SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro wrz 04, 2013 21:43 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

sądzę jednak że kotek z cytatu dostawał mięso ze ścięgnami ewentualnie więc bez żadnej suplementacji
i niewykluczone że był wychodzący i się dożywiał "na boku"
a poza tym to jak ktoś wcześniej napisał geny, bojak się spojrzy to stosunkowo dużo kotów domowych ma problemy zdrowotne typu hcm, pnn, ostatnio astma itp.
jedna jaskółka wiosny nie czyni
nie neguję że barf jest zdrowy i zgodny z naturalnym żywieniem kotów, jednakże sprzeciwię się twierdzeniu, że opiekun kota podający mu suchą karmę szkodzi i wpędza kota w chorobę.

swoją droga ciekawa jestem ile barfa potrzebowałabym na dzienne wyżywienie ok 60 kg kotów? ( i nie, nie mam pierdyliona kotów, mam duże koty :lol: )
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Śro wrz 04, 2013 21:46 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

1,5kg mięsa + podroby + suplementy + wodę + tłuszcz + jajka

kfiatek 1983

Od: Wto paź 04, 2011 22:15

Post » Śro wrz 04, 2013 21:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

A ja mam od dwóch tygodni "mięsnego" tymczasa- Lalusia.
Lalek je WYŁĄCZNIE mięso , no czasem skubnie z ciekawości suchej Orijene.
Nie życzy sobie żadnych dodatków do mięsa.
Już jest lepiej niż na początku- "wchodziły" wyłącznie wołowina i kurczak.
Pierś i żadnych żyłek, kości etc.
Lalek jest prawie bezzębnym persem.

Teraz nawet przemycam mu serduszka kurze, je też królika.
Jadę jutro kupić smalec gęsi jak radziliście , ale powątpiewam w jego "zjadliwość" dla Lalka.
Przyszedł z dobrego DT (bił się z towarzyszem, dlatego zmienił DT) ,ale przedtem był w warunkach koszmarnych- głodował, dosłownie nie umiał jeść.
"Rozjadł" się na mięsie, no i nie chce nic innego.

I mam pytanie - co mam przemycać w tej jego wołowinie, indyczynie i kurcakach?
Samo mięso to za mało ,ale próba dodania np. Felini Complete sprawia ,że przestaje jeść.
Nawiasem mówiąc - mój "rybny" rezydent Leoś je pięknie mięsko z Felini , dziękuję za pomoc...(oprócz tego je też rybne puszki, które uwielbia)

Co mam dodać, co przemycać i jak???

Pomóżcie proszę ,taka dieta chyba nie jest najzdrowsza...

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Śro wrz 04, 2013 22:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

kfiatek 1983 pisze:1,5kg mięsa + podroby + suplementy + wodę + tłuszcz + jajka

a tych podrobów, tłuszczu i jajek to ile kg? tłuszcz skąd?
z jajkami się mrozi czy dodaje się je na końcu?
ile posiłków dziennie by jadły?
ze względu na alergika rozważam przejście na barf ale przygotowywanie go codziennie odpada :?

edit
już obecnie mieszam kotom surowe mięso z puszkami kocimi aby nauczyc jedzenia mięsa i czasami udaje mi się je przemycić
Obrazek

dalia

Post » Śro wrz 04, 2013 22:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Tłuszcz dodatkowy dodaje się gdy mięso jest chude, jego ilość zależy od rodzaju mięsa jakie zostało użyte. Np. kaczka ze skórą jest tłusta i dodatkowy tłuszcz nie jest już potrzebny.
Żółtka ze 2 na 1kg mięsa. Podroby ( serca, żołądki ) stanowią 15% mieszanki + wątroba 7% .

karola7

Od: Pon paź 25, 2010 18:18

Post » Śro wrz 04, 2013 22:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Wtym pliku PDF (analiza karm) nie podano jaki procent z bialka to bialko "miesne" a jakie "miesonopodobne" co tez ma znaczenie, bo karma moze miec 50% bialka, z czego 4% miesa, 10% podrobow, a reszta to kopyta, pazury i tym podobne cuda...

