Nasza Ksiezniczka. Fotki s.57 :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt wrz 20, 2013 20:25 Re: Nasza Ksiezniczka

Na wagę bardzo często jest Acana i Orijen, a czasem ich mieszanka - zapytaj się o nie następnym razem, weź jakąś garstkę, około 100g i zobacz, czy śliczna królewna zje ;) z tym, że długo już je jedną karmę, jakby jej smakowała ta Acana czy Orijen (Acana tańsza), to trzeba będzie tydzień-dwa mieszać z Puriną, żeby nie było potem kuwetkowych niespodzianek ;)
Taste of the Wild nigdy nie widziałam na wagę, to nie wiem, ale moja Luna ją wcina, aż muszę jej wydzielać, bo ile jej nasypię, tyle zje :D
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Pt wrz 20, 2013 20:33 Re: Nasza Ksiezniczka

Musisz kupić małe opakowanie innej karmy i stopniowo dosypywać do starej :ok:
Tu masz wątek o karmach, zajrzyj viewtopic.php?f=1&t=150741
Coś zaczynamy się powtarzać :ryk:
Obrazek

alab108

Od: Wto lis 09, 2010 22:35

Post » Pt wrz 20, 2013 20:50 Re: Nasza Ksiezniczka

Wiem że trzeba będzie mieszać tylko wątpię żeby w tej mojej dziurze był aż taki wybór,Puriny i Royal canin od wyboru do koloru i jeszcze bozite w kartonikach widziałam ale mięsa ma mniej od animondy. U nas raczej wszyscy karmią sławetnym wiskasem,każdy patrzy że tani a mało kto wie że nic nie warty,nawet w sklepach zoologicznych jak pytam o inne karmy to wielkie oczy robią że o czym ja niby do nich mowie. Czytałam już wątek o karmach ale co osoba to inna karma i sie gubie,za dużo tego

Stefa35

Od: Pt sie 23, 2013 0:18

Post » Pt wrz 20, 2013 20:57 Re: Nasza Ksiezniczka

Bo wiele karm jest dobrych, tak samo, jak wiele jest złych ;)
Sporo osób zamawia właśnie przez internet. Ja też tak robię, bo często nawet dodając tę dychę za przesyłkę wychodzi mi taniej, niż jakby miała kupować po zoologach. Zajrzyj na strony takie jak zooplus.pl, tam Animonda Carny też jest bardzo tania, w zestawach około 4,90zł za puszkę 400g. Mogłabyś kupować tam i suchą, i mokrą karmę, a do tego żwirek i co tam jeszcze chcesz - dla Ciebie wygoda, bo nie musisz jeździć i szukać, a do tego możesz trochę zaoszczędzić ;) ja ostatnio kupowałam na kar-ma.pl, oni mają darmową dostawę od 79zł, ale moja karma u nich podrożała, więc na razie szukam czegoś innego.

Bozita też jest fajna, ale jak chętnie je Animondę, to też bym nie zmieniała już.
A w wątku podanym przez alab108 najważniejszy jest sam początek - wypisane polecane i odradzane karmy. Wystarczy sobie coś wybrać, jest bardzo dużo możliwości i nic dziwnego, że każdy karmi czymś innym. Moja kotka z listy tych najlepszych mokrych karm nie je kompletnie nic, poza Power of Nature, dlatego ją podaję. A suchy Taste of the Wild wybrałam dlatego, że jest najtańszy, a ja studiuję dziennie, więc moje finanse są mocno ograniczone. Choć chyba zmienię ją na Applawsa, kosztuje niewiele więcej.

Do wyboru, do koloru :ok:
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Pt wrz 20, 2013 21:09 Re: Nasza Ksiezniczka

Już sie cenowo orientowałam w sklepach internetowych i animonda faktycznie jest dużo tańsza w zestawach a można mieszać smaki w zamówieniu jak jest zestaw czy wszystkie trzeba w jednym smaku? też mam dość ograniczony budżet dlatego musze dokładniej poczytać o tych karmach. A czym się różnią te dwie puriny?

Stefa35

Post » Pt wrz 20, 2013 21:18 Re: Nasza Ksiezniczka

Są pakiety mieszane: http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... 00g/158601
Tu jest akurat 400g, w puszkach 200g są chyba tylko 2 smaki w pakiecie mieszanym.

A co do Puriny - Purina Cat Chow jest bardzo tania, ale jakościowo kiepska. Ma taki skład:
zboża, ekstrakty z białek roślinnych, mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso 14%, min. 4% kurczaka, min. 4% indyka), oleje i tłuszcze, warzywa (suszona cykoria 2,7%, marchewki 2%, szpinak 1,3%, groszek 1,3%), produkty pochodzenia naturalnego (suszony rzepak 2,7%, pietruszka 0,4%), drożdże, minerały.

Czyli kiepskawo - dużo zbóż, białka roślinne... koty bardzo słabo przyswajają takie rzeczy. Dla nich najlepsze jest białko zwierzęce i tłuszcz, również zwierzęcy. Teraz Purina Pro Plan:
łosoś (18%), ryż (16%), glutenowa mączka kukurydziana, odwodnione białko drobiowe, kukurydza, pszenica, tłuszcz zwierzęcy (stabilizowany mieszanką tokoferolu), autolizat wątroby, jajko w proszku, cykoria (2%), gluten pszeniczny, drożdże, koncentrat białkowy z grochu, chlorek potasu, chlorek wapnia, składniki mineralne, chlorek choliny, DL-metionina

Jest dużo droższa, ale też nienajlepsza. Mączka kukurydziana, kukurydza, pszenica, gluten. Mimo to cieszy się dużo lepszą opinią, niż Cat Chow, chociaż szczerze mówiąc, ja nie widzę wielkiej różnicy.

