Wątek dla nerkowców - VIII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt wrz 06, 2013 18:40 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Mam pytanie:
jeżeli kot ma hiperchloremie i hipernatremie to jak go nawadniac?
Kotka Milka

Post » Pt wrz 06, 2013 20:00 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

To zależy od przyczyny/rodzaju (zwłaszcza) hipernatremii.

Jeśli jest to na przykład hipernatremia hipowolemiczna (kot traci/stracił więcej wody niż elektrolitów) podaje się 0,45% NaCl z 5% glukozą, według określonych zasad.
Przy hipernatremii normowolemicznej do takiej mieszanki dodaje się lek moczopędny z grupy tiazydów.
A jeśli kot jest przewodniony (hipernatremia hiperwolemiczna) to wdraża się jeszcze inne postępowanie.
Ponieważ w tym przypadku występuje też hiperchloremia można przypuszczać, że kot jest raczej odwodniony. Hiperchloremia może też być oznaką kwasicy metabolicznej.

Lekarz weterynarii na podstawie badań (krwi i całego kota) powinien ustalić przyczynę zaburzeń i podjąć odpowiednie kroki.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Sob wrz 07, 2013 13:32 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Czy macie jakiekolwiek doświadczenie z kotem chorym na nerki i jednocześnie alergicznym? Moja Mała ma alergię pokarmową, niestety po Renalu (mokrym) drapie się jak czort, wydrapała sobie mega dziurę na szyi - na szczęście zauważyłam odpowiednio szybko i nie rozdrapała skóry, ale sierści nie ma na powierzchni już 4x4cm co najmniej). Daję jej więc mokre Sensitivity control z Ipakitiną, niestety po zmianie karmy parametry nerkowe przestały spadać. Oprócz tego dostaje 2x dziennie Renal i Azodyl. Był pomysł z gotowaniem (indyk+ryż+marchewka), zawsze to bardzo lubiła, ale teraz niestety nie chce jeść.

babazgaga

Od: Czw kwi 29, 2010 20:51

Post » Sob wrz 07, 2013 13:40 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Lilek tez się drapał okropnie po karmach dedykowanych nerkowcom. Tez jest alergikiem. Przestawiałam go na puszki Terra Faelis i Feringa, oby dwie z indykiem, oraz dodatkowo robię mu barfa.
Te puszki o których mówię sa dedykowane dla zdrowych kotów, ale jeśli wgłębisz się to zauważysz, że parametry tych puszek sa owiele lepsze dla kota nerkowego niż te dedykowane dla nerkowców.

Dyktatura

Od: Pon paź 12, 2009 8:40

Post » Sob wrz 07, 2013 16:24 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

babazgaga pisze:(...) niestety po zmianie karmy parametry nerkowe przestały spadać. (...)

A mogłabyś coś więcej na ten temat napisać? Pokazać jak spadały te parametry kiedy dostawał nerkową karmę? Bo to bardzo może być ciekawe.
O ile oczywiście poza karmą nie dostawał żadnych leków, kroplówek itp.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Sob wrz 07, 2013 17:29 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

