Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Śro wrz 18, 2013 1:44 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Czy kryształek soli może być, tego nie wiem :P Założyłam, że lepiej jak go nie będzie. Znalazłam przepis na paneer i tak zrobiłam - dzięki wielkie ! O nabiale sobie zapamiętam... może kiedyś wybierzesz się do nas.

AFN to alarmowy fundusz nadziei na życie. Dziewczyny z Krakowa. Są na Miau. Od nich ukradłam pomysł na jeżową checklistę :P Prowadzą sklep z artykułami dla zwierzaków. Cały dochód przeznaczany jest na koty :P
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Od: Nie wrz 13, 2009 10:20

Post » Śro wrz 18, 2013 7:21 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Ja solę, bo mówią, że ma jakieś mikro.. czy makro.. elementy :mrgreen: Ogolnie jak zapomnę to sie nie przejmuję. A warzyw gotowanych na parze to już w ogóle - mają prawdziwy smak.
Na nabiał sobie pozwalam od czasu do czasu - nie grozi mi zejściem śmiertelnym, tylko tak ogólnie nie jest zbyt zdrowy. Dla mnie :mrgreen: Podobno nie jestem wyjątkiem, tylko nie każdy o tym wie :mrgreen:

A, faktycznie - przypomniałaś mi o AFN. Do sklepu nie wchodzę - tego - bo nic nie potrzebuję. Poza kasą, oczywiście :lol:

Jak mieszkańcy Nemisiowa sie czują ?
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Śro wrz 18, 2013 9:08 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

morelowa pisze:
Jak mieszkańcy Nemisiowa sie czują ?

Również jestem ciekawa?

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Śro wrz 18, 2013 17:28 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Różnie ... Groszek się ostatnio załamał, przestał jeść, waga spadała do 359 gram :| Nie wiem jak to z nim będzie. Wielkich nadziei na przyszłość chyba nie ma. Słoneczko też kiepsko, ale biorąc pod uwagę jego stan wyjściowy - jest nieźle. On przynajmniej nie ma kłopotów z jedzeniem :-) Pani Doktor kazała go odchudzać, bo za bardzo przybrał na wadze. No i ma odleżynki, z którymi musimy walczyć. Szpulka będzie jeszcze musiała być namaszczana antygrzybem na nosie. No i musi się wykąpać :P Polewałam ją olejkiem z dziurawca. Tak jak napisała Morelcia - olejek jest super. Bardzo poprawił stan skórki, ale cała Szpulka jest lepka. Reszta w zagrodzie zewnętrznej ma się dobrze i pochłania straszne ilości jedzenia. Nawet Brzydal nieźle sobie radzi. Kocio-psie towarzystwo ma się dobrze. Kotka wolnożyjąca jest chuda, ale chyba nie jest głodna. Nie chce jeść kociego jedzenia i domaga się mięsa. Ma miskę z jedzeniem, ale drze się wniebogłosy, dopóki nie dostanie tego co chce. Baltek chodzi na spacery z labkami i został ich postrachem. Zwłaszcza jednego Lakunia. Emcia ma gdzieś baltkowe pohukiwania. Jak Lakuś źle się zachowuje, jego państwo mówią, żeby przestał, bo zaraz przyjdzie Baltek :roll: . I biedny Lakunio przestaje.... 8O A przynajmniej tak mówią :P
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Post » Śro wrz 18, 2013 18:34 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Biedny Grosio. :(

Megana

Od: Śro gru 31, 2008 1:14

Post » Śro wrz 18, 2013 19:14 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Wiadomości o olejku to od Broszki posiadam :D

Ale jest co robić z tym stadkiem 8O
Jak się kąpie jeżurka? Tak żeby go wymyć między igłami??

A, Nemi - jakiś czas temu w radiu usłyszałam, nie pamiętam okoliczności, że jedyne (?!) pogotowie jeżowe prowadzone przez p.Andrzeja K. [było pełne nazwisko, ale ... skleroza] przestaje działać. Zdaje sie, że głównie przez brak kasy i jakieś dodatkowe problemy. Pewnie znasz sprawę?

Żeby ten Groszek się przynajmniej dobrze czuł :ok:
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek

morelowa

Post » Śro wrz 18, 2013 20:57 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Oj, jest co robić :P A towarzystwo mało współpracujące.

Bardzo biedny Groszek :| Najgorsze jest to, że nie wiadomo co mu jest. Jak się kąpie jeża - nie mam pojęcia. To znaczy, kąpałam już jeże, ale w celu namoczenia środkiem antygrzybowym. Nie wiem jak ją wyszoruję. W każdym razie zrobię zdjęcia :P . To znaczy M zrobi.

Myślę, że z Panem Andrzejem wszystko w porządku. Zrobił zbiórkę, zebrał na czynsz i po kilku wpisach na FB zamilkł. Gdyby coś było nie w porządku z pewnością by napisał.

Nawet wczoraj rozmawiałam o nim z panią Doktor, bo mi zarzucała, że spasłam Słoneczko jak świnkę :roll: A Pan Andrzej ma jeżycę 1.700 gram. A nasze Słoneczko waży 1.079 gram. Jak miał nie przybrać na wadze, jak na początku tylko leżał i jadł. Nie mógł chodzić, tak go telepało. Teraz ćwiczy w kojcu, więc mam nadzieję, że z czasem będzie coraz sprawniejszy, no i schudnie.

