SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto wrz 17, 2013 17:18 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

pwpw - cos o tym wiem bo mam takiego jednego delikwenta ,przez swoje upodobania bo na pewno nie moje doprowadził się do kamicy - i tu powiedziłam stop -koniec jego rządów- animonda była beeee, z bozity wyjadał tylko rosół te bobki zostawiał, uwielbial za to suche , do tego mało pił ....i wyrządził - powiedziałam mu - koniec rządów...pogłodował i WYGRAŁAM

o ile krecił nosem na miesko surowe , tak za mieszanka barfowa przepada, ale pod warunkiem ze mieso jest bardzo drobno pokrojone , i mam wrazenie ze suszona krew robi swoje - to zachęci kazdego kota, nie czuc wtedy witami itd.

musisz poprobowac na wszystkie sposoby - Ty masz nad nim panować ,nie on nad Toba - ja mam to samo -ale teraz jestem już nieugięta POWODZENIA :ok:
agula76

Post » Wto wrz 17, 2013 17:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

agula76 pisze:pwpw - cos o tym wiem bo mam takiego jednego delikwenta ,przez swoje upodobania bo na pewno nie moje doprowadził się do kamicy - i tu powiedziłam stop -koniec jego rządów- animonda była beeee, z bozity wyjadał tylko rosół te bobki zostawiał, uwielbial za to suche , do tego mało pił ....i wyrządził - powiedziałam mu - koniec rządów...pogłodował i WYGRAŁAM

o ile krecił nosem na miesko surowe , tak za mieszanka barfowa przepada, ale pod warunkiem ze mieso jest bardzo drobno pokrojone , i mam wrazenie ze suszona krew robi swoje - to zachęci kazdego kota, nie czuc wtedy witami itd.

musisz poprobowac na wszystkie sposoby - Ty masz nad nim panować ,nie on nad Toba - ja mam to samo -ale teraz jestem już nieugięta POWODZENIA :ok:

Tja.
"My rzadzim swiatem, a nami kobiety" - rzekl klasyk. Zapomnial dodac. "A nimi koty". :)
Obrazek

Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim życiu musieli być myszami.

Lifter

Od: Pt sie 09, 2013 10:47

Post » Wto wrz 17, 2013 19:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Lifter pisze:"My rzadzim swiatem, a nami kobiety" - rzekl klasyk. Zapomnial dodac. "A nimi koty". :)

Pełna racja!

Pytanie numer 2132435: o ile suchy Applaws jest lepszy od TOTWa? Wydaje mi się, że ma sporo mniej węglowodanów, w barfowym liczydle wychodzi mi to nieco ładniej. Poszperałam po Allegro i internetowych zoologach i w sumie cenowo się niewiele różnią, a jako że kupuję zawsze wielkie wory, te parę zł nie będzie tragedią. Warto do niego dołożyć czy zostać przy tym TOTWie?
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Śro wrz 18, 2013 1:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

kup na początek małą paczkę na spróbowanie smaku. u mnie applaws był tragedią, kot przedziubywał ledwo-ledwo, byle dotrzymać do mokrego wieczorem.
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Śro wrz 18, 2013 9:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Applaws ma dużo więcej wapnia i fosforu oraz więcej białka, proporcjonalnie do białka ma minimalnie mniej tłuszczu, ale mniej węglowodanów i w składzie bez groszku, czyli białko zdecydowanie zwierzęce (ziemniaki i buraki są) - dla kota zdrowego OK, szczególnie jak już był na TOTWie. Co do smaku - jedne koty się będą zajadać, a inne nawet nie tkną: normalne.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Śro wrz 18, 2013 10:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

No jeśli chodzi o moją Lunę to o jej jedzenie suchego raczej się nie martwię, ona pochłania każde chrupki jakie zobaczy. Dobrze, że psich nie rusza :D a jakby coś są dwa smaki, ten z łososiem powinien jej przypaść do gustu.
Tak pytam, bo tego TOTWa wsuwa, aż jej się uszy trzęsą, no i się zastanawiam, czy może ten Applaws nie byłby lepszy. Na pewno wzięłabym małe opakowanie, wolę nie ryzykować. Ale nie jest dużo droższy, tak jak Orijen na przykład, Appawsa znalazłam za 129zł 7,5kg, a Orijen 169zł za te niecałe 6,8kg. Dla mnie istotna jest cena, ale chcę, żeby karma była jak najlepsza jakościowo, TOTW to cena około 115zł za 6,8kg. Dokładam do Applawsa trochę ponad dychę, ale mam przy okazji 0,7kg więcej karmy. Orijen u mnie odpada.

Muszę się więc przyjrzeć temu wapniowi i fosforowi, żebym nie przekroczyła jakiejś dziennej dawki, bo nie ma co patrzeć na same proporcje, jak się przedawkuje... Dzięki ;)
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Śro wrz 18, 2013 10:23 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Najtańszego Applawsa znalazłam na zwierzakowo.pl 127,90 ;)
U mnie jest bardziej lubiany niż TOTW akurat, ale mam mało wybredne koty :lol:

Alyss

Od: Czw wrz 06, 2012 19:01

Post » Śro wrz 18, 2013 10:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

O, no to jeszcze taniej. Dzięki ;)
TOTW chyba ma dodatek naturalnych aromatów, myślałam, że właśnie jego większość kotów bardziej lubi. A tu proszę ;)

