pytań sto

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Czw wrz 05, 2013 14:27 Re: pytań sto

Witam,
od kilku dni czytam to forum i wszystko w necie co tylko się da o kotach, w każdej możliwej wolnej chwili i.. niby dużo już wiem, niby wszystko fajnie, ale nadal mam setki pytań :)
Otóż chciałabym zaadoptować lub wziąć ze schroniska małego kota, ale wciąż jeszcze martwię się o różne rzeczy. Nie przepadam za pisaniem na forum, ponieważ nie ma szans, abym wszystkie pytania, które mam spisała od razu, o niektórych na pewno dopiero sobie przypomnę i też nie do końca komfortowo się czuję z taką ilością NIEwiedzy przy tylu ludziach :D
Mam pytania zarówno techniczne jak i teoretyczne dotyczące kotków jednak zapewniam, że wszystkie konkretne. Wiem, że to pewnie dość nietypowa prośba, ale czy znalazłaby się jakaś osoba (najlepiej z Krakowa - ze względu na pytania techniczne), doświadczona, która poprzez komunikację mailową lub lepiej przez GG po prostu porozmawiałaby ze mną? Nie chcę, aby zwierzę w jakikolwiek sposób cierpiało kiedy i jeśli je wezmę a nie znam nikogo kto miałby kota. Zarówno w rodzinie jak i u znajomych wszyscy mają pieski. Mogłabym co prawda pójść do schroniska i porozmawiać tam z wolontariuszami czy pracownikami, ale.. przyznam, że wizyty w schronisku też się lekko boję. GG i/lub mail podam poprzez prywatną wiadomość w razie gdyby ktoś był chętny pogadać.
Pozdrawiam serdecznie ;)
.

Sheila86

Od: Czw wrz 05, 2013 14:10

Post » Czw wrz 05, 2013 14:35 Re: pytań sto

w Krakowie działa fundacja AFN, którą bardzo polecam - sama wzięłam od nich już dwa koty, jak do tej pory. służą wszelkimi radami*, nawet o szóstej rano - wiem, bo potrzebowałam, i otrzymałam pomoc :wink: mają też malce. a plusem brania kota z fundacji w stosunku do schroniska jest to, że dostajesz zwierzę zdrowe, zaopiekowane, zaszczepione przynajmniej raz. ze schroniska bierzesz tak naprawdę w ciemno. dla mnie to było bardzo ważne, kiedy brałam pierwszą kotkę w życiu (od AFNu właśnie): zwierzę, które potrzebuje fachowej pomocy, nie powinno trafić do żółtodzioba.

znajdź tu na forum miszelinę :ok:

*w sumie nie tylko know-how, ale też adresami, informacjami o wetach, o sposobach leczenia, o hipotetycznych sytuacjach, także samochodem i dowozem w sytuacjach krytycznych, opieką nad kotem w czasie Twoich wakacji... pełen serwis!
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Czw wrz 05, 2013 14:38 Re: pytań sto

miszelina sie melduje :)
W czym moge pomoc?

Pisz na beatamiszelina@gmail.com
Obrazek

miszelina

Od: Nie maja 06, 2007 13:31

Post » Czw wrz 05, 2013 14:39 Re: pytań sto

mówiłam :mrgreen:
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Czw wrz 05, 2013 14:44 Re: pytań sto

Niestety nie mam GG, a Sheila86 jeszcze nie moze wysylac ani otrzymywac priv.
Obrazek

miszelina

Post » Czw wrz 05, 2013 14:45 Re: pytań sto

jak tylko zostanie na miau, to bardzo szybko natrzaska tych minimum pięć postów ;)
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Czw wrz 05, 2013 15:24 Re: pytań sto

Zostać to raczej zostanę, bo uwielbiam zwierzęta i regularnie przeglądam kilka for mimo, że nie jestem zarejestrowana. Nawet jeśli "małż mój przyszły" na kota nie zezwoli, chociaż zasadniczo już zezwolił tylko on jeszcze bardziej nie wie "z czym to się je" niż ja i w skutek tego oboje jesteśmy strasznie niepewni, on zaraża tym mnie a ja jego ;P
.

