SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto wrz 10, 2013 12:46 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Wpadka? A jak takie "wpadki" mają przy produkcji karmy? Mniejsza o to. W każdym razie jak się poczyta skład, to mówi chyba samo za siebie.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Wto wrz 10, 2013 12:50 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Ja akurat nic nie mam do o karmy z robaków :) Białko to białko, a robacze mięso to w końcu zwierzęce białko. A tak w ogóle to skąd wiadomo , że pióra są dla kota nieprzyswajalne? W końcu to też zwierzęca substancja? O pióra to tak z ciekawości się pytam, bo naprawdę nie wiem.

Ale robaków będę bronić. Jakem ja była właścicielka kota, który bronił dzielnie mojego mieszkania przed muchami, karaluchami i wszelką swołoczą :1luvu:
Tylko karalusze nogi po podłodze rozrzucał :twisted:

Royal odpada przez kukurydze. Ostatnio w zoologu wąchałam to to. Pachnie jak chipsy 8O a przecież Orijena jak się powącha to nos więdnie. i sinieje.
Demonki <3
Obrazek Obrazek

elianka

Od: Wto gru 26, 2006 18:42

Post » Wto wrz 10, 2013 12:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Zwykle jest tak, niestety, ze im bardziej masowy, badziewny, korporacyjny produkt, tym silniejsza jego reklama. Bo to ma powszechnie kupowac "glupi narod", ktoremu sie wmowi, ze idealna, zbalansowana, przygotowana przez ekspertow i kucharzy z restauracji z 5 gwiazdkami Michelina, przyprawione kawiorem z bielugi i truflami (a konkretniej to 0.000000000000001%, jak sie wgryziesz w drobny druczek na odwrocie pudelka), i ktory bedzie w to wierzyl, bo mu sie nie chce sprawdzic, albo po prostu woli wierzyc, bo tak wygodniej.

A kto w kociej karmie najbardziej sie lansuje - Whiskas (4% kurczaka w kurczaku!), Friskies (na ktorego nawet glodne bezdomniaki kreca nosami) etc.

Coz, sam przez pare lat kupowalem suche RC w przeswiadczeniu, ze to cos dobrego, niesmieciowego itd. :oops: Dopiero jak kot podupadl na zdrowiu, to zaczalem sie interesowac co mu konkretnie daje, ech.
Obrazek

Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim życiu musieli być myszami.

Lifter

Od: Pt sie 09, 2013 10:47

Post » Wto wrz 10, 2013 13:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Ja się tylko zastanawiam, ile kasy mogą za reklamowanie RC dostawać weterynarze. Wydaje mi się niemożliwe, żeby nie wiedzieli, czym się karmi kota! Żeby ani razu nie popatrzyli na skład produktu, który tak chętnie wciskają wszystkim...
Mój weterynarz prowadzi sprzedaż polskiego Ariona, ale ani razu mi go nie wciskał, ani razu nie powiedział, że źle karmię kota, sam mnie ostrzegał przed W, KK i podobnymi, sam powiedział, że kot MUSI mieć chociaż część dziennych porcji albo z mokrego, albo z mięsa.
Royala nawet nie wąchałam. Skład mi wystarczył, ale się nie dziwię, że tak pachnie, skoro to prawie samo zboże. Jak tam patrzę, to nawet niektóre te marne marketówki jak Perfect Fit czy Purina One mi się wydają lepsze, bo przynajmniej pokazują procentową zawartość mięsa. A ile jest w RC? Oni chyba nawet sami nie wiedzą.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Wto wrz 10, 2013 13:18 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Mój wet nawet nie udaje, że się zna na kocim żywieniu :D Daje nam darmowe próbki royala czy hillsa no i jak Guzik był chory to kupiłam od niego tą karmę w płynie, no ale kot nie jadł wcale więc wolałam, żeby zjadł cokolwiek, to było tuż przed samą śmiercią.Wet ma podpisane umowy przedstawicielskie z tymi firmami więc są.

A tak to słucha uważnie co mówię o żywieniu kotów, zachęca do pogłębiania wiedzy o BARFIE . BA! Ma nawet materiały o barfowaniu psów :) Mój wet to skarb.