Co do chrupek Luna też jest mało wybredna. Jak ją dostaliśmy w wieku 2 m-cy to jadła przez kilka tygodniu Purinę Cat Chow, bo taką jadła wcześniej, potem zamówiłam Sanabelle, ale musiałam kupić 200g Perfect Fita, bo czekaliśmy na dostawę i skończyło się suche. A jeszcze kiedyś też w czasie oczekiwania na dostawę kupiłam małego Frieskiesa do zmieszania z resztką Sanabelle. Potem garść TOTW Canyon River od Maupy, teraz Rocky Mountain. A jeszcze kilkudniowy epizod z Acaną i Orijenem, ale za płaskie chrupki miały i ich nie gryzła, potem puszczała takie nieprzetrawione pawie. Potem doszłam do wniosku, że może to i dobrze, bo są strasznie drogie :D Ale suche jadła każde jak leci, tylko nad domieszką Frieskiesa się namyślała, zresztą jej się nie dziwię, ale to były tylko 2 dni.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Śro wrz 18, 2013 10:33 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

agula76 pisze:(...)

Chwilowo odpuszczam, dalsze 'próbowanie' mogłoby się okazać groźne dla kota 8) Muszę odpocząć przed nową próbą.. ale spróbujemy z tą krwią, może jednak? I tak chce mu dawać mięso, ale na razie na jego zasadach, czyli tyle ile zechce zjeść. Problem w tym, że jak z Feringą.. z głodu zje, ale będzie chudł. Musi mieć coś, co sam lubi. Chwilowo wszystkie metody zawodzą, bym coś mogła zmienić, a lepiej tak, niż go głodzić.. To bardzo uparty charakter :twisted:
Heh bo koty muszą być na górze hierarchii inaczej nie są szczęśliwe.. A co to za frajda mieć nieszczęśliwego kota? I nie piszę tego, bo mi kota siedzi na kolanach i pilnuje, co też ta duza w necie wypisuje :lol:
pwpw

Post » Śro wrz 18, 2013 12:21 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Tobie też tak robi? Mi też wpycha łepek - jakby co najmniej umiała czytać (choć z kotami nie wiadomo - może umie :roll: ).

Żeby znowu próbować, to rzeczywiście musisz go podtuczyć. Poza tym uparty charakter - jak Magnolka - lubi pokazać, że coś jest jego wyborem; jakbym ją wzięła sama na kolana, to od razu ucieknie, popatrzy i wskoczy z powrotem dla pokazania, że przyszła, bo to ona chce, a nie ja. Z drugiej strony to jednak dorosłe myślące i niezależne stworzenia - nie dziwota, że chcą robić po swojemu.

Co do krwi - kotom częściej bardziej smakuje suszona wołowa (na BŚ jest temat w zaopatrzeniu - tylko tam widziałam, w żadnym sklepie) niż wieprzowa (taka jest w fortan fortain, ale po odpowiedniej obróbce, żeby było bezpiecznie). Aczkolwiek i tu są pewne wyjątki. Najtaniej można kupić w zoo+ (bo tylko tam chwilowo widziałam opakowania po 80g, a tego się malutko daje, a po otwarciu można tylko 3 miesiące w lodówce trzymać).
...

czarnekoty123

Post » Śro wrz 18, 2013 14:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Gpolomska
Robi co chce, bo to domowe maczo 8) Zalegnięcie na kolanach, to nic.. z kompem się inaczej walczy.. wystarczy biegać po klawiaturze :evil: :mrgreen: Przemoc domowa też nie jest nam obca.. choć najzabawniejsze są dyskusje, mówię "nie" a kota odpowiada ni to miauknięciem, ni to szczeknięciem, coś na kształt dźwięku, gdy kot widzi ptaka za szybą :roll: I tak sobie dyskutujemy :roll: boski jest :1luvu: Jak chce to zalegnie na kolanach i trudno go zdjąć, jak nie.. miesiącami je omija.. to on decyduje kiedy i czy w ogóle :roll: Taki typ, od początku.. Jak śpi można go tarmosić, niekoniecznie to zauważy.. :mrgreen: Pazurki wtedy najlepiej obciąć, bo mu się nie chce otwarć oczęt :lol: W czuwaniu by się nie udało.. Taki jest od pierwszych chwil u mnie. No unikat :1luvu:
BŚ czyli barfowy świat? Zoo+ czyli : http://www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_s ... ota/134800 czy coś innego?
Wieprzowiny nie daję, więc odpuszczę temat.
Troszkę skrótowo napisałaś i niekoniecznie rozumiem :wink:
pwpw

Post » Śro wrz 18, 2013 14:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

pwpw pisze:BŚ czyli barfowy świat? Zoo+ czyli : http://www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_s ... ota/134800 czy coś innego?
Wieprzowiny nie daję, więc odpuszczę temat.
Troszkę skrótowo napisałaś i niekoniecznie rozumiem :wink:

BŚ, czyli barfny świat, czyli tak, barfowy:
http://www.barfnyswiat.org/
zoo+, czyli sklep Zooplus, tak :)
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Śro wrz 18, 2013 14:23 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Maupa
Dzięki.. troszkę to szyfr był :lol: Dla niewtajemniczonych :wink: :ryk:
pwpw

Post » Śro wrz 18, 2013 14:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

wieprzowiny też nie daję, ale to specjalnie obrobione, więc bezpieczne ;-) tyle, że krew z bś lepsza i taniej wychodzi.
...

czarnekoty123

Post » Śro wrz 18, 2013 14:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

pwpw pisze:Maupa
Dzięki.. troszkę to szyfr był :lol: Dla niewtajemniczonych :wink: :ryk:

żaden problem - wszystkiego się trzeba dowiedzieć po raz pierwszy :ok:
Obrazek Obrazek

Maupa

[poprzednia][następna]