Naturalnie nie zamierzam umiejszac PoN, bo to jedne z lepszych "chrupek" no ale wlasnie chrupek. ZiwiPeak to suszone mieso w takich platkach, a nie chrupki. Zeby byly chrupki, to musi byc sporo roslinnego wypelniacza, nie ma bata.

Przy czym moj kot rzecz kjasna ZiwiPeak potraktowal "pfff... no nie wiem... moze troszke... ale wiesz co... sypnij mi chrupki, co?".

Teraz jest na sterydzie, wiec mloci wszystko, co znajdzie w misce, wiec mu ZiwiPeaka dosypuje, :P
Obrazek

Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim życiu musieli być myszami.

Lifter

Od: Pt sie 09, 2013 10:47

Post » Śro wrz 04, 2013 22:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

dalia pisze:nie neguję że barf jest zdrowy i zgodny z naturalnym żywieniem kotów, jednakże sprzeciwię się twierdzeniu, że opiekun kota podający mu suchą karmę szkodzi i wpędza kota w chorobę.

Ja powiedzialbym raczej, ze "zwieksza szanse zapadniecia na niektore schorzenia u niektorych kotow".

swoją droga ciekawa jestem ile barfa potrzebowałabym na dzienne wyżywienie ok 60 kg kotów? ( i nie, nie mam pierdyliona kotów, mam duże koty :lol: )

Jesli idzie o ciezar to mozna uznac, ze 3x tyle ile suchej karmy (przy czym spora czesc tej masy barfowej to zwykla woda). Koszt barfa bedzie zblizony do kosztu dobrej karmy, ktore te stwory zjedza w tym samym czasie, a duzo mniejsza niz gdybys kupowala mokra dobra karme.

Gwoli jasnosci - moj kot zre chrupki, troszke mokrego a BARFA olal. Poki co. Bo jest chory i nie chce go dodatkowo stresowac zmianami diety. Ale jak wyjdzie na prosta, to bede go intensywnie przekonywal, ze miesko jest lepsze. Wlasnie po to, zeby znowu nie chorowal.
Obrazek

Lifter

Post » Śro wrz 04, 2013 22:46 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

dalia pisze:[...]

U mnie idzie 300 g dziennie na dwóch - jeden trochę ponad 4 kg, drugi trochę ponad 5 kg, czyli niecałe 10 kg kociej masy. Czyli u ciebie to byłoby jakieś 1,8 czy może 2 kg mieszanki dziennie.

Barfa się nie przygotowuje codziennie, tylko co jakiś czas (tydzień? dwa tygodnie? trzy?), przyrządzone się porcjuje i mrozi.

Sama tego nie robię, mam ten luksus, że kupuję od hodowczyni, która raz na 2-3 tygodnie poświęca pół dnia (a może trochę więcej) na produkcję gigantycznej miednicy mieszanki - dla swoich norwegów i paru innych kocich domostw.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Śro wrz 04, 2013 22:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Lifter pisze:Wtym pliku PDF (analiza karm) nie podano jaki procent z bialka to bialko "miesne" a jakie "miesonopodobne" co tez ma znaczenie, bo karma moze miec 50% bialka, z czego 4% miesa, 10% podrobow, a reszta to kopyta, pazury i tym podobne cuda...

Naturalnie nie zamierzam umiejszac PoN, bo to jedne z lepszych "chrupek" no ale wlasnie chrupek. ZiwiPeak to suszone mieso w takich platkach, a nie chrupki. Zeby byly chrupki, to musi byc sporo roslinnego wypelniacza, nie ma bata.

Przy czym moj kot rzecz kjasna ZiwiPeak potraktowal "pfff... no nie wiem... moze troszke... ale wiesz co... sypnij mi chrupki, co?".

Teraz jest na sterydzie, wiec mloci wszystko, co znajdzie w misce, wiec mu ZiwiPeaka dosypuje, :P

kształtu chrupek nie ma jednak zawiera sporo dodatków, w tym błonnik pochodzący z cykorii i suszone wodorosty - skądś to 8 do 10 % węglowodanów musi brać
skład pon nie jest zły - odwodnione mięso z kurczaka, odwodniony łosoś, świeży łosoś, odwodnione mięso z indyka, siemię lniane, lucerna, tłuszcz indyka (naturalnie konserwowany witaminą E), witaminy i minerały z probiotykami, olej z łososia (naturalnie konserwowany witaminą E), wątróbki drobiowe, suszone jaja, wodorosty, żurawina, suszone jabłka, lecytyna, sól morska plus dodatki
węglowodanów też ma ok 8 %

i tak sobie w świetle wyników badan mojego kotka przemyśliwuję to nasze mięso faszerowane antybiotykami i jego wpływ na zdrowie kota

nikt nie powie ile tych podrobów i ile posiłków?
Obrazek

dalia

Post » Śro wrz 04, 2013 22:55 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

PumaIM pisze:
dalia pisze:[...]