Sheila86

Post » Czw wrz 05, 2013 15:30 Re: pytań sto

Sheila86 pisze:Zostać to raczej zostanę, bo uwielbiam zwierzęta i regularnie przeglądam kilka for mimo, że nie jestem zarejestrowana. Nawet jeśli "małż mój przyszły" na kota nie zezwoli, chociaż zasadniczo już zezwolił tylko on jeszcze bardziej nie wie "z czym to się je" niż ja i w skutek tego oboje jesteśmy strasznie niepewni, on zaraża tym mnie a ja jego ;P

No to czekam na konkretne pytania i problemy
Obrazek

miszelina

Post » Czw wrz 05, 2013 17:14 Re: pytań sto

Wysłałam maila a zasadniczo to nawet 2 chyba :) Ten drugi zawiera konkrety i chyba dość mocno się rozpisałam, mam nadzieję, że to nie będzie wielki problem. Od razu z miejsca chcę podziękować też za taką szybką reakcję i miłe powitanie na forum.

Zapomniałabym: Maila wysłałam ze skrzynki tlen.pl więc gmail może go oznaczyć jako spam :)
.

Sheila86

Post » Czw wrz 05, 2013 20:59 Re: pytań sto

Już odpowiedziałam :)
Fajne masz podejście do kotów, naprawdę.
Obrazek

miszelina

Post » Czw wrz 05, 2013 22:04 Re: pytań sto

Dziękuję właśnie odpisuję, bo jeszcze kilka rzeczy po drodze mi się nasunęło.
.

Sheila86

Post » Nie wrz 15, 2013 20:49 Re: pytań sto

Od dziś od godziny 14 jestem po raz pierwszy w życiu zakocona, w związku z tym mam pytanie. Nasz kocurek Spock ma 2 miesiące, zjadł już prawie pół paszteciku animondy, jeszcze trochę ma w misce, dołożę mu na noc, 2x siusiał do kuwetki i bawi się jak szalony. Do nas też już trochę przywykł, ale boję się co będzie w nocy. Ile taki kotek śpi? Czy potrafi przespać kilka godzin z rzędu jak człowiek czy raczej będzie się budził i trzeba będzie się nim zajmować? Od 14 spał około 2h w sumie, bo się z nim bawimy. O 20 chciał iść spać więc pozwoliliśmy mu odpocząć pół godzinki, ale jak się przebudził to zachęciliśmy go do zabawy i cały czas się teraz z nim bawimy na zmianę, bo chcielibyśmy też w nocy zaznać nieco snu tym bardziej że TŻ rano idzie do pracy. Tak więc ponawiam pytanko Ile taki 2 miesięczny maluch potrafi przespać pod rząd? Może macie jakieś wskazówki jak przetrwać pierwszą noc (i kolejne noce) w miarę bezboleśnie :D
I od razu do tych mniej wyrozumiałych osób: Zdaję sobie sprawę, że być może nie będę spała ani minuty tej nocy i jestem na to gotowa jednakże, nadzieja zostaje :D
.

Sheila86

Post » Nie wrz 15, 2013 20:56 Re: pytań sto

Mysle, ze raczej bedzie spal - badzcie dobrej mysli. Za glosno toto nie miauczy, za male jest, zeby tupac, i za lekkie, zeby stracic duza rzecz (na przyklad lezace ksiazki). Chociaz za to ostatnie nie dam sie pokroic ;) powinien spac, wkrotce sie przyzwyczai do rytmu doby.
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Nie wrz 15, 2013 21:06 Re: pytań sto

uff dziękuje za szybką odpowiedź, no to jestem pełna nadziei chociaż ja i tak z natłoku wrażeń pewnie długo nie będę mogła zasnąc :)
.

Sheila86

Post » Pon wrz 16, 2013 5:15 Re: pytań sto

No i jak pierwsza noc?
Obrazek

miszelina

[poprzednia][następna]