Tak sobie myślę - zresztą nie mi pierwszej to przyszło do głowy w tym wątku - że wet jak słyszy "sama robię swojemu kotu jedzenie" to słusznie ma przed oczami ziemniaki z obiadu i resztkę kapusty z gołąbków, w najlepszym razie kurczaka gotowanego z ryżem i marchewką. Z tej strony patrząc wcale się nie dziwię że proponują RC czy Hillsa :) Wcale to nie gorsze od kurczaka z ryżem a przynajmniej jakieś witaminy ma.
Demonki <3
Obrazek Obrazek

elianka

Post » Wto wrz 10, 2013 13:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Bellemere pisze:Ja się tylko zastanawiam, ile kasy mogą za reklamowanie RC dostawać weterynarze. Wydaje mi się niemożliwe, żeby nie wiedzieli, czym się karmi kota! Żeby ani razu nie popatrzyli na skład produktu, który tak chętnie wciskają wszystkim...

Wiesz, moze po prostu tez mysla, ze skoro ci wszyscy eksperci tworzyli te karme, to jest dobra? Albo moze po prostu wychodza z zalozenia, ze ta karma napedza im ruch w interesie - bo to nerki, bo to watroba, zaparcia, alergie, uczulenia................... I potem RC leczniczy, sensitivie, senior, junior etc, zastrzyki, zabiegi... Nie twierdze ze wszyscy, ale.... Sa ludzie i ludziska. Wetka, do ktorej mam najblizej stale mi powtarza - samo suche prosze mu dawac, zadnego mokrego (no chyba, ze urynaryjne) a miesa to lyzke stolowa tygodniowo, bo sie kotek przebialczy itd. I zdaje sie naprawde sama w to szczerze wierzy. Dlatego u niej to bede kota szczepil, obcinal mu pazurki itd. ale nic wiecej. Mam dziwne wrazenie, ze o zywieniu kotow wiem wiecej po lekturze tego forum i Barfnego Swiata, niz ona po tych studiach (*). Gdzie zdaje sie o kociej diecie maja pare godzin wszystkiego...

(*) Choc zawsze tez powtarzam sobie "wszystko tak dlugo wydaje sie proste i jasne, dopoki nie wiesz o czym mowisz" :)

Royala nawet nie wąchałam. Skład mi wystarczył, ale się nie dziwię, że tak pachnie, skoro to prawie samo zboże. Jak tam patrzę, to nawet niektóre te marne marketówki jak Perfect Fit czy Purina One mi się wydają lepsze, bo przynajmniej pokazują procentową zawartość mięsa. A ile jest w RC? Oni chyba nawet sami nie wiedzą.

Jest ogolna ilosc bialka - ale zdaje sie bez rozbicia czy to zwierzece, czy roslinne.

W kazdym razie mojemu kotu, nawet jak jeszcze byl zdrowy, futerko sie po tych wszystkich RC Hair/Skin etc. sypalo gesto (czesalem go codziennie i codziennie spora kulke sierci mialem potem na zgrzeble), jakis lupiez sie pojawial itd. A po urozmaiceniu diety o mokre, mieso i lekka suplementacje spirulina oraz maslem (tego ostatniego nie za bardzo chce jesc) futerko sie nablyszczylo, lupiez zniknal, a po czesaniu tak 1/3 tego, co byla wczesniej zostaje na zgrzeble.

Wiec sorry, nie wtracam sie w diagnozy wetow, ale co do zywienia to slucham co mowia ale robie swoje.
Ostatnio edytowano Wto wrz 10, 2013 13:43 przez Lifter, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Lifter

Post » Wto wrz 10, 2013 13:21 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

moja wetka, kiedy opowiadałam jej, czym karmię Łajzę i żaliłam się, że nie chce żreć orijena i że szukam innych bezzbożówek, z trudem i wyraźnym wewnętrznym konfliktem powiedziała, że tak, oczywiście zboża nie są kotu do niczego potrzebne i że dobrze robię. gabinet obstawiony RC jak ta lala, ale też należący do kogo innego - ona tam kilka godzin dziennie pracuje, nie jest jej. wybrała mimo tego lojalność wobec wiedzy, a nie wobec pracodawcy. scena była zacna ;)
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Wto wrz 10, 2013 13:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Ha, akurat kurczak z ryżem to nie takie złe, moim zdaniem lepsze niż RC, tylko kurczak trochę mało tłuszczu ma. No, ale kapusta z gołąbków to już może nie najlepszy pomysł :ryk:

