SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon wrz 09, 2013 15:46 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Ooo to Solę mam w zamrażarce i gotowałam. A niepotrzebnie.

A tak pytam bo dziś jesteśmy sami w domu ja i demony i pomyślałam, że im cichcem kupię surowego łososia. Żeby nikt nie widział :twisted: :twisted: :twisted:
Demonki <3
Obrazek Obrazek

elianka

Od: Wto gru 26, 2006 18:42

Post » Pon wrz 09, 2013 18:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

To ja jeszcze zapytam czy odnosi się to tylko do ryb surowych czy także do przetworzonych- przestraszyłam się , mój Leoś uwielbia puszki Porta 21 , głównie rybne.
Doczytała ,że "surowe ryby" , mam nadzieję ,że nie truję kota karmą?:)
Czy może ktoś to wie?

Kupiłam smalec gęsi.
Wzbudził żywy entuzjazm jamnika- zeżarłby całe opakowanko na raz:).
Kotom muszę nieco wmuszać, na szczęście mam grzeczne stado dobrze wychowanych persiąt i trochę tylko walczą.

No i się pochwalę: mam już trzy "mięsne" koty- moje starsza kocica zajada wołowinkę aż miło. Tym razem nie popełniałam błędu- albo z Felini Complete albo wcale! Oczywiście zazdrośnica je bo inne jedzą.
Jeśli namówię ostatnią, małą konserwtystkę , która na razie tylko wącha i idzie pojeść ukochanych chrupeczek- trudno, będzie barf.

Trochę to niespodziewane, ale cóż... :D

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Pon wrz 09, 2013 19:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Z tego co wiem wszystkie puszki mają mięso po obróbce termicznej, więc chyba nie ma się czego bać ;)
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Pon wrz 09, 2013 19:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Jak nie jest po obróbce termicznej (tzw. raw food), to jest jasno zaznaczone.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Pon wrz 09, 2013 20:07 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Almo nature raw food jest gotowane w zamknięciu, takie mięso jest szkodliwe??? 8O

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Pon wrz 09, 2013 20:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

U nas Szajka rozpoczęła dzisiaj strajk głodowy.
Po miesięcznej przerwie dwa dni temu dostała BARfa indyczego, wczoraj zapomniałam rozmrozić i rano dałam puszkę.
Po powrocie z pracy stwierdziłam, że @ nic nie zjadła.
Ona jest stanowcza, albo mięsko, albo nic!
Chyba czeka nas 100% BARF :strach: albo 100% puszki.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Pon wrz 09, 2013 21:05 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

kotkins pisze:Almo nature raw food jest gotowane w zamknięciu, takie mięso jest szkodliwe??? 8O

A dlaczego miałoby być? Widocznie opakowanie jest odpowiednie do tego.

Co do puszek i BARFu: Magnolia zje trochę jakiejś saszetki/szalki (bo puszki lub jak ja - tzn. nie lubi) rozdziabanej widelcem z wodą jak ma nawrót herpesa (dawno miała kk nieleczony - opinia wet - stąd przewlekłe zapalenie spojówek, często katarki itp.) i wtedy jest problem przełykać (dostaje 80% BARF, a na kolację 20% mokrego CFF lub innego dobrego ew. poprawionego :twisted: bo to miękkie, a wieczorem już ma tyle na koncie danego dnia, że tylko coś naprawdę miękkiego zje; blendowanego surowego nie chce - jak pachnie jak mięso, to ma wyglądać jak mięso); ale jak ból puszcza, to już żadnego gotowego nie poliże i tylko mieszanka z surowizny z kawałkami słusznej wielkości.
...

czarnekoty123

Post » Wto wrz 10, 2013 7:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Jak zepsuć 2 kg mięsa gęsio-indyczego?

Dodać krew kaczą mrożoną nie sprawdzając wcześniej czy jest w niej ocet.
Pomimo płukania Szajka stanowczo odmówiła jedzenia.
Mam w zamrażarce kilkanaście porcji i chyba muszę je wywalić.
Może chociaż bezdomniaki zjedzą?

Jestem zbyt tempa, żeby robić BARFa :evil:
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Wto wrz 10, 2013 8:05 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Nie zbyt tępa tylko zbyt ufna i nie sprawdziłaś krwi (na BŚ jest sporo przestróg, że dają ocet, co by była płynna) choć twierdzą inaczej. Nie wiem czy to dobre dla bezdomniaków, bo koty nie powinny octu, a z tego, co widziałam na BŚ, to do przepisu sporo jej musiałaś dać... aczkolwiek ocet dość szybko paruje, więc może jak poleży, to zjedzą i bez szwanku dla zdrowia (na pewno lepsze niż wypicie glikolu itp., a i tego w desperacji głodne koty się łapią).

Pozwolę sobie z innego tematu przekleić, ale dla niektórych może być ważne:
dostaje psychotropy, które pobudziły łaknienie, je, cukry powoli staramy sie okiełznać... w czasie gdy odmawiała mokrej karmy jadła jedynie suche ( bezzbożowe power of nature) ale to bardzo nam cukier podniosło, PRZSTROGA DLA CUKRZYKÓW, no taka kołomyja, nie je bo nerki gorsze, od tego cukier wyższy= nerki gorsze i tak w kółko

a PoN bezzbożowy ma bardzo mało węglowodanów jak na chrupki...
...

czarnekoty123

Post » Wto wrz 10, 2013 10:23 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Z tego co wiem to koty z cukrzycą nie powinny w ogóle jeść suchej karmy, nawet tyj bez zbóż i niską zawartością węglowodanów. Każda szkodzi.