I banerek sobie zrobiłam :P
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Post » Czw wrz 19, 2013 7:29 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Idzie straszna zima! Zwierzątka muszą sie najeść na zapas!
To w jakim sensie Groszek jest chory, skoro nie wiadomo co mu jest? :(

Baltuś sie na zdjęcie załapie? Może jakieś spacerkowe .. z kolegami?

Banerek śliczny! Sama jesteś taka zdolna? I czy on sugeruje , że nietoperki też?

Obrazek

morelowa

Post » Czw wrz 19, 2013 10:57 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Właśnie, nietoperki też?
Poprosimy Baltusia z kolegami...

Megana

Post » Czw wrz 19, 2013 14:19 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Logo narysował mąż pani Doktor :-) Ja tylko wzięłam jego rysunek i dodałam tekst. Zdjęcia będą najprawdopodobniej wieczorem, bo od wczoraj jest z nami nowy mieszkaniec - piesio Flipper, więc się będziemy chwalić. Balto jest strasznie oburzony i wykończony. Nie spaliśmy całą noc, a dziś się urlopujemy.

Z Groszkiem jest tak, że miał bardzo podwyższone parametry wątrobowe - wynik był zupełnie kosmiczny. W USG wątroba była nie zmieniona, tylko z niewielkim stanem zapalnym. Wet spodziewał się nowotworu, więc wynik był pocieszający. Ale dlaczego, te parametry były powiększone - nie wiadomo. Leczony był objawowo, lekami poprawiającymi stan wątroby. Zaczął jeść, zwiększył wagę do ponad 400 gram i uznaliśmy, że jest zdrowy. Wet powiedział, że nic więcej już nie można dla niego zrobić. Więc poszedł do innych jeży, żeby się chociaż nie męczył w klatce. Przez jakiś czas było dobrze... i znów waga zaczęła spadać... Wiec znów do klatki, nawadnianie i odżywianie podskórne. Dziś ładnie zjadł i wygląda, że czuje się lepiej. A ... i w tym USG wyszło też, że pozostałe narządy są w porządku.

Nietoperki też byśmy chcieli, ale musimy mieć odpowiednio przystosowane pomieszczenie :P Mam plan, żeby całkowicie przerobić garaż, który jest używany na jeżarium. Niestety mamy w nim za mało pomieszczeń dla jeży, a na małej przestrzeni muszą być osobno, bo inaczej wdają się w bójki. Przy okazji chciałabym zrobić jakieś małe stanowisko dla nietoperków.
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Post » Czw wrz 19, 2013 16:56 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Chyba najgorzej jak trudno postawić diagnozę, a u zwierzaka to już w ogóle przechlapane :(
Niech on sie trzyma, ten Groszek :ok:

Dawaj kod do tego banera - jest śliczny, estetyczny, to sobie go wstawię żeby wszyscy [co zaglądają tam gdzie ja] zobaczyli :mrgreen:

Obrazek

morelowa

Post » Czw wrz 19, 2013 19:25 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Jeżarium - nietoperarium?
Nietoperzarium...?
Hm.

Megana

Post » Czw wrz 19, 2013 20:06 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Jeżowo-netoperkowo..

Obrazek

morelowa

Post » Czw wrz 19, 2013 21:55 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Nemi, jak się zapatrujesz na taką karmę beaphar'a:
http://www.beaphar.pl/products/small-an ... elvoer-1kg
Coś mi się wydaje, że te produkty piekarnicze na 1 miejscu dyskwalifikują ją. Z resztą co to za karma podstawowa skoro trzeba ją uzupełniać mięsem?
Obrazek

selenicereus

Od: Wto mar 24, 2009 20:16

Post » Czw wrz 19, 2013 23:00 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Morelciu bardzo dziękuję :1luvu: Nie umiem robić takich kodów, ale poproszę znajomego, żeby mi napisał.

Nietoperzarium bardzo mi się podoba :P

Selenicereus - popędziłam na nasze strony, żeby zobaczyć jaką jeżową karmę mamy podaną, bo powiem szczerze wpisałam to, co podał mi nasz jeżowy specjalista, bez wnikania w szczegóły :oops: Ale ta podana na stronach to jest firmy Vitacraft, więc chyba inna. Ja osobiście nie stosuję żadnej, gotowej karmy dla jeży. Wolę dać produkty świeże, takie, które widziałam, jak wyglądają. Z gotowych podaję whiskas. Wiem, że to niezbyt dobra karma, ale świetnie się sprawdza, jako stabilizator kup :P No, i ostatnio okazało się, że hitem są gerberki - dostaliśmy je od osób, które przekazały do nas jeża Kubę. Myślę, że świetnie się sprawdzą przy odchowywaniu maluchów.

I obiecane zdjęcia :-)

Szpulka namaczanie
Obrazek

...szorowanie
Obrazek

... płukanie
Obrazek

... suszenie
Obrazek

Groszek - leki dopyszczne :roll:
Obrazek

I nowy rezydent - Flipper. Jeż Groszek wystraszył go śmiertelnie. Flippy nigdy nie widział kota ... z niewiadomych względów uznał, że Oziu też jest psem i zapraszał go do zabawy :P Oziu podszedł do tego z wielkim dystansem :wink:

Obrazek

Obrazek
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

[poprzednia][następna]