Lifter, pewnie masz rację z tymi wetami, ale to jest przykre, że bądź co bądź, lekarze nie pogłębiają swojej wiedzy, jeśli chodzi o karmienie. Mimo, że mój wet odradzał mi karmienie samą suchą, zalecał chociaż częściowy udział mokrej karmy lub mięsa (i za to go lubię), dużo więcej dowiedziałam się tutaj. Ideałem by było, gdyby można było pójść do weta i po prostu z nim porozmawiać o prawidłowym karmieniu, nie słysząc "Pani, RC tylko, suche najlepsze"...

No i białko zawsze podają ogólnie, zarówno zwierzęce, jak i roślinne. W takim TOTW'ie mi to tak bardzo nie przeszkadza, bo ma białka 43% i jest bez zbóż, więc jest duża szansa na to, że zaspokaja potrzeby kota na białko zwierzęce. Wyżej wspomniany Exigent ma już 33% i ogromną, niemożliwą do dokładnego określenia ilość zbóż. Co się dziwić, że się kotom na tym sypie sierść...

Maupa, to masz szczęście do wetki! ;)
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Wto wrz 10, 2013 13:42 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Dlatego lepiej jak wypełniaczem są ziemniaki :) Bo nie zawyżają sztucznie białka.

A ta kapusta mi przyszła na myśl, bo moi teściowie swoim kotom to dają :roll: (dzięki mnie w ogóle zaczęli im dawać karmę, wcześniej tylko mleko i zlewki). A koty strasznie ta kapustę lubią.

Ba! Jak ostatnio jadłam gołąbki to miałam koci nalot na talerz. Moich własnych wypieszczonych mięsożernych demonów. Niemal jadłam na stojąco mając u stóp stado wściekłych surykatek 8O

Nie wiem co ta kapusta w sobie ma.
Demonki <3
Obrazek Obrazek

elianka

Post » Wto wrz 10, 2013 13:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Czytałem z uwagą cały watek i wiem, że macie doswiaczenia z TotW. Można prosić o odpowiedź na moje wątpliwości w wątku: Taste of the Wild - data ważności?
Po raz pierwszy mam w domu paczkę tej karmy, ale wydaje mi się, że data wazności i kod produkcji nie powinny byc wybite na taśmie klejącej.
jak to wygląda na sprawdzonych paczkach?
Sprawa pilna, bo jutro kurier ma mi wymienić paczkę i chciałbym byc pewny, że znów nie będzie przebita data.
Do tej pory karmy kupowałem w marketach i na nich daty są wydrukowane na opakowaniu.

Ikerka

Od: Sob wrz 07, 2013 20:45

Post » Wto wrz 10, 2013 13:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Serio? Kapustę? 8O moja ma ją głęboko gdzieś, jedyne co mi teraz próbuje ukraść z talerza, to jak robimy grilla i są udka z kurczaka, to kradnie chrząstki. Wolałabym, żeby zjadała te surowe, ale czasem jej jedną pozwalam poobgryzać.

My z TŻ ostatnio też odnieśliśmy mały sukces, bo przestawiliśmy psa teściów z Chappi (jak zawsze, powodem była niewiedza...bo to takie ładne, kolorowe, pisze, że wołowina, a pies je...) na Brita, też szczyt możliwości to nie jest, ale na pewno lepsze, niż Chappi...
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Wto wrz 10, 2013 13:50 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

elianka pisze:Dlatego lepiej jak wypełniaczem są ziemniaki :) Bo nie zawyżają sztucznie białka.

A ta kapusta mi przyszła na myśl, bo moi teściowie swoim kotom to dają :roll: (dzięki mnie w ogóle zaczęli im dawać karmę, wcześniej tylko mleko i zlewki). A koty strasznie ta kapustę lubią.