A skład Acany, dla przykładu:
suszone mięso kurczaka, ziemniaki, świeże mięso kurczaka (bez kości), świeży sandacz (bez ości), mączka z białej ryby, groszek, tłuszcz drobiowy (naturalne źródło witaminy E), suszona na słońcu lucerna, wątróbka drobiowa, świeża biała ryba (bez ości), całe jajka, olej z łososia, słodki ziemniak, szpinak, buraki, pomidory, jabłka, rośliny morskie, jałowiec, żurawina, czarna porzeczka, dzięgiel litwor, korzeń cykorii, lukrecja, dzięgiel litwor, kozieradka pospolita, koniczyna, koper włoski, liście mięty, nagietek, kwiat rumianku, lawenda, cząber ogrodowy, ekstrakt z rozmarynu, Lactobacillus acidophilus, Enterococcus faecium

Poza ziemniakami i śladową ilością warzyw, to praktycznie samo mięso. A do tego ma probiotyki, których koty też potrzebują, tak jak ludzie ;)

Aha, i warto zamawiać te duże worki suchej karmy. Jednorazowo to duży wydatek, ale przy 7kg Acanie masz spokój na 7 miesięcy (bo koteczka je jeszcze mokrą Animondę, więc będzie szło około 1kg na miesiąc). 149zł w zooplusie kosztuje te 7kg, więc miesięcznie to daje niewiele ponad 21zł za suchą karmę ;)
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Pt wrz 20, 2013 21:28 Re: Nasza Ksiezniczka

Dzięki za wyczerpująca odpowiedź:)na dzień dobry muszę kupić mała ilość żeby sprawdzić czy będzie jej smakować.Popytam u nas czy jakimś cudem mają inne karmy

Stefa35

Post » Pt wrz 20, 2013 21:34 Re: Nasza Ksiezniczka

Nie ma problemu ;) zawsze chętnie się rozpisuję na tematy karm, za niedługo zaczną mnie wyrzucać z wątków :ryk:

Na pewno najpierw mała ilość, bo potem może się okazać, że zostaniesz z wielkim worem "niesmacznej" karmy ;) ale wydaje mi się, że Acana i Orijen są prawie wszędzie, ja kupowałam na wagę w malutkim osiedlowym sklepiku, właśnie tak na spróbowanie. A weszłam tam tylko po mokrą karmę, bo kiedyś też dawałam Animondę, a tam była bardzo tania. No, ale kotusiowi zbrzydła już :D nie sądziłam, że w takim mikro-sklepie będą te karmy. Może u Ciebie też są, zachomikowane ;) jak nie będzie na wagę, to są jeszcze takie małe opakowania po 400g za kilkanaście zł, mało się to opłaca, ale jednorazowo na próbę mogą być :ok:

Śliczna jest ta koteczka, nie mogę się napatrzeć :mrgreen:
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Pt wrz 20, 2013 21:39 Re: Nasza Ksiezniczka

Właśnie też pomyślałam o takich małych paczkach. A wiesz że z tym patrzeniem my mamy to samo? hi hi. Jednak marzenia się czasem spełniają :)

Stefa35

Post » Pt wrz 20, 2013 21:46 Re: Nasza Ksiezniczka

Najwyżej, jak nic nie znajdziesz, to mogę Ci podesłać garstkę Taste of the Wild na próbę ;)

Oj, spełniają się, tylko trzeba wierzyć ;) moja Luna była największym marzeniem, i proszę, leży sobie grzecznie obok i śpi :1luvu:
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Pt wrz 20, 2013 21:50 Re: Nasza Ksiezniczka

Dzięki,jak co to dam ci znac. Luna też jest śliczna tylko pewnie ciężko jej zrobić fotki na których dobrze ją widać chyba że tło jasne a tak to tylko paczadła świecą:)

Stefa35

Post » Pt wrz 20, 2013 21:54 Re: Nasza Ksiezniczka

No bywa ciężko, bardzo dużo zdjęć jest niewyraźnych, poza tym ma bardzo niecierpliwy charakterek i modelki to z niej jednak nie będzie :D
Ale nie ma źle, jak chcesz zerknąć, to zapraszamy: viewtopic.php?f=46&t=155229

Jakby coś, to wal drzwiami i oknami, wyślę ;)
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Pt wrz 20, 2013 21:58 Re: Nasza Ksiezniczka

Właśnie zaczęłam dziś czytać twój wątek. Nie będę łamać prawa,grzecznie poprosze :)

Stefa35

Post » Pt wrz 20, 2013 22:00 Re: Nasza Ksiezniczka

O, bardzo nam miło ;) to będę do dyspozycji :ok:
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Pt wrz 20, 2013 22:16 Re: Nasza Ksiezniczka

Ok. To teraz wskakuje na twój wątek i czytam dalej:)

Stefa35

[poprzednia][następna]