SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt wrz 13, 2013 15:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Moje śmietanę i śmietanki kochają. Mogą być kwaśne 12%, 18% czy słodka 30%.
Jak widzą "białe" mam serenady w kuchni :ryk:

Hmmm może wywar mięsny. Są koty co lubią i chętnie piją.
Myślę, że każdy sposób dodatkowego nawodnienia jest dobry i każde dodatkowe ml :ok:

U nas woda mokrego zdaje egzamin. Co 1-2 h, 10 ml do łyżeczki mokrego :mrgreen:
Aż się dziwię, że on to je :roll: ale ciesze się jak głupia :ok:
Obrazek Obrazek Obrazek
Toffie [*] 15.03.2016r. , Kubuś [*] 07.12.2016r. , Julia (Dżulia) [*] 15.01.2018r.

Miraclle

Od: Wto maja 10, 2011 10:47

Post » Pt wrz 13, 2013 15:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

szczerze mówiąc myślę o oliwie (z oliwek!) i śmietanie jako dosmaczaczu jedzenia. o ile śmietanę może ciężko przepchnąć z mięsem (za to można rozwodnić, moje tak lubi), o tyle oliwą można tę okropną mielonkę polać. jeśli lubi. a to mocno pachnie, więc zmieni smak mokrego. :)
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Pt wrz 13, 2013 15:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Eksperyment śmietankowy skończył się zgodnie z przewidywaniami - chrupokożerca Eryk wzgardził, nie pomogło nawet delikatne maczanie łapek, a Maciek stwierdził, że śmietanka może być i właśnie wylizuje miskę ;)

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Pt wrz 13, 2013 15:55 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Miraclle pisze:Czy wie ktoś taki % fosforu ma Animonda Carny ? :roll:
Kupiłam pakiet 400g z indykiem i krewetkami i nie wiem czy mogę dać też Kubusiowi.

Jak nie piszą, to możesz być pewna, że sporo ;) poza tym kiedyś pisali skład w zakresie "w tym mięsa..." i było to poniżej 10%. Jak producent coś przemilcza, to zwykle nie ma się czym chwalić.

Yagutka pisze:Ile mogę trzymać kota bez jedzenia? :)

Po 48h zaczyna się otłuszczanie wątroby i spalanie mięśni; odwodnienie daje znać o sobie już po 24h. Kota nie wolno tak traktować metodą głodzenia!!! Trzeba stopniowo - nie wielm ile razy podawałam link do opisu Dagnes, jak to zrobić w cywilizowany sposób, a nie kosztem zdrowia kota, ale podam kolejny raz: link - pkt. 1-4 to przestawianie z suchego na mokre. Głodzenie kota - o ile nie jest jakimś kosmicznym zjadaczem czegokolwiek - prędzej może doprowadzić do problemów niż zmiany nawyków (i o tym mnie wet też informowała /a dokładniej dwie i to z różnych lecznic/, że z psem można - do 48h każdy się raczej złamie, a kot może się obrazić i pochorować). Kotu zmiany się robi baaaaaardzo powoli - nie ma metody SZYBKO. NIE MA! Chyba, że mu coś po samym powąchaniu podejdzie, ale jak nie jest przekonany to powoli metodą dwa kroki w przód i nieraz jeden w tył.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Pt wrz 13, 2013 16:03 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Aha, od razu na początku zaznaczę, że nie głodzę kota ;)

Czytałam link na barfnym świecie i staram się to stosować od kilku (!) miesięcy.

Wobec tego konkrety zgodnie z tamtymi punktami:
- kot ma kilka misek z wodą
- ma ustalone pory posiłków - które na niego nie działają. Jeżeli o porze karmienia nie dostaje swojego suchego, idzie spać, mokrego w ciągu dnia nie chce, czeka na kolejny posiłek, na którym dostaje już suche. Albo suche dostaje wcześniej, jak widzę, że jest głodny.
- próbowałam dodawać trochę mokrego do suchego, nie działa
- próbowałam mu podawać mniej suchego, żeby miał potem jeszcze miejsce na mokre, nie działa

Nie dotarłam do etapu mokra karma posypana kilkoma chrupkami, bo kot nie chce tego jeść!

Jeżeli do suchej dodam mały kawałek mokrej, to suche zostaje zjedzone, mały kawałek mokrej wysycha i tyle. I tak mogę robić bez końca, on tego nie zje (doświadczenie z tych kilku miesięcy)

I o to mi chodzi - co mam zrobić w takiej sytuacji? Do tej pory kota nie głodziłam, bez przesady, po prostu dawałam mu chrupki.

Jak pisałam wcześniej, miał fazy, że jadł niektóre mokre karmy, ale po paru posiłkach przestawało mu smakować i chciał suche.

Yagutka

Post » Pt wrz 13, 2013 16:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

No coz, sa koty niereformowalne i juz...

Ale probuj, a nuz-widelec akurat mu sie cos przestawi w lebku.

Mielismy kiedys na tymczasie kotke wzieta ze schroniska, juz powaznie chora - jakas wirusowa infekcja jelit. Leczenie szlo dobrze, ale kotka choc czula sie coraz lepiej, nie chciala NIC jesc, szyneczki, mieska, cokolwiek pod mordke podetkniete - nie, dziekuje, nie skorzystam. Lezala sobie na wersalce, z zadowolona mina, wode pila i siusiala, jesc nie chciala za chiny.

I po 2 dniach, nagle, gdy zona gotowala rosol, podniosla pokrywke, buchnela para i rozszedl sie zapach - kotka nagle wystrzelila dzikimi susem, pobiegla do niej z rozdzierajacym DAAAAAAJ!!!
No i wszamala z marszu rozgotowane skrzydelko i z cwierc piersi na dokladke... i od tego momentu jadla za trzech. (Do tego udalo sie nam jej znalezc dom, gdzie przezyla ponad 12 lat jeszcze).
Obrazek

Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim życiu musieli być myszami.