witam,
Jestem załamana wynikami Megi, dwa tygodnie kroplówek codziennie leciutka poprawa nic wiecej:
22.08.13 mocznik 140,5 mg/dl 07.09.13 117,58
kreatynina 5,1mg/dl 4,73
fosfor 7,01mg/dl wynik w poniedziałek
magnez podwyższony 3,98mg/dl
st. albuminy/globuliny 0,596 0,720
cholesterol wysoki 229 mg/dl
monocyty % i ilościowo za wysoko (8,22; 0,580) 7,79; 0,831
MCHC 29,4g/dl reszta w normie
Dodatkowo w badaniu neutrofile poniżej normy 56,2% z 07.09; glukoza poszybowała do góry 158,94 mg/dl, poprzednio w normie. Poza tym lekko spadła morfologia hemoglobina i erytrocyty są na dolnej granicy. Obecnie hemoglobina 9,14 g/dl, erytrocyty 6,06 T/l. Nie udało sie oznaczyć płytek krwi, podano 94 z uwaga, wynik zafałszowany, że oznaczono maszynowo, wynika zafałszowany z powodu obecności makrotrombocytów i zlepów.
Do czwartku myślałam, że wyniki nie będą złe, dziś szok. Kicia zamiast jeść dziubie, nie trzymamy diety, odmawia diety renal, po początkowej euforii. Jak mam jej podawać Ipatikine, jak w tej chwili je tylko suche, po kilka ziarek, mam po każdym skubnięciu jej dawać to? Karmienie strzykawką wodę przełknie, geste wywala językiem, boi sie, drży podczas takiego karmienia. Podczas tych 2 tygodniu kroplówek spadła jej waga 0,3kg, teraz 2,8kg.Czy to możliwe, że kroplówki pomogły, z moczopędnych leków dostawała zastrzyk u weta furosemid, w domu rano lespewet. Proszę pomóżcie mi, jak mam jej pomóc, dziś Megi jest smutna, przybita, słabo je. Zawsze z nią było tak, że jak coś nowego dostawała do jedzenia, dwa dni euforia, potem omijanie miski wielkim łukiem. W poniedziałek zadzwonię do dr Neski, umówię się na konsultację. Dziewczyny pomóżcie mi!!!

ani_

Od: Pt sie 30, 2013 21:22

Post » Sob wrz 07, 2013 17:48 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

A jak wygląda wynik badania moczu? Usg?
Możesz przepisać tutaj całą morfologię?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Sob wrz 07, 2013 18:17 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Badanie podstawowe + Morfologia:
Morfologia (oznaczenie maszynowe)
Erytrocyty 6,06 T/l 5.00-10.00
Hemoglobina 9,14 (5,67) g/dl (mmol/l) 9.0-15.0 (5.56-9.31)
Hematokryt 29,4 % 30.0-44.0
MCV 48,5 fl 40.0-55.0
MCH 15,1 pg 13.0-17.0
MCHC 31,1 g/dl 30-36
Leukocyty 10,7 G/l 6.0-11.0
Neutrofile % 56,2 % 60.0-78.0
Neutrofile ilościowo 6,00 G/l 3.0-11.0
Limfocyty % 32,4 % 15.0-38.0
Limfocyty ilościowo 3,46 G/l 1.0-4.0
Monocyty % 7,79 % 0.1-4.0
Monocyty ilościowo 0,831 G/l 0.04-0.50
Kwasochłonne % 2,92 % 0.1-6.0
Kwasochłonne ilościowo 0,312 G/l 0.1-0.6
Zasadochłonne % 0,658 % 0.1-1.0
Zasadochłonne ilościowo 0,070 G/l 0.01-0.10
Płytki krwi 94,2 G/l 180-550
Uwagi
Liczba płytek krwi oznaczona maszynowo fałszywie zaniżona ze względu na obecność makrotrombocytów i zlepów.
Albuminy 27,3 g/l 26-46
ALT (GPT) 15,6 U/l 20-70
AP - fosfataza alkaliczna 8,73 U/l 1-140
AST (GOT) 19,6 U/l 6-30
Białko całkowite 65,2 (6,52) g/l (g/dl) 57-94 (5.7-9.4)
Glukoza 8,83 (158,94) mmol/l (mg/dl) 3.05-6.10 (55.5-109.8)
Kreatynina 430,1 (4,73) umol/l (mg/dl) 0.1-168.00 (0.011-1.85)
Mocznik 19,5 (117,58) mmol/l (mg/dl) 5.0-11.30 (30.2-68.2) X
Globuliny 37,9 g/l 23-53
Stosunek albuminy/globuliny 0,720 0,79-1,50
Badanie ogólne moczu:
Badanie podstawowe moczu
Barwa moczu wodojasny
Przejrzystość klarowny
Ciężar właściwy 1,015
pH 6,5
Białko brak (-) mg/dl
Glukoza nieobecna (-)
Ketony nieobecne (-)
Urobilinogen w normie (-)
Bilirubina nieobecna (-)
Hemoglobina nieobecna (-)
Azotyny nieobecne (-)
Badanie osadu
Osad mierny, biały, stabilny
Leukocyty pojedyncze w
preparacie
Erytrocyty pojedyncze w
preparacie
Śluz pojedyncze pasma
Flora bakteryjna mierna
Nabłonki płaskie pojedyncze w
preparacie
Nabłonki okrągłe nie znaleziono (-)
Nabłonki nerkowe nie znaleziono (-)
Wałeczki nie znaleziono (-)
Kryształy nie znaleziono (-)
Uwagi
W preparacie obecne krople tłuszczu.
Badanie
Ostatnio edytowano Sob wrz 07, 2013 18:22 przez ani_, łącznie edytowano 1 raz