U mnie idzie 300 g dziennie na dwóch - jeden trochę ponad 4 kg, drugi trochę ponad 5 kg, czyli niecałe 10 kg kociej masy. Czyli u ciebie to byłoby jakieś 1,8 czy może 2 kg mieszanki dziennie.

Barfa się nie przygotowuje codziennie, tylko co jakiś czas (tydzień? dwa tygodnie? trzy?), przyrządzone się porcjuje i mrozi.

Sama tego nie robię, mam ten luksus, że kupuję od hodowczyni, która raz na 2-3 tygodnie poświęca pół dnia (a może trochę więcej) na produkcję gigantycznej miednicy mieszanki - dla swoich norwegów i paru innych kocich domostw.

załóżmy 3 kg dziennie w 3 posiłkach by pożarły - np mały 10 kg kotek rośnie bo on kociątko jeszcze i potrzebuje więcej, nerkowa filigranowa Dunia zjada do 4-5 posiłków dziennie po ok 50 - 100 gr, reszta też zżarta :lol:
gdzie ja schowam 20 kg mieszanki :conf:
jakbym mogla kupić to kto wie, na pewno byłoby prościej :wink:
Obrazek

dalia

Post » Śro wrz 04, 2013 23:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Przygotowując mieszkanie na przybycie aktualnego koctwa wyrzuciłam z kuchni stół i wstawiłam niedużą, 90 l, zamrażarkę :twisted: Jej pokrywa służy za mały blat do prac kuchennych oraz dwuosobowych posiłków. Raz dziennie zdejmuję z niej wszystko i wydobywam pojemniczek do rozmrożenia.

3 kg dziennie to może być trochę za dużo (a przy niezbyt zdrowych nerkach w ogóle trzeba uważać, żeby nie przesadzić, bo mocznik skacze), ja daję na raz malutkie porcje, szczególnie rano. A i tak udało mi się łaciatego utuczyć, te jego 5,15 kg to zdecydowanie przydużo jak na jego rozmiar i konstrukcję :roll: Ale żerty jest...
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Śro wrz 04, 2013 23:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

ja nie tylko nie mam stołu w kuchni ale też nie mam co wywalać tak więc zamrażarki nie kupię bo nie mam dla niej miejsca,
Obrazek

dalia

Post » Czw wrz 05, 2013 6:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

dalia pisze:kształtu chrupek nie ma jednak zawiera sporo dodatków, w tym błonnik pochodzący z cykorii i suszone wodorosty - skądś to 8 do 10 % węglowodanów musi brać

Naturalnie, nigdy nie mowilem, ze to czyste mieso bez zadnych dodatkow. Tyle ze te 8-10% to jest dokladnie tyle, ile trzeba kotu, wiec dobrze ze jest. A twarde chrupki robi sie wlasnie z rozmaitej pulpy zbozowej - i musi jej byc sporo. Dlatego wlasnie Ziwi nie jest w formie chrupek, bo nie ma z czego ich formowac. S

skład pon nie jest zły - odwodnione mięso z kurczaka, odwodniony łosoś, świeży łosoś, odwodnione mięso z indyka, siemię lniane, lucerna, tłuszcz indyka (naturalnie konserwowany witaminą E), witaminy i minerały z probiotykami, olej z łososia (naturalnie konserwowany witaminą E), wątróbki drobiowe, suszone jaja, wodorosty, żurawina, suszone jabłka, lecytyna, sól morska plus dodatki
węglowodanów też ma ok 8 %

U mojego kociska niestety odpada - niemal na 100% ma alergie na kurczaka. Tzn. przynajmniej ta wersja.

i tak sobie w świetle wyników badan mojego kotka przemyśliwuję to nasze mięso faszerowane antybiotykami i jego wpływ na zdrowie kota

No coz, 100% ludzi pijacych wode kiedys umiera. :) W ten sposob lacno popasc w paranoje, bo wszystko szkodzi. Tym niemniej miesko jest chyba blizsze naturalnemu kociemu pozywieniu, a dietetycy zawsze powtarzaja, ze im cos mniej przetworzone, ulepszone, zmienione - tym lepiej.