Moj wcina salate. I kukurydze z puszki wyzera. A juz oliwki to w ogole szal (ale glownie dlatego, ze skojarzyl, ze w srodku jest pasta z sardeli, rybia i slona, ktora uwielbia - tzn. sa takie nadziewane oliwki). A za fasolka szparagowa (w straczku) gania jak szalony - nie ma lepszej zabawki dla niego, jak porzucac mu te straczki - szaleje, aportuje, nosi, memla, traca lapka...

Ba! Jak ostatnio jadłam gołąbki to miałam koci nalot na talerz. Moich własnych wypieszczonych mięsożernych demonów. Niemal jadłam na stojąco mając u stóp stado wściekłych surykatek 8O

Raczej chodzilo o farsz. :) My w domy lubimy jeszc chleb z taka pasta jajeczna (cos w rodzaju jajecznicy, ale robionej z dodatkiem niewielkiej ilosci mleka i maki). Kot siedzi jak posag - z kazdej kromki nalezy sie mu dzialka - trzeba palcem zdjac czastke i dac kotu do zlizania. Inaczej macha i delikatnie paca lapka, jakby mowiac "ej no, a moja porcja...?" Ale na widok zoltka w miseczce kociej - zadarta kita i w tyl zwrot. Nie, ma byc ta pasta!
Ostatnio edytowano Wto wrz 10, 2013 14:07 przez Lifter, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Lifter

Post » Wto wrz 10, 2013 14:03 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Lifter pisze:Moj wcina salate. I kukurydze z puszki wyzera. A juz oliwki to w ogole szal (ale glownie dlatego, ze skojarzyl, ze w srodku jest pasta z sardeli, rybia i slona, ktora uwielbia - tzn. sa takie nadziewane oliwki). A za fasolka szparagowa (w strączku) gania jak szalony - nie ma lepszej zabawki dla niego, jak porzucac mu te straczki - szaleje, aportuje, nosi, memla, traca lapka...

Mój Guziczek wielbił oliwki. puste, bez nadzionka. Potrafił zeżreć każdą ilość i jeszcze się tarzać w tym miejscu, gdzie leżała. Podobną estymą darzył czekoladę i rodzynki, które kotom szkodzą, wiec musiałam bardzo tego pilnować, a fasolka szparagowa to był szał <3 Ogólnie wtykał nam dziób do talerzy, ale jak widział parówkę, to aż kwiczał.

Jeszcze kociasty miał nieokiełznany pociąg do makaronu. Nigdy go nie jadł, ale uwielbiał wyciągać z gara i rozwłóczyć po całej kuchni... Nawet pokrywkę z garnka dziad zdejmował :twisted:

Rety jak ja za nim tęsknię :placz:
Demonki <3
Obrazek Obrazek

elianka

Post » Wto wrz 10, 2013 14:58 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Ikerka pisze:Czytałem z uwagą cały watek i wiem, że macie doswiaczenia z TotW. Można prosić o odpowiedź na moje wątpliwości w wątku: Taste of the Wild - data ważności?
Po raz pierwszy mam w domu paczkę tej karmy, ale wydaje mi się, że data wazności i kod produkcji nie powinny byc wybite na taśmie klejącej.
jak to wygląda na sprawdzonych paczkach?

jakiej taśmie klejącej?
w jakim sklepie kupujesz? może trzeba go zmienić ;)

dwie paczki totwa, jakie przerobiliśmy, miały wybite (czyt. wklęsłe) czarnymi cyframi gdzieś na opakowaniu datę ważności i numer produkcji. nie było żadnej taśmy klejącej z nadrukiem. zdaje się nawet, że tam jest specjalne pole do tego, ale mogę źle pamiętać.
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Wto wrz 10, 2013 15:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Ja już niestety wywaliłam paczkę, bo karmę przechowuję w plastikowym, zamykanym pojemniku, ale z tego co pamiętam, na datę ważności był specjalny, jaśniejszy prostokącik i na nim była wybita data.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

[poprzednia][następna]