ani_

Post » Sob wrz 07, 2013 18:20 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

To są wyniki z dziś, wet nie zalecił posiewu moczu, wynik leukocytów jest ok. Kotka nie miała USG nerek.

ani_

Post » Sob wrz 07, 2013 19:11 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Poziom leukocytów w zakresie wartości referencyjnych, to prawda ale podniesiony jest poziom monocytów...W moczu stwierdzono obecność flory bakteryjnej i kuleczek tłuszczu (może to świadczyć o ropnym zapaleniu dróg moczowych) - moim zdaniem jednak warto byłoby zrobić posiew.
Poza tym - warto zrobić usg nerek. Tylko trzeba poszukać dobrego radiologa, żeby nie ciągać kota bez sensu.
Ja bym się cieszyła z tej leciutkiej poprawy - gorzej byłoby, gdyby parametry nerkowe rosły...
Przewlekła niewydolność nerek to jak sama nazwa wskazuje choroba, która będzie trwać.
Cała zabawa polega na tym, żeby (jeśli to możliwe) ustalić pierwotną przyczynę, która spowodowała uszkodzenie nerek a potem starać się wspomagać ich funkcjonowanie w różny sposób.
I porozmawiaj z wetem na temat furosemidu - on w żaden sposób nie poprawia filtracji kłębuszkowej za to mocno kota odwadnia i pozbawia cennych mikroelementów. Stosować się go powinno jedynie w naprawdę uzasadnionych przypadkach.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Sob wrz 07, 2013 19:17 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Pixie,
Trudno jest podważyć decyzje lekarza, jeśli się nim nie jest.
Proszę powiedz mi, jeśli kot zje kilka ziarenek suchego, to czy za każdym razem powinno mu się dawać Ipatikine ( suche nie renal). Moja kotka nie je 2 -3 razy dziennie tylko skubie co jakiś czas. Wet zaleca Ipatikine x2.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano Sob wrz 07, 2013 19:23 przez ani_, łącznie edytowano 1 raz

ani_

Post » Sob wrz 07, 2013 19:21 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Dodam jeszcze, że kotka dostaje kwasy omega 3 strzykawka, jeśli jej nerki nie pracują prawidłowo, czy to możliwe, że ten tłuszcz to właśnie te kwasy. Sierść pachnie jej lekką rybką tak jak te oleiste kwasy. Lek jest forte, dostaje trochę więcej niż pół dawki, zależy jak się strzykawką nabierze.
Pozdrawiam raz jeszcze.

ani_

Post » Sob wrz 07, 2013 20:07 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

pixie65 pisze:To zależy od przyczyny/rodzaju (zwłaszcza) hipernatremii.

Jeśli jest to na przykład hipernatremia hipowolemiczna (kot traci/stracił więcej wody niż elektrolitów) podaje się 0,45% NaCl z 5% glukozą, według określonych zasad.
Przy hipernatremii normowolemicznej do takiej mieszanki dodaje się lek moczopędny z grupy tiazydów.
A jeśli kot jest przewodniony (hipernatremia hiperwolemiczna) to wdraża się jeszcze inne postępowanie.
Ponieważ w tym przypadku występuje też hiperchloremia można przypuszczać, że kot jest raczej odwodniony. Hiperchloremia może też być oznaką kwasicy metabolicznej.