Ja krew najbardziej polecam tę z BŚ. Były/są organizowane tam zbiorowe zakupy suszonej krwi wołowej. Wcześniej korzystałam z Fortaina, smakował, ale ta z BŚ to sądząc po kocim entuzjazmie to pyszności.
Nie wiem tylko czy nadal tam organizowane są rozbiórki krwi, bo mam zapas, ale krew forumowa wychodzi sporo taniej, no i taurynę mają tam taniutką, a na pewno bez antyzbrylaczy bo zbija się w kulki i trzeba rozłupywać.

karola7

Od: Pon paź 25, 2010 18:18

Post » Wto wrz 10, 2013 11:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kotom zwykle suszona krew wołowa podchodzi lepiej niż wieprzowa (bo właśnie z niej jest fortan fortain po specjalnej obróbce) - ten, kto kosztował, twierdzi, że fortain jest bardziej metaliczny. Magnolia na szczęście nie marudzi już.

Ab. chciała dać świeżą, a o tą jest trudno - chyba, że się gdzieś blisko ubojni mieszka w miarę blisko i kogoś zna albo ma ptaki "od gospodarza" bite na życzenie.

Co do karmy dla kotów z cukrzycą - zgadzam się; tylko jak ma się do tego to coś:
Royal Canin Veterinary Diet Feline Diabetic
SKŁAD: suszone białko drobiowe, jęczmień, gluten pszenny*, gluten kukurydziany, tapioka, izolat białka sojowego*, tłuszcze zwierzęce, hydrolizat białka zwierzęcego, włókno roślinne, pulpa z cykorii, olej rybny, łupiny i nasiona psyllium, sole mineralne, fruktooligosacharydy, olej sojowy, wyciąg z aksamitki wzniesionej (źródło luteiny).

Analiza składu

Białka (%) 46,0
Tłuszcze (%) 12,0
Sole mineralne (%) 6,2
Skrobia (%) 18,8
Włókno surowe (%) 3,6
Wilgotność (%) 5,5
Włókno pokarmowe (%) 11,5

Przy czym wg opisu to ma obniżoną zawartość skrobi (bo w innych RC jest zdecydowanie więcej).
...

czarnekoty123

Post » Wto wrz 10, 2013 11:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Powiem Wam szczerze, że ostatnio, jak słyszę "Royal" to dostaję białej gorączki. Ostatnio robiłam wyprawkę kotce do adopcji, no i musiałam do niej dołączyć właśnie RC Exigent, bo taką jadła u weterynarza (kotka po wypadku), żeby się mogła stopniowo przestawić na coś innego. Patrzę na ten skład... Gluten kukurydziany na pierwszym miejscu! Na trzecim kukurydza, ryż... I cytat: roślinne ekstrakty białkowe (wyselekcjonowane, lekkostrawne białka o wysokiej biologicznej wartości). Ciekawe dla kogo mają taką wysoką wartość? No i ta kukurydza, jakby połączyć gluten z pierwszego miejsca i kukurydzę z trzeciego, to ja dziękuję. I za co tyle kasy? 4kg RC kosztuje około 120zł, za to ja mam prawie 7kg TOTW'a! Ech, marketing...
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Wto wrz 10, 2013 11:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

kojarzycie ten artykuł o tym, że RC robi swoje pasze z robaków i piór i jest z tego dumny? podesłałam go przyjaciółce, której dwa rosyjskie niebieskie są od zawsze na rc i co jakiś czas toczymy o to wojnę. a ona na to, że przecież najwyraźniej mają powód i na pewno wiedzą lepiej, bo bez powodu by tego nie robili :evil:

koty (bliźniaki) mają już 12 lat i wyniki w normie, mimo że są tylko na suchym i tylko na rc. pozostaje liczyć na to, że dadzą radę jeszcze parę lat...
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Wto wrz 10, 2013 12:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Co do RC - polecam ten materiał: bardzo selektywna miłość do zwierzaków.

Swoją drogą to widzieliście natarczywe reklamy czy programy lojalnościowe, super promocje itp. w wydaniu porsche czy ferrari albo lamborghini lub może bentleya? A wiele innych jest reklamowanych - jaka jest różnica, to chyba każdy czuje nawet jak nie jest fanem branży motoryzacyjnej. Wnioski nasuwają się odpowiednie poprzez analogię - widzieliście w gabinecie reklamę Ziwi? A może choć Orijena? A może atakują w adwordsach na różnych portalach ale jako marka a nie oferta sklepu?
...

czarnekoty123

Post » Wto wrz 10, 2013 12:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

znam ten artykuł bardzo dobrze. "ale może naprawdę nie wiedzieli, poza tym przeprosili". :evil:
plus, gdyby oderwać ten argument od marki, "to, że zaliczyli wpadkę, nie znaczy, że robią złą karmę", ma jakiś tam sens.
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

[poprzednia][następna]