Lifter

Od: Pt sie 09, 2013 10:47

Post » Pt wrz 13, 2013 16:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

No własnie, mam wrażenie, że on jest kompletnie niereformowalny :(
To juz z nerkowym Maćkiem doszłam do jakotakiego porozumienia w kwestii żarcia, ale z Erykiem masakra.
I tak jak mówię, jest to kot, który jak nie dostanie rano tego, co chce, potrafi iść spać na 10 godzin i wyjść wieczorem i ewentualnie wtedy coś zjeść. Albo i nie. Natomiast w nocy będzie jeść - bo na noc zawsze trochę żarcia zostawiam, żeby nie były głodne.

Takie rzucanie się na żarcie miał tylko na tuńczyka i Felixa - ale potem mu przeszło i teraz się nie rzuca ;)

Yagutka

Post » Pt wrz 13, 2013 18:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

To znaczy brudzisz tylko mokrym chrupki (kilka), a on nawet ich nie zjada? I zwilżonych też nie? A chrupki jakie dajesz?

Poza tym jeśli jest niereformowalny, to głodem nie weźmiesz (Magnolki w schronie głód nie wziął, żeby zacząć jeść chrupki - strajkowała; u mnie acana i orijen jej zasmakowały, ale i tak wolała mokre; mięsa początkowo nie chciała tknąć - teraz tknie tylko mięso, mokre /przedtem ulubione/ jakieś nie takie, a suche to można zakopać - to, które przedtem jadła).
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Pt wrz 13, 2013 19:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

gpolomska pisze:To znaczy brudzisz tylko mokrym chrupki (kilka), a on nawet ich nie zjada? I zwilżonych też nie? A chrupki jakie dajesz?

Poza tym jeśli jest niereformowalny, to głodem nie weźmiesz (Magnolki w schronie głód nie wziął, żeby zacząć jeść chrupki - strajkowała; u mnie acana i orijen jej zasmakowały, ale i tak wolała mokre; mięsa początkowo nie chciała tknąć - teraz tknie tylko mięso, mokre /przedtem ulubione/ jakieś nie takie, a suche to można zakopać - to, które przedtem jadła).

Nie, ubrudzonych chrupek mokrą karmą nie zjada.

Zwilżonych (mała ilością wody) nie dawałam, dawałam tylko z większą ilością wody, takie napęczniałe i pływające. Nie je. Może spróbuję faktycznie na razie z ociupinką wody.

Przez lata jadł Orijena, teraz Orijen zmienił formułę, miał problemy z przyzwyczajeniem się, ale już się przyzwyczaił, Acanę też mamy, ale woli Orijena.

On je rano, wieczorem i w nocy. Jeżeli na któryś z posiłków nie dostanie tego, co chce, idzie spać i czeka na następny ;) No i stąd moje pytanie - jak długo mam mu pozwalać "czekać", bo właśnie podejrzewam, że prędzej się zagłodzi niż zje to, co mu nie pasuje.

Edit: Aha, z tymi chrupkami pobrudzonymi mokrą karmą to jest tak, że załóżmy raz na 2 tygodnie takie zje. No ale w przeciągu miesiąca to nie jest jakiś gigantyczny postęp. Nie wiem, może on potrzebuje po prostu naprawdę duuuuuużo czasu :roll:

Yagutka

Post » Pt wrz 13, 2013 20:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

ktoś tutaj pytał parę razy o lepszy mus.

konsystencję jednolitego, jasnoróżowego musu ma catz finefood o smaku śledzia w saszetce. podkreślam to, bo jeszcze nie wiem, jak się ma sprawa z puszką. mam oczywiście komplet, tj. sześć, i ciekawe, czy się zmarnują.

bo na razie Łajza pogardził. rybą cuchnie na całą kuchnię. :roll:
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Pt wrz 13, 2013 20:32 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Pewnie ja pytałam, bo jak na razie to tylko Power of Nature ma konsystencję, która mój kot łaskawie zje. Zwartych mielonek nie lubi. Ale CFF mi sama wysłałaś i też nie tknęła, więc póki co zostaję przy PON'ie :D
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Pt wrz 13, 2013 20:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

wiem, i wysłałam Ci po pierwsze puszkę, po drugie - tak jak mówisz - mielonki. a cff to bardzo wybitnie mus, ten w saszetce. zupełnie inny smak - brałaś zdaje się jagnięcinę, a to daleko od śledzia z krewetką. :D

ale nvm, głównie to się żalę, że kot, któremu smakuje wszystko, akurat dziś ma humorki.
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Pt wrz 13, 2013 20:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Ha, to może kiedyś spróbuję :D jak będę następnym razem zamawiać, to wezmę jedną czy dwie saszetki. Może też jej podejdzie, miałaby chociaż jakieś urozmaicenie :D
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Pt wrz 13, 2013 20:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Czy dajecie całą pierś kaczkową ze skórą?

Mój Leoś stanowczo wymiotuje po łapczywym zjedzeniu całej kaczej piersi, nawet nie nadtrawiając.
Laluś (tymczas) czuje się świetnie .Samo mięsko jest ok, skóra -szkodzi.
Czy to normalne ???
Już dwa razy powtórzyłam eksperyment z całą piersią i zawsze to samo...

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Pt wrz 13, 2013 21:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

To zmiel skórę z piersi i dodaj rozciapaną do kawałków mięska.
Tłuszcz jest bardzo ważny, a właściwie jego odpowiedni stosunek do białka.
A w skórze jest go trochę.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

[poprzednia][następna]