Lekarz weterynarii na podstawie badań (krwi i całego kota) powinien ustalić przyczynę zaburzeń i podjąć odpowiednie kroki.

kot dostawał przez długi czas kroplówki z nacl,potem przeszli na płyn pwe,weterynarz powiedział że jak kot nie jest odwodniony(sprawdzenie napięcia skóry) to kroplówek sie nie daje-wiec jak ten mocznik ma sie wypłukiwac?
nikt nie podłączył temu kotu kroplówki dożylnej tylko dawali pod skóre 100-150ml
nie wiem czy to wogóle sens, mysle że lepiej niech uspia tego kota niż mają go leczyć w taki sposób
rozmawiałam ze znajomymi wetami powiedzieli że kota najlepiej umiescic w szpitaliku na tydzien podac kroplowki dozylne i furosemid do produkcji moczu a potem jak mocznik nnie spada uspic kota
Kotka Milka

Post » Sob wrz 07, 2013 20:15 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

ani_ pisze:Pixie,
Trudno jest podważyć decyzje lekarza, jeśli się nim nie jest.
Proszę powiedz mi, jeśli kot zje kilka ziarenek suchego, to czy za każdym razem powinno mu się dawać Ipatikine ( suche nie renal). Moja kotka nie je 2 -3 razy dziennie tylko skubie co jakiś czas. Wet zaleca Ipatikine x2.
Pozdrawiam

Ani_
czasem niestety trzeba poszukać innego weta...
I Ty szczęśliwie masz taką możliwość - jeśli dobrze rozumiem mieszkasz w Warszawie?
Jeśli tak, to i dostęp do dobrego radiologa będziesz mieć - polecam dr Marcińskiego.

Jeśli kotka nie je to trzeba by ewentualnie pomyśleć o wsparciu farmakologicznym ale ja na początek spróbowałabym jej podawać coś co bardzo lubiła albo próbowałabym z różnymi aromatycznymi karmami.
Nie wiem jak podawałaś jej ipakitine - niektóre koty nie chcą jeść wymieszanej z nią karmy. Może w przypadku Twojego kota lepiej sprawdziłby się jako wyłapywacz fosforanów (tańszy) alusal? W karmie jest podobno niewyczuwalny (ja podawałam kotom bezpośrednio do pysia).
Jeśli smakołyki nie zachęcą jej do jedzenia to niestety pozostaje karmienie "na siłę".
Oczywiście określenie "na siłę" nie oznacza, że będziesz zmuszona kota dręczyć.
Po prostu warto wypracować sobie takie bardziej "wyluzowane" podejście do tego co trzeba kotu zrobić a co niekoniecznie kotu od razu się spodoba. Chodzi mi o to, że trzeba pozbyć się poczucia winy i myślenia, że zmuszając kota do jedzenia robisz mu krzywdę.
Nie robisz.
Wręcz przeciwnie.
Jeśli jednak z tego rodzaju dokarmianiem nie wyjdzie - trzeba zapytać weta o odpowiednie leki.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Sob wrz 07, 2013 20:20 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Anna Fijalek pisze:kot dostawał przez długi czas kroplówki z nacl,potem przeszli na płyn pwe,weterynarz powiedział że jak kot nie jest odwodniony(sprawdzenie napięcia skóry) to kroplówek sie nie daje-wiec jak ten mocznik ma sie wypłukiwac?
nikt nie podłączył temu kotu kroplówki dożylnej tylko dawali pod skóre 100-150ml
nie wiem czy to wogóle sens, mysle że lepiej niech uspia tego kota niż mają go leczyć w taki sposób
rozmawiałam ze znajomymi wetami powiedzieli że kota najlepiej umiescic w szpitaliku na tydzien podac kroplowki dozylne i furosemid do produkcji moczu a potem jak mocznik nnie spada uspic kota

Samo sprawdzenie napięcia skóry niewiele mówi.
Trzeba popatrzeć w wyniki badań krwi.
Furosemid nie "produkuje" moczu.
Nawet nie poprawia filtracji.
On ODWADNIA.
Tylko i wyłącznie bo działa w takim a nie innym miejscu układu moczowego.
Kroplówki podskórne są tak samo dobre jak dożylne a łatwiej można je robić samemu bez ryzyka, że się kota zaleje.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

[poprzednia][następna]