Ale jak mowilem - jesli twoje koty sa szczesliwie i zdrowe na tej karmie od lat, to dawaj im to dalej. Nie ma co kombinowac i 'uszczesliwiac' je na sile.
Obrazek

Lifter

Post » Czw wrz 05, 2013 7:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Ja bym się chciała wypowiedzieć na temat wpływu żywienia na kocie zdrowie :)

Ja mam wyjątkowego pecha do kociego zdrowia - pierwsza kotka umarła na raka narządów rodnych i ropomacicze ( to były lata 90, sterylizacja wtedy nie była popularna, kotka dostawała leki a internetu też nie było, żeby się dowiedzie, że to zło). Kotka dostawała mięso i dojadała "na mieście". Żyła 8 lat.

Potem Guzik - 7 lat. W tym połowa na ścisłym barfie a połowa na flircie - suchy Orijen i suplementowane mięso. Umarł z powodu niewydolności krążenia - genetyczna kardiomiopatia z której wywiązała się paskudna zakrzepica i niewydolność nerek.

Felek - 3 lata. Całe życie na BARFIE. Kot z SUK, zaleczonym. Niestety coś tak miał pochrzanione po kastracji i całe życie zachowywał się jak terytorialny, niekastrowany kot w dodatku walnięty. Całe życie na antydepresantach. Tak dręczył Guzika, że musieliśmy znaleźć mu nowy dom. W nowym domu był jedynakiem, rozpieszczonym, miał własne "pokoje" i zamkniętą wolierę na dworze do balkonowania. W napadzie szału wyrwał się właścicielom, uciekł i wdał się w bójkę z obcym kotem zakończoną śmiercią obydwóch.

Z kolei kotka sąsiadów - persiczka, 15 lat, bo przejściach ( trzy razy zmieniała dom). Je wyłącznie suche. I ma się świetnie.

Czy można z tego wyciągnąć jakieś wnioski? Nie. Żaden z moich kotów nie dożył starości. I żadna z przypadłości nie była związana z jedzeniem. Ale przecież nie o to chodzi.

Przecież niektórzy ludzie dają swoim dzieciom słodzone serki, czekoladę, colę - bo dziecko lubi. A niektórzy wybierają im ekologiczne marchewki, gotują zupki, dają do picia tylko wodę zamiast soczków... Bo to przecież nie o to chodzi że dziecku zaszkodzi - ale MOŻE zaszkodzić. Ja jem śmiecie i mam nadwagę, ale to jest mój wybór. Dzieci i zwierzęta nie mają takiego wyboru - jedzą co im damy. Kiepsko bym się czuła dając zależnej ode mnie istocie śmieciowe fastfoody z własnej wygody albo co gorsza - z oszczędności. Jestem przecież za nie odpowiedzialna!
Demonki <3
Obrazek Obrazek

elianka

Od: Wto gru 26, 2006 18:42

Post » Czw wrz 05, 2013 7:33 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

elianka pisze:Przecież niektórzy ludzie dają swoim dzieciom słodzone serki, czekoladę, colę - bo dziecko lubi. A niektórzy wybierają im ekologiczne marchewki, gotują zupki, dają do picia tylko wodę zamiast soczków... Bo to przecież nie o to chodzi że dziecku zaszkodzi - ale MOŻE zaszkodzić. Ja jem śmiecie i mam nadwagę, ale to jest mój wybór. Dzieci i zwierzęta nie mają takiego wyboru - jedzą co im damy. Kiepsko bym się czuła dając zależnej ode mnie istocie śmieciowe fastfoody z własnej wygody albo co gorsza - z oszczędności. Jestem przecież za nie odpowiedzialna!

:ok: :ok: :ok: w 100% się zgadzam.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

[poprzednia][następna]