka prośba o poradę!

Wszystko zależy, co rozumiesz przez tą "agresję".
osobiście kojarzy mi się taka agresja, np z bezpodstawnym rzucaniem się na małą, gryzieniem itp. Tak mi po psie zostało...

To oczywiste, że ja mam pilnować dziecko - pisałam o tym na początku, zresztą to robię. Mieliśmy psa, mamy rybki których pomimo tego, że są za szkłem również nie można męczyć. Mam takie dziecko które kota zbytnio gnieść, miętosić i nosić nie będzie, bo się po prostu trochę boi. Wiadomo, że kot będzie miał możliwość ucieczki, aczkolwiek mam takie mieszkanie, że małą na oku non stop. Chodzi mi o właśnie gryzienie znienacka, czy reagowanie agresją ze strachu, bo, np Młodej zdarzy się zapiszczeć. Jestem również takiego zdania, że jak jakimś cudem zdarzy się i nie upilnuję dziecka a kot ją drapnie itp, to wiadomo on się bronił, a ona ma nauczkę. I trudno. Może dzięki temu lepiej zrozumie. Nie chcę jedynie by stała się jej krzywda okropna, ani kotu. To zwierze czujące... Mam nadzieję, że jasno napisałam, bo zdarza mi się plątać ;)

Ja bym nawet poszukała takiego 5+
to 1+ było taką moją granicą, że młodszego nie chcę. Nie mówię, że nie chcę starszego :) I na takie 5+ czy nawet 6+ patrzyłam.

Jeśli oczywiście znajdę kandydata w pobliżu - co nie ukrywam bym wolała, to planuję taką wizytę :)

Wszystkie Wasze rady i wskazówki są mi bardzo pomocne!

Magda86

Post » Nie wrz 22, 2013 11:45 Re: Wielka prośba o poradę!

mój jeden kot, to już jak miał rok to był statecznym głupiutkim pluszakiem. A drugi, potwór to dwa lata ma skończone i dalej potworem jest :mrgreen:
z kotami jak z ludziami :twisted: każdy inny :D

izydorka

Od: Śro lut 04, 2009 21:09

Post » Nie wrz 22, 2013 15:11 Re: Wielka prośba o poradę!

Powiedzcie mi czy zostać z tym wątkiem, czy lepiej założyć nowy, w którym od początku jasno będzie wiadomo jakiego towarzysza szukać??
Od tematu.
Myślę i myślę i zdecydowałam, że zacznę kompletować wyprawkę i jak się trafi mój ideał - a z tym może być ciężko, to jestem w stanie wcześniej podjąć adopcję.

Magda86

Post » Nie wrz 22, 2013 15:16 Re: Wielka prośba o poradę!

nowy niepotrzebny

izydorka

Od: Śro lut 04, 2009 21:09

Post » Nie wrz 22, 2013 15:39 Re: Wielka prośba o poradę!

Magda86 pisze:Powiedzcie mi czy zostać z tym wątkiem, czy lepiej założyć nowy, w którym od początku jasno będzie wiadomo jakiego towarzysza szukać??

Możesz zmienić tytuł. Dodać "szukam kota" lub "dam dom".
Zmiana tytułu -> Twój pierwszy post i "zmień".

MaybeXX

Od: Pon sie 13, 2007 17:18

Post » Nie wrz 22, 2013 15:44 Re: Wielka prośba o poradę!

Wituś jest cudny :1luvu: Ja jak szukałam, to też 5+, ale tylko burasek, bo to taki prawdziwy kot :ok:

PaniKot

Od: Pt sie 30, 2013 19:32

Post » Nie wrz 22, 2013 15:46 Re: Wielka prośba o poradę!

Czy Wituś ma jakiś swój wątek na miau, albo wydarzenie na fb, albo coś...?

PaniKot

Od: Pt sie 30, 2013 19:32

[poprzednia][następna]